Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomiar światła 6D

milsa666
04-11-2014, 08:33
Witam
Mam pytanie do forumowiczów o Caonon-a 6D. Nie wiem czy mój egzemplarz zachowuje się prawidłowo. Jestem posiadaczem 6D od września (w jednym z wątków pytałem czy czekać na ceny po premierze 7DmkII – no nie poczekałem i kupiłem). Jestem bardzo zadowolony, z jakości generowanego obrazka. Jednak moją wątpliwość wzbudził światłomierz w przypadku, gdy jest na prawdę mało światła. Pytałem o jego zachowanie na tym dużym wątku o 6D, ale otrzymałem informację w stylu „ludzie to mają problemy”. Odpuściłem… ale teraz chcę powrócić z tym zagadnieniem.

Sprawa wygląda tak, że w bardzo ciemnych miejscach wydaje mi się, że światłomierz „głupieje”. Wczoraj chciałem zrobić zdjęcia w bardzo ciemnym miejscu (na statywie). Włączyłem aparat. Miałem ustawione już wcześniej f=4, ISO 800, tryb Av. Spojrzałem na czas otwarcia migawki, a tam wartość 2s. Pomyślałem, że to trochę za mało, ale co tam może się nie znam. Zrobiłem zdjęcie i oczywiście ciemno jak w … Powtórzyłem to dla trybu M i zielony – efekt ten sam. Przekręciłem korekcję ekspozycji o 5ev no i teraz było OK. Ustawiłem ISO 100 i czas poszedł na 15s (oczywiście też za mało). W domu zrobiłem test w ciemnej łazience (ślepa, zgaszone światło) - efekt ten sam.

Mam pytanie czy reklamować aparat czy może jest to jego „cecha” i każdy z posiadaczy 6D tak ma. Dodam, że problem nie występuje, gdy światła jest wystarczająca ilość (światło żarówek, słoneczne...).
Czy może ktoś sprawdzić jak to jest w innych egzemplarzach?

Z góry dziękuję

aptur
04-11-2014, 08:40
Nie bardzo wiem co chcesz uzyskać. Jeśli robisz zdjęcie w ciemniej łazience to zdjęcie będzie po prostu ciemne. Z twoim aparatem jest wszystko w porządku. Może pokaż zdjęcie z parametrami to łatwiej będzie coś powiedzieć.

milsa666
04-11-2014, 08:49
Nie bardzo wiem co chcesz uzyskać. Jeśli robisz zdjęcie w ciemniej łazience to zdjęcie będzie po prostu ciemne. Z twoim aparatem jest wszystko w porządku. Może pokaż zdjęcie z parametrami to łatwiej będzie coś powiedzieć.

No ale czy aparat nie powinien pokazać np migające 30s - tzn nie jest w stanie osiągnąć dobrej ekspozycji. Jak robiłem zdjęcia 500D to zdarzało się, że miałem wyliczenia powyżej 30s (tzn. 30s jako max, a ekspozycja po "lewej" stronie wskaźnika). Już myślałem ,ze w 6D nie ma takiej indykacji - ale jest, znalazłem w instrukcji. Ciekawe kiedy to się pojawia jeżeli w czarnym pomieszczeniu pokazuje 15 (może przy wyższej przysłonie byłoby powyżej 30s).

Moje pytanie jest czemu aparat wskazuje że będzie OK, a nie jest bo dopiero przesunięcie o 5ev daje dobre zdjęcie.
Aparat jest oczywiście na gwarancji więc nie chce przegapić czegoś.

aptur
04-11-2014, 09:00
Moje pytanie jest czemu aparat wskazuje że będzie OK, a nie jest bo dopiero przesunięcie o 5ev daje dobre zdjęcie.

Co to jest według ciebie "dobre zdjęcie" w czarnym pomieszczeniu?
Czarne pomieszczenie = czarne zdjęcie. Jakieś światło przecież jest do zdjęcia potrzebne. Nie zapomnij, że światło wpada również przez wizjer.
Zrób taki test: iso 100, manual focus, przedni dekielek na obiektyw. Wizjer zakrywasz ręką. Teraz naciskasz do połowy spust migawki. Jaki czas naświetlania się wyświetla?

filemoon
04-11-2014, 09:01
Powinien pokazac dluzszy czas. Zakryj wizjer i sprawsz tryb pomiaru swiatla. Podlinkuj prosze przykladowe zdjecie bysmy mogli ocenic.

cobalt
04-11-2014, 09:11
No ale czy aparat nie powinien pokazać np migające 30s - tzn nie jest w stanie osiągnąć dobrej ekspozycji. Jak robiłem zdjęcia 500D to zdarzało się, że miałem wyliczenia powyżej 30s (tzn. 30s jako max, a ekspozycja po "lewej" stronie wskaźnika). Już myślałem ,ze w 6D nie ma takiej indykacji - ale jest, znalazłem w instrukcji. Ciekawe kiedy to się pojawia jeżeli w czarnym pomieszczeniu pokazuje 15 (może przy wyższej przysłonie byłoby powyżej 30s).

Aparat jest oczywiście na gwarancji więc nie chce przegapić czegoś.
Wszystko fajnie, tylko z jakiego pomiaru światła korzystasz (punktowy, wielosegmentowy, skupiony, centralnie ważony uśredniony). W ciemnej łazience nie ma pewnie to znaczenia. Ale jeżeli jest np jakiś odblask światła na chromowanej baterii łazienkowej i skierujesz tam aparat z pomiarem punktowym, to może i 2s wystarczają. Przetestuj wszystkie tryby pomiaru światła, czy sprawa wygląda identycznie.

--- Kolejny post ---

No i oczywiście zaślepka na wizjer jak w zdjęciach nocnych. Ekspozycję sprawdzisz na górnym wyświetlaczu.

piast9
04-11-2014, 10:45
Również jako najbardziej prawdopodobną przyczynę podejrzewam brak zaślepki na wizjerze.

Układ automatycznej ekspozycji analizuje jasność obrazu na matówce. Światło wpadające "od tyłu" do aparatu, przez wizjer, zakłóca ten pomiar. Przy robieniu zdjęć w dzień, z ręki, nie ma z tym problemu bo wizjer zasłania oko, a nawet jeśli nie, to i tak większość światła wlatuje przez obiektyw. Przy zdjęciach ze statywu w słabym świetle już staje się to istotne i stąd na pasku aparatu masz zaślepkę do wizjera aby radzić sobie w tej sytuacji.

tkosiada
04-11-2014, 11:06
A ekspozycj jak była ustwiona? Na minus?

namoamo
04-11-2014, 11:06
Wbudowany światłomierz nie jest wyrocznią, ma swoje ograniczenia i nie warto go używać w ekstremalnych sytuacjach. To taka moja pierwsza myśl po przeczytaniu tematu. Będąc laikiem zadał bym sobie pytanie, jak w takim razie działa światłomierz?
Druga myśl taka że to producent tworzy produkty, działąjące według określonych przez niego norm, zasad czy założeń konstrukcyjnych i to użytkownik powinien nauczyć się obsługi, poznając te zasady i się do nich dostosowując.
Myśląc w drugą stronę tworzą się własnie takie wyimaginowane problemy oraz tak absurdalne tematy.

Praca domowa:
1. Tutorial: Night photography Page 3 - Canon Polska (http://www.canon.pl/youconnect_newsletter/tutorials/Night_photography_tutorial/Page_3.aspx)
2. Digital Foto Video - Jak to działa (http://www.dfv.pl/poradniki_jak_dziala.html?id=107)

merida
04-11-2014, 11:48
Po ponad roku użytkowania 6d stwierdzić mogę, że ma on gorszy pomiar światła niż 5d. Jest po prostu mniej precyzyjny, ale to tylko moje odczucia. Mimo wszystko jestem z niego bardzo zadowolony i niebawem dokupię drugą sztukę w miejsce piątki.

milsa666
04-11-2014, 11:55
jeżeli chodzi o:

- fałszywe światło w z wizjera - nie ma takiej opcji bo zasłonięte było okiem (no chyba, ze to nie wystarcza i spróbuję zaślepkę)
- jeżeli chodzi o rodzaj pomiaru światła to próbowałem różnych

@aptur

Co to jest według ciebie "dobre zdjęcie" w czarnym pomieszczeniu?
Czarne pomieszczenie = czarne zdjęcie. Jakieś światło przecież jest do zdjęcia potrzebne. Nie zapomnij, że światło wpada również przez wizjer.
Zrób taki test: iso 100, manual focus, przedni dekielek na obiektyw. Wizjer zakrywasz ręką. Teraz naciskasz do połowy spust migawki. Jaki czas naświetlania się wyświetla?

- z deklem ISO 100 pokazuje 15s

@ namoamo
"... tak absurdalne tematy..." - mistrzu jakbym był tak fantastyczny jak ty to pewnie był znał już odpowiedź. Po co w ogóle jest forum, nie?
"...Druga myśl taka że to producent tworzy produkty, działające według określonych przez niego norm, zasad czy założeń konstrukcyjnych i to użytkownik powinien nauczyć się obsługi, poznając te zasady i się do nich dostosowując..." - a jak ci będzie aparat robił wszystkie zdjęcia po znanym ci kątem to będziesz wprowadzał korekcje na statywie - uznając, że tak pewnie producent chciał?

Zrozum, że zastanawiam się i proszę o opinię czy z aparatem jest wszystko OK, bo nie jest to tania rzecz, a zachowuje się dziwnie (przynajmniej dla mnie).
Oczywiście, ze zdjęcia w kompletnej czarnej dziurze są bez sensu ale nie rozumiem dlaczego światłomierz pokazuje, ze będzie super.

J.J.
04-11-2014, 12:14
milsa666, ten typ chyba tak ma. Spróbowałem teraz z deklem na ISO 100, i również światłomierz pokazał mi 15 sek. Na 160 ISO - 10 sek.
Jak nie zapomnę, spróbuję sprawdzić wieczorem co światłomierz pokaże.

milsa666
04-11-2014, 12:21
milsa666, ten typ chyba tak ma. Spróbowałem teraz z deklem na ISO 100, i również światłomierz pokazał mi 15 sek. Na 160 ISO - 10 sek.
Jak nie zapomnę, spróbuję sprawdzić wieczorem co światłomierz pokaże.

dziękuję

aptur
04-11-2014, 12:40
Zasłaniacie wizjer?

J.J.
04-11-2014, 12:53
Tak, zasłonięty moim okiem przylegającym szczelnie do gumowej muszli ocznej. Takiej podobnej jaką używają filmowcy w swoich wizjerach. Więc warunki prawie jak w laboratorium NASA, CERN itp. :)

jaś
04-11-2014, 13:34
Bo to słaby aparat jest - światłomierz nie mierzy, autofocus nie trafia, jak się światło zmienia to już wcale nie trafia i zdjęć się naje daje robić, rozpiętość tonalna słaba, servo nie działa, po 10000 zdjęć się psuje i dalej można by sporo wymieniać, nawet kukułki nie ma ten aparat - a co to za aparat bez kukułki. Wczoraj rankiem robiłem 3-minutowe ekspozycje jakoś nie zauważyłem żeby światłomierz źle działał ale może to przez to że to nie były testowe zdjęcia łazienki przy zgaszonym świetle, może ten model rozpoznaje czym zajmuje się użytkownik robieniem zdjęć czy testami (znaczy biciem piany w większości przypadków)?
Jest całe mnóstwo dobrych aparatów ba świetnych aparatów sony, nikon, panasonic, olympus, fuji można sobie kupić D600 i D800 świetny sprzęt bez wad (do momentu jak zaczniesz czytać forum), sony A7, nexy, mikro 4/3, bezlusterkowce fuji wszystko bez wad kupować i używać fantastyczne aparaty - nie kurzą, autofocusy działają, servo działa, wyśmienita dostępność i jakość szkieł, rozpiętość tonalna miodzio, szumy maleńkie, wysokie iso doskonałe, dostępność optyki ogromna, optyka tania i popularna i kukułkę mają - nic tylko kupować, a wy ciągle canona, kupujecie parafrazując stary kawał o żydzie i rabinie - kupić nikona - problemy się przeniosą na inne forum :).

namoamo
04-11-2014, 14:06
Po prostu tego typu urządzenia, nie są dla wszystkich.. Jak motto pewnego elektromarketu :mrgreen:

jaś
04-11-2014, 15:57
żeby było bardziej merytorycznie to właśnie wykonałem "testy" światłomierza przy czasach rzędu 20" fotografując przestrzeń pod biurkiem przy czasach 2" 8" 20" fotografowałem jednolita płaszczyznę boczną biurka, zdjęcia wyglądają identycznie i tak jak się się spodziewałem że będą wyglądać, wpływ zasłaniania wizjera jest widoczny ale w moim przypadku był niewielki różnica czasów 3 sek przy 20 sek ekspozycji - oczywiście będzie to zależne od oświetlenia wizjera więc za każdym razem może być różne.
Reasumując ponownie nie widzę aby światłomierz źle działał - pomiar światła to temat prosty, a jednocześnie skomplikowany i wymagający minimum ogarnięcia tematu aby zrozumieć co się mierzy, jak się mierzy i jak będzie wyglądało zdjęcie.

milsa666
04-11-2014, 16:46
Po prostu tego typu urządzenia, nie są dla wszystkich.. Jak motto pewnego elektromarketu :mrgreen:

No i po co te wycieczki osobiste. Grzecznie się pytam, a w zamian dostaje tego typu odpowiedzi.
Jeżeli nie masz nic mądrzejszego do powiedzenia to lepiej nie mów/pisz.
Osiągasz intelektualny stan nirwany obrażając kogoś? Nie rozumiem takich ludzi.

aptur
04-11-2014, 19:53
@milsa666 - z twoim aparatem jest wszystko w porządku, rób normalne zdjęcia, ciesz się sprzętem.

becekpl
04-11-2014, 19:59
a sprawdzałeś jaki czas pokaże z nieoryginalnym deklem?
bo to istotne
swoja droga szacun stary ze chce ci się robić zdjęcia w ciemnej łazience na AV...robiłeś na AF czyt MF?

robson999
04-11-2014, 20:27
Aż poszedłem do łazienki ze swoim:) No i też lipa...Przy tych samych parametrach pokazał mi 8 sekund a na wyświetlaczu ciemność.
W 40D przy tych samych parametrach pokazuje mi migające 30 sekund.
Czort z tym światłomierzem, ważne że w świetle dobrze wskazuje:)

pan.kolega
04-11-2014, 20:31
Nie sprawdzałem, ale przypomina mi to problem z przeciekiem światła w 5d3.
Nie wpływa to na praktycznie użyteczne zdjęcia, ale jest to fuszerka. Urzadzenie powinno zachowywać się Tak jak użytkownik oczekuje a nie jak obniżony standard producenta toleruje.
I po co to huzia na Józia? Można żuć gumę i jednocześnie biec,:roll: to można i cieszyć się robieniem zdjęć I jednocześnie testować niedoróbki Canona w toalecie po ciemku. Luz zalecam.8-)

novy
04-11-2014, 20:55
Przed chwilą sprawdzałem moje 40D. W pokoju gdzie jest ciemno na tyle że przez wizjer ledwo coś widać na AV zdjęcie wychodzi tak że wszystko widać (sam się dziwie skąd matryca bierze to światło ;)) iso800, f/2, czas 15''

jaś
04-11-2014, 21:34
Aż poszedłem do łazienki ze swoim:) No i też lipa...Przy tych samych parametrach pokazał mi 8 sekund a na wyświetlaczu ciemność.
W 40D przy tych samych parametrach pokazuje mi migające 30 sekund.
Czort z tym światłomierzem, ważne że w świetle dobrze wskazuje:)

trzeba słać do serwisu to jakieś walnięte egzemplarze.

J.J.
04-11-2014, 21:53
Próbowałem w świetle księżyca, światłomierz zachowuje się normalnie, ale im ciemniejsze obszary, im wskazania bardziej zbliżają się do 30s, tym bardziej głupieje. 40D do tych 30s jakiś tam czas wskazuje, a powyżej, 30 zaczyna migać. W 6D tego nie ma. Przynajmniej w moim nic nie migało.

Pelson
04-11-2014, 22:45
Przykro mi ale wszyscy macie walnięte 6-tki ;) U mnie w bardzo ciemnym pokoju światłomierz dochodzi do 30s... ba, nawet do mrugających 30s... i to bez dekielka a na zdjęciach jasno. Mam nadzieje, że pomogłem.

milsa666
04-11-2014, 23:23
Dziękuję chłopaki, że sprawdziliście jak to u was jest. Już miałem pisać, że widać 6D tak ma - i już, a tu Pelson pisze, że u niego jest inaczej (no chyba, że to żart i nie zajarzyłem). Już sam nie wiem.

Poza tym uwierzcie, że nie jestem jakimś p...ebem, który amatorsko fotografuje dekielki i że nie przeszedłem na FF ponieważ wiem, że tylko z taką matrycą dekielki będą miały mityczną plastykę i piękny bokeh. Po prostu zaciekawiło (zaniepokoiło) mnie zachowanie mojego 6D, a że mam gwarancję więc mam pole manewru.

a sprawdzałeś jaki czas pokaże z nieoryginalnym deklem?
bo to istotne
swoja droga szacun stary ze chce ci się robić zdjęcia w ciemnej łazience na AV...robiłeś na AF czyt MF?

Ty - a nie myślałeś o karierze w kabarecie? Zabawny jesteś niesłychanie... Długo myślałeś nad tym prze-kozackim dowcipem o dekielku?
Poza tym poświęciłem kilka minut na przeczytanie twoich odpowiedzi w różnych postach. Gościu ty masz jakiś problem - same wyjazdy osobiste i próby ośmieszania innych... Czy ty się dobrze czujesz?

Pelson
05-11-2014, 00:11
Już miałem pisać, że widać 6D tak ma - i już, a tu Pelson pisze, że u niego jest inaczej (no chyba, że to żart i nie zajarzyłem). Już sam nie wiem.

Pisałem jak jest. Ogólnie uważam że światłomierz działa lepiej w 6D niż w 5D i 40D które miałem i piszę w kontekście fotografii koncertowej w klubach i w plenerze po zmroku przy światłach estradowych. 6D to samograj ale drażni mnie nie trzymanie minimalnych czasów migawki ale to już inny temat...

Usjwo
05-11-2014, 04:16
Sprawdz dzialanie swiatlomierza szara karta. Ustaw pomiar swiatla inny niz matrycowy, wypelnij wizjer szara karta (a przynajmniej czesc gdzie sa czujniki) i zrob zdjecie. Powylaczaj tez wszystkie "ficzery" dzialajace na jpg'i (priorytet jasnych partii, itp).
Na histogramie pominienes uzyskac pinowy slupek po srodku, jezeli jest inaczej to slac do serwisu.
Tryb matrycowy moze pokazac inne wyniki, bo dobiera on ekspozycje na podstawie algorytmu opracowanego przez inzynierow Canona. W 6D ten algorytm chyba nie jest najlepszy, bo tez mi wychodza zdjecia niedoswietlone o 1EV.

Bangi
05-11-2014, 09:44
Aż sam sprawdziłem jak jest u mnie z zasłoniętym deklem.
Priorytet przesłony, f 4.5 , ISO 100, czas jaki wyszedł to ok. 25 s, jak zmieniłem na f 5, to wzrosło do 30 s, zakładam, że przy f 4 pewnie byłoby ok. 15 s.

Bez względu na powyższe testy chciałbym zaznaczyć, że nie podejrzewam, by coś było nie tak, bo czy robię w słońcu, czy w żarówkach, czy focę księżyc, ekspozycje są OK i nigdy mnie światłomierz nie zawiódł.

jaś
05-11-2014, 10:31
Przykro mi ale wszyscy macie walnięte 6-tki ;) U mnie w bardzo ciemnym pokoju światłomierz dochodzi do 30s... ba, nawet do mrugających 30s... i to bez dekielka a na zdjęciach jasno. Mam nadzieje, że pomogłem.

nie no, ja też mam dobrą u mnie światłomierz działa
ale i tak jutro na wszystkich portalach będą pisać że 6D ma zły pomiar światła
jakiś nie mogę się powstrzymać przed napisaniem że "testować trzeba umić"
ogólnie to jestem zdziwiony że ten aparat robi jakiekolwiek zdjęcia po tym co wyczytuję

robson999
05-11-2014, 10:53
u mnie światłomierz działa
w łazience też?

Bangi
05-11-2014, 11:10
A co tak niektórzy uwzięli się na tą łazienkę...
Idźcie na pole focić, halny wieje, jest piękna pogoda ;)

Bechamot
05-11-2014, 11:39
Witam

Sprawa wygląda tak, że w bardzo ciemnych miejscach wydaje mi się, że światłomierz „głupieje”. Wczoraj chciałem zrobić zdjęcia w bardzo ciemnym miejscu (na statywie). Włączyłem aparat. Miałem ustawione już wcześniej f=4, ISO 800, tryb Av. Spojrzałem na czas otwarcia migawki, a tam wartość 2s. Pomyślałem, że to trochę za mało, ale co tam może się nie znam. Zrobiłem zdjęcie i oczywiście ciemno jak w … Powtórzyłem to dla trybu M i zielony – efekt ten sam. Przekręciłem korekcję ekspozycji o 5ev no i teraz było OK. Ustawiłem ISO 100 i czas poszedł na 15s (oczywiście też za mało). W domu zrobiłem test w ciemnej łazience (ślepa, zgaszone światło) - efekt ten sam.

Mam pytanie czy reklamować aparat czy może jest to jego „cecha” i każdy z posiadaczy 6D tak ma. Dodam, że problem nie występuje, gdy światła jest wystarczająca ilość (światło żarówek, słoneczne...).
Czy może ktoś sprawdzić jak to jest w innych egzemplarzach?

Z góry dziękuję

gdybys przeczytal instrukcje aparatu to znalbys odpowiedz.
wyszedles poza zakres pomiarowy swiatlomierza.
w takich warunkach chyby zaden aparat nie ma prawa dokonac pomiaru.
wg specyfikacji swiatlomierz dziala w zakresie 1 - 20 EV i to w okreslonych dobrych warunkach

dla 100 iso odpowiada to poprawnemu naswietleniu dla przyslony 5,6 i czasu 15 sek
jesli przy przyslonie 4 i 15 sek zdjecie bylo niedoswietlone tzn ze EV bylo zdecydowanie ujemne

tutaj masz tabelke , z ktorej mozesz odczytac wartosc ev - ona jest jak sie domyslam dla 100 ISO

EV (fotografia) – Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/EV_(fotografia))

swiatlomierz nie ma prawa w tych warunkach oswietleniowych ( zamknieta lazienka bez swiatla ) wskazac warunki expozycji prawidlowo.

namoamo
05-11-2014, 11:58
Prościej zapytać na forum.

pan.kolega
05-11-2014, 12:47
gdybys przeczytal instrukcje aparatu to znalbys odpowiedz.
wyszedles poza zakres pomiarowy swiatlomierza.
w takich warunkach chyby zaden aparat nie ma prawa dokonac pomiaru.
wg specyfikacji swiatlomierz dziala w zakresie 1 - 20 EV i to w okreslonych dobrych warunkach

I to jest prawidłowa odpowiedź.

Swiatłomierz w 6D ma specyfikację od 1 EV w gore, ale działa jakoś nawet do pomiędzy -2 -3 EV. Mniej nigdy nie pokaże, czyli zachowuje sie tak, jakby światło nigdy nie było slabsze niż te -2 EV z hakiem, prawie -3. Dla f/1.4 ISO 100 pokaże 15 s (EV -3). Przy zmniejszaniu otworu oczywiście będzie wyliczał coraz dłuższe czasy i w końcu pokaże to migające 30 s. (Trzeba zasłonić wizjer żeby tak wyszło). Przy zwiększaniu ISO oczywiście wyliczy mniejsze czasy, ale oczywiście i tak nie zmierzy prawidłowo jeśli jest ciemniej niż -3 EV przy ISO 100.

Czyli nie ma żadnego przecieku ani wady, jest tak, jak ma być. Można zmierzyć światło mniej więcej do jasnego księżyca w pełni, ale nie poniżej. Jeżeli księżyc jest mniej niz pełny to już zdjęcia wyjdą niedoświetlone. Ale ten zakres gdzie światłomierz nie wydoli jest bardzo mały, bo czas migawki i tak jest ograniczony do 30s, a w takich warunkach nawet przy f/1.4 trzeba naświetlać tyle albo dłuzej. Czyli trzeba użyć czulszego światłomierza i ustawić czas na bulb.

A wiec proszę sie rozejść.

becekpl
05-11-2014, 12:53
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.relax.nast.pl/graf/bawodz.jpg)

THE END

milsa666
05-11-2014, 14:01
@Bechamot
@pan.kolega

Dziękuję Panowie za rzeczowe wytłumaczenie. Jasno i klarownie.

@namoamo
@becekpl

Rozumiem, że rajcuje was ilość zamieszczonych przez was odpowiedzi - to świadczy o wielkiej wiedzy i kompetencjach. Nabijamy ilość wpisów - nie ważne, że nie wnoszą one nic ale ich liczba jest konkretna.
Dużo postów = TRUE fotograf, po prostu PRO.

EOT

jaś
05-11-2014, 14:46
w łazience też?

testować trzeba umić :mrgreen:

becekpl
05-11-2014, 16:25
@

Rozumiem, że rajcuje was ilość zamieszczonych przez was odpowiedzi - to świadczy o wielkiej wiedzy i kompetencjach. Nabijamy ilość wpisów - nie ważne, że nie wnoszą one nic ale ich liczba jest konkretna.
Dużo postów = TRUE fotograf, po prostu PRO.

EOTno juz sie tak nie unos, nikt cie nie chcial urazic
jaki watek takie odpowiedzi

pan.kolega
05-11-2014, 18:27
Przy okazji testowania zakresu światłomierza wyszła dość nieprzyjemmna sprawa. Canon zawsze używał 50/1.4 jako standardowego szkła do definicji tego zakresu dla wszystkich korpusów. Ale ostatnio pojawiło się nagle 50/1.8 II, na ile sprawdziłem, tylko w 100d i 6d. W zwiazku z ta zniewaga straciłem szacunek do 6d i będę się go pozbywał.:mad:

Widocznie sam Canon uważa, że 50/1.4 jest zbyt luksusowym i profesjonalnym obiektywem, który nie pasuje do tych najmniejszych korpusów, za to 50/1.8 pasuje jak ulał. Żeby nikt nie miał złudzeń, że 6d jest nawet ćwierćprofesjonalne.:D

igor58
05-11-2014, 19:44
...i dla przeznaczone dla ćwierćinteligentów

jaś
05-11-2014, 20:33
ogólnie wiadomo ze to kiepski amatorski korpus do poważnego fotografowania się nie nadaje, właściwie do żadnego fotografowania się nie nadaje, tyle wad i jeszcze teraz ten światłomierz niedziałający, kupują go tylko tacy co nie chcą kupić 5D I z piątej ręki na trzeciej migawce z małym przebiegiem od płaczącego (jak sprzedaje) właściciela, a mogliby kupić przecież 40D na ten przykład, z gripem na ten przykład i zdjęcia robić i się nie wygłupiać z bida pełną klatką i jak kiedyś przeczytałem na tym forum z sigmą 50A wybieraną z kilku egzemplarzy :mrgreen:.

C>N
05-11-2014, 21:09
chyba zmienię system... :(

becekpl
05-11-2014, 21:26
C>n>p?

p0lish
05-11-2014, 22:10
ogólnie wiadomo ze to kiepski amatorski korpus do poważnego fotografowania się nie nadaje, właściwie do żadnego fotografowania się nie nadaje, tyle wad i jeszcze teraz ten światłomierz niedziałający, kupują go tylko tacy co nie chcą kupić 5D I z piątej ręki na trzeciej migawce z małym przebiegiem od płaczącego (jak sprzedaje) właściciela, a mogliby kupić przecież 40D na ten przykład, z gripem na ten przykład i zdjęcia robić i się nie wygłupiać z bida pełną klatką i jak kiedyś przeczytałem na tym forum z sigmą 50A wybieraną z kilku egzemplarzy :mrgreen:.
Święte słowa

C>N
05-11-2014, 22:43
C>n>p?

:mrgreen:

z "p" skończyłem na analogach

może jednak nic nie będę już zmieniał, bo jeszcze wejdę w system bez wad i nie będzie na co zwalić, jak zdjęcia będą do bani