PDA

Zobacz pełną wersję : 350D Tamron28-75 380EX stofen - kościół

misiul
30-03-2006, 21:35
Witajcie, czy zestawem 350D Tamron28-75 380EX stofen da radę obfocić ślub? Chodzi mi głównie o 380EX (słaba moc), czy tło nie będzie za ciemne. Myślę, że zejdę do 1/30 i f4 ISO 400-800. Odbitki 15x21. A może by f2.8 jak on rysuje przy pełnej dziurze? Bedę miał na razie pożyczonego tamronka i nie jestem w stanie zrobić testów w świątyni wcześniej. Na szczęście nie jestem głównym foto, więc odpowiedzialność żadna :)
Kościoł renesans - wysoki,wielki, słabe światło zastane, halogeny tylko na plebana świecą.

dzieki
pozdrawiam
Michał

Encor
30-03-2006, 23:14
Witajcie, czy zestawem 350D Tamron28-75 380EX stofen da radę obfocić ślub? Chodzi mi głównie o 380EX (słaba moc), czy tło nie będzie za ciemne.

Tło kontrolujesz ekspozycją na zastane (czyli głównie czasem i ISO, bo przesłona pełni tu jeszcze 2 inne role). Lampa nie ma nic do tego - ona ma prawidłowo oświetlić główny motyw. Ja bym się martwił czym innym. Po pierwsze, czy przy 28mm będziesz miał wystarczająco szeroko do szerszych ujęc. Na tym forum ludzie piszą, że tym Tamronem da się spoko zrobić i brak na dole nie przeszkadza... niemneij wszystko zależy od konkretnego kościoła - jak będziesz się mógł cofnąć to ok, a jak nie to ci może zabraknąć. Druga sprawa, to Stofen. On zasadniczo nie nadaje się do kościoła, bo jego zadaniem (jak wskazuje jego nazwa - Omnibounce) jest posłać światło w różnych kierunkach, tak aby część odbiła się od ścian i sufitu i zlikwidowała kontrasty. W kościele raczej takich możliwości nie ma i tu Stofen będzie de facto pracował jak goła lampa, bowiem nie zwiększa on rozmiarów źródła światła, jako takiego - nie działa jak softbox. Do tego będzie zabierał nieco światła, a lampę masz słabszą. ja osobiście bym z niego zrezygnował.
Pozdrawiam

iREM
31-03-2006, 11:38
Witajcie, czy zestawem 350D Tamron28-75 380EX stofen da radę obfocić ślub? Chodzi mi głównie o 380EX (słaba moc)
Michał
Nie możesz udać się do tego kościoła wcześniej i sprawdzić? Ja fociłem kiedyś Pierwszą Komunię też 380ką ale na analogu - na błonie 400 i było ok, ale wiadomo, ślub jest mniej wdzięcznym tematem niż Komunia, tym bardziej że zależało mi raczej na zbliżeniach. Ale fakt, że świeciłem gołą lampą i radziła sobie bez problemu. Sprawdź po prostu wcześniej.

iREM
31-03-2006, 11:40
Bedę miał na razie pożyczonego tamronka i nie jestem w stanie zrobić testów w świątyni wcześniej.

Sorry tego nie doczytałem uważnie, że nie możesz...

misiul
31-03-2006, 21:39
dzięki za info. Jeśli chodzi o stofen - z bliska powinien zmiękczyć światło i zlikwidować cienie na twarzy z dalszych odległości oczywiście go zdejmę.

pozdrawiam

Michał

Encor
01-04-2006, 00:26
dzięki za info. Jeśli chodzi o stofen - z bliska powinien zmiękczyć światło i zlikwidować cienie na twarzy z dalszych odległości oczywiście go zdejmę.

O to właśnie chodzi, że nie zmiękczy cieni, ponieważ jego rozmiar jest taki sam, jak rozmiar palnika lampy. Efekt zmiękczenia cieni w Omnibounce osiąga się w wyniku odbicia od sufitu i ścian światła, które Stofen kieruje wokół. Jeśli światło nie ma się od czego odbić (tak jak w kościele), to efekt będzie taki sam jak przy gołym palniku.
Zasymuluj sobie taki efekt. Weź kogoś wieczorem (żeby było mało światła zastanego) na dwór (żeby nie było w pobliżu powierzchni odbijających światło) i zrób dwa zdjęcia - jedno z gołym palnikiem, drugie ze Stofenem. Jestem pewny, że wyjdą bardzo podobnie.
Co do likwidacji cieni na twarzy - oczywiście, że je zlikwiduje... tak samo jak goła lampa. Każde relatywnie małe źródło światła świecące na wprost to zrobi. Z tym że to akurat jest efekt niepożądany, bo to cienie uplastyczniają twarz:) No ale w tego typu fotografii jest to czasem zło konieczne:)
Pozdrawiam