PDA

Zobacz pełną wersję : Canon d700 problem z ostrością

smok631
14-10-2014, 17:08
Witam. Mam od około 3 miesięcy Canona D700 z podstawą 18-55. Dokupiłem obiektyw Canona EFS 55-250. I od soboty mam mały problem. Nie chce mi złapać na jednym ani na drugim ostrości. Tzn nie do końca. Podam prosty przykład. Widok z okna > Ostrość mierzy mi fajnie na samochody, drzewa itd i im bardziej go wznosze w strone nieba żeby np sfocić chmury to ostrość znika i jak patrze przez wizjer to tak jak by pulsowała ostrość ale nie chce jej do końca wrzucić. I to sie dzieje na 18-55. Natomiast na 250 zawsze fotografowałem lotnictwo, było ok a ostatnio na 200mm-250mm nie szło namierzyć samolotu, dopiero na MF się udało. Proszę o pomoc :(

salas
14-10-2014, 17:18
niebo jest za mało kontrastowe i obiektywy sobie nie radzą z ustawieniem ostrości, dlatego miga, bo nie ustawił ostrości i nie może tego zrobić.
Jeśli oba ustawiają ostrość na normalne kontrastowe przedmioty i z bliska i z daleka to na pewno są w pełni sprawne :)

smok631
14-10-2014, 17:27
No własnie napisałem z tym faktem tutaj gdyż od nowości łapał nawet niebo bez niczego :)

Przykład ostatniej imprezy lotniczej. AF szybko zawsze mi wyostrzał , strzał i zdj ********e. A teraz mierzy, wysuwa się, chowa i tak kilka razy zanim złapie ostrość. Albo czasem się przekreca lekko w prawo w lewo i tak w kółko. Może jestem przewrażliwiony no ale poprostu piszę spostrzeżenia pracy przed i po "awarii"

RobertON
14-10-2014, 17:57
Tak jest jak napisał salas, AF musi mieć na czym wyostrzyć.

smok631
14-10-2014, 18:01
Dobra postaram się na dniach jeszcze ogarnąć temat, popstrykać na lotnisku z krótkiego i z długiego i zobaczymy. Niedługo zdam relacje.

jotes25
14-10-2014, 18:19
A nie wlączyleś przypadkiem Servo AF??

salas
14-10-2014, 18:29
ano właśnie chyba jotes25 ma rację, jak servo to Ci będzie non stop ostrzył :P
jak włączysz AF ONE to pewnie będzie tak jak pisałeś jak miałeś na początku :o

smok631
15-10-2014, 13:24
A nie wlączyleś przypadkiem Servo AF??

A no jest włączone :P zapomniałem że używałem opcji na pokazy dynamiczne. Nieba dalej nie ostrzy ale już tak nie pulsuje ;) no tylko teraz wytestować w terenie czy wszystko wporządku :) Dzięki chłopaki :) (dopiero ucze się sprzętu i czasem człowiek się niepotrzebnie przestraszy )

smok631
15-10-2014, 17:12
Więc tak wyczaiłem jeszcze jedną opcję tylko że po testach tej całej ostrości. Czy może mieć wpływ na to taka otóż opcja TRYB POMIARU ? Miałem ustawione na "centr. ważony uśredniony". Jak myślicie pomoże opcja "pomiar punktowy" ?

Niżej załączam zdjęcie wierzy której nie chciało mi złapać na długim obiektywie.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://screenshu.com/static/uploads/temporary/vf/9k/05/0xlzso.jpg)

Dopiero na MF uchwyciłem. Zawsze szukało samo. Dzięki

Bangi
15-10-2014, 17:34
Podane nazwy dotyczą pomiaru światła i nic wspólnego z ostrzeniem nie mają.

Zowa
15-10-2014, 18:21
Spróbuj przedmuchac body gruszką (nie z apteki), moze masz paprocha...

tlustyx
15-10-2014, 18:51
Przeczyść układ AF. Miałem podobne problemy, dmuchanie nic nie pomagało, dopiero dokładne wyczyszczenie lustra "na mokro" dało radę (a wcale na brudne nie wyglądało).

smok631
15-10-2014, 21:20
Pomożesz? Jak to zrobić?

salas
15-10-2014, 21:27
Podnieś lustro (zablokuj tak jak do czyszczenia matrycy) przedmuchaj AF czyli tam na dole komory lustra :p

tlustyx
15-10-2014, 23:29
Podnieś lustro (zablokuj tak jak do czyszczenia matrycy)...
Tylko, że wtedy otwiera się migawka i kurz z komory lustra może siąść na matryce. Ja ustawiłem na "wstępne podnoszenie lustra" (migawka jest zamknięta) i wtedy przedmuchałem otwory na dole komory (są tam czujniki AF). Następnie delikatnie na mokro (ściereczką do czyszczenie optyki W5 - kupione w Lidlu - tylko to miałem) przemyłem lusterko - uważając by nie dotknąć matówki - następnie wytarłem ściereczką z mikrofibry do czyszczenia obiektywów.

salas
16-10-2014, 11:03
Tylko, że wtedy otwiera się migawka i kurz z komory lustra może siąść na matryce. Ja ustawiłem na "wstępne podnoszenie lustra" (migawka jest zamknięta) i wtedy przedmuchałem otwory na dole komory (są tam czujniki AF). Następnie delikatnie na mokro (ściereczką do czyszczenie optyki W5 - kupione w Lidlu - tylko to miałem) przemyłem lusterko - uważając by nie dotknąć matówki - następnie wytarłem ściereczką z mikrofibry do czyszczenia obiektywów.

tak jest masz całkowitą rację :d tak z rozbiegu napisałem, bo ostatnio czyściłem matrycę :)

banan82
16-10-2014, 11:18
Nie ma czegos takiego jak Canon D700

smok631
16-10-2014, 17:37
A jak się dotknie tą matówkę? :/

piast9
16-10-2014, 18:32
Jak podniesiesz lustro to matówka jest nim zasłonięta. Nie da rady dotknąć matówki.

tlustyx
16-10-2014, 20:09
A jak się dotknie tą matówkę? :/
Nie dotykałem, ale z tego co jest napisane na forum, to dotknięcie może spowodować jej uszkodzenie. Ale jest tam wystarczając miejsca.

Jak podniesiesz lustro to matówka jest nim zasłonięta. Nie da rady dotknąć matówki.
Pytanie dotyczyło raczej czyszczenia samego lustra, więc matówka nie jest zasłonięta, bo lustro jest opuszczone.

PS
A tak właściwie to jaki masz ten aparat i dlaczego założyłeś wątek w kategorii: sprzęt analogowy

smok631
16-10-2014, 23:18
Nie wiem czego założyłem tu. Co do tej matówki jak mam lustro opuszczone to próbowałem przeczyścić ją. Może to być wina tego całego zamieszania?

tlustyx
16-10-2014, 23:29
Nie wiem czego założyłem tu. Co do tej matówki jak mam lustro opuszczone to próbowałem przeczyścić ją. Może to być wina tego całego zamieszania?
Próbowałeś czyścić matówkę, czy lustro? Czym czyściłeś?
Matówka nie ma wpływu na działanie AF-u - wpływa na pomiar światła i to co widzisz w wizjerze.
Lustro jest półprzepuszczalne, część światła przenika przez nie, odbija się od lusterka pomocniczego (pod lustrem głównym) i trafia do czujników AF (na dole komory). Jeżeli na drodze tego światła są jakieś zanieczyszczenia to może to mieć wpływ na działanie AF-u (u mnie właśnie tak było, nie dało się ustawić ostrości na małych lub mocno kontrastowych przedmiotach - ostrość zawsze "lądowała" gdzieś z tyłu).

smok631
18-10-2014, 07:12
Dobra czyli mówisz żeby podnieść lusterko i pod nim są te komory do przeczyszczenia? Najlepiej gruszką?

tlustyx
18-10-2014, 11:01
Może być gruszka, tylko wcześniej wymyta i osuszona.
Odnoszę wrażenie, że lepiej jednak zrobisz jak zaniesiesz do serwisu, aby Ci go wyczyścili.
Zapłacisz kilkanaście złotych, a po własnoręcznym czyszczeniu możesz zapłacić kilkaset, więc może nie ryzykuj ;)

smok631
21-10-2014, 16:10
Puściłem na gwarancję gdyż problem narastał i prawie wogóle AF nie działał.

/Close, dzięi za pomoc chłopaki