PDA

Zobacz pełną wersję : Od czego zależy dobra widoczność?

jetchan
31-03-2006, 08:57
Tak się zastanawiam...czy to da się przewidzieć patrząc na mapy pogody.Dobra widoczność: niż? wyż? wiatry przewiewające zanieczyszczenia? Pare dni temu udało mi się trafić super widoczność-skoczyłem w góry i napstrykałem sporo fajnych zdjęć..teraz męczy mnie i chciałbym znowu tam jechać,ale widoczność nie jest już tak dobra.Zastanawiam się ile będę musiał znowu czekać i czy uda mi się przewidzieć taki stan.

Driver
31-03-2006, 09:07
Podejrzewam ze głównym sprawcą jest cisnienie.

piast9
31-03-2006, 10:00
Głównym sprawcą jest woda. Nie tylko w postaci deszczu czy mgły. Gdy powietrze jest suche, to widać daleko. A to, kiedy powietrze jest suche to już jakiś meteroolog by się musiał wypowiedzieć.

Od ciśnienia przejrzystość powietrza nie zależy.

akustyk
31-03-2006, 10:14
tez zalezy. i od temperatury powietrza, wiatru, a przede wszystkim od ilosci opadow poprzedzajacych dany moment. czy tez ilosci wody zatrzymanej w zieleni i glebie.

kane
31-03-2006, 10:27
wlasciwie od wszystkiego zalezy :)
nawet od jakiegos kolesia ktory np postanowi urzadzic wielk impreze i zasnuje pol nieba dymem z komina :D

Driver
31-03-2006, 10:45
Głównym sprawcą jest woda. Nie tylko w postaci deszczu czy mgły.

Jeśli ciśnienie jest wysokie to powietrze jest suche bo woda ( Czyli wilgotność powietrza ) wzradta wraz z wysokoscią. Dlatego inna przejrzystość jest na 300 m.n.p.m a inna na 3000 m.n.p.m ( przy tym samym cisnieniu )

piast9
31-03-2006, 11:42
Jeśli ciśnienie jest wysokie to powietrze jest suche
No dobrze. Czyli to nie od ciśnienia zależy, tylko od wody. Tak samo, jak słodkość herbaty zależy od cukru a nie od mieszania ;)

kami74
31-03-2006, 11:45
A z drugiej strony chyba bardziej przejrzyste jest zaraz po deszczu bo deszcz zabiera ze soba wszystkie syfy unoszace sie w powietrzu. trudno jednoznacznie stwierdzić :roll:

moriquendi
31-03-2006, 13:27
z tego co wiem najwyzsza przejrzystość występuje podczas tzw inwersji temperatur. Tylko nie wiem czy prognozy pogody podają możliwość wystąpienia tego zjawiska.

jetchan
31-03-2006, 19:35
Akustyk,co znaczy od ilości opadów poprzedzających dany moment? tzn ,że jeśli padało będzie lepsza widoczność? jeśli jest wilgoć w powietrzu to będzie dobra czy nie? A te inwersje temperatur na czym polegają? Bo zauważyłem ostatnio,że przez to ocieplenie wzrosła widoczność..Czy to znaczy,że jest taka przez to połączenie: zimny śnieg+ciepłe powietrze?

KuchateK
31-03-2006, 19:40
Jako ze przebywam w miejscu mocno betonowym z duzym zanieczyszczeniem powietrza gdzie odleglosci "na wprost" sa dosyc duze i dobrze widac moge powiedziec ze najlepiej jest wlasnie po deszczu. Co do wilgotnosci trudno powiedziec. Tu jest ogolnie bardzo wilgotno (wkoncu ocean :D) wiec raczej nie przeklada sie ona bezposrednio. Moim zdaniem tu chodzi raczej o oczyszczenie atmosfery deszczem.

CYNIG
31-03-2006, 19:53
widocznosc jest zwiazana miedzy innymi z wykroplona para wodna w powietrzu (czyli mgla lub zachmurzeniem) kluczowym pojeciem do przewidywania tego zjawiska jest tzw "punkt rosy" zalezny od wilgotnosci, temperatury i cisnienia.
Jak poszukasz w sieci to znajdziesz prognozy pogody (zwlaszcza dla szybownikow) gdzie ten pkt rosy jest podawany

jetchan
31-03-2006, 20:20
No mam prognozy ,ale co znaczy np 6 stopni?

akustyk
31-03-2006, 20:41
Akustyk,co znaczy od ilości opadów poprzedzających dany moment? tzn ,że jeśli padało będzie lepsza widoczność? jeśli jest wilgoć w powietrzu to będzie dobra czy nie?
jesli padalo, to w powietrzu jest duzo wilgoci i w godzinach porannych skutkuje to czesto zamgleniami. po rozejsciu mgiel natomiast czesto widocznosc jest znakomita.

najgorzej jest przy suszy, kiedy w powietrzu unosi sie duzo pylu i widocznosc jest bardzo mocno zredukowana

piast9
31-03-2006, 20:42
No mam prognozy ,ale co znaczy np 6 stopni?
Że pary w powietrzu jest tyle, że przy 6°C wilgotność względna wyniesie 100% i woda zacznie się skraplać.

minek
31-03-2006, 20:48
Jako ze przebywam w miejscu mocno betonowym z duzym zanieczyszczeniem powietrza gdzie odleglosci "na wprost" sa dosyc duze i dobrze widac moge powiedziec ze najlepiej jest wlasnie po deszczu. Co do wilgotnosci trudno powiedziec. Tu jest ogolnie bardzo wilgotno (wkoncu ocean :D) wiec raczej nie przeklada sie ona bezposrednio. Moim zdaniem tu chodzi raczej o oczyszczenie atmosfery deszczem.

Napewno, bo oprócz pary (mgły, deszczu, itp), która ogranicza widoczność w atmoswerze są paprochy (pył, kurz, dym, brud, smród i ubóstwo), które się do tego ograniczania niemniej przyczyniają (zależnie od regionu oczywiście). Po deszczu tego ubywa, bo desz zabiera toto na ziemię.

KMV10
31-03-2006, 21:09
Na widoczność mają jeszcze wpływ ruchy konwekcyjne powietrza, ale to dopiero od tak plus minus 1000 mm ogniskowej staje się uciążliwe ;)

jetchan
31-03-2006, 21:55
Dzięki za info :) Tak jak sądziłem:najlepiej i najciekawiej jest po deszczu :D

Hmm,a znacie może jakieś strony z prognozą pogody,które podają przewidywaną na następny dzień widoczność?? No a wracając do tego punktu rosy:jak wyczytać z niego czy jutro będzie dobra widoczność?

piast9
31-03-2006, 22:13
No a wracając do tego punktu rosy:jak wyczytać z niego czy jutro będzie dobra widoczność?
Im większa różnica między temperaturą powietrza a punktem rosy, tym mniejsza wilgotność względna i mniejsza możliwość powstania zamgleń. Ale czy to jest kluczowe dla przejrzystości to nie wiem.