Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50 1.8 raz jeszcze.
Witajcie!
Tamrona posiadam już ze 2 lata, od razu po kupnie pojechał razem z body(450D) do serwisu FotoTechnika gdzie ponoć go ustawili pod moją puszkę bo był problem z celnością AF.
Z racji że nie miałem innych obiektywów pogodziłem się że jego ostrość nie jest dla mnie zadowalająca. Całkiem niedawno nabyłem adapter M42 i podpiołem wygrzebanego z szafy heliosa. Naszła mnie chęć na mały test i to co zobaczyłem zepsuło mi humor.
https://lh6.googleusercontent.com/-VVJRfUP5HfA/VEbHCtml5GI/AAAAAAAANks/YjX1EbvCupo/s1440/porownanie.jpg
Zdjęcia ostrzone na główkę pampra z naklejki "BIC", ISO 800, aparat nieruchomo na stoliku, migawka 2s, próby ostrzenia na MF z tamronem nie przynoszą lepszych rezultatów. Wycinki z cropa.
Teraz moje pytanie, czy wg. Was to jest akceptowalna ostrość ? Czy może helios jest aż tak dobry że deklasuje obiektyw za niemałe $
Pozdrawiam
Trovao
Chyba 17-50 2.8
Aparat na statyw, tablica testowa, światło dzienne, ISO 100, ogniskowe 17, 35, 50, pliki RAW. Na podstawie tego co zamieściłeś trudno coś powiedzieć. Do tego chyba światło żarowe. A Heliosy to fajne szkła :-)
Jeśli wersja VC wyłącz stabilizację.
Pozdrawiam
chyba Ci się trafił mydlany tamron :(
Postaram się o lepsze sample tak jak pisał "niki68". ps. oczywiście chodzi o tamrona 2.8 - wkradła się literówka.
A czy jest możliwa jego regulacja? Czy już po prostu nic się nie da zrobić ? Ten obiektyw z inną puszka może zachowywać się inaczej ?
Na moje oko ten egzemplarz jest "mydlany". Miałem tak samo z pierwszym Tamronem, dopóki nie kupiłem od Cichego.
Postaram się o lepsze sample tak jak pisał "niki68". ps. oczywiście chodzi o tamrona 2.8 - wkradła się literówka.
A czy jest możliwa jego regulacja? Czy już po prostu nic się nie da zrobić ? Ten obiektyw z inną puszka może zachowywać się inaczej ?
da się wyregulować i jak wysyłałeś do tamrona to powinni to poprawić a oni Ci odesłali takie coś MASAKRA :<
jak masz gwarancję i to samo body to wyślij :o jak bez gwarancji to usługa płatna nie pamiętam ile kosztuje, ale znajdziesz to na stronie serwisu tamrona
wrzucam tu fote, którą kiedyś zapisałem z forum
PRZED i PO regulacji w serwisie tamrona:
http://oi61.tinypic.com/r8xil5.jpg
Skoro obiektyw był kalibrowany pod puszkę to FF/BF można wykluczyć (chyba, że odstawili kaszankę). Wrzuć sample jak napisałem. Ja mam ten obiektyw od Cichego i jestem zadowolony. Zdarza mi się nie trafić AF (pewnie fotograf ****) i 50 jest w moim najsłabsze. Ale generalnie uważam, że to dobry obiektyw. Nie sądzę aby Foto-Technika zlikwidowała mydlenie obiektywu, chyba, że to problem centryczności szkieł. Śledziłem wątek kolegi Salasa - tam zapewne był problem z centrycznością.
Pozdrawiam
Ja u siebie, po kalibracji zmian w ostrości nie zauważyłem. To tylko jasny zamiennik kita..
... próby ostrzenia na MF z tamronem nie przynoszą lepszych rezultatów. ...
Więc żadna kalibracja nic nie pomoże. Jeśli to nie poruszenie, to po prostu trafiła Ci się mydlana sztuka. Wymień na Sigmę 17-50 2.8 HSM wtedy na ostrość narzekał nie będziesz.
poprawiają coś z soczewkami ich ustawienie czy coś i to ma wpływ na ostrość, a kalibracja wcale nie musiała być dobrze zrobiona bo to normalka w tym serwisie, jest pełno tematów gdize ludzie wysyłali po 2 czy 3 razy aż nastąpiła poprawa
Jest jakaś alternatywa dla FotoTechniki jeśli chodzi o kalibracje pogwarancyjna ? Niestety obiektyw kalibrowany u nich ze 3 lata temu ...
Tamronów chyba się nikt inny nie dotyka jeśli chodzi o kalibrację, ale dzwonić po jakichś serwisach możesz :p
Może się mylę, ale kalibracja nie polega na poprawie ostrości danego obiektywu, a działania AF-u, aby ustawiał ostrość tam gdzie powinien. Jeżeli więc AF działa dobrze, skoro manualne i automatyczne ostrzenie daje identyczny wynik, to po co wydawać pieniądze i wysyłać do kalibracji dobrze skalibrowany obiektyw?
Może się mylę, ale kalibracja nie polega na poprawie ostrości danego obiektywu, a działania AF-u, aby ustawiał ostrość tam gdzie powinien. Jeżeli więc AF działa dobrze, skoro manualne i automatyczne ostrzenie daje identyczny wynik, to po co wydawać pieniądze i wysyłać do kalibracji dobrze skalibrowany obiektyw?
Mylisz się, można skalibrować zarówno optykę (mydło wyeliminować w mniejszym lub większym stopniu, symetrię optyki itp.), jak i AF.
Korygują też inne rzeczy oprócz BF/FF, tylko znając życie trzeba się upominać i zgłaszać to, jak pisałeś o samym BF/FF to zrobili Ci korekcję BF/FF a reszty pewnie nawet nie sprawdzili...
Ja im zgłaszałem usterkę jako "MYDLANY OBRAZ + BF/FF NIE UMIEM STWIERDZIĆ" z dopiskiem, że najbardziej mi zależy na poprawie ostrości.
Zobacz sobie jak to wygląda na papierze:
http://oi62.tinypic.com/zyd9ow.jpg
Fajne zdjęcie. Tylko kto sprawdza obiektyw na czasie 2 sekundy.
A co do FotoTechniki, to MZ dobry serwis. Korzystałem i mam dobre wspomnienia.
Teraz mam ostrą Sigmę i jest jeszcze lepiej.
...Zobacz sobie jak to wygląda na papierze:
http://oi62.tinypic.com/zyd9ow.jpg
No fakt. Ja oddawałem do kalibracji Sigmę i tam nic takiego nie było w opisie, może dlatego, iż nie było takiej potrzeby - "żyleta" od pełnej dziury :)
Tylko ciekaw jestem ile tak regulacja kosztuje w usłudze pogwarancyjnej.
Tylko kto sprawdza obiektyw na czasie 2 sekundy.
Małe sprostowanie bo wyraziłem się mało precyzyjnie, chodziło mi o opóźnienie migawki 2s aby wyeliminować poruszenie aparatem podczas wciskania migawki :P
Małe sprostowanie bo wyraziłem się mało precyzyjnie, chodziło mi o opóźnienie migawki 2s aby wyeliminować poruszenie aparatem podczas wciskania migawki :P
No to niestety, ale masz mydło.
--- Kolejny post ---
No fakt. Ja oddawałem do kalibracji Sigmę i tam nic takiego nie było w opisie, może dlatego, iż nie było takiej potrzeby - "żyleta" od pełnej dziury :)
Tylko ciekaw jestem ile tak regulacja kosztuje w usłudze pogwarancyjnej.
Regulacja zooma C 70-200 na Żytniej to 123zł. Plus koszty transportu.
...Regulacja zooma C 70-200 na Żytniej to 123zł. Plus koszty transportu.
Tylko czy to regulacja całej optyki obiektywu czy tylko BF/FF? Bo to cena kalibracji chyba większości obiektywów i nie sądzę, aby na Żytniej rozbierali i regulowali wszystkie obiektywy w jednej cenie.
''Czy może helios jest aż tak dobry że deklasuje obiektyw za niemałe $''
Jak chcesz sie kompletnie zdolowac, to porownaj jeszcze fotki zrobione Heliosem 40 , tego to mozna porownac juz tylko chyba do dziwolagow typu Canon 85mm 1,2 (wielkosci wiadra z soczewami jak talerze). Ruskie obiektywy to gorna polka i szkoda, ze nie robia takich szkiel z automatyka do Canonow (no, chyba,ze robia a ja nic o tym nie wiem). Niemniej Tamrony 17-50 to naprawde fajne obiektywy ( i ogolnie bardzo ostre) z tym twoim ewidentnie jest cos nie tak. Moze przednia soczewka zaczyna sie poluzniac? (typowe dla 17-50)
Soczewka jest ok, nic nie lata, srubki dokrecone. Porobilem dzis testy na FF,BF i musze stwierdzic ze moj obiektyw ma sport BF. Ostrzac na nos przy portrecie (50mm) mozna uzyskac zadowalajaca ostrosc oczu. Fototechnika na chwile obecna milczy, nie odpisuja na maila. Chyba jutro do jich zadzwonie.
Coś mocno nie tak musi być z tym tamronem, helios jakimś demonem ostrości nie jest (mam takiego na półce od kilkudziesięciu lat jakby ktoś pytał) to raczej typowa radziecka produkcja - jakość odpowiada do cenie.
jakość odpowiada cenie.
Identycznie jak z Tamronem [emoji1]
[mobilnie]
Identycznie jak z Tamronem [emoji1]
[mobilnie]
prawda :mrgreen:
Tamron 17-50/1,8... pomarzyć...
' Ruskie obiektywy to gorna polka i szkoda, ze nie robia takich szkiel z automatyka do Canonow
Na wiaderko heliosow moze ze dwa byly ostre. Rozrzut jakosciowy byl ogromny, jak przystalo na radziecki przemysl :).
Sam mam trzy stare obiektywy M42 i daleko im do aktualnych C
Tamron 17-50/1,8... pomarzyć...
Już pisałem że literówka sie wkradła, niestety nie ogarniam jak wyedytować temat. Chyba nie mam takiej możliwości :)
Jakie są alternatywy w podobnej cenie dla Tamrona 17-50 ?
sigma 17-50/2.8 OS EX
cena taka sama, wykonanie i jakość fotek biją Tamrona na łeb (wiem, bo miałem T., teraz używam Sigmę)
aktualnie szukam czegoś uniwersalnego pod FF, wybór nie jest zbyt duży
Gdyby były alternatywy w podobnej cenie, to i w podobnej jakości. Chyba nie o to chodzi.
Odeślij raz jeszcze, może wróci lepszy. Albo dołóż drugie tyle i kup Sigmę, lub Canona. Albo zaakceptuj to co masz, ja tak zrobiłem. Na codzień chodzę z podpiętą 40ką, a na wycieczki lub do pomieszczeń, biorę Tamrona.
camilo1987
11-11-2014, 23:37
Witam. Mam to samo z moim Tamronem 17-50 , obiektyw źle ostrzy . Męczę się z nim już ponad pół roku, w wakacje będę w kraju to oddam do serwisu. Obiektyw ostrzy przed obiektem.