Zobacz pełną wersję : Podświetlenie AF w 5d mark ll
bazyliszek
30-10-2014, 22:59
Witam serdecznie.
Martwi mnie jedna rzecz w aparacie. Mianowicie, przy wybranym centralnym punkcie AF, przy ustawianiu ostrości, prócz centralnego punktu ostrości, delikatnie podświetla mi się także sąsiadujący AF. Oczywiście nie tak samo intensywnym światłem, tylko jakby było jakieś przebicie z centralnego AF.
Tak to mniej więcej wygląda. Czy ktoś miał z czymś takim do czynienia?
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
FOTO-PAN
30-10-2014, 23:15
u mnie jest tak samo, też zastanawiam się czy to norma
Nawet jeśli to co? Przecież to na nic nie wpływa.
FOTO-PAN
30-10-2014, 23:40
mi to nie przeszkadza body działa ok tylko tak z ciekawości przyłączyłem się do postu kolegi żeby zobaczyć czy to norma, zmalałem że w 6d też coś tam się źle podświetla 6D Top Focus Point Light Bleeding Issue: Canon EOS-1D / 5D / 6D Talk Forum: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/forums/thread/3350948) więc raczej norma
bazyliszek
30-10-2014, 23:50
Ja również nie zauważyłem skutków ubocznych tej przypadłości. Założyłem wątek, bo byłem ciekawy czy tak ma być czy nie. Dopiero zapoznaje się tym aparatem i zmartwiłem się nieco, że być może coś nie tak z tym egzemplarzem...
FOTO-PAN
30-10-2014, 23:56
tu też to opisane 5DMKII Focus point light bleed problem - FM Forums (http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1144146)
bazyliszek
31-10-2014, 02:53
Konkluzja powoli staje się taka, że to chyba nic takiego złego a co więcej, sporo egzemplarzy potrafi mieć podobne dolegliwości.
Mam to samo w 60D :), w 450D gdy wzialem sie za czyszczenie matowki podswietlenie zniknelo :) wiec radze tez nie tykac plytki. Musi byc tam naniesiony jakis proszek ktory powoduje podswietlanie ddy jest oswietlony.
tkosiada
31-10-2014, 16:24
5D II ma dodatkowe 6 punktów wspomagające centralny i działające w servo, nie można ich wybrać, ale działają i sa blisko położone
czyli ma 9 punktów + 6 utajnionych :),
Miałem tak w 350tce, w 30D czyściutko - tzn. świeci tylko to co ma świecić, a w 5D3 cały wizjer to jeden wielki czerwony kolorofon :lol:
5D3 cały wizjer to jeden wielki czerwony kolorofon :lol:
Jak go wogole widac ^^
Własnie wziąłem do rączki mój 5dII i sprawdziłem. Każdy wybrany świeci pojedynczo.
bazyliszek
24-11-2014, 20:29
Własnie wziąłem do rączki mój 5dII i sprawdziłem. Każdy wybrany świeci pojedynczo.
A możesz zobaczyć czy masz włączona funkcje - oświetlenie wspomagające AF? Zdaje się, że może to mieć wpływ na to blade podświetlenie okolicznych punktów AF.
Element7th
24-11-2014, 21:55
U mnie też minimalnie się podświetlają okoliczne punkty, ale zauważyłem to dopiero po przeczytaniu tego wątku ;)