Zobacz pełną wersję : 5d III filmowanie a migawka
fahrenheit
31-10-2014, 11:40
Hej!
czy przy filmowaniu shutter count jakoś się zmienia tzn programy odczytujace czy żytnia są w stanie to wyłapać. Czy jezeli aparat ma 8k zdjec i sprzedajacy mowi,ze byly krecone wesela to znaczy,ze w ramach tych 8k jest jakos obliczone zuzycie migawki od zdjec bo niby nie klapie 30klatek/sekunde, ale nie chce mi sie wierzyc,ze na 6 weselach zuzycie jest takie dziewicze (jezeli oczywiscie shutter count odzwierciedla tez zuzycie filmowe)
Pozdrawiam
Przy filmowaniu migawka nie działa i tym samym "nie zużywa się"....
a jest jakiś sposób na sprawdzenie ile filmu zostało nakręcone daną puszką?
Magic Lantern odczytuje także ilość włączenia live view.
Ernest_DLRS
04-11-2014, 03:27
Przy częstym użytkowaniu funkcji filmowania matryca się "wypala" / zużywa, ilość kliknięć live view mało mówi - czy to było włączenie 1000 razy na 12min, czy 1000 razy na 12sek...
Urban legend...
Jak dotąd nie ma jednoznacznych dowodów że matryca wypala się od częstego filmowania, gdzieś na forum (chyba videoDSLR) był link do porównania dwóch Mk2 jeden harował na planie jakiegoś serialu, drugi amatorsko pstrykał foty - zero różnicy w obrazowaniu.
Z moich doświadczeń powiem że znajomy używa 600D praktycznie tylko i wyłącznie do filmowania, a filmuje dużo, i materiał z matrycy jest bez zmian - tj. bez zarzutu.
Już bardziej od filmowca obawiał bym się kupna puszki od zapaleńca fotografowania nocnego nieba, który nie wie co to napęd paralaktyczny i interwałometr, a ulubioną porą roku na "łowy" są letnie noce ;)
Kolekcjoner
06-11-2014, 21:57
Urban legend...
Jak dotąd nie ma jednoznacznych dowodów że matryca wypala się od częstego filmowania, gdzieś na forum (chyba videoDSLR) był link do porównania dwóch Mk2 jeden harował na planie jakiegoś serialu, drugi amatorsko pstrykał foty - zero różnicy w obrazowaniu.
Może i "legend" ale nie ma też dowodów że się nie zużywa. Ja miałem do czynienia z dwoma kamerami video intensywnie eksploatowanymi i różnica w stosunku do kamery mało używanej była wyraźna. Wynika z tego że przetworniki wieczne nie są. Co zaś do aparatów to mój kolega pożyczał raz piątkę z filmówki (robił realizację gdzie były potrzebne chyba ze cztery aparaty) i twierdzi że obraz z niej odbiegał od tego co wypuszczała jego piątka.
Według mnie to jest raczej rzecz pomijalna przy normalnej eksploatacji ale przy intensywnej może być różnie.
robson999
06-11-2014, 22:46
Już bardziej od filmowca obawiał bym się kupna puszki od zapaleńca fotografowania nocnego nieba, który nie wie co to napęd paralaktyczny i interwałometr, a ulubioną porą roku na "łowy" są letnie noce ;)
Napęd paralaktyczny nie ma związku z zużywanie m się matrycy, zresztą interwałometr też. Letnie noce? No cóż...milej jest wyjść na pole w ładną czerwcowoą i ciepłą noc, niż w mroźną zimową, tylko te białe noce, ech;)
Bechamot
07-11-2014, 09:23
Może i "legend" ale nie ma też dowodów że się nie zużywa. .
Zywotnosc diod , fotodiod podawana jest przez producentow na co najmniej ok 100 000 godzin pracy .
nie ma zadnych wiarygodnych informacji , jakoby matryce z czasem pracowaly gorzej tzn " zuzywaly sie".
wypowiedz jakoby matryca przy czesytm filmowaniu " wypala sie " jest wyssana z palca.
Przybywa z czasem hotpxel , coldpixel , ale to bez znaczenia praktycznego , w stosunku do calkowitej ich liczby.
Nie ma takze wiarygodnych informacji na temat stabilnosci barwnikow w filtrze bayera. moznaby oczekiwac, iz z czasem moze barwa ulec jakims przemianom , ale takich informacji producenci nie podaja.
sa znane przypadki uszkodzenia matryc pod wplywem padajacego promienia laserowego - np dyskoteka , lightpoiner.
Kolekcjoner
07-11-2014, 15:24
Nie ma też żadnych wiarygodnych informacji, że się nie zużywa ;). Tak możemy dywagować do maja i nic z tego nie wyniknie.
BTW: żywotność diod (o fotodiodach nie słyszałem) jest przez wielu producentów mocno przeceniana. Nie są rzadkie przypadki kiedy padają dużo wcześniej niż przed deklarowanym okresem użytkowania. Do tego spada z czasem ich światłosiła (uczciwi producenci rzutników, głów itp. podają nawet w jakim czasie to następuje).
Bechamot
07-11-2014, 18:08
Nie ma też żadnych wiarygodnych informacji, że się nie zużywa ;). Tak możemy dywagować do maja i nic z tego nie wyniknie.
BTW: żywotność diod (o fotodiodach nie słyszałem) jest przez wielu producentów mocno przeceniana. Nie są rzadkie przypadki kiedy padają dużo wcześniej niż przed deklarowanym okresem użytkowania. Do tego spada z czasem ich światłosiła (uczciwi producenci rzutników, głów itp. podają nawet w jakim czasie to następuje).
istnieja w sieci publikacje , prace naukowe na temat trwalosci polprzewodnikowych elementow optoelektronicznych.
istniej publikacje na temat trwalosci tranzystorow .
istnieja dyskuje praktykujacych fotografow na temat pogorszenia sie jakosci obrazu w miare uplywu czasu.
trwalosc elementow polprzewodnikowach to rzad kilkudziesieciue tysiecy i wiecej godzin pracy .
Nie ma opini , jakoby ktos po latach pracy zauwazyl pogorszenie sie jakosci obrazu.
Co najwyzej tutaj ktos powiedzial , ze jakis kolega tak mial.
nalezy rozroznic pomiedzy " zuzywaniem sie " a ewentualnymi przypadkowymi awariami - ktore zawsze wystapic moga i sa wynikiem zajsc nieregularnych , przypadkowych.
Matryce sie nie wypalaja . Mozna je uszkodzic jesli pracuje sie w warunkach innych niz podane w specyfikacji .
Nie ma na ten tamat danych. Sa ze wytrzymuja kilkadziesiat tysiecy godzin.
Nawet jesli nie ma danych , ze sie " nie wypalaja" to nie oznacza , ze sie wypalaja.
w takim przypadku nalezy powiedziec " nic na ten temat nie wiadomo".
Do tej pory nie ma podstaw by przyjac , ze sie " wypalaja " . Sa uszkodzenia pojedynczych pixeli , bez znaczenia wsrod wielu milionow.
Ja sadze , ze ktos byc moze slyszal o uszkodzeniach pojedynczych pixeli i rozpowszechnia rzeczywiscie urban legend o " wypalaniu matrycy"
Kolekcjoner
07-11-2014, 18:31
Co do starzenia się diod i osłabienia ich światłosiły to jest informacja ze strony jednego producenta rzutników więc nie sądzę żeby "wyssali to z palca" (to tak w kwestii tych 100000 godzin o których wspominałeś ;)).
Co do matryc nie mam rzetelnych informacji na ten temat więc nie mam też podstaw do żadnych stanowczych twierdzeń w tej materii. Natomiast opisałem wyżej problem z jakim się zetknąłem osobiście ale oczywiście badań naukowych na ten temat nie prowadziłem 8-).
filemoon
07-11-2014, 18:56
Matryca sie moze wypalic po kontakcie z (bardzo) silnym zrodlem swiatla, np: lasery na dyskotekach czy koncertach.
Napęd paralaktyczny nie ma związku z zużywanie m się matrycy, zresztą interwałometr też. Letnie noce? No cóż...milej jest wyjść na pole w ładną czerwcowoą i ciepłą noc, niż w mroźną zimową, tylko te białe noce, ech;)
Pośrednio ma (tak w ironii) jeśli ktoś grzeje matryce przez 5 min non-stop w ciepłą noc - to matryce na pewno bardziej dostaje w d.pe niż przy okazjonalnym filmowaniu...
robson999
08-11-2014, 17:33
Pośrednio ma (tak w ironii) jeśli ktoś grzeje matryce przez 5 min non-stop w ciepłą noc - to matryce na pewno bardziej dostaje w d.pe niż przy okazjonalnym filmowaniu...
Od kilku dobrych lat fotografuję długoczasowo (3-6 min) i naprawdę nie zauważam, że matryca dostaje w d.pe;) Nawet, w ciepłe letnie noce nie zwiękasza sie poziom szumów. Mam znajomych, którzy po wieeeelu latach uprawiania astrofotografii sprzedawali super sprawne egzemplarze C350D, a czasy naświatlania przez nich stosowane, to nawet 10-15 min.
No i właśnie dlatego ciężko mi uwierzyć w to, że w ogóle istnieje pojęcie wypalonej (nie mylić z uszkodzoną), lub zużytej matrycy:)
Bechamot
08-11-2014, 17:44
Od kilku dobrych lat fotografuję długoczasowo (3-6 min) i naprawdę nie zauważam, że matryca dostaje w d.pe;) Nawet, w ciepłe letnie noce nie zwiękasza sie poziom szumów. Mam znajomych, którzy po wieeeelu latach uprawiania astrofotografii sprzedawali super sprawne egzemplarze C350D, a czasy naświatlania przez nich stosowane, to nawet 10-15 min.
No i właśnie dlatego ciężko mi uwierzyć w to, że w ogóle istnieje pojęcie wypalonej (nie mylić z uszkodzoną), lub zużytej matrycy:)
oczywiscie jest tak jak mowisz
matryce cmos maja miminalny pobor mpcy , to rzad mW , o dwa rzedy wielkosci mniej niz CCD.
nie stwierdzono zmian matrycy w trakcie jej pracy.
nie stwierdzono wzrostu szumow po paruminutowej pracy w LV.
Kiedys ktos w jakims czasopismie napisal obrazowo-poetycko : matryca zuzywa sie tak od swiatla jak obraz od patrzennia na niego.
Jasne ze mozna uszkodzic jesli wyjdzie sie poza dopuszczalne warunki pracy.
to samoistne starzenie sie matryc z czasem to b powolny proces , trwajacy prawdopodobnie wiele (dziesiatkow?) lat.
Jest sporo wypowiedzi z praktyki potwierdzajacych niezmiennosc wlasnosci matryc po paru latach uzywania.
nie ma zadnych wypowiedzi potwierdzajacych jej degradacje w miare filmowania.
Na dzien dzisiejszy nie ma podstaw aby mowic ze "matryce sie wypalaja" w miare uzywania. Predzej obudowa aparatu skoroduje.
był kiedyś wątek o 5DII i szkole filmowej jak ktoś pisał szkoła regularnie "wykańczała" matryce przez filmowanie - ale oczywiście to tylko post przeczytany na forum, sam nigdy czegoś takiego nie widziałem ale jeśli chodzi o mnie to filmowe funkcje lustrzanki mogłyby nie istnieć.
Kolekcjoner
08-11-2014, 19:33
nie stwierdzono zmian matrycy w trakcie jej pracy.
nie stwierdzono wzrostu szumow po paruminutowej pracy w LV.
A możesz zapodać jakieś linki? Nie traktuj tego jako zaczepkę, po prostu zwykła ciekawość 8-).
Bechamot
08-11-2014, 19:47
A możesz zapodać jakieś linki? Nie traktuj tego jako zaczepkę, po prostu zwykła ciekawość 8-).
nie mam linkow nie chce mi sie szukac , nie wiem czy sa te rzeczy w sieci. trzebaby zapytac google.
po ukazaniu sie aparatow LV takie pomiary byly publikowane w czasopismach fachowych. wzrost szumu nie byl mierzalny.
czy robiac zdjecia na LV obserwujesz , ze zdjecia sa bardziej zaszumione?
Mozesz to sam tez pomierzyc , aby sie przekonac osobiscie.
Tak sie sklada, ze mam takie pomiary , ale nie sa podlinkowane.
Watpie jesli pokaze wlasne pomiary , ze Cie przkonaja . jesli beda te same od kogos nieznajomego na tajemniczej stronie www , to pewnie tak :-)
Nie obserwuje sie wzrostu szumow po przejsciu na LV ( cmos ) . To chyba wiadomo od dobrych 10 lat albo ?
Kolekcjoner
09-11-2014, 21:13
Czyli nie mam nic poza gadaniem na forum. Szkoda. Ja pisałem o swoich doświadczeniach i osób którym ufam. Na tej podstawie mogę stwierdzić że nigdy aparatu/kamery, które intensywnie filmowały bym nie kupił, bo boję się że może nie dawać takiego obrazka jaki bym oczekiwał. Niestety Twoje teoretyczne wywody mnie nie przekonały.
Bechamot
09-11-2014, 21:35
Czyli nie mam nic poza gadaniem na forum. Szkoda. Ja pisałem o swoich doświadczeniach i osób którym ufam. Na tej podstawie mogę stwierdzić że nigdy aparatu/kamery, które intensywnie filmowały bym nie kupił, bo boję się że może nie dawać takiego obrazka jaki bym oczekiwał. Niestety Twoje teoretyczne wywody mnie nie przekonały.
:-)))))
poza gadaniem jest jeszcze zdrowy rozsadek
. nie mam zwyczajku przechowywania we wlasnej pamieci linkow do informacji , mam zwyczaj zapamietywania informacje. poza tym lubie tez czytac ksiazki i czasopisma.
INternet jako zabawa ludyczna jest niestyty w duzej czesci zrodlem wiedzy niepewnej.
zdrowy rozsadek - prosze bardzo.
sa pomiary szumow bezlusterkowcow , np a7s. One pracuja caly czas w trybie LV z zalaczona matryca.
pomiary wykazuja , ze sa ma poziomie najlepszych canonow i nikonow - tych z najwyzszej polki.
Gdyby na LV sie matryca nagrzewala , szumy musialby byc wieksze. sa na tym samym najlepszym poziomie.
bezlusterkowce nie szumia bardziej .
a teraz pomiary i zachecam do nieco wiekszej dociekliwosci niz tylko o znajomosc linkow:
1. Przypomnijmy:
N=s/f
N - poziom szumu
f- srednia wartosc luminancji poszczegolnych pixeli
s- odchylenie standardowe
2. wykonalem doswiadczniedla c5mk2
Aparat na statywie , nawietlenie szarej tablicy dokladnie przy tych samych nastawach expozycji dla dwoch przypadkow :
A) 10 zdjec - naswietlanie matryca "zimna ", kolejne zdjecia w trybie pracy lustrzanym
B) 10 - zdjec po uprzednim przejsciu na tryb LV i odczekaniu 5 minut. - matrycya "ciepla"
istotnym, jest nie tyle bezwzgledny poziom szumow , co zmiana tego poziomu po przejsciu z A na B. Pomierzone w ten sposob szumy uwzgledniaja calkowite szumy - termiczne , srutowy , obrobcze itd.
3. wyniki pomiarow N w %
A )
1,345722525
1,356365963
1,366353544
1,409951122
1,423487544
1,453578277
1,456996149
1,475800735
1,544235265
1,57084916
B)
1,615833874
1,42631745
1,555053925
1,457264145
1,63018471
1,434011663
1,489949265
1,31872214
1,571428571
1,579986833
4. Analiza statystyczna wynikow.
Weryfikuje hipoteze o rownosci rozkladu cechy N w populacjiach A i B za pomoca testu Stevensa (tzw testu serii ).
Statystyka testowa jest liczba K serii ciagu
P(K<=k(alfa,n1,n2))<=alfa
z tablic statystycznych odczytuje ze na poziomie istotnosci 0,01 k(0,01,10,10)=5.
Zbiorem krytycznym jest zbior (2,5)
poniewaz K=11 nie zawiera sie w ( 2,5) , na poziomie istotnosci 0,01 NIE MA PODSTAW DO ODRZUCENIA HIPOTEZY O ROWNOSCI TYCH POPULACJI na korzysc hipotezy przeciwnej o ich nierownosci.
poziom istotnosci 0,01 oznacza ze na 100 takich prob przynajmniej 99 beda zgodne z hipoteza ( tzn raz moge sie pomylic , czyli raz bedzie inaczej niz mowi hipoteza , nie wiadomo dla ktorego przypadku ).
MOWIAC PO NASZEMU : W OBYDWU WYPADKACH POZIOM SZUMU JEST TEN SAM.
nikt nie uzywalby z praktykow LV , gdyby ludzie zauwazyli ze zdjecia sa bardziej zaszumione.
rawy juz wyrzucilem , ale jesli ktos nie wierzy niech sam powtorzy swoim aparatem
Niestety Twoje teoretyczne wywody mnie nie przekonały.
Podobnie jak nas nie muszą przekonac doświadczenia Twoich wyimaginowanych znajomych. Swojego własnego doświadczenia nie opisałes, bo "widziałem róznicę" jest własnie tylko pustym gadaniem. Sorry, to część jak jak każda inna, gdyby się zużywała to były by symptomy i tematy na forach, że o odpowiedniej adnotacji w instrukcji obsługi nie wspomnę. Albo to zjawisko istnieje, jest faktem, albo nie. Lustrzanki nie filmują od wczoraj..
Kolekcjoner
09-11-2014, 21:42
@Behamot Tyle że całe te wywody mają się nijak do tego o czym mówimy w wątku. Czyli wielogodzinnej (setki a nawet tysiące godzin) ekspozycji matrycy na światło w różnych warunkach.
BTW: pogorszenie które zaobserwowałem nie przejawiało się w postaci zwiększonych szumów.
Podobnie jak nas nie muszą przekonac doświadczenia Twoich wyimaginowanych znajomych. Swojego własnego doświadczenia nie opisałes, bo "widziałem róznicę" jest własnie tylko pustym gadaniem. Sorry, to część jak jak każda inna, gdyby się zużywała to były by symptomy i tematy na forach, że o odpowiedniej adnotacji w instrukcji obsługi nie wspomnę. Albo to zjawisko istnieje, jest faktem, albo nie. Lustrzanki nie filmują od wczoraj..
Oczywiście, podkreślałem że to tylko opinie i moje doświadczenia. Zawsze myślałem że na forum można je prezentować. Nie rozumiem skąd ta napinka.
BTW: z ciekawości poszperam trochę na forach filmowych w wolnej chwili, bo świta mi taki temat 8-).
Bechamot
09-11-2014, 22:10
@Behamot Tyle że całe te wywody mają się nijak do tego o czym mówimy w wątku. Czyli wielogodzinnej (setki a nawet tysiące godzin) ekspozycji matrycy na światło w różnych warunkach.
BTW: pogorszenie które zaobserwowałem nie przejawiało się w postaci zwiększonych szumów.
Oczywiście, podkreślałem że to tylko opinie i moje doświadczenia. Zawsze myślałem że na forum można je prezentować. Nie rozumiem skąd ta napinka.
BTW: z ciekawości poszperam trochę na forach filmowych w wolnej chwili, bo świta mi taki temat 8-).
wiem dobrze o czym mowie.
nie ma do tej pory zadnych wiarygodnych informacji , badan wskazujacych na samoczynne zuzywanie sie matrycy , jesli sie ja uzywa zgodnie z instrukcja. Nawet barwniki w bayerze sa dostatecznie stabilne.
prawdopodobnie masz konstrukcje psycho-umyslowa latwo podatna indoktrynacji i chetniej wierzysz roznego rodzaju urban legend jako rodzaj quasi specjalnej , dostepnej tylko niektorym wiedzy , niz zdrowemu rozsadkowi.
nie ma do tej pory zadnych podstaw by przyjac ze matryca sie " wypala" sama przez sie. Sa uszkodzenia , o tym wiemy - laser , silne naswietlanie mocna lampa z niewielkiej odleglosci przez wiele godzin
Jest w sieci mase opracowan uniwerstyeckich na temat twalosci ukladow cmos , transystorow , diod. . LD . LED .
jest dokladnie nawet badanie weryfikujace podana przez producentow ( trzech roznych ) deklarowana trwalosc LED , LD w sensorach optoelektronicznych.
Pokrywa sie z deklarowanymi wartosciami LD powyzej 40 000 godz , LED powyzej 100 000 .
to wszystko jest do odnalezienia w internecie , wybacz ale mnie sie tego za Ciebie nie chce robic. Odszukaj sam.
te elementy krzemowe , polprzewodnikowe beda sie tak starzec same z siebie jak piasek na plazy - no moze nie dokladnie tak .
w miare nagrzewania , starzenia , uszkodzenia szumy musza rosnac , jesli nie wiesz po co pomiar szumu :
Kolekcjoner
09-11-2014, 22:18
Wiem, mam konstrukcje psychiczną jakąś tam ... To jest rzeczywiście argument nie do przebicia :lol:.
Bechamot
09-11-2014, 23:00
Wiem, mam konstrukcje psychiczną jakąś tam ... To jest rzeczywiście argument nie do przebicia :lol:.
nie martw sie. a co by bylo gdybys wierzyl np. w rychly koniec swiata ?
i tak masz szczescie z ta matryca :-))
Kolekcjoner
09-11-2014, 23:15
^^^^
cale szczęście ze jesteś na tym forum,gdyż albowiem tylko ty masz racje a racja twoja wyższa niż inne racje
Dzień Świra - moja racja - YouTube (http://youtu.be/jmMm2GEFx2w)
Pozwoliłem sobie zacytować /mam nadzieję że kolega becekpl nie będzie miał nic na przeciw/ 8-).
:lol::lol::lol: