Zobacz pełną wersję : Rynkowa cena 5d mark I ?
Hej
Koledzy jaka może być rynkowa cena wspomnianego body , z niewielkim przebiegiem
około 20 tyś klapnięć . Stan wizualny idealny , egzemplarz naprawdę zadbany.
Na popularnych aukcjach niestety jest mało takich pozycji więc nie wiem jak wycenić daną pozycję .
Wycenę potrzebuje dla celów ubezpieczeniowych do pracy .
na forum poszedł 5d z przebiegiem 2-3tysiące za 2400zł
szybko zniknął
... sam ostatnio śledziłem na forum CB i allegro.pl oferty 5D mk I i 5D mk II .... cena maksymalna za 5D mk I w idealnym stanie i z przebiegiem <10 tys. to wydatek około 2,5 tys. zł, modele z przebiegiem >30 tys. to już ceny do 2,0 tys. zł
FOTO-PAN
31-10-2014, 10:48
Hej
Na popularnych aukcjach niestety jest mało takich pozycji więc nie wiem jak wycenić daną pozycję .
bierz tylko z potwierdzonym przebiegiem nic na słowo "humoru" czy na ładne oczy, sam kiedyś nabyłem 5d classic miał mieć 60k przebiegu miał 169k i naprawdę tak z zewnątrz to na tyle nie wyglądał
dla cierpliwych 2500, dla napalonych 2200
Jeśli naprawdę zadbany egzemplarz to 2200-2400 PLN.
adam1004a
31-10-2014, 14:18
mocno trzymają cenę te 5Dc
mocno trzymają cenę te 5Dc
... bo to naprawdę "fajna" puszka :-)
ta puszka ma wszystko co trzeba żeby robić bardzo dobre zdjęcia, reszta to tylko ułatwiacze :)
Mariusz_C
31-10-2014, 17:33
prawdę powiedziawszy to ja swojego 5d1 w 2013r w marcu sprzedałem za 2600zł, a dziś widzę że chodzą praktycznie po takich samych cenach.
Co jak co ale to jest świetna pucha.
Hej
1500-2700 z taką ilością klapnięć.
Przebieg to nie wszystko. Na cenę składa się to czy ekrany nie są porysowane, korpus obity/porysowany, gumy odklejone, matryca czysta, itd. Dużo też zależy od tego czy zestaw jest kompletny.
Identyczny stan mogą mieć korpusy różniące się od siebie 50tys klatek.
Dlatego u nas wszystkie samochody maja na liczniku 168tys przebiegu bo kazdy patrzy na przebieg :)
RobertON
31-10-2014, 22:37
Dlatego u nas wszystkie samochody maja na liczniku 168tys przebiegu bo kazdy patrzy na przebieg
Ważne aby nie było więcj niż 200 tys. km - korekta liczników działa.
Już nic nie piszę o samochodach, bo przyjdzie gajowy i zrobi porządek.
Kolekcjoner
01-11-2014, 19:03
ta puszka ma wszystko co trzeba żeby robić bardzo dobre zdjęcia, reszta to tylko ułatwiacze :)
Tak jak 99% puszek na rynku ;).
Ważne aby nie było więcj niż 200 tys. km - korekta liczników działa.
Już nic nie piszę o samochodach, bo przyjdzie gajowy i zrobi porządek.
Widzę że niektórych co rusz ciągnie do tego typu dysput.... zamiast robić OT po całym forum otwórzcie wreszcie wątek moto w hydeparku 8-).
zamiast robić OT po całym forum otwórzcie wreszcie wątek moto w hydeparku 8-).Wtedy nie ma tej adrenaliny, a i szkoda odbierać Wam- Moderatorom robotę. :D
Kolekcjoner
01-11-2014, 21:06
Wtedy nie ma tej adrenaliny, a i szkoda odbierać Wam- Moderatorom robotę. :D
A dziękuję ale nie martw się nie narzekamy na jej brak, wręcz przeciwnie 8-).
KaRoLuS MaXiMuS
02-11-2014, 12:03
Witam, ja ostatnio kupiłem w bardzo ładnym stanie( niemalże sklepowym) z potwierdzonym przebiegiem ok 20 tys wraz wszystkimi papierami, rachunkami, kablami w foliach jeszcze nie rozpakowanych za 2100 pln . Jeszcze aparat oddałem do kalibracji wg wzorca wiec koszt się powiekszył o 240 pln na Żytniej.
Witam, ja ostatnio kupiłem w bardzo ładnym stanie( niemalże sklepowym) z potwierdzonym przebiegiem ok 20 tys wraz wszystkimi papierami, rachunkami, kablami w foliach jeszcze nie rozpakowanych za 2100 pln . Jeszcze aparat oddałem do kalibracji wg wzorca wiec koszt się powiekszył o 240 pln na Żytniej.
20 tys. na pierwszej migawce? :D
Kalibracja kosztuje 123zł.
KaRoLuS MaXiMuS
02-11-2014, 18:20
Tak, na pierwszej migawce, 123 pln kosztuje chyba 50d ,5d to już inny przedział cenowy.
Element7th
02-11-2014, 18:36
A to dziwne, mi na Żytniej kalibrację 5Dc do wzorca + sprawdzenie migawki wycenili na 130zł
Tak, na pierwszej migawce, 123 pln kosztuje chyba 50d ,5d to już inny przedział cenowy.
Kosztuje na bank 123. Zapewne skasowali Ciebie jeszcze za coś extra.
KaRoLuS MaXiMuS
02-11-2014, 19:44
Najmocniej przepraszam, pomyliło mi się z drugim sprzętem który zostawiłem w naprawie, w sumie zapłaciłem za 5d ok 250 pln bo doszło czyszczenie matrycy na której i tak znalazł się jeden kurzek :/ a tak na marginesie szukałem aparatu pół roku. Aż niesamowite ,że zakup takiego aparatu jest porównywalny do zakupu auta.
A to dziwne, mi na Żytniej kalibrację 5Dc do wzorca + sprawdzenie migawki wycenili na 130zł
Prawidłowo, bo to dokładnie tyle kosztuje w przypadku 5D :)
Na czyszczenie matrycy nie dałem się namówić.
KaRoLuS MaXiMuS
02-11-2014, 22:24
Sam chciałem by mi wyczyścili, choć czytałem rożne opinie na forum .Miałem jeszcze w serwisie niezłe zdziwienie nt obiektywu C50 1.8 II z ich i mojej strony ,odebrałem osobiście po kalibracji body ,podpinam nowy 3 dniowy obiektyw a tu zonk , mówię, że jest dużo gorzej na co słyszę, że trzeba skalibrować obiektyw ,daje do reki i nagle słyszę, że takich obiektywów nie kalibrują bo jest plastikowy ,no to mówię ,że mam paragon i gwarancje i chciałbym go zwrócić bo nikt mnie o tym nie informował na co usłyszałem, że zobaczą co się da zrobić i udało się :)
--- Kolejny post ---
Odnośnie ceny rynkowej, czy te aparaty nie będą coraz droższe z czasem ?
Będą. Nie sprzedam!
:lol:
trzeba cierpliwie czekać, zbierać dobrą szklarnię pod FF aż w końcu przyjdzie czas na zakup porządnego body :(
KaRoLuS MaXiMuS
05-11-2014, 02:10
zbierać dobrą szklarnię pod FF
Poproszę o wyjaśnienie tzn podanie przykładów lub jakiś link z forum do poczytania. Z góry dziękuję oraz pozdrawiam .