Zobacz pełną wersję : 5D classic + yongnuo - co wybrać?
faraon20
15-10-2014, 11:41
Witam,
mam problem z wyborem lampy do mojego 5Dc. Wybór praktycznie padł na yongnuo ale nie wiem czy jest ktoś na forum kto byłby w stanie potwierdzić czy lampy yongnuo działają prawidłowo z 5Dc.
Mój wybór to albo 568 albo 500. Kwestia która lampa będzie prawidło działać z moim body.
Ewentualnie może polecicie coś innego? Byle by był tryb HSS i w miarę mocna lampa.
Zastanawiałem się też nad EX430 canona, ale chyba będzie za słaba do moich wymogów.
Ja chyba zaryzykowałbym używaną 580ex - nie "II" (ale trzeba zdawać sobie sprawę, że większość ma za sobą zawodową pracę), 430ex (też pierwsza) była częściej kupowana przez amatorów.
faraon20
15-10-2014, 15:31
Nie chcę kupować używki bo nie wiadomo w jakim stanie jest.
Ja mam 5d mkI i YN 500 ex. Współpracują bardzo dobrze poza jedną kwestią: nie mogę nijak włączyć synchronizacji na drugą kurtynę. Pomiar e-ttl działa dobrze, HSS również działa ok.
Więcej na ten temat w tym wątku
http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/yongnuo-yn-500-ex-92683/index3.html
Element7th
15-10-2014, 17:42
Też mam 500ex na 5Dc i nie zauważyłem żadnych problemów ze współpracą tych dwóch.
Edit, a nie... na drugą kurtynę nie strzela
...Mój wybór to albo 568 albo 500... ...Zastanawiałem się też nad EX430 canona, ale chyba będzie za słaba do moich wymogów.
Używam od kilku lat 430 EXII, a od niedawna również YN 568 EXII tylko, że z 50D. Nie zauważyłem jakiegoś dużego wzrostu mocy w porównaniu do 430, (choć może nie miałem takiej okazji), natomiast zmiany ustawień na lampie YN 568 są super w porównaniu do 430 w której to przyciski umieszczone są głęboko i naciskanie ich jest bardziej niż niewygodne. Poza tym YN ma wysuwany biały odbłyśnik.
Również mam 5Dc i również stoję przed zakupem lampy. Wybór padł na Metz 52 af-1. Sugerowałem się opiniami na nikoniarzach :P
Serwis u naszych zachodnich sąsiadów a nie w Chinach :P Dotykowy wyświetlacz ale dla szybkiej korekty główne opcje masz na wierzchu ;)
Pozdrawiam
faraon20
16-10-2014, 15:54
Luziq i tak chyba będzie trzeba zrobić, dopłacić parę groszy i zakupić metza. Może chociaż tutaj będziesz wszystko działać :)
Sorry, że podpinam się pod ten temat - jestem nowy na Canon Board.
Właśnie kupiłem 5d classic i dziś doszła do mnie lampa yn 568 EX II.
W żaden sposób nie mogę na niej wymusić czasu synchronizacji w aparacie 1/200 s.
Lampa błyska, ale aparat ustawia czas jaki mu pasuje np 1/30s, i niższe.
Próbowałem już chyba wszystkich ustawień lampy i brak efektu.
Zdaje mi się, że na samym początku zrobiłem zdjęcie z czasem 1/200, ale później już nigdy nie mogłem do tego wrócić.
Proszę mnie nie odsyłać do instrukcji, bo przeglądnąłem ją już całą (jest mało czytania - opisane tylko poszczególne funkcje).
Sorry, że podpinam się pod ten temat - jestem nowy na Canon Board.
Właśnie kupiłem 5d classic i dziś doszła do mnie lampa yn 568 EX II.
W żaden sposób nie mogę na niej wymusić czasu synchronizacji w aparacie 1/200 s.
Próbowałem już chyba wszystkich ustawień lampy i brak efektu.
Zdaje mi się, że na samym początku zrobiłem zdjęcie z czasem 1/200, ale później już nigdy nie mogłem do tego wrócić.
Proszę mnie nie odsyłać do instrukcji, bo przeglądnąłem ją już całą (jest mało czytania - opisane tylko poszczególne funkcje).
Wejdź do menu body: Custom Fuctions (C.Fn) >> 03 >> i ustaw na 1/200sec. :-)
W trybie M też aparat ustawia czas jaki mu pasuje?
Mimo wszystko odeślę Cię do instrukcji, bo widać, że faktycznie tylko przeglądnąłeś - ale mam na myśli instrukcję aparatu, nie lampy ;)
Automat dobiera czas jaki mu pasuje, a lampa doświetla. Jeśli Ty chcesz innego sposobu działania, musisz odpowiednio go ustawić, w trybie automatyki jak kolega napisał, albo w trybie M - samodzielnie.
Dziękuję za pomoc - dziś popróbuję.
Do tej pory miałem d90, w którym po podpięciu lampy automatycznie czas ustawiał się na 1/200 i autoamtyka dobierała siłę błysku.
Jest jeszcze 1 ciekawa rzecz - zdjęcia nie wyglądają jakby byyły doświetlane lampą, w EXIF-ie też nie ma informacji o lampie.
Dlatego porobię jeszcze dziś jakieś testy...
christoo
31-10-2014, 23:39
Trochę podepdne się do tematu, tez posiadaim classica i myślałem nad VOELOON Speedlight V760. Będzie wszystko chodzić tak jak powinno?
zdjęcia nie wyglądają jakby byyły doświetlane lampą, w EXIF-ie też nie ma informacji o lampie.
Dlatego porobię jeszcze dziś jakieś testy...
Instrukcja :-D Jeżeli robisz w trybie Av to tak będzie - błysk jest tylko wypełniający, priorytetem jest światło zastane. Jak chcesz kontrolować światło lampą, to tryb M
Instrukcja :-D Jeżeli robisz w trybie Av to tak będzie - błysk jest tylko wypełniający, priorytetem jest światło zastane. Jak chcesz kontrolować światło lampą, to tryb M
Dzięki Koledzy za pomoc- już teraz trochę bardziej ogarnąłem współpracę body-lampa.
Hula mój 5d z YN 568 że aż miło.
Okazuje się, że samo czytanie instrukcji nie na wiele się przydaje... Dopiero konfrontacja z rzeczywistością plus podpowiedzi mądrzejszych ode mnie wpychają mnie na właściwe tory. A już zupełnie poważnie do tej porymiałe tylko lampę manualną i filozofia focenia z niąbyła trochę inna - teraz robienie zdjęć z lampą to wygoda i przyjemność.
Element7th
02-11-2014, 20:59
Techniki fotografowania z lampą błyskową (http://foto.jasiu.pl/)
Tutaj jest ładnie wszystko opisane jak się bawić lampą. Polecam na początek.