PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 430EX II czy Phottix Mitros

steeler369
31-10-2014, 11:00
Witajcie. Poszukuję lampy koniecznie TTL, fotografuję amatorsko, ale dostałem propozycje pstrykania na urodzinach i studniówce, więc wypadałoby się jakoś przygotować [emoji1] Sprzęt chcę kupić na miejscu w Szczecinie. Ceny są takie:
Canon 1005zł (ale 200zł Cashback) więc właściciwie 805zł
Phottix 849zł
Obie lampki mają swoje plusy i minusy. Normalnie od razu brałbym systemową, ale Mitros jest mocniejszy, ma uszczelnioną stopkę (np jak 580EX II, a często zdarza mi się fotografować na biegach przy nienajlepszej pogodzie) jest też dobrze wykonany, ma możliwość updatu firmware, gniazdo zewnętrznego zasilania. Ogólnie to jest konkurencja bardziej dla 580-tki, a ma cenę 430-tki. Co o tym myślicie? [emoji3]

r_m
31-10-2014, 18:06
Z tych dwóch może trzecią (czwartą, piątą, szóstą)? :D
Sprawdź Metz 52 AF-1 (ta trzecia), a jak nie to YN-568exII (wiele osób ją ma i chwali), albo nowości od "żółtych ludków": Pixel Mago i Shanny sn600c, minus tych dwóch ostatnich jest taki, że trzeba kupować w Chinach (i tam jest też gwarancja), na wysyłkę trochę poczekasz, ale praktycznie w cenie jednej 430exII możesz mieć trzy lampy mające funkcje 580exII.

steeler369
31-10-2014, 19:00
Tylko, że potrzebuję jedną lampę, a nie 3 :D A poza tym oprócz mocy lampy ważnych jest dla mnie kilka innych czynników:
-chcę ją kupić na miejscu, najwyżej wysyłkowo z terenu PL (głównie chodzi mi o gwarancję)
-dobrze by było gdyby, miała uszczelnienia
-potrzebuję dobrego AF-assist
-byłoby miło gdyby dobrze trzymała moc błysku i nie było przepaleń/niedopaleń
Dlatego skłaniam się ku systemówce, albo sprawdzonym błyskadełkom :) No i że tak powiem muszę się zdecydować do końca listopada...

r_m
01-11-2014, 22:16
Tylko, że potrzebuję jedną lampę, a nie 3 :D

Tylko Ci się wydaje, że potrzebujesz jednej, błyskanie wciąga :D
A z przymrużeniem oka: czytając wypowiedzi pechowców można by napisać, że jak będziesz mieć 3 to na pewno jedna będzie zawsze sprawna ;)

YN są sprzedawane u nas, także przez sieci sklepów z elektroniką i agd, Pixel Mago to chyba za duża nowość, a Shanny pojawiła się praktycznie w ostatnich tygodniach, i jako model, i jako nowy producent, więc nie ma szansy na znalezienie dystrybutora w kraju.

Sugerowałbym sprawdzenie, porównanie 430exII, Metz 52 AF-1, YN568exII (z dwójką na końcu). 430 będzie najbardziej "zgodna" ze wszystkim co (z)robi Canon, ale pozostałe mają dodatkowe możliwości. Masz 460II - jeśli nie miałeś problemów to może sprawdzisz kolejną YN?

steeler369
01-11-2014, 22:44
Do strobingu owszem kilka lamp może się przydać [emoji3] Ale do reporterki chcę na razie jedną w TTL-u [emoji3] Metz ogólnie to dobra firma i już miałem przyjemność pracować na ich lampie, tylko nie pamiętam który model. Tylko akurat ta ma u mnie minusa za świecący i dotykowy ekran, dużego minusa. Nad YN nawet myślałem, ale w tej cenie u Phottixa dostaję jeszcze uszczelnienia i update USB. Uszczelnienie jest dla mnie dużym plusem i na pewno przyda mi się...

Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Czy AF-asisst w lampach nie-systemowych nie jest gorszy od tego w systemówkach? Może się ktoś wypowiedzieć na ten temat? [emoji3]

octopusik
03-11-2014, 09:45
Mam dwie systemówki i dwa chińczyki (YN). Jeśli jedna lampa to musi być pewna w reporterce, 430 nie zawiedzie Cię, mocy w zamkniętych pomieszczeniach wystarcza. No chyba, że trzeba focić katedrę ;) Chinole kupować tylko z PL w sensie z PL/EU gwarancją bo lubią padać w okresie gwarancyjnym (wady produkcyjne). Odpukać moje YN działają ok, ale znajomym padały dość często w porównaniu do Canonowskich.

steeler369
03-11-2014, 13:29
Czyli lepiej systemową? Może ktoś użytkuje akurat tego Phottix'a?

octopusik
03-11-2014, 16:44
Phottix'a też chciałem kupić i przetestować, ale spękałem ostatecznie, czekam również na odważnego usera z PL :D

Gall_Anonimowy
03-11-2014, 17:22
Ja uzywam dwoch Mitrosow Plus, sa moimi glownymi lampami ktorymi steruje inne lampy, co chcesz wiedziec? Jestem po kilku przygodach wiec jakas wiedze mam.

steeler369
03-11-2014, 17:57
@Gall_Anonimowy jak się sprawuje Mitros np jeżeli chodzi o:
-trzymanie mocy błysku
-asystę AF (czy nie ustępuje tym w Speedlightach)
-jakość wykonania
-dogadywanie się z body (czy się nie zawiesza, nie sypie błędów komunikacji)
-wygodę obsługi menu lampy
-jakaś subiektywna opinia, czy warto [emoji3]

Gall_Anonimowy
03-11-2014, 19:05
Hmm ales pojechał.
Używam dwóch Mitrosow, mam jeszcze 580 EXII i jakieś YG. Mitros dla mnie daje lepszy błysk, bardziej równy niż 580-tka, nie przepala, ktoś powiedział ze lepiej balansuje błyskiem. Jakość wykonania super, porównywałem w sklepie z 600ex i nie widzę różnicy. Najważniejsza jest jednak praktyka bo raz lampa rypła mi ze statywem aż się baterie rozsypały i już się z nią pożegnałem - działa od razu po włożeniu baterii. Po tym przypadku kupiłem drugiego Mitrosa. A we wrześniu na sesji utopiłem Mitrosa w jeziorze, leżał w wodzie z dwie minuty, potem 3 dni w ryżu (weekend) i po suszeniu w serwisie wrócił cały i zdrów bez żadnej naprawy. Aczkolwiek chłopaki z serwisu nie gwarantują mi tego ze kiedyś korozja w nim się nie obudzi i coś nie nawywija. Wspomaganie Af bez zarzutu. Nie zawiesza mi się i nie sypia się błędy, menu jest bardzo intuicyjne. Dwoma krokami włączam i wyłączam nadajnik radiowy, steruje lampami w kontrach. Jedyne co mi się nie widzi to brak "poweru" W pracy na plenerze w sofcie. Moze to skutek mojej słabej praktyki i zrozumienia zasad. Ale podbijam moc o +3, efekt niby jest ale nie taki jakbym chciał.
Moje lampy to Plusy czyli mające w sobie nadajnik i odbiornik radiowy i gdyby nie cena sprawiłbym sobie jeszcze 3. Albo gdyby Phottix wprowadził manualne lampy jak YG ale z odbiornikiem Strato to byłoby dobre rozwiazanie. Generalnie polecam, minął prawie rok ostrej pracy na obu lampach, mogę powiedzieć ze jestem zadowolony tylko jedyne co mi brakuje to praktyka i wiedza.

steeler369
03-11-2014, 19:36
I o taką opinię mi chodziło [emoji3] Wielkie dzięki !