Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : YN-568 EX mark II

chrisNI
08-11-2014, 20:51
Jestem obecnie użytkownikiem 2 młotków Canona 580EX markII i chciałbym dokupić 3 cią lampkę. Z uwagi na cenę zwróciła moją uwagę Youngnuo 586EX mark II. Moje pytanie czy ktokolwiek używa tej lampy i czy warto się na nią pokuskić :) Chętnie wysłucham waszych uwag za i przeciw co do tego produktu.

Bechamot
08-11-2014, 21:12
Jestem obecnie użytkownikiem 2 młotków Canona 580EX markII i chciałbym dokupić 3 cią lampkę. Z uwagi na cenę zwróciła moją uwagę Youngnuo 586EX mark II. Moje pytanie czy ktokolwiek używa tej lampy i czy warto się na nią pokuskić :) Chętnie wysłucham waszych uwag za i przeciw co do tego produktu.

mam dziala jak kazdy YN
w stosunku do modelu 1 ma funkcje wyzwalnia lamp , nieco inny opis na przyciskach z tylu.
wszystko dziala.
w specyfikacji znajdzisz jakie ma funkcje

czy chcialbyc wiedziec cos konkretnie dokladniej ?

chrisNI
08-11-2014, 21:57
mam dziala jak kazdy YN
w stosunku do modelu 1 ma funkcje wyzwalnia lamp , nieco inny opis na przyciskach z tylu.
wszystko dziala.
w specyfikacji znajdzisz jakie ma funkcje

czy chcialbyc wiedziec cos konkretnie dokladniej ?

Co do opisu technicznego to jest wszystko w necie. Chodzi mi o to jak się spisują w użytkowaniu bo jak dotychczas jakoś miałem awersje co do elektroniki made in china. Miałem fatalne doświadczenie z gripem i zjadł mi trochę zdrowia nim doszedłem do tego że to on jest sprawcą chocków klocków jakie wyprawiała moja puszka. Po zmianie na oryginalny problemy zniknęły. Chciałbym dokupić jeszcze dwie lampki do moich dwóch speedlightòw a cena i to co w specyfikacji ( HSs i TTL i to że może pracować jako master) kusi :).

Bechamot
08-11-2014, 22:25
Co do opisu technicznego to jest wszystko w necie. Chodzi mi o to jak się spisują w użytkowaniu bo jak dotychczas jakoś miałem awersje co do elektroniki made in china. Miałem fatalne doświadczenie z gripem i zjadł mi trochę zdrowia nim doszedłem do tego że to on jest sprawcą chocków klocków jakie wyprawiała moja puszka. Po zmianie na oryginalny problemy zniknęły. Chciałbym dokupić jeszcze dwie lampki do moich dwóch speedlightòw a cena i to co w specyfikacji ( HSs i TTL i to że może pracować jako master) kusi :).

mam 3 sztuki od ok roku , moze troche dluzej . Nie uzywam intensywnie , ale pare tysiecy wyzwolen mialem na pewno .
wykonanie na bardzo dobrym poziomie , w zasadzie nie odbiega od canona , nie ma sie o co przyczepic.
wyroby YN sa pod tym wzgledem chwalone i ja to potwierdzam.
w jednej mialem malutki defekt , ale to sie zdaza , odkleila sie w trasporcie ta czerwona szybka z przodu lampy , przykleilem kropelka. To sie moze zdazyc.
Wszysko dziala zgodnie z opisem . uzywam z lampami canona poprzez wyzwalacz radiowy tez YN - dziala ETTL , TTL , HSS prawidlowo.
Z uwag praktycznych to nic szczegolnego , lampka gotowosci blysku zapala sie o pol sekundy za wczesnie , trzeba odczekac te pol sekundy.
Moim zdaniem niekoniecznie trzeba kupowac lampy systemowe , jesli mozna tansze spelniajace te sama funkcje.

No wlasnie roznica do systemowych ?
Tutaj pozwole sobie na maly opis , jako ze na ogol to jest malo znane.

Barwa swiatla lamp blyskowych podawana jest dla pelnej mocy wyzwolenia - czyli pelnego czasu blysku.
Czas rozblysku i zgaszenie lampy nie jest nieskonczenie krotki. W czasie rozpalu i gaszenia lampy udzial swiatla zimnego / niebieskiego jest wiekszy.
Dla pelnych czasow blyskow lampa ma ok 5500 K , ale dla czasow krotszych , czesci mocy, temperatura rosnie , barwa staje sie zimniejsza dochodzi do ok 8000 K jako ze udzial czasu rozpalu w calkowitym czasie blysku jest wiekszy.
Te tansze lampy sa zapalane mosfetami , one maja dluzszy czas otwierania / gaszenia blysku niz lampy tyrystorowe , drozsze.

Dotyczy to wszystkich lamp , takze systemowych . Z tym ze informacja o czasie blysku lampy systemwej jest przekazywana do aparatu i na tej podstawie zostaje dobrany odpowiedni balans bieli , jesli stosowac balans automatyczny , lub do lamp blyskowych.

Dla lamp obcych tego doboru balansu zaleznego od czasu blysku nie ma.
Oznacza to, ze niekiedy , przy b krotlkich czasach blysku swiatlo z lampy niesystemowej bedzie za zimne na zdjeciu. Ja to obseruje b.b. rzadko , w praktyce bez znaczenia .

Nie wiem czy jesli wyzwalac przez radio , czy ta informacja dociera do puszki , chyba nie , czyli to nie mialoby znaczenia.

Ale to jest uwaga dotyczaca wzystkich lamp niesystemowych , i powiedzialybym jest to wyjasnienie przewagi lamp systemowych nad nie. Ale to drobiazg.

Gdybym mial ponownie kupic , kupilbym ponownie YN. Jak na razie zero problemu , cena dobra.

Chyba tyle.

chrisNI
08-11-2014, 23:32
Wielkie dzięki za konkretną odpowiedz, pozwoli mi teraz z czystym sumieniem złożyć zamówienie zwłaszcza że cena jest kusząca.

5pirit
09-11-2014, 00:11
Poczytaj sobie ten wątek na forum:

http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/yongnuo-yn-568ex-wreszcie-z-hss-86338/index20.html

r_m
09-11-2014, 01:21
Te tansze lampy sa zapalane mosfetami , one maja dluzszy czas otwierania / gaszenia blysku niz lampy tyrystorowe , drozsze.

Z ciekawości, które lampy nie są sterowane mosfetami? Tzn. które są tyrystorowe?

chrisNI
09-11-2014, 01:24
Poczytaj sobie ten wątek na forum:

http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/yongnuo-yn-568ex-wreszcie-z-hss-86338/index20.html

Pytałem o yn-568 EX mark2 a nie o yn-568 EX

r_m
09-11-2014, 02:55
Pytałem o yn-568 EX mark2 a nie o yn-568 EX
Wygląda na to, że nie zadałeś sobie trudu sprawdzenia - mniej więcej połowa wypowiedzi jest na temat wersji II, od kiedy się pojawiła

chrisNI
09-11-2014, 11:37
Wygląda na to, że nie zadałeś sobie trudu sprawdzenia - mniej więcej połowa wypowiedzi jest na temat wersji II, od kiedy się pojawiła

@5piryt dzięki za podanie linka. Rzeczywiście nie zajrzałem do wątku, dziś trochę więcej czasu więc przeczytam go dokładnie. :)

adam1004a
09-11-2014, 12:39
jedna yn 568 ex I zaliczyła zgon, serwis wymienił na yn 568 ex II, wspomaganie AF na cropie działa (pokrywa punkty af-70d) od szkieł 50mm, przy 5Dc pokrycie oświetlenia AF jest w zasadzie tylko centralne i zaczyna się od szkła 90mm. z canonem 380ex mam pelne pokrycie kadru. to dla mnie jedyna wada yn 568, reszta jest ok. mam tylko mieszane odczucia jesli chodzi o ettl w tej lampie, zawsze muszę dawać korektę ekspozycji, w 380ex nie miałem takiego problemu - albo nie zwracałem na to uwagi....

chrisNI
24-11-2014, 02:03
Wielkie dzięki za odpowiedzi właśnie przyszły wczoraj i po testach działają bez zarzutu. Cena naprawdę zachęcająca bo po 70 marysiek za lampke z HK :) . Przydały by sie teraz jakieś odpowiednie wyzwalacze radiowe. PocketWizard to trochę za wysoka półka... Ale co myślicie o yn 622 ... Czy warto ?

adam1004a
24-11-2014, 10:55
622 sa spoko

medic
29-11-2014, 22:57
Y568ExII + Phottix Odin:
-jak się okazało w necie to połączenie nie działa :(
-co zmieni połączenie przez kabel pc? da się? używa ktoś?
-automatyka ettl i zdalne zmiany działają czy wszystko w manualu?

jestem mocno wk#@@# że nie naczytałem się o tym wcześniej.
jak z tego wybrnąć?

radiki
20-12-2014, 23:43
Polecam zakup YN 622C

Gall_Anonimowy
22-12-2014, 17:08
Chyba musisz coś sprzedać, albo YG i kupić Mitrosa TTL albo sprzedać Odina i wejść w system YG na całego.

malwes
02-01-2015, 19:40
Z takich drobiazgów, albo coś przeoczyłam...ta lampa nie wyświetla dystansów flasha (w metrach albo stopach zasięg flasha dla danej mocy w M). Tabela jest tylko w instrukcji. Mnie to nie przeszkadza ale dla osoby początkującej informacja o dystansie w trybie Manualnym może być bardzo pomocna. Chyba, że coś całkowicie mi umknęło....

r_m
02-02-2015, 16:13
Witam podłącze się do tematu zastanawiam się nad zakupem lampy do a350 .
Myślałem właśnie nad Nissin Speedlite Di622 Mark II czy warto kupić ?
ktoś może posiada/ posiadał to lampę ?
Ograniczają mnie pieniądze a jej cena jest atrakcyjna używana ok 300-350zł
Używałbym jej głównie urodziny , 18 itp.

Wyjaśnisz, co wspólnego ma lampa Nissin Di622 Mk II do lustrzanki a350 z tematem tego wątku (Yn 568 II, do lustrzanek C)? ;)
Dobra cena za używaną Di622 II do C to okolice 200zł, do lustrzanek na "a" nie wiem, nie oglądałem.

josephcom
02-02-2015, 16:24
[QUOTE=HieronimDWed;1264968]Witam podłącze się do tematu zastanawiam się nad zakupem lampy do a350 .
Myślałem właśnie nad Nissin Speedlite Di622 Mark II czy warto kupić ?
ktoś może posiada/ posiadał to lampę ?
Ograniczają mnie pieniądze a jej cena jest atrakcyjna używana ok 300-350zł
Używałbym jej głównie urodziny , 18 itp.

--- Kolejny post ---

Co do nissina 622 M II to dobra lampa na aparat, ja ją będę wymieniał ze względu na brak możliwości zmiany nastaw zdalnie poprzez nadajnik. Można ją zdalnie ustawiać poprzez inną lampę z trybem master ale to rozwiązanie nie jest dla mnie. Mam również Nissina 866 M II (ma tryb master) na tej się zawiodłem potrafi bez zmiany nastaw błyskać na 100% po wyjęciu baterii wraca do normalnej pracy. Tak więc 622 M II polecam. Jeśli będziesz Szczecinie to możesz podjechać i po błyskać nissinem, sam stwierdzisz czy tobie pasuje.