Zobacz pełną wersję : [Medzikst25]Pierwszy raz weselnie
Medzikst25
13-10-2014, 21:48
1.
https://canon-board.info/imgimported/2014/10/oVpEfjmyzVSV3F5Xr4OklEQP48_he8kjbG5UnD8i-1.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/oVpEfjmyzVSV3F5Xr4OklEQP48_he8kjbG5UnD8iffY=w350-h228-p-no)
2.
https://canon-board.info/imgimported/2014/10/IMG_5048_edited1-1.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-RUkGuctjhwo/VDunZjgdO3I/AAAAAAAAJyo/EG9LDru8Lyc/w392-h614-no/IMG_5048_edited-1.jpg)
3.
https://canon-board.info/imgimported/2014/10/IMG_5151-1.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-ZqpuTjR3qhU/VDuncZ9IlJI/AAAAAAAAJyw/tSRk2ILJzyk/w779-h615-no/IMG_5151.jpg)
4.
https://canon-board.info/imgimported/2014/10/IMG_4865-1.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-GOEDnyE2nBw/VDunTbb36MI/AAAAAAAAJxQ/fs-tsAa3yuM/w922-h615-no/IMG_4865.jpg)
5.https://lh3.googleusercontent.com/-M7l-69OapEk/VDungDdNidI/AAAAAAAAJy4/AiuPzZL5ULA/w922-h615-no/IMG_4624_edited-1.jpg
6.
https://canon-board.info/imgimported/2014/10/IMG_4671-1.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-33kQytVhhEo/VDuniZbwuNI/AAAAAAAAJzA/3cpPQHjWwic/w922-h615-no/IMG_4671.jpg)
7.
https://canon-board.info/imgimported/2014/10/IMG_5279_edited1-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-Q4UpRLLgnw8/VDuneRxqvBI/AAAAAAAAJy0/tN6ElwVxlr4/w922-h615-no/IMG_5279_edited-1.jpg)
słowiczek
13-10-2014, 23:47
Jakie śliczności na 7-mce:D,6 przy ruchomych światłach to raczej wyzwanie. Co do reszty, trochę mało tej relacji...ale zazwyczaj pierwszy raz jest do du( chałwa chciałem napisać:D ), pozdrawiam;)
1. bez winety
3. 5. Nic nie przedstawia według mnie
A tak poza tym to całkiem ok jak na pierwszy raz;)
trothlik
14-10-2014, 22:52
1
3. 5. Nic nie przedstawia według mnie
A które coś przedstawia?
słowiczek
15-10-2014, 06:29
A które coś przedstawia?
Trudno bez doświadczenia uzyskać efekty, ale audi na 7-mce nawet nawet.
rozumiem, że to po koleżeńsku jakoś i kasy za to nie brałeś?
trothlik
15-10-2014, 10:10
rozumiem, że to po koleżeńsku jakoś i kasy za to nie brałeś?
I że był też profi kotleciarz.
Bo tylko taka opcja ma dla mnie sens
trothlik, ze tez mlodzi nie mieli namiarow do Ciebie, taki profesjonalista z dorobkiem miliona slubow..
a tak musieli wziac mlodego..
Czy mu zaplacili czy nie to wydaje mi sie, ze nie wasza sprawa..
Ucz sie, podpatruj jest wielu pro gosci i bedzie dobrze:)
trothlik
15-10-2014, 13:17
Też żałuję...;)
Ale ja nie biorę się za rzeczy o których wiem że nie zrobię ich solidnie, tym bardziej jako zlecenia.
Każdy od czegoś zaczynał, i wiadomo że pierwsze zdjęcia to zawsze są arcydzieła.
A w tym wypadku skasowanie klienta za takie fotki byłoby, mówiąc grzecznie, nieprzyzwoitością.
Autorem zdjęć jest kobieta.
Zdjęcia pochodzą z wesela znajomych, na którym była.
Są to jej pierwsze próby.
trothlik
15-10-2014, 13:49
Autorem zdjęć jest kobieta.
No to wszystko wyjaśnia...
Myślałem że to nie ma znaczenia czy facet czy kobieta.
kiedys nie mialo,terz za rogiem czai sie ...gender
Dla mnie ma. Już pomijam wychowanie w domu, ale to już w szkole podstawowej uczono aby do ludzi zwracać się w odpowiedniej formie. Jak ciężko niektórym zrozumieć sens postów, ech...
trothlik
15-10-2014, 14:18
Dla mnie ma. Już pomijam wychowanie w domu, ale to już w szkole podstawowej uczono aby do ludzi zwracać się w odpowiedniej formie. Jak ciężko niektórym zrozumieć sens postów, ech...
Sam nie zrozumiałeś to się nie czepiaj. Nie ma znaczenia czy kobieta czy facet robi zdjęcia jeżeli są to gnioty. I tyle.
A ty napisałeś że robiła je kobieta czyli że co? Przez grzeczność chwalić? To nie Korea Północna. Zdjęcia są liche i tyle. Bez znaczenia czy autor jest kobietą czy facetem.
robson999
15-10-2014, 14:29
Ale ja nie biorę się za rzeczy o których wiem że nie zrobię ich solidnie, tym bardziej jako zlecenia.
a może warto spróbować, zaryzykować, pójść na całość. No bo wiesz...jak nie spróbujesz, to...:)
Nie musisz od razu brać poważnego zlecenia. Zaproponuj komuś, że wykonasz fajne zdjęcia ze ślubu i wesela, zupełnie za darmo. Ja tak zrobiłem i nie żałuję, ponieważ na kolejne zlecenie, poszedłem już mniej zestresowany.:)
Nie wolno bać sie nowych doświadczeń oraz wyzwań.
Inna sprawa, to to, że Ty musisz znać swoje umiejętności i nie zawalić jakichś kluczowych scen, po prostu musisz wiedzieć jak dobrać ekspozycje w różnych sytuacjach, no ale skoro udzielasz sie na CB, to chyba to potrafisz...:)
Jak by ktoś nie zauważył w pierwszych postach do autorki zwracano się w rodzaju męskim, stąd właśnie całkiem słuszny przytyk namoamo...
Koleżanka w innym temacie pisała, że jest to jej pierwsza okazja do zdobycia pierwszych szlifów i jako takie je należy postrzegać ;)
Medzikst25
15-10-2014, 14:34
Po pierwsze nie jestem On tylko Ona. Po drugie lustrzankę mam od miesiąca na weselu byłam u znajomych i przy okazji zrobiłam kilka fotek. Ciekawe czy Wasze fotki na samym początku były takie super skoro potraficie tu na tym forum tak na prawdę tylko negować i wyśmiewać. Może trochę kultury ? nie podoba się fotka to ok wystarczy napisać a nie wyśmiewać się.
Sam nie zrozumiałeś to się nie czepiaj. Nie ma znaczenia czy kobieta czy facet robi zdjęcia jeżeli są to gnioty. I tyle.
A ty napisałeś że robiła je kobieta czyli że co? Przez grzeczność chwalić? To nie Korea Północna. Zdjęcia są liche i tyle. Bez znaczenia czy autor jest kobietą czy facetem.
Ręce opadają.. co jest z Toba, trothlik??
Napisałem że kobieta żeby np kolega Polish nie pisał już w rodzaju męskim. W innym temacie tez do niej pisano per On.
Napisałem że wesele znajomych żeby nie było już debilnych pytań o pieniądze.
e o t ...
Medzikst25
15-10-2014, 14:37
Dziękuję co niektórym za wyrozumiałość. A innych proszę lepiej o nie wypowiadanie się skoro uważają się za najlepszych od samego początku.
Dziękuję co niektórym za wyrozumiałość. A innych proszę lepiej o nie wypowiadanie się skoro uważają się za najlepszych od samego początku.
przyzwyczajaj się, na tym forum tak jest :)
trothlik
15-10-2014, 14:52
W innym temacie tez do niej pisano per On.
Wybacz ale ksywka nie jest jednoznaczna, czy to Ona czy On.
Więc jeżeli kogoś uraziłem tym Ona/On to przepraszam. Bardziej zwróciłem uwagę na treść zdjęć.
Myślałem że chodzi tu o komentowanie ich a nie grzecznościowe chwalenie.
Jeżeli ktoś wstawia zdjęcia z prośbą o opinię to wstawiam swoją opinię.
I cytując klasyka: "Jeżeli boisz się odpowiedzi to nie zadawaj pytań".
Medzikst25
15-10-2014, 14:54
przyzwyczajaj się, na tym forum tak jest :)
No właśnie zauważyłam że większość potrafi wyśmiewać i uważają siebie za najlepszych chyba od urodzenia. Cóż... taki naród
--- Kolejny post ---
Wybacz ale ksywka nie jest jednoznaczna, czy to Ona czy On.
Więc jeżeli kogoś uraziłem tym Ona/On to przepraszam. Bardziej zwróciłem uwagę na treść zdjęć.
Myślałem że chodzi tu o komentowanie ich a nie grzecznościowe chwalenie.
Jeżeli ktoś wstawia zdjęcia z prośbą o opinię to wstawiam swoją opinię.
I cytując klasyka: "Jeżeli boisz się odpowiedzi to nie zadawaj pytań".
Nie napisałam nic ani nawet nie wspomniałam o grześciowym chwaleniu. Może raczej mam na myśli kulture bo... wystarczy napisać nie ładne nie podoba się a nie robić jazdę taką jak Ty !
RobertON
15-10-2014, 15:08
No właśnie zauważyłam że większość potrafi wyśmiewać i uważają siebie za najlepszych chyba od urodzenia. Cóż... taki naród
Nie mogę się z Tobą zgodzić - gdzie się wyśmiewano z Twoich zdjęć ?
Kolega z forum stwierdził, że jego zdaniem to są gnioty, a Ciebie to ubodło. Może dopytaj go dlaczego tak sądzi.
Sama poszukaj co w tych zdjęciach mogło być lepsze.
W tej chwili to wygląda tak, że jesteś obrażona, że nikt Cię nie pochwalił za całość.
Po co chwalić ? Czy jest za co ?
Musisz sobie sama odpowiedzieć, a nie twierdzić, że wszyscy/większość są be.
trothlik
15-10-2014, 15:11
--- Kolejny post ---
Nie napisałam nic ani nawet nie wspomniałam o grześciowym chwaleniu. Może raczej mam na myśli kulture bo... wystarczy napisać nie ładne nie podoba się a nie robić jazdę taką jak Ty !
I po co krzyczysz? Wstawiłaś zdjęcia więc chyba po to żeby je ocenili inni.
Więc się nie strzelaj focha jak ktoś wystawi ci niepochlebną recenzję.
Sam wstawiłem tu sporo zdjęć moim zdaniem dobrych, ale koledzy objechali je niemiłosiernie. Bo się okazało że były fajne tylko w moim odczuciu. (zwrócili mi uwagę na: kompozycję, obróbkę balans bieli, niedokadrowanie, ucięte postacie, palce, ręce... można mnożyć w nieskończoność)
Mogłem wstawić ja na fejZbuka i dostałbym same pochwały. Jednak nie o to przecież chodzi. Przeczytałem opinie i następne foty były ciut lepsze, następne jeszcze lepsze. A te co zrobię jutro będą lepsze niż te z wczoraj. Bo się uczę i nie robię scen jak komuś się mój dorobek nie podoba.
Co do twoich zdjęć to napisałem ci moją subiektywną ocenę. A co z nią zrobisz to twój biznes.
Zdjęcia treścią mnie nie porwały, do tego brak lampy, słabe oświetlenie i kadry też marne. Co powiedzieć więcej - pewnie każdy kto zobaczy te zdjęcia (z forumowiczów) nic specjalnego w nich nie znajdzie.
Ja ze swojej strony polecam Ci na początek przeglądać masę zdjęć w internecie - po to by nabrać gustu i smaku oraz czucia do ich robienia. Po jakimś czasie zrozumiesz kiedy zdjęcie wyjdzie słabe a kiedy dobre... Wg mnie w robieniu zdjęć trzeba być perfekcjonistą.
Kolekcjoner
15-10-2014, 15:39
No to napisał że mu się nie podobają ;). Nie ma tu żadnej "jazdy".
"(zwrócili mi uwagę na: kompozycję, obróbkę balans bieli, niedokadrowanie, ucięte postacie, palce, ręce... można mnożyć w nieskończoność)"
a Ty napisales tylko, ze to gnioty. Wiec sam sie zastanow.. Konstruktywna krytyka a zlanie tematu byleby sie posmiac to co innego. To nie jest motywujace.
słowiczek
16-10-2014, 10:36
Początki nigdy nie są łatwe i bez błędów.
Po pierwsze nie jestem On tylko Ona. Po drugie lustrzankę mam od miesiąca na weselu byłam u znajomych i przy okazji zrobiłam kilka fotek. Ciekawe czy Wasze fotki na samym początku były takie super skoro potraficie tu na tym forum tak na prawdę tylko negować i wyśmiewać. Może trochę kultury ? nie podoba się fotka to ok wystarczy napisać a nie wyśmiewać się.
No i bomba. Podejście miałaś dobre.
Nad zdjęciami musisz popracować. Ja jestem w podobnej sytuacji. Zrobiłem 6 repo ślubnych w tym roku [jako drugi ziutek], ale żadnego nie chciałbym oddać klientowi pomimo tego, że znajomi wypowiadali się o tych zdjęciach pochlebnie. Trzeba być wobec siebie krytycznym. Czy chciałabyś żeby z Twojego ślubu ktoś oddał Ci materiał takiej jakości [chaos WB, szalone kadrowanie, nietrafiona ostrość, niespójna obróbka, źle błyśnięte]? Zakładam, że nie. Jeżeli umiesz podejść do tej sytuacji z odpowiednią dozą cierpliwości to na bank uzyskasz pomoc na forum.
Podstawowe pytanie - czy chcesz robić reportaże ślubne zawodowo? Jeżeli nie to trudno Ci będzie wyprodukować dobry materiał bez zrozumienia co jest ważne w tego rodzaju fotografii usługowej.
Powinnas napisac ze to pierwszy reportaz slubny, robiony dla znajomych bez kasy. Tu zaglada duzo "subniakow", wiec nie bylo by jazdy o zaplate.
Nie kazdy czytal Twoje pytania o ustawienia.
Caly reportaz jest zupelnie niespojny, ani formatowo, ani kolorystycznie, anie nawet tematycznie (co tam robi 6?).
Spojnosc to chyba podstawowa cecha reportazu, cos te zdjecia musi laczyc, to tego nie ma.
Kadrowanie slabo, Na 1 o ile kadr by uszedl, to tlo i winieta kladzie go zupelnie. 4 moze, ale mina pani mlodej tez dyskwalifikuje to zdjecia.
We wszystkich brak postprocesu, poza 1 ale tam znowu przesada z winieta.
Jak to mowia "pierwsze sliwki robaczywki", teraz przynajmniej wiesz ze latwo nie bedzie.
GalaktycznyMuczaczo
29-10-2014, 17:48
widziałem gorsze pierwsze śluby ale to co tutaj pokazałaś niestety wg mnie nie klasyfikuje się jako dobre zdjęcie ślubne, czuje się jakby samochód i detale były ważniejsze niż Para młoda, kolory są jak z automatycznego WB bez późniejszego sprawdzenia w programie czy wszystko jest ok, do tego , nudno i bez emocji, nijako, na sali zbyt duży kontrast wg mnie. Słaby materiał, ale miejmy nadzieje że będize lepiej
adam1004a
29-10-2014, 21:40
nawet jako drugi fotograf do takiej imprezy trzeba się przygotować. ja zrobiłem 3 sluby jako drugi lub trzeci fotograf. przed ostatnim ślubem oglądałem galerię cichego i notowałem jego pomysły ;) mimo braków sprzętowych coś udało mi się zerżnąć (miałem wtedy 1 szkło i 350d). ten ślub wygląda tak jak byś nigdy nie oglądał fotek ze ślubu ludzi którzy biorą za to $. na tym forum jest masa zdjęc ze ślubów z ktrórych można inspiracje czerpać garściami. ja na ślubach jak fociłem zawsze miałem potężny stres, bo bałem się kichy. najgorsze jest to, że to ja bardziej krytycznie oceniałem swoje fotki niż inni - im się podobało, a mi kadr nie leżał, ostrość nie w tym miejscu, szum itd.
twój reportaż jest w mojej ocenie przewodnikiem, jak nie należy robić tego typu imprez.
fotografie auta??? w mojej ocenie są beznadziejne??? o co chodzi? na tym forum są foty aut, zobacz jak to się robi i jak one wyglądają, tańcząca para młoda - ja bym się zastanawiał nad dopałem lampą z dyfuzorem, bo fota jest dla mnie płaska. drugi plan mnie rozprasza. starałbym się przyciemnić 2 plan i zmniejszyć GO. można to zrobić w postprocesie w LR od biedy, balety - co jest tematem przewodnim? stół z jedzeniem??? dziwny jakiś balans bieli, kadr też. stolik nieciekawy, nie wiem jak bym go ujął, pewnie starałbym się skupić na jakimś szczególe + manipulacja GO, dziewczyna w aucie.... to najlepsze z serii?
ja bym raczej czuł obciach przed umieszczeniem takich fot na tym forum, zresztą ja oceniam się bardzo krytycznie, a szczególnie jak widze dokonania cichego, który nawet przy teście szkła od niechcenia, w przerwie na siku robi lepsze foty niż ja
ktoś gdzieś na tym forum napisał - podglądaj, oglądaj,podpatruj innych - potem przemyśl i spróbuj swoich sił.
ja też miałem ostatnio wtopę, bo poszedłem na cywilny ślub - jako jedyny fotograf, ale nikt mnie o to nie prosił, sam się wprosiłem. zabrałem 50 1.4 i S 18-35, a sala okazała się takich rozmiarów że fiszaj i 10-22 było by odpowiednie. nikt mi nie powiedział, że to jest pokój 10m2, a nazwali pałac ślubów - dałem radę bo wisiałem w połowie za oknami jak fociłem ;)
foty wyszły akceptowalne w moim odczuciu, ale na forum nie odważyłbym się ich umieścić