Zobacz pełną wersję : Sigma 50 mm F1.4 DG EX HSM - opinie użytkowników
Witam.
Zwracam się z prośbą o opinie użytkowników obiektywu Sigma 50 mm F1.4 DG EX HSM.
Osobiście posiadam Canona 550D i chciałbym dowiedzieć się, jak przebiegała u Was współpraca Sigmy z Canonem, czy występowały FF i BF i jak wyglądał obraz na pełnej dziurze.
Z góry dzięki wielkie za odpowiedź.
Mam ale na FF, zarówno na 5D i 5DMKII działa mi dobrze, nie mam problemu z BF/FF a że czasami lubi nie trafić w słabszych warunkach to się przyzwyczaiłem. Optyka i jakością na 1,4 ten obiektyw mnie urzekł, więc pozostanie ze mną i nie dam na niego złego słowa powiedzieć. Jeśli będziesz chciał zdjęcia nie ma problemu :)
marcinroj
04-01-2015, 21:36
mam z 7d. super szybki, celny, optycznie na najwyzszym poziomie. polecam.
michalsz
11-01-2015, 22:31
Również posiadam i polecam.
Krąży wiele opinii, że Sigma = problem z autofocusem. Owszem, ale kupując obiektywy S należy z góry założyć, że warto by go oddać do kalibracji. Kupiłem, pobawiłem się 2 godziny i od razu oddałem do serwisu, bo w trakcie zakupu i testowania już było jasne, że występuje dość spory FF.
O serwisie i kalibracji obiektywów Sigmy też można naczytać się mnóstwo. Ja się nie sparzyłem, skalibrowany został bardzo dobrze (w moim przypadku z 5D). A warto, bo szkło urzeka plastyką i rozmyciem tła (chociaż w tym przypadku co kto lubi). Autofocus całkiem sprawny i celny - na 1000 zdjęć może z 30 jest nietrafionych.
Eberloth
12-01-2015, 23:21
Kalibracja na odległość x nie daje niestety pewności trafiania na odległość y i na odwrót. I to jest mega problem tego szkła. Rozstałem się z żalem ale nietrafiający AF to dla mnie dyskwalifikacja obiektywu.
michalsz
12-01-2015, 23:55
Zgadza się, wszystko zależy od odległości (fachowo: referencyjnej, o ile mnie pamięć nie myli). Dlatego też jeśli nie skutkuje tradycyjna kalibracja, niezbędne jest wgranie nowego softu. Tak było w moim przypadku - czekałem długo, ale efekt jest.
PS. Żeby nie było, że każda sroczka swój ogonek chwali :roll: - AF Sigmy nie jest tak skuteczny, jak ten w Canonach (L), ale daje radę...
Zbyszko666
13-01-2015, 19:13
http://www.canon-board.info/obiektywy-21/sigma-50mm-f-1-4-dg-hsm-art-robi-sie-ciekawie-94114/
i cały temat w linku
Eberloth
13-01-2015, 20:00
http://www.canon-board.info/obiektywy-21/sigma-50mm-f-1-4-dg-hsm-art-robi-sie-ciekawie-94114/
i cały temat w linku
Nie o tym szkle tu rozmawiamy.
ATBFLASH
20-01-2015, 12:21
Mam , używam , polecam. Konkretna konstrukcja, bardzo ładny obrazek generuje. Co do BF i FF - akurat trafiłem taki egzemplarz (używka za ok 1000) , który praktycznie jest bez skazy. Zawsze można zrobić mikroregulację jeśli body obsługuje. Szkoda że nie współpracuje z Sigma Dock - chyba że coś się zmieniło.
Mam 50EX Sigmy od 3 lat. Pracowała na 7D, a od jakiegoś czasu na 5DIII. Różnica jest spora, bo na 7D zwyczajnie więcej zdjęć było nietrafionych. Swoją sztukę wybierałem z... pięciu! Takie były "jazdy" jeśli chodzi o skuteczność AF. A i tak wybrany egzemplarz mam skalibrowany na każdym body. Problem z odległością referencyjną potwierdzam. O ile będzie 95% trafień na powiedzmy 7-10 metrach, to na odległości 1-2 może nie trafiać już wcale. Ale uwielbiam ten słoik i robię nim 80% zdjęć. Pewnie się to zmieni po zakupie 35A.
Niemniej polecam, bo porównywałem z C50/1.4 i wypada jednak lepiej optycznie (mniejsze mydło na pełnej dziurze). Jest też większy i solidniejszy, co dla mnie akurat jest zaletą.