Zobacz pełną wersję : YN 560II pomoc mile widziana
Drzedałkę
20-10-2014, 15:40
Czy ktoś z szanownych forumowiczów korzystał z YN560II i jest w stanie coś o niej napisać? (polecić odradzić) Zadaję to pytanie bo mogę takową lampę kupić w dość okazyjnej cenie - warto dodać, że oferowana mi lampa jest nowa - nie strzeliła może z 10 razy.
Proszę nie besztać i nie śmiać się z młokosa ;)
jeżeli szukasz manuala to jest świetnie wykonana i rewelacyjnie błyska.
używałem ją jako doświetlenia z fotoceli i dawała sobie świetnie radę.
Drzedałkę
21-10-2014, 00:16
No właśnie nie interesuje mnie lampa z TTL tylko typowy manual. Nigdy w rękach nie miałem żadnej lampy tego producenta, a jej cena która została podana przez sprzedającego nie świadczyła o niczym dobrym :P Ale raczej skuszę się na tą lampę :)
Jeżeli pracujesz w manualu to jest super sprawa, zmiana parametrów odbywa się szybko ( strzałki w pionie odpowiadają za zmianę o całą wartość- poziome o 1/3, bez zbędnego klikania potwierdzania jak np. w Canon 430exII - tam zmiana ustawień jest mocno upierdliwa jak dla mnie, Canona używam tylko gdy potrzebny HSS lub sporadycznie dla TTL, reasumując 80% jadę na YN 560II.
No właśnie nie interesuje mnie lampa z TTL tylko typowy manual. Nigdy w rękach nie miałem żadnej lampy tego producenta, a jej cena która została podana przez sprzedającego nie świadczyła o niczym dobrym :P Ale raczej skuszę się na tą lampę :)
Bierz ... będziesz zadowolony ;-)
pozdrawiam
Paweł
Drzedałkę
21-10-2014, 08:43
Lampa już do mnie jedzie. Dzisiaj wieczorem wpadnie w moje łapy :) dziękuję Wam serdecznie za pomoc.
Hmmm, też miałem podobne zdanie na temat tych lamp, ale niestety ostatnio po zrobieniu ok 10 błysków coś na 1/4 mocy zaśmierdziało i przestała działać. Zrobiłem nią coś z 8 sesji nie bardzo ją forsując. Teraz to już po ptokach bo minęła gwarancja.
Posiadam też YN 560 mark I i ta mimo większej/dłuższej eksploatacji sprawuje się bez zarzutu.
Nie wiem czy nawet jest sens szukać serwisu co by ją naprawił skoro nowa niewiele powyżej dwustu złotych kosztuje.
Oczywiście jak będę potrzebował to znowu taką samą zakupię bo stosunek cena/osiągi jest bezkonkurencyjna do błyskania w małym studio na manualu.
Możliwe że po prostu miałem pecha i jest to rzadki przypadek, ale skoro takie coś się wydarzyło to trzeba o tym napisać.
Teraz to już po ptokach bo minęła gwarancja.
Kupiona u nas czy w Chinach? Kupiona na fakturę "firmowo" czy prywatnie? Jak dawno kupiona?
Powód tych pytań: google "niezgodność towaru z umową"
Kupiona u nas czy w Chinach? Kupiona na fakturę "firmowo" czy prywatnie? Jak dawno kupiona?
Kupiona w Freepers w Łodzi osobiście na paragon na pewno minęło 2 lata jak nie 3...
Drzedałkę
22-10-2014, 17:16
Niestety tak może być z każdym sprzętem niezależnie od marki i tego jak bardzo był eksploatowany. Felery zdażają się wszędzie nawet w najdroższym markowym sprzęcie. Wiem coś o tym...
A gdzie byla ta niezgodnosc? Kolega nie dostal innej lampy, ani gorszej niz chcial? Pech chcial ze sie zepsula, ale w umowie chyba nie bylo ze nie moze sie zepsuc?
Niestety, po dwóch latach koledze to nie pomoże, ale sugeruję, abyś sam sprawdził - google "niezgodność towaru z umową" ;)
bardzo dobra lampa....
te lampy maja problemy głownie jak są nowe, można trafić na felerny egzemplarz dlatego dużym ryzykiem jest zamawianie w Chinach...
pozdro...