Zobacz pełną wersję : FF w 16-35L
trothlik
27-10-2014, 15:55
Witam wszystkich.
Zauważyłem ostatnio spory FF na moim 16-35.
Mikro regulacja jest faktycznie mikro, albo ten FF jest mega.
Tak wiem że można go domknąć, ale nie po to jest 2.8 żeby robić 5.6 albo i gorzej.
Czy jest jakiś sposób żeby samemu to podregulować?
Czytałem, że ten program, FoCal Plus potrafi zdziałać co nieco. Czy ktoś z was się w to bawił? I czy w ogóle warto w to brnąć? Czy lepiej posłać sprzęt do "flachowców"?
Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.
jan pawlak
27-10-2014, 17:22
Witam wszystkich.
Zauważyłem ostatnio spory FF na moim 16-35.
Mikro regulacja jest faktycznie mikro, albo ten FF jest mega.
Tak wiem że można go domknąć, ale nie po to jest 2.8 żeby robić 5.6 albo i gorzej.
Czy jest jakiś sposób żeby samemu to podregulować?
Czytałem, że ten program, FoCal Plus potrafi zdziałać co nieco. Czy ktoś z was się w to bawił? I czy w ogóle warto w to brnąć? Czy lepiej posłać sprzęt do "flachowców"?
Jaki masz aparat ?
Na moim można osobno doregulować dla 16mm oraz dla 35mm.
Jeśli dla np. 35mm doregulowałeś "ręcznie" na max ...i jeszcze brakuje przy 35mm to żaden program nic nie pomoże.
Jeśli natomiast w zakresie regulacji "ręcznej" w body da się ustawiać prawidłowo to polecam FoCal
jp
Jeśli nie starcza skali mikroregulacji to zostaje tylko serwis.
Ale bywa też , że na innym korpusie zmieści się w zakresie.
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1257632
Sprawdź sobie czy u Ciebie nie lata przedni element tak jak na filmiku który znajdziesz w wyżej cytowanym wątku bo MOŻE to jest przyczyną FF na którejś z ogniskowych. Są tam też zdjęcia porównawcze na których wyraźnie widać iż problem dotyczy ogniskowej 35mm, u Ciebie też chodzi o tę ogniskową?
trothlik
27-10-2014, 22:13
Mam 5DII i bolączką jest 35mm.
Luzu jak na podanym filmiku szkło nie ma.
Więc chyba pozostają "flachowcy". A na inny korpus podpiąć nie mogę bo nie znam kanoniarza w okolicy...