Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 5D mark III - coś nie tak z AF

tryton
31-10-2014, 18:53
Mam wrażenie, że coś mi nawala AF gdy jest ustawiony na strefowy. Gdy mam punktowy wszystko hula i szybko trafia. Natomiast jak przełączę na strefę (3x3) to jak nie trafi od razu to się tak jakby zacinał i widać jak się męczy. Nie przelatuje i nie szuka po całości ale w małym zakresie i oczywiście nie znajduje. Próbowałem z rożnymi szkłami i na rożnych trybach (nie zależy od szkła i nie zależy od tego czy jest case 2 czy 5).
Pytanie: czy ktoś coś takiego miał? Do końca grudnia mam gwarancję, więc jakby co muszę się sprężyć z posłaniem na żytnią. Ale może jednak to nie usterka, więc dlatego do Was piszę o tym. Dodam, że wcześniej tak nie robił.

jan pawlak
31-10-2014, 19:53
Mam wrażenie, że coś mi nawala AF gdy jest ustawiony na strefowy. Gdy mam punktowy wszystko hula i szybko trafia. Natomiast jak przełączę na strefę (3x3) to jak nie trafi od razu to się tak jakby zacinał i widać jak się męczy. Nie przelatuje i nie szuka po całości ale w małym zakresie i oczywiście nie znajduje. Próbowałem z rożnymi szkłami i na rożnych trybach (nie zależy od szkła i nie zależy od tego czy jest case 2 czy 5).
Pytanie: czy ktoś coś takiego miał? Do końca grudnia mam gwarancję, więc jakby co muszę się sprężyć z posłaniem na żytnią. Ale może jednak to nie usterka, więc dlatego do Was piszę o tym. Dodam, że wcześniej tak nie robił.

Przyślij ustawienia w AF.
Porównam ze swoimi i ewentualnie przejdę na Twoje by sprawdzić.

jp

flipflap
01-11-2014, 01:47

Spytam sie jeszcze czy zawsze miales taki problem czy od niedawna?

chrislab
01-11-2014, 08:55
naucz się używać AF w 5Dmk3 - zadaj sobie pytanie dlaczego używasz strefy i w jakim przypadku i odpowiedz, czy jest to najrozsądniejsze ustawienie do osiągnięcia celu - wg. mnie masz wszystko ok. tylko szukasz dziury w całym. Z drugiej strony mówię to tylko na podstawie Twojego lakonicznego opisu, w którym nie ma zbyt wielu konkretów (nie wiemy na co ostrzysz, w jakim świetle, które punkty znajdują się w strefie, jaki obiektyw, etc.etc.).
Pozdrawiam