Zobacz pełną wersję : Kolory zdjęcia na LCD aparatu
Fotograffik
31-03-2006, 11:27
Cześć,
Krótkie i konkretne pytanie: robię zdjęcie 30D, podglądam na 'telewizorku', i kolory nie zgadzają się z tym co widzę oczami (rzeczywisty obiekt fioletowy jest na podglądzie _zdecydowanie_ za niebieski; AWB albo custom WB bez różnicy). Czy aż takie różnice to norma? :shock:
FOTOGRAF
31-03-2006, 11:31
na komputerze kolorki masz normalne cze tez takie jak na LCD? bo jest tak to sklanialbym sie ze masz balans bieli zle ustawiony :roll:
mjastrzebski
31-03-2006, 11:46
Cześć,
Krótkie i konkretne pytanie: robię zdjęcie 30D, podglądam na 'telewizorku', i kolory nie zgadzają się z tym co widzę oczami (rzeczywisty obiekt fioletowy jest na podglądzie _zdecydowanie_ za niebieski; AWB albo custom WB bez różnicy). Czy aż takie różnice to norma? :shock:
Wiesz, to jest tylko maly ekranik to wstepnej oceny zdjecia, czy jakies STRASZNEJ kupy tam nie ma. Nie spodziewaj sie od tego telewizora jakies super jakosci i wiernosci w oddaniu kolorow. A jak to wyglada na monitorze komputera (a najlepieje na skalibrowanym monitorze??)
Marcin
Skoro fioletowy jest niebieski to może masz ustawiony ekranik na jakąs duża straszne jasność :roll:
Fotograffik
31-03-2006, 14:04
Odpowiem po kolei:
> balans bieli zle ustawiony
Próbowałem różnych ustawień: AWB, custom, temp. barwowa.
> do wstepnej oceny zdjecia
To wiadomo. Ale czy przy takiej klasie sprzętu kolory nie powinny być "wierniejsze"? Może coś nie tak z body?
> jak to wyglada na monitorze komputera
Znacznie lepiej!! Mój panel LCD (niestety) jest jeszcze nieskalibrowany, ale kolor fioletowy jest fioletowym.
> masz ustawiony ekranik na jakąs duża straszne jasność
Jasność jest w połowie skali. A aparat nie ma kalibracji 'telewizorka' :mrgreen:
Any ideas? Może jakaś podpowiedź posiadacza 20D lub 30D czy to zjawisko jest normalne? Aha, fotki robione w świetle dziennym. Dzięki.
Krótkie i konkretne pytanie: robię zdjęcie 30D, podglądam na 'telewizorku', i kolory nie zgadzają się z tym co widzę oczami
Na LCD mojego 350D kolory są zdecydowanie cieplejsze niż na zdjęciu w rzeczywistości. Bardzo mnie to myliło na samym początku, bo D60, którego miałem wcześniej, pokazywał kolory w miarę wiernie
Pozdrawiam
Nie przejmuj si. Ja na LCD oglądam tylko histogram. Nie sprwdzam nawet kadru, bo po to mam przecież celownik, oko, mózg. A na pewno nie sprawdzam kolorów. Ten ekranik służy jedynie to bardzo wstępnej oceny.
mjastrzebski
31-03-2006, 14:58
Znacznie lepiej!! Mój panel LCD (niestety) jest jeszcze nieskalibrowany, ale kolor fioletowy jest fioletowym.
No to zdecydowanie polecam. Ja w koncu skalibrowalem (sprzetowo!) wyswietlacz w notebooku, bo czasem jakies zdjecie na nim obgladne tudziez wywolam z braku czegos lepszego. No niebo a ziemia. Badziewiasta matryca zaczela kolory pokazywac mniej wiecej wiernie!! Zakres wyswietlanych kolorow miznerny, ale i tak w okolicach tego co potem LAB wydrukuje. Polecam.
Any ideas? Może jakaś podpowiedź posiadacza 20D lub 30D czy to zjawisko jest normalne? Aha, fotki robione w świetle dziennym. Dzięki.
No wlasnie. Przelozyc karte do innego body i zobaczyc jak wyglada. Moze cos uszkodzone. Jesli bedzie tak samo, znaczy sie ten model tak ma :-(
Patrzec na telewizorek prostopadle.
Marcin
Paweł Grabowski
31-03-2006, 15:00
Witam!
mjastrzebski: opisz po krotce jak sie robi taka kalibracje sprzetową.
Z gory wielkie dzieki!
Pozdrawiam
Paweł
Nie przejmuj si. Ja na LCD oglądam tylko histogram.
Ja też (choć kadr też sprawdzam), ale na samym początku użytkowania tego sprzętu po prostu mnie to denerwowało:)
Pozdrawiam
GrzegorzS
31-03-2006, 15:49
Witam!
mjastrzebski: opisz po krotce jak sie robi taka kalibracje sprzetową.
Paweł
Proponuje
http://canon-board.info/showthread.php?t=8520
Hej :) Ja sobie przypominam pewnego klienta ze sklepu, któremu sprzedaliśmy jakiegoś kompaktowego Pentaxa. Po kilku dniach wrócił z podobnym problemem: fotografował niebieskie kwiaty, a na ekranie wyświetlały się w kolorze chyba własnie coś pod fiolet. Wgraliśmy fotki na kompa i na panelu LCD wyglądały normalnie. Tak samo dobrze potem na próbnych odbitkach z labu, które mu zrobiliśmy. Rozpakowaliśmy innego Pentaxa i sytuacja się powtórzyła, czyli "ten typ tak miał" ;) MOże z tym 30D to też taka normalna sprawa ? No bodyes perfect ;)
Fotograffik
31-03-2006, 20:49
MOże z tym 30D to też taka normalna sprawa ?
Może. A jak jest w twoim 20D? Jeśli nie pamiętasz, to byłbyś tak miły i sprawdził (koniecznie ten cholerny kolor fioletowy :-D ), mam nadzieję że nie wywołuję teraz ROTFLa. Sorry ale w zabawce Nikon Coolpix mojej żony lcd pokazuje ten fiolet nieporównanie lepiej, a tu mówimy o 30D za 5kzł!!
Paweł Grabowski
31-03-2006, 20:51
GrzegorzS - dzieki czytania ze zrozumieniem ;-) na caly wieczór.
Pozdrowki
Paweł
hekselman
04-04-2006, 21:55
Na 5D (ten sam wyświetlacz) mam podobne wrażenie - ale też ktoś "obśmiał" ten temat.Chyba "ten typ już tak ma"...
wprawdzie to inna bajka, bo foce na 350d ale raz zdarzyło mi sie ustawic balans na diagramie (nie wiem czy cos takiego w ogole jest w 30d?) z maksymalnym przesunieciem na barwe niebieska...w konkretnej sytuacji było to potrzebne jednak potem o tym zapomniałem i zaczałem robic zdjecia w zupełnie innych warunkach..efekt był taki sam jaki Ty opisujesz, pomimo ze balans ustawiony był na "auto"...wszystkie zdjecia wyszły pieknie "zniebieszczone":mrgreen: ..
tak jak mowie, u mnie to wina diagramu i mojego zagapienia..nie wiem jak sie sprawa ma w 30d (jesli tez jest taki diagram to moze to jest powodem??)...
pozdrawiam
Fotograffik
07-04-2006, 18:55
ustawic balans na diagramie
Nie ma czegoś takiego w 30D else tego wątku by nie było.
[/QUOTE]wszystkie zdjecia wyszły pieknie "zniebieszczone":mrgreen: ..[/QUOTE]
Chyba jedyne wyjście to foto neutralnie białej karty -> custom WB i nie irytowanie się tym co widzę na LCD. :roll: No to niech tak zostanie. Tyle tylko, że LCD w aparacie za 5kzł powinien lepiej pokazywać kolory niż LCD w aparaciku za 0,5kzł.
pozdr,
Czego oczekujesz po prostym wiświetlaczu LCD? Liczysz, że będzie Ci wiernie kolory pokazywał? Zanussi napisał, że to tylko bo bardzo "wstępnej" oceny - i ma rację
Wyświetlacz tylko dla podglądu histogramu. Np w 350D irytuje mnie brak info o ISO w wizjerze.W słoneczny dzień bez dodatkowego złomu montowanego na LCD nic nie widać, nie widać zatem ISO w menu, a tym bardziej kolorków na zdjęciu:)
Fotograffik
12-04-2006, 23:18
...Liczysz, że będzie Ci wiernie kolory pokazywał?
Tak, to dziwne? Ten "prosty" wyświetlacz jest w aparacie za 5000zł! A "jeszcze prostszy" jest w Coolpixie mojej żony - a tam kolor fioletowy widać jako fioletowy.
Chętnie przeczytam jeszcze jakąś _merytoryczną_ wypowiedź właściciela 30D/20D.
Jeśli chodzi o wyświetlacz w 30d i 5d to odpowiada mi w 100 % , ale w moim ciemnym pokoju. Jak pstrykam fotki na dworze to jest porażka, nic nie widać. Nawet przy kontraście na maksa... Parę lat temu miałem Olympusa 8080 i tam było widać Zdjęcia na LCD nawet w ostrym słońcu :|
Tak, to dziwne? Ten "prosty" wyświetlacz jest w aparacie za 5000zł! A "jeszcze prostszy" jest w Coolpixie mojej żony - a tam kolor fioletowy widać jako fioletowy.
Chętnie przeczytam jeszcze jakąś _merytoryczną_ wypowiedź właściciela 30D/20D.
Bardzo dziwne. Tu bynajmniej nie chodzi o to czy LCD jest w aparacie za 5 czy 0,5 tys. To po prsotu LCD ze swoimi ograniczeniami (poklikaj w googlach - to dużo nie kosztuje). Jeśli jeszcze wziąć po uwagę wpływ światła zastanegop na obraz w monitorze (też to możesz wygooglać), to trudno się tu czegokolwiek czepiać. Co do Coopixa - a jakie są odcienie ciepłych kolorów. Co w aparacie mojego kumpla pomarańczowe jest czerwone - tak jest ok? :)
To po prsotu LCD ze swoimi ograniczeniami (poklikaj w googlach - to dużo nie kosztuje)
no, tylko ja bym sie spierał czy to aby nie sa rozne wyswietlacze, roznych producentów o roznych parametrach:lol: ..i jesli komus kto wydał tyle kasy na aparat akuratnie ten jeden przeszkadza to ma do tego pełne prawo..jesli cos jest nie tak to mowmy o tym a nie uznawajmy - tak pewnie musi byc:wink:..
a co do powolywania sie na cene..na logike to nawet taka duperela jak wyswietlacz, powinna byc chyba ciut lepsza niz w pierwszym lepszym kompakcie:roll: ..a moze sie myle:mrgreen: ??
pozdrawiam
Fotograffik
13-04-2006, 23:16
no, tylko ja bym sie spierał czy to aby nie sa rozne wyswietlacze
Voila! Specjalnie podaję przykład Coolpixa, bo 1) wiem o czym mówię, bo go posiadam; 2) jego LCD pokazuje kolor fioletowy znacznie lepiej niż LCd Canonowski.
Przyznam się, że topic zaczyna mnie męczyć. Chciałem uzyskać odpowiedź na pytanie: "czy to jest normalne w Canonie 30D?", tymczasem dostaję sugestię niemalże googlania cen wyświetlaczy LCD :?
(Dzięki Kubak82, widzę że rozumiesz mój "problem").
Michal-Czuba
13-04-2006, 23:25
Taki problem miały chyba też pierwsze wersje 5d (jeśli dobrze pamiętam) i rozwiązywało to nowe oprogramowanie... może tu będzie podobnie?
(Dzięki Kubak82, widzę że rozumiesz mój "problem").
szkoda tylko, ze nie mialem "w recach" 30d i nie mam zadnego porownania..moze faktycznie tak jak pisal Michal-Czuba- to kwestia "nowosci i niedopracowania" pierwszych modeli i kolejny soft to zmieni??to calkiem mozliwe, biorac pod uwage ze to soft odpowiada za wyswietlanie kolorow w TV..chcialbym pomoc ale zanim przeskocze na 30d..:lol: ..moze wczesniej ktos z obecnych posiadaczy sie wypowie:grin:??
pozdrawiam
Paweł Grabowski
14-04-2006, 08:52
A moj wyswietlacz w 30D pokazuje OK kolorki. Mam nieskalibrowany monitor w laptopie ale mniej wiecej jest to samo na aparacie i na laptopie. Moze to kwestia regulacji tak jak w monitorach i trzeba zaniesc do seriwsu?
Moj drugi aparat Fuji S7000 wyswietla barwy duzo cieplejsze na swoim wyswietlaczu. Zdjecia tez robi o cieplejszych barwach. Nie znam sie na tym ale tak jak laik powiem ze zdjecia z Fujika sa bardziej kolorowe niz z 30D. Wiec chyba wyswietlacz tu i tu dziala prawidlowo. Ale jak popatrze na ekranie laptopa to zgodne z rzeczywistoscia są zdjęcia z Canona. Roznice mimo wszystko sa niewielkie ale zauwazalne.
Pozdrowki
Paweł