PDA

Zobacz pełną wersję : EOS 100D + YN565 problem ? Może moja niewiedza ?

pszlezak
26-10-2014, 22:54
Witam wszystkich.
Od kilkunastu dni jestem właścicielem Canona EOS 100d oraz lampy YN565.
Do tej pory używałem sprzętu konkurencji, i nie były to lustrzanki. Ostatnio był to Fuji 6500fd oraz lampa z wbudowaną fotocelą. Wszystko ustawiałem w manualu.
Co do nowego aparatu nie będę się wypowiadał po tak krótkim okresie czasu, wyciskam z niego coraz więcej, jednak wszystko wymaga jeszcze dopieszczenia.
Zastanawia mnie jednak działanie lampy YN565 pracującej w TTL-u. Wydawało mi się, że czas otwarcia migawki powinien być stały (1/60 s) a lampa powinna regulować doświetlenie kadru poprzez zmianę siły błysku. U mnie w trybie A, zmieniając wartość przesłony, zmienia się czas naświetlania a nie siła błysku, czy tak ma być ?
Problemem jest to, że czas wydłuża się czasami znacznie (np. 1/10 s), a tutaj już pojawia się problem, choćby poruszenia aparatem czy nawet delikatny ruch fotografowanego obiektu.
Potrafię sobie oczywiście poradzić, ale przypomina to pracę w manulau, a szczerze powiem liczyłem na trochę komfortu, czyli więcej automatyki.

Czy możecie coś podpowiedzieć, przekopałem menu aparatu i lampy, ale może coś przeoczyłem ?
Pozdrawiam,
Przemek

Ligo
26-10-2014, 23:37
Problemem jest to, że czas wydłuża się czasami znacznie (np. 1/10 s), a tutaj już pojawia się problem, choćby poruszenia aparatem czy nawet delikatny ruch fotografowanego obiektu.
To nie jest problem. To tak działa. W trybie A światłomierz dobiera czas migawki w zależności od światła zastanego zbieranego przez obiektyw i wcześniej ustawionej przysłony i czułości. Jeśli chodzi o pracę z lampą, to wg mnie jedynym sensownym sposobem jest praca w trybie M aparatu, gdzie masz pełną kontrolę nad światłem zastanym w kadrze (a więc poruszeniami, czy też zamrożeniem ruchu), a lampa służy przede wszystkim do doświetlenia pierwszego planu. Z tym, że lampie pozwalasz już dozować czas (nie moc) błysku automatycznie: tryb TTL, lub A.

piast9
26-10-2014, 23:56
W uzupełnieniu powyższej wypowiedzi odsyłam do przyklejonego wątku w dziale "lampy błyskowe" o tym, jak działa E-TTL w Canonach. Polecam lekturę.

pszlezak
27-10-2014, 09:18
Dziękuje serdecznie za pomoc.
Z pewnością nie jest to mój pierwszy post na tym forum. Trochę popracuje z posiadanym sprzętem, nabiorę doświadczenia i z chęcią będę się dzielił widzą, jeżeli tylko komuś będę mógł pomóc.

piast9 - z pewnością lekturę odrobię :)

Pozdrawiam wszystkich.

Usjwo
27-10-2014, 14:36
Jeśli chodzi o pracę z lampą, to wg mnie jedynym sensownym sposobem jest praca w trybie M aparatu, gdzie masz pełną kontrolę nad światłem zastanym w kadrze (a więc poruszeniami, czy też zamrożeniem ruchu), a lampa służy przede wszystkim do doświetlenia pierwszego planu.

To nie jest "jedyny sensowny" sposob, tylko to jest nalatwiejszy sposob. Ja czesto uzywam w trybie AV do rozswietlania cieni i w wielszosci do tego mi lampa sluzy (odkad mam 6D :))