Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 5D - usterka czarno widać ? Co mu dolega ?

Adamej
28-10-2014, 23:49
Witam Forumowiczów,
Niedawno natknąłem się na informacje o wadzie fabrycznej lustra w Canonie 5D mark I, zastanawiam się czy i u mnie nie ma tej wady, co prawda lustro siedzi... na miejscu ale każde zdjęcie zrobione w poziomie jest od dołu nawet na połowie (ok 40 %) kadru czarne/zaświetlone, tak jak by lustro nie miało siły się całkowicie otworzyć... nie odbija się? hmm.:confused: A może kończy mi się migawka ? jaki może być koszt jej wymiany w serwisie ?

Robiąc zdjęcie w układzie pionowym zaświetlenie jest minimalne (do 10 % kadru), ale co dziwne robiąc zdjęcia tym aparatem "do góry nogami" zdjęcie jest całe idealne, bez zaczernienia OD DOŁU ...

Jaka przyczyna jest tej usterki w/g Państwa oceny i jaki byłby koszt jej naprawy ?

z góry dziękuję za informację, ADAMEJ

becekpl
28-10-2014, 23:51
nie wpadłeś na to by zaprezentować te dziwne foty,prawda?

pan.kolega
29-10-2014, 00:20
Chyba lustro się nie całkiem podnosi. Do góry nogami pomaga grawitacja o standardowym przyspieszeniu g=9.81 m/s2.
Podnieś lustro i zobacz, czy przylega do matówki.

GalaktycznyMuczaczo
29-10-2014, 00:36
stawiam na migawkę, gdyby był to sławny problem lustra poprostu by ci wypadło tka jak mi :D . w przypadku zaciemnonego kadru poprostu migawka się nie otwiera do konca

jan pawlak
29-10-2014, 07:42
Witam Forumowiczów,
Niedawno natknąłem się na informacje o wadzie fabrycznej lustra w Canonie 5D mark I, zastanawiam się czy i u mnie nie ma tej wady, co prawda lustro siedzi... na miejscu ale każde zdjęcie zrobione w poziomie jest od dołu nawet na połowie (ok 40 %) kadru czarne/zaświetlone, tak jak by lustro nie miało siły się całkowicie otworzyć... nie odbija się? hmm.:confused: A może kończy mi się migawka ? jaki może być koszt jej wymiany w serwisie ?

Robiąc zdjęcie w układzie pionowym zaświetlenie jest minimalne (do 10 % kadru), ale co dziwne robiąc zdjęcia tym aparatem "do góry nogami" zdjęcie jest całe idealne, bez zaczernienia OD DOŁU ...

Jaka przyczyna jest tej usterki w/g Państwa oceny i jaki byłby koszt jej naprawy ?

z góry dziękuję za informację, ADAMEJ

Spróbuj zastosować :
- blokowanie lustra podniesionego (podniesione lustro przed zdjęciem i wtedy dopiero zdjęcie)
- przy LV z ostrością przez matrycę
- zdjęcie ze statywu z długim czasem, np. 5s
i pokaż te 3 zdjęcia.
Wtedy będzie (chyba) można precyzyjnie wywnioskować co mu dolega.

Spróbuj też sprawdzić, czy to jest stały efekt czy też przypadkowy, np zrób zdjęcia seryjne i porównaj je.

jp

salas
29-10-2014, 09:55
gdzieś ostatnio widziałem podobną i chyba była uszkodzona jedna z lamelek :p a w 5d to się chyba kwalifikuje pod darmową gwarancję jeśli masz mniej niż 100k klapnięć

Bolek02
29-10-2014, 14:56
Defekt lustra w 5D objawia się jego całkowitym wypadnięciem i wtedy serwis wkleja je ponownie zabezpieczając przy tym klipsami. Ta usługa jest wykonywana na koszt producenta.
Twój problem jest związany raczej z przemieszczaniem lustra a nie jego odklejeniem.

mirasb
29-10-2014, 18:25
- przy LV z ostrością przez matrycę

To chyba nie w 5D mark 1

Pozdrawiam
Mirek

mkamelg
31-10-2014, 12:15

Przyczyna?

http://www.canon-board.info/coz-gdziez-za-ilez-41/serwis-canona-e-csi-warszawa-na-ul-zytniej-cz-ii-79642/index4.html#post1241697 i dlaczego tak drogo Canon EOS 50D - Wymiana mirror box'a - elektroda.pl (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2644161.html#12714945)

albo

5D & 5D mark II (http://www.cyberfoto.pl/pytania-o-osprzet/105778-5d-and-5d-mark-ii.htm#post1887628)