PDA

Zobacz pełną wersję : 600d a 700d

GośkaS
07-11-2014, 11:59
Drodzy Forumowicze,

po przeczytaniu specek i testów Canonów 600d, 650d i 700d odnoszę wrażenie, że o ile między 600d a 650d oraz między 650d a 700d różnice są niewielkie, to jednak porównanie 600d i 700d wypada zdecydowanie na korzyść 700d.

Proszę o opinię nt. takiego twierdzenia: 700d jest zauważalnie lepszy niż 600d do fotografowania (filmowanie mniej mnie interesuje).

Może ktoś z Was miał okazję porównać oba te modele i może wypowiedzieć się z bezpośredniego doświadczenia?

dzięki!

pan.kolega
07-11-2014, 12:44
Żeby zrozumieć jak to jest, że różnice między A i B oraz między B i C są nieistotne, a rożnica między A i C jest już zdecydowana i zauważalna, należy przestudiować filozofię Hegla, a w szczególności dialektykę przechodzenia ilości w jakość. Oto widać gołym okiem jak niewiekie stopniowe ulepszenia stają się rewolucyjnymi zmianami i przynoszą nową jakość. Ta dialektyka jest również zapewne w zgodzie z filozofią Kyosei Canona. :idea::idea::idea::shock::!:

Naprawdę szkoda, że nie ma na forum guzika "Pomógł". 8-)

"Najwyższą kategorią bytu jest u Hegla miara. Wg Hegla miara jest prawdą ilości i jedności. Miara to ilość jakościowa czyli jedność jakości i ilości. Miara stanowi byt wypełniony. Wszystko co istnieje posiada swoją miarę. Byt jest więc godnością ilości i jakości. Tak więc związek ilości i jakości wskazuje że zmiana jednego momentu musi doprowadzić do zmiany w drugim, gdyż inaczej nie byłoby miedzy nimi jedności. Ponieważ ilość i jakość są różne, przy przekroczeniu jedna w drugą zmieniają się w sposób niejednakowy:
- zmiana ilości jest stopniowa
- zmiana jakości odbywa się skokami.
Hegel krytykuje metafizyczny sposób myślenia wg którego zmiana to stopniowy proces powiększania lub zmniejszania. Prawdziwy rozwój polega na powstawaniu czegoś nowego, nie można nie zakładać w tym rozwoju zmian jakościowych. Zmiana polega na przejściu jednej jakości w drugą, przejście to realizuje się za pośrednictwem przerwania stopniowania. Przerwanie stopniowania i skok jest u Hegla prawem rozwoju. Powstanie i przemijanie realizuje się przez przerwanie stopniowania i skok. Hegel mówi, że "Wszelkie narodzenie i wszelka śmierć zamiast być długotrwałą stopniowalnością jest przełamaniem i skokiem zmian ilościowych i jakościowych."

wiedza.diaboli.pl - Baza referatów i wypracowań - Filozofia - Logika Hegla jako metafizyka (http://filozofia.wiedza.diaboli.pl/logika-hegla-jako-metafizyka/)

Bechamot
07-11-2014, 13:01
Drodzy Forumowicze,

po przeczytaniu specek i testów Canonów 600d, 650d i 700d odnoszę wrażenie, że o ile między 600d a 650d oraz między 650d a 700d różnice są niewielkie, to jednak porównanie 600d i 700d wypada zdecydowanie na korzyść 700d.

Proszę o opinię nt. takiego twierdzenia: 700d jest zauważalnie lepszy niż 600d do fotografowania (filmowanie mniej mnie interesuje).

Może ktoś z Was miał okazję porównać oba te modele i może wypowiedzieć się z bezpośredniego doświadczenia?

dzięki!

W praktyce :
c700d ma lepszy autofokus - 9 sensorow krzyzowych , c600d tylko jeden , pozostale liniowe.
to sie moze przelozyc na jakosc zdjecia posrednio , ze uzyskasz z c700d wiecej zdjec z trafiona ostroscia , albo beda srednio lepiej wyostrzone ( wyzsza rozdzielczosc w zamierzonej plaszczyznie ostzenia).
Zdjecie ostre robi wrazenie lepszego od zdjecia nieostrego - to bedzie ten uzysk.
Matryca jest ta sama , roznic w zakresie jakosci , jesli wszystko jest identycznie w obu aparatach nastawione - nie bedzie.

becekpl
07-11-2014, 13:23
D, to jednak porównanie 600d i 700d wypada zdecydowanie na korzyść 700d.

zaimponowałaś mi
a nawet śmiem wysunąć hipotezę ze 800d będzie lepszy od 700d , który jak słusznie zauważyłaś jest lepszy od 600d

salas
07-11-2014, 13:39
"że o ile między 600d a 650d oraz między 650d a 700d różnice są niewielkie, to jednak porównanie 600d i 700d wypada zdecydowanie na korzyść 700d."
bzdura
600d vs 650d jest praktycznie taka sama różnica jak między 600d a 700d
600d 1pkt krzyzowy - 650 i 700d 9pkt krzyzowych
ciągły AF w 650d i 700d, którego w 600d nie ma
dotykowy ekran 650d i 700d którego w 600d nie ma

Jakbym miał kupować 650d lub 700d to bym wziął 60d :mrgreen:

namoamo
07-11-2014, 13:50
Jakbym miał kupować 650d lub 700d to bym wziął 60d :mrgreen:
Dokładnie.

Suchy
07-11-2014, 14:06
No, dochodzi jeszcze lepsza jakość materiałów w 700D (podobno w 650D odklejała się osłona uchwytu a klej drażnił skórę, ktoś nawet groził Canonowi procesem i stąd wprowadzenie modelu 700D, który niewiele się różni ale mas nową nazwę odcinającą się od poprzednika i lepsze materiały) i ciut poprawione ostrzenie na kontrast w LV. 60D mimo swoich latek jest fajne ale sporo większe i cięższe. Pod względem możliwości foto to dokładnie to samo co 700D

GośkaS
07-11-2014, 15:29
Naprawdę szkoda, że nie ma na forum guzika "Pomógł". 8-)

Zdecydowanie szkoda :D

--- Kolejny post ---

Podsumowując - dziękuję za wskazanie różnic i potwierdzenie mojej "śmiałej" hipotezy ;)

(szczególne podziękowania dla becekpl za dodatkową jeszcze śmielszą hipotezę :P )

Co do 60d - różnica w cenie jest już zauważalna, zwłaszcza gdy startowało się od pomysłu kupna 600d za ok. 1800 zł ;)
W tej chwili cena 60d to ok. 2500, a 700d z cashbackiem ok. 2000 zł

słowiczek
07-11-2014, 15:32
Jeżeli czytałaś testy to pewnie doczytałaś, że 600d to taki 550d po liftingu, doszło kilka bajerów i tyle. Zastanów się nad wspomnianym 60d.

Jeszcze 800d, 900d i...chyba już tylko 100d mk ll :D, i znów do 900, tym razem z uwzględnieniem 200 i 250:D

GośkaS
07-11-2014, 16:07
Dobra, to skoro mi tu jeszcze tego 60d rekomendujecie - co myślicie o zestawieniu 60d albo 700d z Tamronem 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD MACRO?

Tak, wiem, ultrazoomy to niemal świętokradztwo, ale akurat przy takim szkle się upieram z różnych względów ;)

salas
07-11-2014, 16:18
ja mam 60d i wybrałem go ze względu na górny wyświetlacz i dwa razy bardziej pojemną baterię (aku trzyma mi jakieś 1000strzałów + zamiennik newell za 50zł praktycznie tyle samo)

słowiczek
07-11-2014, 16:25
Dobra, to skoro mi tu jeszcze tego 60d rekomendujecie - co myślicie o zestawieniu 60d albo 700d z Tamronem 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD MACRO?

Tak, wiem, ultrazoomy to niemal świętokradztwo, ale akurat przy takim szkle się upieram z różnych względów ;)

Będzie działać:D

Ultra czy mega zoomy mają swoje przypadłości (nie piszę o konkretnie tym, uogólniam ), ale to dobre wycieczkowe. Jesteś pewna że taki właśnie potrzebujesz to kup;)

Bechamot
07-11-2014, 17:57

zdecydowanie odradzam c60d wlasciwie z jednego powodu - zostal oskubany z funkcji microtuningu autofocusa.
moze to oznaczas w praktyce , ze jesli kupisz obiektyw nowy lub uzywany z AF bedzisz musiala dostrajac w warsztacie.
te funkcje mial c50 i ma ja c70.

wybieralbym albo c700 albo c70 , nie c60.

dzieki funkcji microtuningu mozesze zaoszczedzic duzo pieniedzy , czasu , nerwow .

Jakosc obrazu , jesli wszystko dobrze nastwisz jest z tych wszystkich aparatow praktycznie identyczna.

salas
07-11-2014, 18:18
rotfl i przez to że nie ma mikrokalibracji jest gorszy od 700d?
:lol: mistrzowskie uzasadnienie.

Kup lepiej 1dx bo 700d jest słaby :/

Bechamot
07-11-2014, 18:23
rotfl i przez to że nie ma mikrokalibracji jest gorszy od 700d?
:lol: mistrzowskie uzasadnienie.

Kup lepiej 1dx bo 700d jest słaby :/

a czy ja pisze ze 60d jest gorszy ?
ja tylko napisalem , ze nie ma mikrokalibracji , bardzo przydatnej funkcji.
kupujesz uzywany obiektyw i co - nieostro , pytasz na forum czemu ?

i do warsztatu na zytnia do Waw i niech dostroja.

Z ta funkcja robisz to wygodnie sam.
malo tego, co jakis czas w zaleznosci od intensywnosci uzywania microkalibracje nalezy powtorzyc.

mam wiele obiektywow i kazdy wymagal mikrokalibracji , co najwyzej dla jednego , dwoch blad jest na tyle maly ze mi sie nie chce kalibrowac , ale kiedys to zrobie.

Nawet robi sie mikrokalibracje dla obiektywow MF jesli maja elektroniczne potwierdzenie ostrosci.

salas
07-11-2014, 18:32
piszesz, że odradzasz bo nie ma mikroregulacji a 700d RÓWNIEŻ NIE MA MIKROREGULACJI, więc gdzie tu sens?
Polecane 70d to niestety nie ta półka cenowa co wymienione aparaty.
Czasami mikroregulacja jest niewystarczająca i wtedy i tak trzeba wysłać do serwisu i tak.

A ja ze swoim marnym 60d wysyłałem do kalibracji tylko jednego tamrona, wszystkie canonowe szkła trafiały i trafiają tam gdzie chce.

GośkaS
07-11-2014, 18:32
Nie szalejmy z opcjami zakupowymi, bo więcej niż 2500zł (a to już i tak baaardzo niechętnie, bardziej 2000zł zakładałam) na tę chwilę za puszkę dać nie mogę ;)
Chociaż przyznaję, że oglądam tego 60d z ciekawością.

No dobra - to jeszcze poproszę o wskazanie 2 zdecydowanych przewag 60d nad 700d :)

Bechamot
07-11-2014, 18:37
piszesz, że odradzasz bo nie ma mikroregulacji a 700d RÓWNIEŻ NIE MA MIKROREGULACJI, więc gdzie tu sens?
Polecane 70d to niestety nie ta półka cenowa co wymienione aparaty.
Czasami mikroregulacja jest niewystarczająca i wtedy i tak trzeba wysłać do serwisu i tak.

A ja ze swoim marnym 60d wysyłałem do kalibracji tylko jednego tamrona, wszystkie canonowe szkła trafiały i trafiają tam gdzie chce.

sens jest taki ze 700 jest tanszy.

jesli juz kupic XX to sugeruje 70. wprawdzie bedzie drozszy , ale ta funkcja spowoduje kolosalny komfort i brak wydatkow jesli sie kupi obiektywy uzywane , nowe , ktore wcale nie musza byc dostrojone.
Moze wiec okazac sie w konsekwencji taniej od 60 d z koniecznoscia dostrajania ( sam dojazd , wysylka) .
Ta funkcja w praktyce jest wiele warta.

Jakosc obrazu z wszystkich tych aparatow jest taka sama.
Nie ma tak ze 60d robi sam z siebie lepsze zdjecia od 700d.
wszystkie C w zakresie aps-c od lat rysuja tak samo.
Skok jakosciowy jest dopiero po przejsciu na FF.

salas
07-11-2014, 18:38
60d górny wyświetlacz, bateria i ergonomia pracy, ale przez to jest większy i trochę cięższy - kobiecie może to przeszkadzać.
650/700d dotykowy wyświetlacz i ciągły AF przy filmowaniu z obiektywami STM - mniejszy i lżejszy
Różnicy w zdjęciach nie zobaczysz

GośkaS
07-11-2014, 18:47
60d górny wyświetlacz, bateria i ergonomia pracy, ale przez to jest większy i trochę cięższy - kobiecie może to przeszkadzać.
W najgorszym razie trzeba będzie przypakować ;) ale fakt - zauważyłam różnicę w wadze sporą i to będę musiała przetestować, bo zależy mi raczej na lekkich rozwiązaniach.

Mikrotuning to ciekawa uwaga - widzę, że w necie są sprzeczne dane, czy 700d go ma.

Suchy
07-11-2014, 18:59
700D nie ma.
W całej tej dyskusji zabrało jeszcze genialnego 100D. Jest mikroskopijny a ma to samo co 600D plus nowy procesor, tryb cichych zdjęć dotykowy ekran, niestety nieruchomy. Kupujesz superzooma co oznacza, że w planie są jakieś wyjazdy, w których waga, rozmiary i upierdliwe zmienianie obiektywów ma znaczenie. W tej kategorii 100D zdecydowanie wygrywa!
60D to naprawdę ciężki duży kloc a da dokładnie takie same fotki. Ma co prawda górny wyświetlacz ale czy go potrzebujesz? Ma też lepszy wizjer optyczny ale wizjery w tańszych mniejszych Canonach tez nie są złe. No i body 100D kupisz już za ok. 1500zł.

salas
07-11-2014, 19:00
żaden canon z serii XXX nie ma i jest to pewna i potwierdzona informacja.
najtańsza opcja z mikrokalibracją to 50d w 60d wywalili tak jak piszę Bechamot a potem przy 70d znowu przywrócili

słowiczek
07-11-2014, 19:04
zdecydowanie odradzam c60d wlasciwie z jednego powodu - zostal oskubany z funkcji microtuningu autofocusa.
moze to oznaczas w praktyce , ze jesli kupisz obiektyw nowy lub uzywany z AF bedzisz musiala dostrajac w warsztacie.
te funkcje mial c50 i ma ja c70.

wybieralbym albo c700 albo c70 , nie c60.

dzieki funkcji microtuningu mozesze zaoszczedzic duzo pieniedzy , czasu , nerwow .

Jakosc obrazu , jesli wszystko dobrze nastwisz jest z tych wszystkich aparatow praktycznie identyczna.

Ma to taki wydźwięk, jakby wszystkie obiektywy miały problem z af. Problem, o którym na dobrą sprawę nie napisałeś; kalibracji obiektywu dokonuje się po stwierdzeniu wady ff-bf, a nie dlatego, że obiektyw ma af. Nie mam mikro regulacji w 40d i nie rozdzieram szat z tego powodu. 50d ma tą funkcję, ale pewnie napiszesz, że stary i szumi.

C>N
07-11-2014, 19:17
No dobra - to jeszcze poproszę o wskazanie 2 zdecydowanych przewag 60d nad 700d

duzo lepsza bateria
dwa pokretła do nastaw ekspozycji!!! co zdecydowanie ułatwia pracę w trybie manulanym
przyciski na tylnej ściance, blokada ekspozycji, back button focus
górny wyświetlacz i dostep do niektórych istotnych funkcji przyciskami przy nim
O ile dobrze pamietam - Wizjer to pryzmat, a nie ciemniejszy układ luster
skoki ISO co 1/3ev, a nie o 1ev!!

Mikrotuning to ciekawa uwaga - widzę, że w necie są sprzeczne dane, czy 700d go ma.

700d nie ma mikroregulacji AF

Kultowy juz korpus Nikoniarzy, czyli d90 tez mikroregulacji nie ma, a nie wiem czemu nikt braku tej funckji w tym body nie wskazuje palcem, jak w przypadku 60d
Mam wrażenie, że w Canoniarze są zdruzgotani faktem, że 50d tą funkcje posiadał. Tylko większośc z nich jakoś nie chce przyjąc do wiadomości, że następcą 50d jest 7d, nie 60d :D

ze wszystkich szkieł, tylko 85mm musiałem kalibrować i wyłącznie z 7d.
Pierwsza sztuka 50mm 1.4 jaką miałem była nie do skalibrowania na żadnym z aparatów i poszła do zwrotu. Problemem nie był brak skali, a losowy FF/BF, zalezny od odlagłości

Bechamot
07-11-2014, 19:26
Ma to taki wydźwięk, jakby wszystkie obiektywy miały problem z af. Problem, o którym na dobrą sprawę nie napisałeś; kalibracji obiektywu dokonuje się po stwierdzeniu wady ff-bf, a nie dlatego, że obiektyw ma af. Nie mam mikro regulacji w 40d i nie rozdzieram szat z tego powodu. 50d ma tą funkcję, ale pewnie napiszesz, że stary i szumi.

napisze inaczej.
nie mam takiego obiektywu , dla ktorego nie udalo by mi sie poprawic ostrzenia przez mikroregulacje.
dla niektorych obiektywow - moze mam taki jeden albo dwa co najwyzej - blad jest na tyle maly , ze nie che mi sie korygowac.
Wszystkie obiektywy starsze , jakie mam i optycznie b dobre ,wymagaly bardzo duzej regulacji , bez tego nie trafialy. Wszystkie bez wyjatku.
jesli sie ma ciemne obiektywy to blad ostrzenia moze sie zmiescic w GO , jak to jest w kitach czesto.
Ostatnio kupilem Tamrona 90 vc macro , raz trafial , ale czasami nie - po mikroregulacji jest idealnie ( no prawie , wyjatki sie zdazaja , ale rzadko) , obiektyw nowy . Zaoszczedzilem sobie wysylania aparatu i obiektywu do warsztatu.

Ja tylko zaznaczam ze jest to bardzo uzyteczna funkcja , i jesli mam juz kupic cXX to tylko z ta funkcja - to kolosalny luksus i ulatwienie.
Jesli c60 d bez tej funkci , to przy ograniczonym budzecie raczej wybralbym c700d.

na temat c50 nie mam zamiaru zabierac glosu , znam dobrze gdyz uzywalem pare lat , c40 zreszta tez.

Panowie nie ma sensu sie upierac ze microtuning jest zbedny.
to wspaniala funkcja pozwalajaca bezstresowo dopasowac kazdy obiektyw i ten tanszy starszy rowniez.
w nowych modelach jest microtuning dwupunktowy - super sprawa do zomow , a sigma w ogole ma kapitalne rozwiazanie ze mozna korygowac dla wielu ogniskowych i odleglosci , choc to czasochlonne.

Czy moge miec osobiste zdanie , ze microtuning jest bardzo przydatna funkcja ?

Czy moge komus zasugerowac zakup aparatu z taka funkcja , jesli juz kupujemy aparat z polki sredniej ?

Jesli jestescie odmiennego zdania , to prosze przekonajcie pytajaca , nie mnie , bo ja zdania nie zmienie.

C>N
07-11-2014, 19:33
Czy moge miec osobiste zdanie , ze microtuning jest bardzo przydatna funkcja ?

nikt nie mówi, że nie jest ale

jak nas nie stac na aparat z mikroregulacją, to kupujemy najlepszy na jaki nas stać. W tym wypadku fotograficznie lepszym body jest 60d, niz cała seria xxxd

becekpl
07-11-2014, 19:48
a ja myślę ze dla przeciętnego amatora,który tu pyta "co wybrać?", funkcja mikroregulacji jest równie przydatna jak jak zimowe buty na wakcjach w egipcie
szansa ze wyjmie instrukcje obsługi z folii jakaś jest ale ze ja przeczyta to już fantastyka
nie ma się czym podniecać

jaś
07-11-2014, 20:02
w przypadku fotografowania jasnymi stałkami mikrokalibracja to raczej niezbędna funkcja i moim zdaniem nie ma zdrowych przypadków które nie wymagają leczenia są tylko przypadki niezdiagnozowane. rozwiązanie sigmy jest lepsze (o całe lata świetlne) ale mikrokalibracja i tak może się przydać.

Bechamot
07-11-2014, 20:06
a ja myślę ze dla przeciętnego amatora,który tu pyta "co wybrać?", funkcja mikroregulacji jest równie przydatna jak jak zimowe buty na wakcjach w egipcie
szansa ze wyjmie instrukcje obsługi z folii jakaś jest ale ze ja przeczyta to już fantastyka
nie ma się czym podniecać

uwazasz , ze przecietny amator nie zasluguje na sprawnie dzialajacy sprzet ?
Zaplacil przeciez tyle somo co fachura.

Ja bym powiedzial , ze jest na odwrot. Poniewaz fachowiec ewentulanie potrafilby braki sprzetowe nadrobic wiedza i doswiadczeniem , wlasnie ta fukncja jest przydatna amatorom
Kto stawia pytania o FF i BF , kto pyta jak to sprawdzic ? - amatorzy czy fachowcy?
Zamiast miotac sie z servisem , wysylka itd , wystarczy przeczytac jedna strone instrukcji i to przeprowadzic w pare minut.

Gdyby to byly sporadyczne przypadki , ale moje doswiadczeni mowi cos innego.
Ja nie widze potrzeby udowadniania , ze to nie jest potrzebne , przez osoby , ktore tego nie maja , gdyz nie wiedza co to jest.

becekpl
07-11-2014, 20:17
nie,uważam ze przeciętny amator nie będzie potrzebował/umiał wykorzystać takich cudów w aparacie
przeciętny amator nie umie przeprowadzić testu ostrości wiec o jakiej regulacji my tu mówimy?
przeciętny amator nie czyta instrukcji, nie chce mu sie nawet samemu nic znaleźć
przecież to jest codzienna proza tego forum ...co/jak/dlaczego/POMOCY NIE BANGLA
nawet ten temat o tym mówi

Bechamot
07-11-2014, 20:17
w przypadku fotografowania jasnymi stałkami mikrokalibracja to raczej niezbędna funkcja i moim zdaniem nie ma zdrowych przypadków które nie wymagają leczenia są tylko przypadki niezdiagnozowane.

dokladnie tak jest

rozwiązanie sigmy jest lepsze (o całe lata świetlne) ale mikrokalibracja i tak może się przydać.

tylko , ze nie wszystkie obiektywy jakie mamy sa sigmami najnowszej generacji.
swietne rozwiazanie pozwalajace sie uniezaleznic od microregulacji w korpusie aparatu, szczegolnie gdy jej tam ... nie ma.

C>N
07-11-2014, 20:37
dokladnie tak jest

w takim razie jestem wyjątkiem od reguły...

chyba, że na silę mam rozkalibrować to co działa dobrze

najlepsze jest doradzanie funkcji "must have" uzytkownikom, którzy pojęcia nie mają, czym dana funkcjonalność jest.
Albo w ciągu następnych trzech postów wygooglują daną funkcję, po to, żeby na drugi dzień napisać, że bez funkcji X nie da się żyć, a co dopiero mówić o robieniu zdjęć.

Piszemy o funkcji mikroregulacji AF w wątku, który mówił o wyższości 700d nad 600d :shock:

Bechamot
07-11-2014, 20:47
w takim razie jestem wyjątkiem od reguły...

chyba, że na silę mam rozkalibrować to co działa dobrze

najlepsze jest doradzanie funkcji "must have" uzytkownikom, którzy pojęcia nie mają, czym dana funkcjonalność jest.
Albo w ciągu następnych trzech postów wygooglują daną funkcję, po to, żeby na drugi dzień napisać, że bez funkcji X nie da się żyć, a co dopiero mówić o robieniu zdjęć.

Piszemy o funkcji mikroregulacji AF w wątku, który mówił o wyższości 700d nad 600d :shock:

nie doceniasz ludzi. ludzie nie sa idiotami.
rozwiazuje trudne zadania w szkole , wyreguluja tez aparat.
fotografia w ostatnich latach od strony technologicznej stala sie czyms niezwykle prostym.
Niedoceniasz dziewczyne.
Dla mnie najbardziej frapujacym fotografem w RP od czasow Zofii Rydet jest kobieta - zwariowana i pokrecoana , ale faceci wysiadaja przy niej.

w watku 600/700 ktos zasugerowal , ze raczej c60d
Ja odradzam - przeciwnie powiedzialem albo c700 albo c70 - jesli juz moze byc drozej . Jak najbardziej na temat.

Jesli nie zdiagnozujesz rzeczywiscie, to nie wiesz czy masz tak ostro rysujacy obiektyw jak moglby . Ja tylko podpowiadam , ze warto na to zwrocioc uwage.
kazdy zrobi jak uwaza. Nie znam nikogo kto przeszedl z c50 na c60 , chocby przez brak tej funkcji. Plastikowa obudowa , mniejsza waga sa moim zdaniem zaleta.

C>N
07-11-2014, 21:40
nie doceniasz ludzi. ludzie nie sa idiotami.

nikogo nie oceniam, a obrazuje częsty sposób dyskusji na forach

Niedoceniasz dziewczyne.

nie rozumie, wybacz

w watku 600/700 ktos zasugerowal , ze raczej c60d
Ja odradzam - przeciwnie powiedzialem albo c700 albo c70 - jesli juz moze byc drozej . Jak najbardziej na temat.

a ja już napisałem, że nie każdego stać na body z mikroregulacją, a w niższym budżecie 60d jest praktyczniejszym body niż XXXd

Dla mnie najbardziej frapujacym fotografem w RP od czasow Zofii Rydet jest kobieta - zwariowana i pokrecoana , ale faceci wysiadaja przy niej.

niezwykle pomocna informacja w tym wątku

dla mnie świetnym komiksem był Tytus, Romek i A'tomek

Jesli nie zdiagnozujesz rzeczywiscie, to nie wiesz czy masz tak ostro rysujacy obiektyw jak moglby

a jest możliwa diagnoza, że pacjent jest zdrowy, tylko sobie coś ubzdurał?

Tom77
07-11-2014, 21:45
w przypadku fotografowania jasnymi stałkami mikrokalibracja to raczej niezbędna funkcja i moim zdaniem nie ma zdrowych przypadków które nie wymagają leczenia są tylko przypadki niezdiagnozowane. rozwiązanie sigmy jest lepsze (o całe lata świetlne) ale mikrokalibracja i tak może się przydać.

Używałeś tej mikrokalibracji ? W jakich szkłach ?

GośkaS
07-11-2014, 22:19

Oj po prostu wątek ładnie się rozwinął :)

Całe szczęście, że nie trzymaliśmy się tylko 2 modeli z tematu - dzięki temu zwróciliście moją uwagę na pewne funkcje (w tym mikrokalibrację ;) i np. górny wyświetlacz), które są naprawdę kuszące - chociaż być może jeszcze nie na tę chwilę.

Bechamot
07-11-2014, 22:40
a jest możliwa diagnoza, że pacjent jest zdrowy, tylko sobie coś ubzdurał?

wszystko jest mozliwe , ale ja wole konkrety od gdyban i przypuszczen , oraz domoroslych teorii.
Canon prawdopodobnie tez , skoro te funkcje wprowadzil.

akurat w tym watku wpsomnialem , niedawno kupilem tamrona 90 macro . Nowa generacja , swietna ostrosc.
Mozesz przeczytac w sieci co ludzie pisza - ostro tyle ze af sie myli.
Tez tak mialem .
pomierzylem .
oto odpowiedz - krzywa kalibracji tego konkretnego egzemplarza:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://spherapan.vot.pl/tamr.jpg)

fiiolet to rozdzielczosc w plaszczyznie ostrzenia - srednia z 6-ciu fotek tablicy testowej , zolte to odchylenie standardowe , os pozioma to wielkosc poprawki.

I coz widzimy?
dla poprawki zero obiektyw w 6-ciu strzalach dal srednio o ok 15 % mozliwej rozdzielczosci mniej , to jeszcze nie tragedia ( wciaz wysoka wartosc) , ale odchylenie std jest bardzo wysokie .
Oznacza to ze raz trafial , raz nie.
Po wprowadzeniu poprawki -5 srednio uzyskal rozdzielczosc o 15 % wyzsza , ale wzrosla zdecydowanie powtarzalnosc. Obiektyw za kazdym razem praktycznie trafia.

jesli ludzie pisza, ze ten tamron ma slaby AF , to ja wiem - czlowieku masz nieskalibrowany obiektyw.
A ze rozrzut byl duzy , trudno bylo zauwazyc tendencje , to nie byl blad staly , powtarzalny.

Jesli w ogole powiekszyc blad w kierunku BF - to AF glupieje. Tamron pod tym wzgledem ma extremalny AF.

Taka zaleznosc rozdzielczosci i odchyelnia stand ardowego istnieje dla kazdego obiektywu.

dzieki mikrotuningowi mam to, za co zaplacilem , bez tego musialbym do warsztatu , albo uznac ze T ma d.d. AF czyli postawic bledna diagnoze i cos sobie tam ubzdurac.

Wole fakty od przypuszczen.

Niechetnie , ale pokazuje ten przyklad , dlatego ze wiem o czym mowie , w odroznieniu od niektorych wypowiedzi , gdzie nie zdaja sobie w ogole sprawy ze zjawiska.

nieswiadomosc jest bloga :-)

namoamo
07-11-2014, 23:03
Jakim programem mierzyłes ta krzywa kalibracji?

salas
07-11-2014, 23:04
ale Ty się uparłeś na mikrokalibrację, której nie ma w żadnym z rozważanych body i nie dociera do Ciebie, że 60d dla większości osób pod wieloma względami jest lepszą puszką niż 650 czy 700d.
TO WSZYSTKO i nie musisz podawać przykładów kalibracji, które sobie robiłeś, bo może się trafić obiektyw dla którego Ci braknie skali.

Tom77
07-11-2014, 23:12
ale Ty się uparłeś na mikrokalibrację, której nie ma w żadnym z rozważanych body i nie dociera do Ciebie, że 60d dla większości osób pod wieloma względami jest lepszą puszką niż 650 czy 700d.
TO WSZYSTKO i nie musisz podawać przykładów kalibracji, które sobie robiłeś, bo może się trafić obiektyw dla którego Ci braknie skali.

60D jest o wiele lepszą puszka od 650D. 650D przy 60D to jak zabawka. 60D jest lepszą puszka od 50D a ta bije na głowę 650D

C>N
07-11-2014, 23:13
wszystko jest mozliwe , ale ja wole konkrety od gdyban i przypuszczen , oraz domoroslych teorii.

więc przeczytaj jeszcze raz co napisałem na temat swoich obiektywów. Nie ma tam nic na temat tego, że każdy "pacjent" jest zdrowy

jesli ludzie pisza, ze ten tamron ma slaby AF , to ja wiem - czlowieku masz nieskalibrowany obiektyw

to też w większości przypadków jest lekarstwem dal tych, którzy uważają, że maja mydło na otwrtej przyslonie

Wole fakty od przypuszczen.

Niechetnie , ale pokazuje ten przyklad , dlatego ze wiem o czym mowie , w odroznieniu od niektorych wypowiedzi , gdzie nie zdaja sobie w ogole sprawy ze zjawiska.

nieswiadomosc jest bloga :-)

mam nadzieję, że nie próbujesz mi wmówić tego, że żyje w iluzji dobrze pracujących swoich obiektywów

Bechamot
07-11-2014, 23:54
mam nadzieję, że nie próbujesz mi wmówić tego, że żyje w iluzji dobrze pracujących swoich obiektywów

alez skad , nigdy bym sie nie osmielil.
chce tylko pokazac , ze jest to bardzo przydatna funkcja , dzieki ktorej mozna zaoszczedzic wiele pieniedzy.

calosc wychodzi taniej dzieki unikaniu przez nia warsztatu.

Twoje Obiektywy podlagaja tym samym prawom jak moje i kazde inne.
W L-kach jest duzo lepiej , choc tez warto o pare procent rozdzielczoscui i powtarzalnosci zawalczyc.

--- Kolejny post ---

ja sie w ogole nie uparlem
jestem tylko uprzejmy i uzasadniam swoje stanowisko , choc przeciez tego robic nie musze.
jesli uwazasz ze to jest niepotrzebne i bez sensu , to oczywiscie masz do tego prawo.

Dieki temu zaoszczedzilem na kalibracji z 20 obiektywow , i to co jakis czas trzebaby powtarzac. dzieki temu wiem takze , co poprawek nie wymaga.
Tak ogolnie - wszystkie nie L-ki wymagaja kalibracji , L-ki raczej niewielka , ale zdazaja sie paskudne wyjatki.
oczywiscie nie znam wszystkich konstrukcji , pisze o tym co mam / mialem , a sa to typowe rzeczy ktore ludzie uzywaja.

Jak wspomnialem trzeba tez kalibrowac np drogie zeissy , ktore sa przeciez MF.

Nie ma sensu sie upierac , ze jest to funkcja niepotrzebna.
Ale - prosze bardzo.

piast9
08-11-2014, 09:22
Ile razy pojawia się takie pytanie to rozwija się taka sama dyskusja, której obserwacja za każdym razem mnie irytuje:

- chcę kupić xxxD
- nie, nie kupuj, to badziew, xxD jest lepszy, większy i ma górny wyświetlacz

Ludzie. xxxD też są dla ludzi. Ja w nich cenię cenę, poręczność, małą wagę i dyskretniejszy wygląd. I mniej będzie mi go szkoda jak go upuszczę czy ktoś mi go, odpukać, buchnie. W warunkach amatorskich zdjęcia da się robić równie dobrze. Jako amator i tak nad każdym muszę się zastanawiać na tyle długo, że regulacja dwóch parametrów jednym kółkiem nie stanowi dla mnie problemu.

Ja rozumiem skąd to parcie na xxD. Pytanie zostało zadane na forum, na którym udzielają się profesjonaliści oraz zaawansowani pasjonaci. Ja udzielałbym podobnych odpowiedzi każdemu, kto mnie, zapalonego kolarza, zapyta się o to jaki rower górski sobie kupić. DLA MNIE musi to być rower jak najlżejszy, z osprzętem z górnej półki, by zapewnił dobre tempo jazdy i nie zawiódł mnie przy hamowaniu czy szybkiej zmianie przełożeń pod obciążeniem, w błocie i śniegu. Ale to jest DLA MNIE. Większość ludzi NIE JEST MNĄ. Większości ludzi mnóstwo radości sprawi rower o wiele prostszy i tańszy, bo oni nigdy nie będą zwracali uwagi na to, że bieg muszą sobie zmienić przed podjazdem a po błocie i tak nie jeżdżą bo nie lubią.

Wracając do tematu. Różnic między 600D a 650D jest więcej niż 650D i 700D. I jestem zdania, że spośród tych dwóch ostatnich warto kupić tańszy. Nie wiem czy są jeszcze gdzieś nowe 650D. Dla mnie czynnikami, które skłoniły mnie do 650D są lepszy AF oraz wbudowane bezprzewodowe sterowanie lamp błyskowych, o którym nikt dotąd chyba nie wspomniał. Z aparatu jestem bardzo zadowolony.

salas
08-11-2014, 09:52
bechamot uzasadniasz swoje stanowisku, które w tym wątku jest bezsensowne, bo nikogo nie obchodzi mikrokalibracja KTÓREJ NIE MA W ŻADNYM Z BODY KTÓRE CHCE KUPIĆ TWÓRCZYNI WĄTKU. Nie możesz tego pojąć?
A ogólnie większość ludzi z tego forum wie co to jest mikrokalibracja i do czego ona służy i że jest przydatna/lub nie jest przydatna, ALE TO NIE WĄTEK OD ROZMÓW NA TEN TEMAT.
Rozmawiamy o tym jaki wybrać aparat pomiędzy 600/650/700d i doszedł 60d nie ma tu żadnego z mikrokalibracją KONIEC.
Jak autorka nie jest przekonana do 60d to też bym wziął 650d bo na pewno będzie tańszy niż 700d tylko tak jak piast9 pisze nie wiem czy są jeszcze nowe.

Zowa
08-11-2014, 10:07
Można kupić używkę za dużo mniejsze pieniądze - moje 600d miało 10 tys.przebiegu przy sprzedaży, gwarancję i cały dodatkowy osprzęt, który też kosztuje. Wizualnie jak nowe, a cena wiadomo - trzaśniesz drzwiami sklepu i już 15% spada... ;)

GośkaS
08-11-2014, 10:37
Można kupić używkę za dużo mniejsze pieniądze

Muszę przyznać, że ja się nieco obawiam kupowania używanej elektroniki. Tzn. muszę znać źródło osobiście, żeby się zdecydować na takie rozwiązanie.

słowiczek
08-11-2014, 11:37
Poparłem zakup 60d, ponieważ koleżanka ma już jakieś doświadczenie, używała a350. 60d mz jest aparatem bardziej rozwojowym, chociaż już 400d przerabia osiągami a350 na kotlety. Że więcej waży? Czasem to zaleta. Że nie ma mikro regulacji? Wiele aparatów jej nie ma, podobnie jak stabilizacji obrazu, ale to tak na boku, tego nie ma żaden canon. Jak z rowerem - jego wybór zależy od potrzeb i portfela kupującego, w tym przypadku kupującej.

GośkaS
08-11-2014, 12:01
Jak z rowerem - jego wybór zależy od potrzeb i portfela kupującego, w tym przypadku kupującej.

I tu jest pies pogrzebany, bo pokazaliście mi ciekawą alternatywę, czyli 60d, ale teraz ja sama muszę się zastanowić, czy jestem w stanie więcej kasy teraz wydać oraz czy mi ten aparat rzeczywiście leży w ręku, bo różnica jest jednak spora w gabarytach - dla niezbyt dużych dłoni szczególnie.

salas
08-11-2014, 12:04
do sklepu pomacać 700d i 60d zobaczysz co wygodniejsze ;)

GośkaS
08-11-2014, 12:11
do sklepu pomacać 700d i 60d zobaczysz co wygodniejsze ;)

Wczoraj 70d macałam i zupełnie inaczej leży niż zaprzyjaźniony 600d :) A plastik i guma 70d po prostu mocują go w ręku - ergonomia na pierwszy rzut oka naprawdę niezła :)

słowiczek
08-11-2014, 14:05
I tu jest pies pogrzebany, bo pokazaliście mi ciekawą alternatywę, czyli 60d, ale teraz ja sama muszę się zastanowić, czy jestem w stanie więcej kasy teraz wydać oraz czy mi ten aparat rzeczywiście leży w ręku, bo różnica jest jednak spora w gabarytach - dla niezbyt dużych dłoni szczególnie.

Na razie kupujesz jedno szkło, gdybyś kiedyś kupiła coś większego to cięższy korpus daje lepsze wyważenie. Ale - jak pisał salas - idź do sklepu i przymierz się;)

Bechamot
08-11-2014, 16:25
bechamot uzasadniasz swoje stanowisku, które w tym wątku jest bezsensowne, bo nikogo nie obchodzi mikrokalibracja KTÓREJ NIE MA W ŻADNYM Z BODY KTÓRE CHCE KUPIĆ TWÓRCZYNI WĄTKU. Nie możesz tego pojąć?
.

na pytanie klezanki o roznice pomiedzy 600 a 700 odpowiadasz : kup 60d
Uwazasz ze jest to odpowiedz sensowna ?

bo ja nie.
A tak suie sklada , ze wzczesniej udzielilem konkretnej odpowiedzi.

POniewaz uwazm , ze porada kup 60 nie jest dobra weic poddaje mysl :jesli model ze sredniej polki to d70 albo d700.

D700 ma w stosunku do starszych modeli ( od 600 e dol) duze ulatwienie wpostaci krzyzowych sensorow - to wspniale ulatwia prace , nie mussz przekadrowywac mozesz ostrzyc na pojedynczy wybrany sensor.

to jest praktyczna roznica odczuwalna na codziej majac aparat przy oku.

ekran dotykowy - o.k. moze byc nie musi.

wszystkie inne wodotryski czyli inne roznice sa do odnalezienia w specyfikacji.
ja pisze z jaka roznica praktyczna sie spotka robiac zdjcia.

a mialem cxxx z sensorami liniowymi i cxx krzyzowymi i wiem jaka jest roznica.

zdjecia z d60 nie beda lepsze . Problem z dostrojeniem obiektywow moze byc w obydwu modelach ten sam.
ergnomia ? te male xxx wcale nie sa takie mniej ergonomiczne , mniejsze , lzejsze , duzy dsiplay z tylu , bardzo fajnie mozna sie przyzwyczaic.
Gorny display nie przeszkadza , ale tez nie jest decydujacy.
jesi wiec wkladac wieksze pieniadze to w cos rozsadnego , co pozwoli na zaoszczedzenie w przyszlosci o chocby t c70.

Jesli robisz wylacznie krajobraz z odlegosci parusetmetrow na ogniskowych 10 mm i pomniejszasz zdjecia do wymiaru 1200 px to nie wiesz co to oznacza dobrze dostrojony obiektyw.
Nie znasz problemu.

Decyzje podejmowalbym w zaleznosci od przeznaczonych srodkow na ten cel - c700 a jesli model wyzszy i moze byc drozej to c70.
W kregach fotografow w chwili sie pojawienia c60d uznawany byl jako pewien krok do tylu w lini CXX.

Czy moze kolezanka sama dokonac wyboru ?

Ja w tym zakresie pytan nie mam.

namoamo
08-11-2014, 16:38
Dla mnie xxxd jest jak samochód bez wspomagania, klimy, czy elektrycznych szyb. Zaczynałem od 500d, miałem epizod z 60d, 5d2, teraz mam 7d. Serie trzycyfrowe są tragiczne, ale dla mnie komfort ma znaczenie.

salas
08-11-2014, 16:48
Bechamot ciężko z Tobą dyskutować, nie czytasz co do Ciebie ludzie piszą, albo nie rozumiesz tego co czytasz, nie wiem i nie wnikam.
ps. nie ma canonow d700 d70 d60 itd ;) systemy Ci się chyba mieszają :)

Ode mnie wszystko, napisałem do przemawia za 60d i większość osób się z tym zgadza, że Ty masz jakieś chore jazdy o mikrokalibracji i argumentami, które nie dotyczą aparatów o których mowa w wątku to już nie mój problem.

BEZ ODBIORU

Bechamot
08-11-2014, 17:01
Dla mnie xxxd jest jak samochód bez wspomagania, klimy, czy elektrycznych szyb. Zaczynałem od 500d, miałem epizod z 60d, 5d2, teraz mam 7d. Serie trzycyfrowe są tragiczne, ale dla mnie komfort ma znaczenie.

he , he , he , skad ja to znam ?

tez tak uwazam ale do modelu 600 wlacznie
700 ma juz lepiej , przede wszystkim mniejsze problemy z ostrzeniem.
700 ma taki af jak 50d bez microtuningu.
te peryferyjne sensory krzyzowe ulatwily zycie.
Liniowe potrafia dac bardzo dobry sygnal , ale w okreslonych warunkach , to raczej cos dla doswiadczonego fotografa.

tak na prawde jedynym powodem dla ktorego zdjecia mogly byc technicznie nieudane to byla nietrafiona ostrosc.
Pod kazdym innym wzgloedem bedac swiadom uproszczen , nie mialem sie do czego przyczepic.
Jakosc obrazka - jak z kazdego dobrego aparatu.

Pozostale cechy , ergonomia - mozna sie dostosowac .

Iosc funkcji i tzw opcji w aparacie imponuje mi w tym sensie , ze im mniej tym lepiej.
Filry artystyczne , hdr idt itp - dla mnie nie musza istniec.

Kolekcjoner
08-11-2014, 19:58
Ja z tych dwóch bym brał 100D, nie bardzo widzę sens dźwigania większego kloca ;).

BTW: Panowie bardzo proszę skończcie te dywagacje bo to się ma nijak do tematu wątka.

GośkaS
08-11-2014, 22:47
Ja z tych dwóch bym brał 100D, nie bardzo widzę sens dźwigania większego kloca ;).

BTW: Panowie bardzo proszę skończcie te dywagacje bo to się ma nijak do tematu wątka.

Akurat zależy mi na ruchomym wyświetlaczu, więc 100d odpada ;)

Na placu boju pozostał 700d i 60d, ale raczej ze wskazaniem na 700d - finalnie nad wyborem jeszcze muszę chwilę pomyśleć.

Wszystkim uczestnikom dyskusji serdecznie dziękuję :) Kawał wiedzy i różnych spojrzeń na sprzet - bardzo przydatne doświadczenie.

Dzięki za pomoc! :)