Zobacz pełną wersję : YN-622C-TX + lampy Canona
Czy ktoś z Was sprawdzał jak działa (czy działa) sterowanie lampami Canona- 430/580EXII? Podpiąłem na próbę 430 kolegi i nic... Lampa wcale nie reaguje na to, co wprowadza się na nadajniku. Zastanawiam się, czy to kwestia 430, czy na 580 będzie to samo. Nie pomogło włączenie (wg instrukcji) opcji ECO- EX Compat- które powinno zadziałać w przypadku tych lamp.
Bechamot
10-11-2014, 15:29
Czy ktoś z Was sprawdzał jak działa (czy działa) sterowanie lampami Canona- 430/580EXII? Podpiąłem na próbę 430 kolegi i nic... Lampa wcale nie reaguje na to, co wprowadza się na nadajniku. Zastanawiam się, czy to kwestia 430, czy na 580 będzie to samo. Nie pomogło włączenie (wg instrukcji) opcji ECO- EX Compat- które powinno zadziałać w przypadku tych lamp.
musi dzialac , zwroc uwage czy na nadjaniku / odbiorniku sa dokladnie te same kanaly aktywne ( swieca sie te same lampki ) ?
Tak. Sprawdzalem. Jak zapinalem, niechcacy przelaczylem, ale pozniej poprawilem. Dziwne bylo, ze jak kumpel przestawil lampe na slave (nie wiem po co[emoji2]), to zaczela sie dziwnie zachowwac: jakies ruchy zoomem... Ale zadnych informacji na wyswietlaczu lampy- tak jak w YN568EXII.
Bechamot
10-11-2014, 15:41
Ja juz nie pamietam dokladnie , ale czasami role odgrywala kolejnosc zalaczenia nadajnika i odbiornika
wylacz wszystko , najpierw zalacz nadajnik , potem odbiornik - w tej kolenosci chyba o ile pamietam.
sprawdz czy yn622 jest dobrze dopchniety do konca sanek , tzn czy kontakty stykaja .
Czy ktoś z Was sprawdzał jak działa (czy działa) sterowanie lampami Canona- 430/580EXII? Podpiąłem na próbę 430 kolegi i nic...
Czy ta lampa założona na aparat reaguje na sterowanie z menu aparatu? I tak dla pewności, mówisz oczywiście o 430exII, a nie o 430ex?
Dokladnie- chodzi o 430ex II. Prawde mowiac nie wiem jak jest z reakcja na sterowanie z poziu menu- duzo szybciej na lampie... Niestety nie mam teraz mozliwosci sprawdzenia.
Wysłane z ... za pomocą Tapatalk
Bechamot
11-11-2014, 09:27
Ok. Dzieki za rade.
z tym dopnieciem do konca , niby trywialna rzecz , wydaje sie oczywista, a jednak okazuje sie ze nie.
yn622 ma twarde kontakty. zdazylo mi sie ze dopchnalem w saniach do konca , a jednak nie , ostatni kontakt nie przeszedl i trzymal , trzeba troche wiecej sily. zaden problem jesli sie o tym wie.
poza tym niezaleznie od wspolpracy z aparatem masz na yn622 przycisk testowy . najpierw zalacz nadajnik , potem odbiornik , sprawdz kanaly i wyzwol przyciskiem test - musi zadzialac.
Lampa daje blysk- tyle, ze nie reaguje na zmiane kompensacji.
Wysłane z ... za pomocą Tapatalk
Lampa daje blysk- tyle, ze nie reaguje na zmiane kompensacji.
a lampa na szynach aparatu działa Ci bez problemu? Daje błysk z pełną kontrolą(sterowanie kompensacją z poziomu lampy, aparatu, praca w ttl-u, w manualu itd)?
sterowniki yonguno są b. wrażliwe na zasilanie i najlepiej zawsze używać w pełni naładowanych akumulatorów lub świeżych baterii.
testowałem te sterowniki w różnych - często dziwnych konfiguracjach(na 580exii, 600ex, yonguno 568ex2) i jestem ogólnie z nich zadowolony. uważam że za tę cenę są bezkonkurencyjne.
jeżeli jednak lampa założona bezpośrednio na aparat działa bez problemów, baterie masz świeże, a sterowniki ustawione poprawnie - to wymień sterowniki.