Zobacz pełną wersję : 70-200 który lepszy
witam koledzy mam ochote zakupic canona 70-200 f4, mam dwa modele na oku tyle ze jeden wyprodukowany w maleji a drugi podobno na rynek usa . Czy to ma znaczenie , czy canon jakos bardziej sie starał w produkcji na USA?
czy faktycznie tak jest czy ktos mi kit wsadza a ja łykam jak młody pelikan.
oba dla mnie wygladaja na oko identycznie, w jakości zdjęć tez nie widze jakiejś różnicy
a tak przy okazji moze lepiej waszym zdaniem kupic tamrona lub sigme z f2,8.
Ja sie troche napaliłem na canona ale ktos z boku może bardziej racjonalnie podejdzie do tematu.
FOTO-PAN
19-10-2014, 23:49
chodzi Ci o obiektyw Canon EF 70-200 F4 L ? jak tak to te obiektywy są produkowane w Japoni
tak właśnie o ten obiektyw mi chodzi Canon EF 70-200 F4 L . Ale czy faktycznie na rynek amerykański robili jakąś inną wersję. Osobiście nie wydaje mi sie żeby Canon sie w to bawił ale może się mylę
FOTO-PAN
20-10-2014, 00:08
ktoś Ci straszny kit wciska z jakimś specjalnym obiektyw na rynek usa, wszystkie te obiektywy 70-200 f4 l są wykonane w dwóch lub trzech fabrykach w Japoni i nie ma wersji na usa czy europe, mają tylko inne karty gwarancyjne
--- Kolejny post ---
to ktoś na allegro ten kit wciska daj link do aukcji
ok dzieki wiec tak jak myslałem. mam znajomego co mieszkał pare lat w USA i sprzedaje swoje graty miedzy innymi wlasnie 70-200 kupiony tam w 208r, a przez allegro raczej nie kupuje no chyba ze pod domem i moge sprawdzic organoleptycznie zeby potem nie bylo pretensji do nikogo ze niby w przesyłce sie uszkodziło. jeszcze raaz dzieki za szybkie info
FOTO-PAN
20-10-2014, 00:17
jak cena jest dobra może warto wziąć tą "specjalną wersje usa" :)
--- Kolejny post ---
jak trafisz na signe 70-200 2,8 lub tamrona w cenie do 1500 to ze względu na światło lepiej mieć jaśniejszy obiektyw, tylko sigmy są dwie wersje jak już to wersję 2 lepiej szybsza poprawiona optycznie
no i juz kupiony po negocjacjach telefonicznych za 1100 wiec foto-pan zostajesz nominowany na ojca chrzestnego mojego nowego specjalnie z usa szkła i dzieki za odpowiedzi
FOTO-PAN
20-10-2014, 00:30
bardzo dobra cena :) !!!
jan pawlak
20-10-2014, 06:08
ktoś Ci straszny kit wciska z jakimś specjalnym obiektyw na rynek usa, wszystkie te obiektywy 70-200 f4 l są wykonane w dwóch lub trzech fabrykach w Japoni i nie ma wersji na usa czy europe, mają tylko inne karty gwarancyjne
--- Kolejny post ---
to ktoś na allegro ten kit wciska daj link do aukcji
To nie do końca prawda.
1.
Jeśli chodzi o jakość wykonania to jest to ta sama półka.
2.
Każdy produkt to kilka-kilkaset różnych patentów które obowiązują na różnych rynkach.
W USA mają "zajoba" na tym tle i tam tych patentów jest bardzo dużo na nieskończenie wiele "pierdół"
Dlatego też aby tam wprowadzić nowy produkt to trzeba np. inaczej (drożej) nawinąć transformator aby obejść jakiś patent tam obowiązujący.
jp
Sądząc po strategii Canona, to raczej ma te patenty pod kontrolą i nie produkuje w Japonii 5 różnych wersji tego samego szkła ze względu na rejonizację sprzedaży. Byłoby to zbyt kosztowne :)
maxwell61
20-10-2014, 12:07
Hmmm ja skorzystałem z oferty Tamrona 70-200 2.8. Na cropie piękna ogniskowa. Czy Tamron różni sie od Canona z F4.0 nie wiem, ale ja kupiłem dla samego światła. Cichy wybrał ostry i śmiga. Chyba nie darowałbym sobiue straty kilku efów na rzecz Canon. Ale cena bardzo dobra ttoffi!
pszczoola
23-10-2014, 22:09
Zazdroszczę takiej ceny. Sama poluję na ten obiektyw w trójmieście i ceny wahają się pomiędzy 1500 zł a 2000 zł.
pan.kolega
24-10-2014, 02:00
Faktycznie canon eos a2 różnił się od wersji światowej eos 5 tym, że nie miał drabinki w wizjerze, bo na to był patent jakiegoś patentrolla w USA. Ale o różnicach w obiektywach nie słyszałem. Po prostu na rynek amerykański japończycy pracuja dokładniej, bo czuja mojrę.:D
Ale ten obiektyw bym kupował tylko w wersji zis.