Zobacz pełną wersję : Problem z Canon 400D - nie robi zdjęć w nocy.....
Kupiłem niedawno Canona 400D z 2 obiektywami. Jestem nowicjuszem co do lustrzanek... Aparat ma dziwne objawy jak jest dość jasno robi super zdjęcia na wszystkich programach.. Gdy tylko robi się ciemno i włącza się lampa, albo od razu wyrzuca err99, albo doświetla wybiera punkty i err99. Raz na 20 prób robi zdjęcie. Przy lepszym świetle lampa działa super.... O co chodzi pomóżcie.....:!:
Kupiłem niedawno Canona 400D z 2 obiektywami. Jestem nowicjuszem co do lustrzanek... Aparat ma dziwne objawy jak jest dość jasno robi super zdjęcia na wszystkich programach.. Gdy tylko robi się ciemno i włącza się lampa, albo od razu wyrzuca err99, albo doświetla wybiera punkty i err99. Raz na 20 prób robi zdjęcie. Przy lepszym świetle lampa działa super.... O co chodzi pomóżcie.....:!:
W dzień robi zdjęcia na różnych przesłonach ? Błąd wyskakuje z obydwoma obiektywami ? W dzień z lampą nie ma takiego problemu ? Karta pamięci sprawna ? Wyjmowałeś baterię ?
Wszystko tak ... baterie mam 3 ....
Wszystko tak ... baterie mam 3 ....
Jeżeli z 2 obiektywami to raczej wina aparatu. Zrób kilka zdjęć bez lampy, na różnych ustawieniach, np przesłonie 5,6 i czasie 1/100 na trybie M
Robi jasne ładne nie prześwietlone zdjęcia próbowałem wszystkiego .... nawet 5,6 1/15
Robi jasne ładne nie prześwietlone zdjęcia próbowałem wszystkiego .... nawet 5,6 1/15
Czyli migawka odpada, przesłona w obiektywie też.
W dzień lampa działa a w nocy nie ?
teraz przy ciemnym ścwietle robi ciemne bez lampy....
--- Kolejny post ---
w dzień dokładnie tak, w nocy oprócz doświetlania już nic, chyba że akurat zrobi
--- Kolejny post ---
oczywiście bez lampy wszystko działa tylko że ciemno....:)
teraz przy ciemnym ścwietle robi ciemne bez lampy....
Domyślam, się, że będą ciemne. Mnie interesuje, czy lampa działa w dzień.
po prostu otwórz lampę, samo otworzenie może już wywalać błąd :)
ja tak miałem w nowiutkim aparacie..
Lampa działa w dzień bardzo dobrze... nie znam się ale wygląda tak jakby nie widział w nocy punktów, i jeszcze jedno po właczeniu lampy wyskakuje busy i później jak wyżej
--- Kolejny post ---
nieraz i otwarcie lampy też wywołuje błąd masz racje...
No to juz wiesz gdzie szukać. Sprawdź czy lampa otwiera się do końca, czy nic jej nie blokuje.
sprawdziłem lampa otwiera się do końca busy i err99
sprawdziłem lampa otwiera się do końca busy i err99
Wyjmij akumulator, wyjmij baterię CR, odczekaj pół godziny i zobacz czy będzie to samo
jak mocno docisnąłem palcem do końca to zrobił nawet 2 zdjęcia i dopiero error może są jakieś styki zaśniedziałe które pokazują otwarcie lampy, ale przecież wcześniej naświetla....
--- Kolejny post ---
z wyjmowaniem wszystkiego też próbowałem i nawet na pół dnia....
jak mocno docisnąłem palcem do końca to zrobił nawet 2 zdjęcia i dopiero error może są jakieś styki zaśniedziałe które pokazują otwarcie lampy, ale przecież wcześniej naświetla....
--- Kolejny post ---
z wyjmowaniem wszystkiego też próbowałem i nawet na pół dnia....
Napisałeś że w dzień lampa działa więc w nocy śniedzieją styki ?
Baterię cr też wyjmowałeś ?
i nie napisałem że busy trwa z 5 sekund..... nawet pomiedzy naświetlaniem i err99
--- Kolejny post ---
tą podtrzymującą wczoraj wymieniłem na nową
No to nie wiem
Pewnie masz zepsutą lampę :)
a może to być wina akumulatorów nie są najnowsze...
wina lampy :p u mnie była uszkodzona wbudowana lampa i za każdym otworzeniem lampy err99 i kaput :p restart aparatu otwarcie lampy i err99 :p i tak do usranej...
u mnie tyle farta było, że to prosto po zakupie nowej puchy, więc mi przysłali nową'
/albo nie używaj lampy :D albo napraw :D
na jakim trybie robisz?
zielony kwadracik?
RobertON
24-10-2014, 23:48
Stawiam na wilgoć w aparacie i/lub któregoś flexa.
Bez rozbierania raczej się nie obejdzie.
Założone są dwa identyczne wątki...