Zobacz pełną wersję : Długi czas przetwarzania obrazu w EOS 50D, czy to normalne?
Zbyszek_p70
13-10-2014, 19:12
Witam wszystkich.
Kiedy robię zdjęcie z długim czasem otwarcia migawki, rzędu kilku lub kilkudziesięciu sekund, zrobione zdjęcie pojawia się na LCD po czasie równym długości otwarcia migawki. Na przykład: pstryk, czas naświetlania 15 s, pstryk zamknięcie migawki i czerwona LED na korpusie świeci się na czerwono przez 15 s, po czym pojawia się obraz na LCD. Czy to jest normalne? Wydaje mi się to bez sensu. Czym dla procesora obrazu różni się obraz naświetlany przez 1/500 s i 15 s? Do dosyć niewygodna sprawa. Ostatnio zająłem się fotografią otworkową. Czasy naświetlania mierzone są w sekundach. Długi czas oczekiwania na efekt zdjęcia jest dość irytujący.
Zbyszek.
Witam wszystkich.
Kiedy robię zdjęcie z długim czasem otwarcia migawki, rzędu kilku lub kilkudziesięciu sekund, zrobione zdjęcie pojawia się na LCD po czasie równym długości otwarcia migawki. Na przykład: pstryk, czas naświetlania 15 s, pstryk zamknięcie migawki i czerwona LED na korpusie świeci się na czerwono przez 15 s, po czym pojawia się obraz na LCD. Czy to jest normalne? Wydaje mi się to bez sensu. Czym dla procesora obrazu różni się obraz naświetlany przez 1/500 s i 15 s? Do dosyć niewygodna sprawa. Ostatnio zająłem się fotografią otworkową. Czasy naświetlania mierzone są w sekundach. Długi czas oczekiwania na efekt zdjęcia jest dość irytujący.
Zbyszek.
sprawdź ustawienie odszumiania zdjęć
u mnie to jest
C.Fn II: Obraz
Redukcja zakłóceń (dł. czas)
0. Wył - tak mam i u mnie jest normalnie :p sprawdź to
i kolejne to jest:
Redukow. zakłóceń - High ISO
1: Słaby
Zbyszek_p70
13-10-2014, 19:28
Pomogło!! Jest wreszcie normalnie. Serdeczne dzięki za pomoc.
Zbyszek.
proszę bardzo, udanych kadrów życzę.
To ma sens bo aparat robi w tym czasie tzw. darka, przy pomocy którego odszumia zdjęcie, co nie zmienia faktu że niewygodne ;)
To ma sens bo aparat robi w tym czasie tzw. darka, przy pomocy którego odszumia zdjęcie, co nie zmienia faktu że niewygodne ;)
przetestuje sobię z ciekawości takie z naświetlaniem około 1minuty i zobaczę z włączonym i wyłączonym :p
Nie musisz, dziala to tak jak Bangi opisal.
Robisz zdjecie 10sek - 10sek odszumiania 20/20 itd.
Wylacz jak Cie to nerwi i po sprawie :)
Nie musisz, dziala to tak jak Bangi opisal.
Robisz zdjecie 10sek - 10sek odszumiania 20/20 itd.
Wylacz jak Cie to nerwi i po sprawie :)
chodzi o to czy jest różnica na plus czy nie :p
gdzieś kiedyś czytałem, że czasami to przetwarzanie potrafi zepsuć zdjęcie a nie pomóc tak ja kto przewiduje producent
Nie znam się dobrze na foceniu z długimi czasami, ale śmiem twierdzić, że odjęcie tzw. "darka" da dużo lepsze efekty niż odszumianie jakimś "sztucznym" algorytmem ;)
Z tego co tu na CB czytuję, to przy długich czasach raczej dark jest polecany.
Może niech się wypowie ktoś bardziej obeznany ;)
Tu nie chodzi o szum ale usuwanie hot pixeli.
Zbyszek_p70
16-10-2014, 17:10
Co to jest "dark"? Wiesz może jak działa ten algorytm odszumiania?
Procesor wylapuje pixele ktore swieca i je mapuje. Czyli usuwa tylko te ktorych nie powinno byc.
Zbyszek_p70
17-10-2014, 19:42
No dobra. Na podstawie Waszych postów mogę wypracować taktykę. Na początek robię zdjęcia z wyłączonym odszumianiem, tak żeby szybko ocenić kadr i naświetlenie. Później włączam odszumianie i robię właściwe ujęcie. Pejzaż nie ucieka sprzed obiektywu tak szybko, więc można sobie pozwolić na eksperymenty. Aparat mam na statywie, więc co mi tam...
No dobra. Na podstawie Waszych postów mogę wypracować taktykę. Na początek robię zdjęcia z wyłączonym odszumianiem, tak żeby szybko ocenić kadr i naświetlenie. Później włączam odszumianie i robię właściwe ujęcie. Pejzaż nie ucieka sprzed obiektywu tak szybko, więc można sobie pozwolić na eksperymenty. Aparat mam na statywie, więc co mi tam...
na cropie odszumianie na długim czasie należy włączyć, na FF niekoniecznie bo nie ma takiej potrzeby
na eksperymenty oczywiście czas trzeba mieć ale długie czasy są dość "dynamiczne" najczęściej więc dwa kolejne zdjęcia mogą mieć niewiele wspólnego.