Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kolory zdjęcia na LCD aparatu

Fotograffik
31-03-2006, 11:27
Cześć,

Krótkie i konkretne pytanie: robię zdjęcie 30D, podglądam na 'telewizorku', i kolory nie zgadzają się z tym co widzę oczami (rzeczywisty obiekt fioletowy jest na podglądzie _zdecydowanie_ za niebieski; AWB albo custom WB bez różnicy). Czy aż takie różnice to norma? :shock:

FOTOGRAF
31-03-2006, 11:31
na komputerze kolorki masz normalne cze tez takie jak na LCD? bo jest tak to sklanialbym sie ze masz balans bieli zle ustawiony :roll:

mjastrzebski
31-03-2006, 11:46
Cześć,

Krótkie i konkretne pytanie: robię zdjęcie 30D, podglądam na 'telewizorku', i kolory nie zgadzają się z tym co widzę oczami (rzeczywisty obiekt fioletowy jest na podglądzie _zdecydowanie_ za niebieski; AWB albo custom WB bez różnicy). Czy aż takie różnice to norma? :shock:

Wiesz, to jest tylko maly ekranik to wstepnej oceny zdjecia, czy jakies STRASZNEJ kupy tam nie ma. Nie spodziewaj sie od tego telewizora jakies super jakosci i wiernosci w oddaniu kolorow. A jak to wyglada na monitorze komputera (a najlepieje na skalibrowanym monitorze??)

Marcin

kami74
31-03-2006, 11:55
Skoro fioletowy jest niebieski to może masz ustawiony ekranik na jakąs duża straszne jasność :roll:

Fotograffik
31-03-2006, 14:04
Odpowiem po kolei:

> balans bieli zle ustawiony
Próbowałem różnych ustawień: AWB, custom, temp. barwowa.

> do wstepnej oceny zdjecia
To wiadomo. Ale czy przy takiej klasie sprzętu kolory nie powinny być "wierniejsze"? Może coś nie tak z body?

> jak to wyglada na monitorze komputera
Znacznie lepiej!! Mój panel LCD (niestety) jest jeszcze nieskalibrowany, ale kolor fioletowy jest fioletowym.

> masz ustawiony ekranik na jakąs duża straszne jasność
Jasność jest w połowie skali. A aparat nie ma kalibracji 'telewizorka' :mrgreen:

Any ideas? Może jakaś podpowiedź posiadacza 20D lub 30D czy to zjawisko jest normalne? Aha, fotki robione w świetle dziennym. Dzięki.

Encor
31-03-2006, 14:34
Krótkie i konkretne pytanie: robię zdjęcie 30D, podglądam na 'telewizorku', i kolory nie zgadzają się z tym co widzę oczami

Na LCD mojego 350D kolory są zdecydowanie cieplejsze niż na zdjęciu w rzeczywistości. Bardzo mnie to myliło na samym początku, bo D60, którego miałem wcześniej, pokazywał kolory w miarę wiernie
Pozdrawiam

zanussi
31-03-2006, 14:39
Nie przejmuj si. Ja na LCD oglądam tylko histogram. Nie sprwdzam nawet kadru, bo po to mam przecież celownik, oko, mózg. A na pewno nie sprawdzam kolorów. Ten ekranik służy jedynie to bardzo wstępnej oceny.

mjastrzebski
31-03-2006, 14:58
Znacznie lepiej!! Mój panel LCD (niestety) jest jeszcze nieskalibrowany, ale kolor fioletowy jest fioletowym.
No to zdecydowanie polecam. Ja w koncu skalibrowalem (sprzetowo!) wyswietlacz w notebooku, bo czasem jakies zdjecie na nim obgladne tudziez wywolam z braku czegos lepszego. No niebo a ziemia. Badziewiasta matryca zaczela kolory pokazywac mniej wiecej wiernie!! Zakres wyswietlanych kolorow miznerny, ale i tak w okolicach tego co potem LAB wydrukuje. Polecam.

Any ideas? Może jakaś podpowiedź posiadacza 20D lub 30D czy to zjawisko jest normalne? Aha, fotki robione w świetle dziennym. Dzięki.
No wlasnie. Przelozyc karte do innego body i zobaczyc jak wyglada. Moze cos uszkodzone. Jesli bedzie tak samo, znaczy sie ten model tak ma :-(
Patrzec na telewizorek prostopadle.

Marcin

Paweł Grabowski
31-03-2006, 15:00
Witam!
mjastrzebski: opisz po krotce jak sie robi taka kalibracje sprzetową.

Z gory wielkie dzieki!
Pozdrawiam
Paweł

Encor
31-03-2006, 15:35
Nie przejmuj si. Ja na LCD oglądam tylko histogram.

Ja też (choć kadr też sprawdzam), ale na samym początku użytkowania tego sprzętu po prostu mnie to denerwowało:)
Pozdrawiam

GrzegorzS
31-03-2006, 15:49
Witam!
mjastrzebski: opisz po krotce jak sie robi taka kalibracje sprzetową.
Paweł
Proponuje
http://canon-board.info/showthread.php?t=8520

Teo
31-03-2006, 20:20
Hej :) Ja sobie przypominam pewnego klienta ze sklepu, któremu sprzedaliśmy jakiegoś kompaktowego Pentaxa. Po kilku dniach wrócił z podobnym problemem: fotografował niebieskie kwiaty, a na ekranie wyświetlały się w kolorze chyba własnie coś pod fiolet. Wgraliśmy fotki na kompa i na panelu LCD wyglądały normalnie. Tak samo dobrze potem na próbnych odbitkach z labu, które mu zrobiliśmy. Rozpakowaliśmy innego Pentaxa i sytuacja się powtórzyła, czyli "ten typ tak miał" ;) MOże z tym 30D to też taka normalna sprawa ? No bodyes perfect ;)

Fotograffik
31-03-2006, 20:49
MOże z tym 30D to też taka normalna sprawa ?

Może. A jak jest w twoim 20D? Jeśli nie pamiętasz, to byłbyś tak miły i sprawdził (koniecznie ten cholerny kolor fioletowy :-D ), mam nadzieję że nie wywołuję teraz ROTFLa. Sorry ale w zabawce Nikon Coolpix mojej żony lcd pokazuje ten fiolet nieporównanie lepiej, a tu mówimy o 30D za 5kzł!!

Paweł Grabowski
31-03-2006, 20:51
GrzegorzS - dzieki czytania ze zrozumieniem ;-) na caly wieczór.

Pozdrowki
Paweł

hekselman
04-04-2006, 21:55
Na 5D (ten sam wyświetlacz) mam podobne wrażenie - ale też ktoś "obśmiał" ten temat.Chyba "ten typ już tak ma"...

Kubak82
04-04-2006, 22:04
wprawdzie to inna bajka, bo foce na 350d ale raz zdarzyło mi sie ustawic balans na diagramie (nie wiem czy cos takiego w ogole jest w 30d?) z maksymalnym przesunieciem na barwe niebieska...w konkretnej sytuacji było to potrzebne jednak potem o tym zapomniałem i zaczałem robic zdjecia w zupełnie innych warunkach..efekt był taki sam jaki Ty opisujesz, pomimo ze balans ustawiony był na "auto"...wszystkie zdjecia wyszły pieknie "zniebieszczone":mrgreen: ..

tak jak mowie, u mnie to wina diagramu i mojego zagapienia..nie wiem jak sie sprawa ma w 30d (jesli tez jest taki diagram to moze to jest powodem??)...

pozdrawiam

Fotograffik
07-04-2006, 18:55
ustawic balans na diagramie

Nie ma czegoś takiego w 30D else tego wątku by nie było.

[/QUOTE]wszystkie zdjecia wyszły pieknie "zniebieszczone":mrgreen: ..[/QUOTE]

Chyba jedyne wyjście to foto neutralnie białej karty -> custom WB i nie irytowanie się tym co widzę na LCD. :roll: No to niech tak zostanie. Tyle tylko, że LCD w aparacie za 5kzł powinien lepiej pokazywać kolory niż LCD w aparaciku za 0,5kzł.

pozdr,

Slavko
11-04-2006, 20:52
Czego oczekujesz po prostym wiświetlaczu LCD? Liczysz, że będzie Ci wiernie kolory pokazywał? Zanussi napisał, że to tylko bo bardzo "wstępnej" oceny - i ma rację

misiul
11-04-2006, 21:31
Wyświetlacz tylko dla podglądu histogramu. Np w 350D irytuje mnie brak info o ISO w wizjerze.W słoneczny dzień bez dodatkowego złomu montowanego na LCD nic nie widać, nie widać zatem ISO w menu, a tym bardziej kolorków na zdjęciu:)

Fotograffik
12-04-2006, 23:18
...Liczysz, że będzie Ci wiernie kolory pokazywał?

Tak, to dziwne? Ten "prosty" wyświetlacz jest w aparacie za 5000zł! A "jeszcze prostszy" jest w Coolpixie mojej żony - a tam kolor fioletowy widać jako fioletowy.
Chętnie przeczytam jeszcze jakąś _merytoryczną_ wypowiedź właściciela 30D/20D.

Cichy
12-04-2006, 23:27
Jeśli chodzi o wyświetlacz w 30d i 5d to odpowiada mi w 100 % , ale w moim ciemnym pokoju. Jak pstrykam fotki na dworze to jest porażka, nic nie widać. Nawet przy kontraście na maksa... Parę lat temu miałem Olympusa 8080 i tam było widać Zdjęcia na LCD nawet w ostrym słońcu :|

Slavko
13-04-2006, 16:04
Tak, to dziwne? Ten "prosty" wyświetlacz jest w aparacie za 5000zł! A "jeszcze prostszy" jest w Coolpixie mojej żony - a tam kolor fioletowy widać jako fioletowy.
Chętnie przeczytam jeszcze jakąś _merytoryczną_ wypowiedź właściciela 30D/20D.

Bardzo dziwne. Tu bynajmniej nie chodzi o to czy LCD jest w aparacie za 5 czy 0,5 tys. To po prsotu LCD ze swoimi ograniczeniami (poklikaj w googlach - to dużo nie kosztuje). Jeśli jeszcze wziąć po uwagę wpływ światła zastanegop na obraz w monitorze (też to możesz wygooglać), to trudno się tu czegokolwiek czepiać. Co do Coopixa - a jakie są odcienie ciepłych kolorów. Co w aparacie mojego kumpla pomarańczowe jest czerwone - tak jest ok? :)

Kubak82
13-04-2006, 20:49
To po prsotu LCD ze swoimi ograniczeniami (poklikaj w googlach - to dużo nie kosztuje)

no, tylko ja bym sie spierał czy to aby nie sa rozne wyswietlacze, roznych producentów o roznych parametrach:lol: ..i jesli komus kto wydał tyle kasy na aparat akuratnie ten jeden przeszkadza to ma do tego pełne prawo..jesli cos jest nie tak to mowmy o tym a nie uznawajmy - tak pewnie musi byc:wink:..

a co do powolywania sie na cene..na logike to nawet taka duperela jak wyswietlacz, powinna byc chyba ciut lepsza niz w pierwszym lepszym kompakcie:roll: ..a moze sie myle:mrgreen: ??

pozdrawiam

Fotograffik
13-04-2006, 23:16
no, tylko ja bym sie spierał czy to aby nie sa rozne wyswietlacze
Voila! Specjalnie podaję przykład Coolpixa, bo 1) wiem o czym mówię, bo go posiadam; 2) jego LCD pokazuje kolor fioletowy znacznie lepiej niż LCd Canonowski.

Przyznam się, że topic zaczyna mnie męczyć. Chciałem uzyskać odpowiedź na pytanie: "czy to jest normalne w Canonie 30D?", tymczasem dostaję sugestię niemalże googlania cen wyświetlaczy LCD :?

(Dzięki Kubak82, widzę że rozumiesz mój "problem").

Michal-Czuba
13-04-2006, 23:25
Taki problem miały chyba też pierwsze wersje 5d (jeśli dobrze pamiętam) i rozwiązywało to nowe oprogramowanie... może tu będzie podobnie?

Kubak82
14-04-2006, 00:02
(Dzięki Kubak82, widzę że rozumiesz mój "problem").

szkoda tylko, ze nie mialem "w recach" 30d i nie mam zadnego porownania..moze faktycznie tak jak pisal Michal-Czuba- to kwestia "nowosci i niedopracowania" pierwszych modeli i kolejny soft to zmieni??to calkiem mozliwe, biorac pod uwage ze to soft odpowiada za wyswietlanie kolorow w TV..chcialbym pomoc ale zanim przeskocze na 30d..:lol: ..moze wczesniej ktos z obecnych posiadaczy sie wypowie:grin:??

pozdrawiam

Paweł Grabowski
14-04-2006, 08:52
A moj wyswietlacz w 30D pokazuje OK kolorki. Mam nieskalibrowany monitor w laptopie ale mniej wiecej jest to samo na aparacie i na laptopie. Moze to kwestia regulacji tak jak w monitorach i trzeba zaniesc do seriwsu?

Moj drugi aparat Fuji S7000 wyswietla barwy duzo cieplejsze na swoim wyswietlaczu. Zdjecia tez robi o cieplejszych barwach. Nie znam sie na tym ale tak jak laik powiem ze zdjecia z Fujika sa bardziej kolorowe niz z 30D. Wiec chyba wyswietlacz tu i tu dziala prawidlowo. Ale jak popatrze na ekranie laptopa to zgodne z rzeczywistoscia są zdjęcia z Canona. Roznice mimo wszystko sa niewielkie ale zauwazalne.

Pozdrowki
Paweł