Zobacz pełną wersję : Downgrade z 5d2
GhostRider
05-11-2014, 21:50
Witajcie
Mam 5d2 i trochę obiektywów.
Jakiś rok temu kupiłem sobie małpkę Canona i od tamtego czasu "dużego" używałem pewnie z 5 razy.
Tak sobie myślę coby go sprzedać i kupić jakieś tańsze body.
Czy tak do 2 tys. zł można kupić coś dobrego nowego / używanego?
Nie orientuję się w lustrzankach obecnie za wiele. Miałem jeszcze 40d kiedyś i nie narzekałem - no może poza średnimi wyższymi ISO.
Canon 100D mały, zgrabny, samo body kupisz za około 1600 zł
kupisz lustrzankę i dalej nie będziesz jej używał:) może lepiej jakiś dobry kompakt typu canon gx1 albo bezlusterkowiec. panasonic i fuji są bardzo małe i mają spore możliwości.
Mariusz_C
05-11-2014, 22:57
no trochę dziwne jest dla mnie co napisałeś, bo masz porządny sprzęt, zastanów się może rzeczywiście na kompaktem
GhostRider
05-11-2014, 23:54
Ja wiem, że raczej każdy chce odwrotnie - ale nawet teraz nie mam czas na fotografię.
Jeżeli miałbym zmieniać (zapomniałem napisać) to zależy mi na szybkim AF - szybszym niż w 5d2.
100d - fajny, niedrogi i ..nowy.
Kompakta nie chcę, bo chcę mieć dobrą jakość zdjęć.
Myślę jeszcze nad 60d.
Czasy gorszej jakości kompaktów minęły..
jeff.lebowski
06-11-2014, 03:38
Zobacz na Sony RX100
GhostRider
06-11-2014, 08:40
Słuchajcie - o kompaktach z wymienną optyką poczytałem i są git - tylko, że u mnie musi być canon. EOS-M - znajoma ma i nie leży mi jakoś takie małe coś. Muszę mieć jednak coś większego. Poszukam czegoś i podrzucę.
100d to dobry pomysł, zwłaszcza, że za chwilę będzie w sklepach naleśnik 24mm.
Ale 60D to wielki kloc, 100D ma dokładnie tę samą matrycę lecz z o wiele nowszym procesorem i jest o wiele mniejszy i lżejszy. Tylko 100D!
znajomy ma 60d i jeśli nie potrzebowałbym FF kupiłbym właśnie tego cropa. Stosunkowo mały i lekki, uchylany ekran, świetny AF i jakość zdjęć. Jeśli mała GO Cię tak bardzo nie kręci nie ma sensu ładować się w drogie i duże FF.
Nooo, nazwanie 60D ważącego 0,8kg stosunkowo małym i lekkim w porównaniu do 100D mającego 0,4kg i te same (oprócz wszystkich krzyżowych punktów AF - ma tylko centralny krzyżowy, ale za to kilka innych zalet, których nie ma starszy 60D) możliwości foto i te samą matrycę to chyba lekka przesada ;-)
wiktor2323
09-11-2014, 12:33
Popatrz na aparaty fuji... mam okazje fotografować x10 i jestem bardzo mile zaskoczony jakością jpg i raw ;)
GhostRider
09-11-2014, 21:04
Musi być canon.
Rozmiar i waga nie są istotne. Po prostu potrzebuję coś tańszego z dobrą jakością. Jak na razie - z tego co wypatrzyłem - 60d jest faworytem. Chcę mieć szybki AF, którego w 5d mi brakowało.
GhostRider
05-03-2015, 13:46
Słuchajcie - jeszcze chciałbym podpytać osoby, które zmieniły 60d na 5d2 lub odwrotnie :D Czy AF w 60d jest wyraźnie szybszy od 5d2. Załóżmy biegnie sobie piesek i czy na servo 60d jest w stanie łapać ostrość na bieżąco?
Nie widzę żadnego sensu aby robić taki downgrade. Ile lżejszy będzie 60D? Zaoszczędzisz trochę na wadze i wielkości kosztem gorszego obrazka. Nie sądzę, abyś był zadowolony z takiej zamiany.
GhostRider
05-03-2015, 15:37
Waga nie jest problemem. Głównie chodzi mi o to, że mało używam drogi aparat, który wolałbym sprzedać i kupić coś tańszego. Jedynie wolałbym mieć szybszy AF. Jakość zdjęć na pewno będzie gorsza, ale jako, że nie zarabiam na zdjęciach - nie boję się tego.
Ewentualnie zobaczyłem, że 7d jest w podobnych pieniądzach - a myślałem, że dużo droższy...