Zobacz pełną wersję : Od czego zależy dobra widoczność?
Tak się zastanawiam...czy to da się przewidzieć patrząc na mapy pogody.Dobra widoczność: niż? wyż? wiatry przewiewające zanieczyszczenia? Pare dni temu udało mi się trafić super widoczność-skoczyłem w góry i napstrykałem sporo fajnych zdjęć..teraz męczy mnie i chciałbym znowu tam jechać,ale widoczność nie jest już tak dobra.Zastanawiam się ile będę musiał znowu czekać i czy uda mi się przewidzieć taki stan.
Podejrzewam ze głównym sprawcą jest cisnienie.
Głównym sprawcą jest woda. Nie tylko w postaci deszczu czy mgły. Gdy powietrze jest suche, to widać daleko. A to, kiedy powietrze jest suche to już jakiś meteroolog by się musiał wypowiedzieć.
Od ciśnienia przejrzystość powietrza nie zależy.
tez zalezy. i od temperatury powietrza, wiatru, a przede wszystkim od ilosci opadow poprzedzajacych dany moment. czy tez ilosci wody zatrzymanej w zieleni i glebie.
wlasciwie od wszystkiego zalezy :)
nawet od jakiegos kolesia ktory np postanowi urzadzic wielk impreze i zasnuje pol nieba dymem z komina :D
Głównym sprawcą jest woda. Nie tylko w postaci deszczu czy mgły.
Jeśli ciśnienie jest wysokie to powietrze jest suche bo woda ( Czyli wilgotność powietrza ) wzradta wraz z wysokoscią. Dlatego inna przejrzystość jest na 300 m.n.p.m a inna na 3000 m.n.p.m ( przy tym samym cisnieniu )
Jeśli ciśnienie jest wysokie to powietrze jest suche
No dobrze. Czyli to nie od ciśnienia zależy, tylko od wody. Tak samo, jak słodkość herbaty zależy od cukru a nie od mieszania ;)
A z drugiej strony chyba bardziej przejrzyste jest zaraz po deszczu bo deszcz zabiera ze soba wszystkie syfy unoszace sie w powietrzu. trudno jednoznacznie stwierdzić :roll:
moriquendi
31-03-2006, 13:27
z tego co wiem najwyzsza przejrzystość występuje podczas tzw inwersji temperatur. Tylko nie wiem czy prognozy pogody podają możliwość wystąpienia tego zjawiska.
Akustyk,co znaczy od ilości opadów poprzedzających dany moment? tzn ,że jeśli padało będzie lepsza widoczność? jeśli jest wilgoć w powietrzu to będzie dobra czy nie? A te inwersje temperatur na czym polegają? Bo zauważyłem ostatnio,że przez to ocieplenie wzrosła widoczność..Czy to znaczy,że jest taka przez to połączenie: zimny śnieg+ciepłe powietrze?
KuchateK
31-03-2006, 19:40
Jako ze przebywam w miejscu mocno betonowym z duzym zanieczyszczeniem powietrza gdzie odleglosci "na wprost" sa dosyc duze i dobrze widac moge powiedziec ze najlepiej jest wlasnie po deszczu. Co do wilgotnosci trudno powiedziec. Tu jest ogolnie bardzo wilgotno (wkoncu ocean :D) wiec raczej nie przeklada sie ona bezposrednio. Moim zdaniem tu chodzi raczej o oczyszczenie atmosfery deszczem.
widocznosc jest zwiazana miedzy innymi z wykroplona para wodna w powietrzu (czyli mgla lub zachmurzeniem) kluczowym pojeciem do przewidywania tego zjawiska jest tzw "punkt rosy" zalezny od wilgotnosci, temperatury i cisnienia.
Jak poszukasz w sieci to znajdziesz prognozy pogody (zwlaszcza dla szybownikow) gdzie ten pkt rosy jest podawany
No mam prognozy ,ale co znaczy np 6 stopni?
Akustyk,co znaczy od ilości opadów poprzedzających dany moment? tzn ,że jeśli padało będzie lepsza widoczność? jeśli jest wilgoć w powietrzu to będzie dobra czy nie?
jesli padalo, to w powietrzu jest duzo wilgoci i w godzinach porannych skutkuje to czesto zamgleniami. po rozejsciu mgiel natomiast czesto widocznosc jest znakomita.
najgorzej jest przy suszy, kiedy w powietrzu unosi sie duzo pylu i widocznosc jest bardzo mocno zredukowana
No mam prognozy ,ale co znaczy np 6 stopni?
Że pary w powietrzu jest tyle, że przy 6°C wilgotność względna wyniesie 100% i woda zacznie się skraplać.
Jako ze przebywam w miejscu mocno betonowym z duzym zanieczyszczeniem powietrza gdzie odleglosci "na wprost" sa dosyc duze i dobrze widac moge powiedziec ze najlepiej jest wlasnie po deszczu. Co do wilgotnosci trudno powiedziec. Tu jest ogolnie bardzo wilgotno (wkoncu ocean :D) wiec raczej nie przeklada sie ona bezposrednio. Moim zdaniem tu chodzi raczej o oczyszczenie atmosfery deszczem.
Napewno, bo oprócz pary (mgły, deszczu, itp), która ogranicza widoczność w atmoswerze są paprochy (pył, kurz, dym, brud, smród i ubóstwo), które się do tego ograniczania niemniej przyczyniają (zależnie od regionu oczywiście). Po deszczu tego ubywa, bo desz zabiera toto na ziemię.
Na widoczność mają jeszcze wpływ ruchy konwekcyjne powietrza, ale to dopiero od tak plus minus 1000 mm ogniskowej staje się uciążliwe ;)
Dzięki za info :) Tak jak sądziłem:najlepiej i najciekawiej jest po deszczu :D
Hmm,a znacie może jakieś strony z prognozą pogody,które podają przewidywaną na następny dzień widoczność?? No a wracając do tego punktu rosy:jak wyczytać z niego czy jutro będzie dobra widoczność?
No a wracając do tego punktu rosy:jak wyczytać z niego czy jutro będzie dobra widoczność?
Im większa różnica między temperaturą powietrza a punktem rosy, tym mniejsza wilgotność względna i mniejsza możliwość powstania zamgleń. Ale czy to jest kluczowe dla przejrzystości to nie wiem.