PDA

Zobacz pełną wersję : 100mm 2.8 IS macro

mark3
07-11-2014, 06:14
mam pytanie odnośnie przełącznika/suwaka na obiektywie,
może ktoś mi wyjasnić dokłądnie oznaczenia:
FULL
0.5m
0.3-0.5m

i do jakich scen wykorzystywać konkretne pozycje.

pozdr

flipflap
07-11-2014, 07:03
Jest to zasieg Auto Fokus - w zaleznosci od ustawien AF pracuje szybciej w danym zasiegu

FULL 0.3 m do nieskonczonosci
0.3 m do 0.5 m
0.5 m do nieskonczonosci

mark3
07-11-2014, 07:09
Jest to zasieg Auto Fokus - w zaleznosci od ustawien AF pracuje szybciej w danym zasiegu

FULL 0.3 m do nieskonczonosci
0.3 m do 0.5 m
0.5 m do nieskonczonosci

Dziękuję za odpowiedź,
czy wybór ustawień ma wpływ na jakość obrazu - ostrość ?
przykładowo dla małych przedmiotów z bliska - najlepiej wybrać opcję "FULL" czy "0.3 - 0.5 "
a dla portretów bardziej sprawdzi się ustawienie " 0.5m " ?
pozdr

maciek12ss
07-11-2014, 08:01
Ma wpływ na czas wyszukiwania ostrości. Jeśli ustawisz na full autofocus może przeleciec całą skalę ostrości zanim trafi na wsciwa. Jeśli natomiast wiesz że fotografujesz obiekt oddalony od szkła obiektywu o nie wiecej niz 0.5 ustawiasz to na obiektywie, a autofocus nie musi juz szukać ostrości w przdziale od 0.5 do nieskończoności . Ustawi wiec ostrość szybciej. Podobnie jest w obiektywach tele do sportu. Można ustawić aby obiektyw na darmo nie szukał np ostrości w przedziale od 0 do 10 m tylko dalej jeśli wiemy że obiekt jest na pewno dalej. Te ustawienia nie mają wpływu na ostrość ani jakość obrazka. Maja wpływ tylko na szybkość ustawienia ostrości na danym obiekcie. Jeśli za mało dokładnie to opisałem masz napewno instrukcje do której warto zajrzeć ... Pozdrawiam

adawro
07-11-2014, 11:33
czy wybór ustawień ma wpływ na jakość obrazu - ostrość ?
Wpływu nie ma żadnego, no chyba, że się pomylisz i ustawisz ogranicznik np 0.3m-0.5m a fotografowany przedmiot będzie 10 metrów dalej - no to ostrości automatycznie nie ustawisz.