Zobacz pełną wersję : FAJNĄ rzecz kupiłem :)
Od czasu do czasu trafia się okazja zakupu fajnej rzeczy.Nie jest niezbędna,ale przydatna.
Najczęściej są to narzędzia sporadycznie używane,ale jeśli nie ma pod ręką , to zawsze niedosyt z nieposiadania tego ;) .
Z reguły wymiary szacujemy na oko,czasem calowką lub taśmą.Blad pomiaru to ok 1 mm.
Czasem ma ten milimetr znaczenie,a czasem nie
Przypadkowo kupiłem 2 plastikowe sówmiarki za niecałe 5 pln.Ot tak z ciekawosci.Ta mniejsza poszła od razu do kosza.Ta wieksza
z teoretyczna dokładnością 0,05 mm zostawiłem.Porównałem pomiary z normalna metalową na eneloopie.
Wynik:różnica w pomiarach to od 0.05 mm do 0.1 mm.jak najbardziej nadaje się do pomiarów
w marketach budowlanych ,czy doborze armatury agd ,np jakieś syfony :mrgreen: .
dawno nie cieszyłem się z czegos tak bylejakiego :lol: .
https://canon-board.info/imgimported/2014/10/sowmiarkaJPGdl0-2.jpg?dl=0
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/mehm1o96y4o0ak7/sowmiarka.JPG?dl=0)
Kolekcjoner
11-10-2014, 13:46
No to pogratulować :D.
A pamiętam jak się swego czasu kupowało za grosze takie rzeczy od Ruskich na bazarze i to nie plastikowe, niektóre zupełnie przyzwoite.
Niby pierdółka, ale skoro cieszy? To najważniejsze, swego czasu kupiłem lamerską z ekranikiem, od czasu gdy dziadek pokazał mi swoją starą metalową suwmiarkę wstydzę się wyciągać moją. ;)
hitem od ruskich był taki mały plastykowy czajniczek, który gotował wodę błyskawicznie
teraz takie łowy to na allegro...
Przypadkowo kupiłem 2 plastikowe sówmiarki za niecałe 5 pln.
Dlatego tak tanio bo to były sówmiarki.
Prawdziwe SUWMIARKI byłyby na pewno droższe ;-)
No to pogratulować :D.
A pamiętam jak się swego czasu kupowało za grosze takie rzeczy od Ruskich na bazarze i to nie plastikowe, niektóre zupełnie przyzwoite.
Mam taką, używam już kilkanaście lat. Kosztowała mnie 11 zł, gdy w sklepie polska była około70 zł. 8-).
Prawdziwe SUWMIARKI byłyby na pewno droższe ;-)
Tego nie da się obronić :mrgreen: .
Masz całkowitą racje :SUWMIARKI sa lepsze od sówmiarek .Cóż ,obciach :| .
Jak człowiek może robić takie błędy ?,
aha wiadomo : nie używając mózgu !
wyjasnij mi tylko jedno - masz metalową ...po co Ci plastikowa ? 8-)
xxkomarxx
11-10-2014, 21:52
wyjasnij mi tylko jedno - masz metalową ...po co Ci plastikowa ? 8-)
Waga waga i jak sie zapomni gdzies to mala strata
wyjasnij mi tylko jedno - masz metalową ...po co Ci plastikowa
-Bo takiej nie miałem i nie spodziewałem się takiej dokładności i z ciekawosci
-zgubienie czegoś za 4 pln jest przyjemniejsze niz zgubienie czegoś za 40 pln
-argumenty mógłbym mnożyć
czy nigdy nie kupiłeś czegoś bez potrzeby ,a cieszyłeś sie tym ?
To taki przypadek ,
ja tam CIESZĘ SIĘ BYLE CZYM :mrgreen: .
A suwmiarki mam 4:
-0,1
-0,05
-0,02
-z wyświetlaczem 0,05
xxkomarxx
11-10-2014, 21:56
-Bo takiej nie miałem i nie spodziewałem się takiej dokładności i z ciekawosci
-zgubienie czegoś za 4 pln jest przyjemniejsze niz zgubienie czegoś za 40 pln
-argumenty mógłbym mnożyć
czy nigdy nie kupiłeś czegoś bez potrzeby ,a cieszyłeś sie tym ?
To taki przypadek ,
ja tam CIESZĘ SIĘ BYLE CZYM :mrgreen: .
Ty to jak moja zona. 60 par butów a jak kupi nastepne to cieszy sie jak dziecko
Ty to jak moja zona. 60 par butów a jak kupi nastepne to cieszy sie jak dziecko
I ja i Twoja żona jesteśmy szczęsliwi :mrgreen: ,oczywicie kazde z nas osobno a Ty chyba niekoniecznie :mrgreen: ,malkontentom nie współczuje :D
btw
nie da się kupić pary butów za 4 pln,nawet papierowych.
xxkomarxx
11-10-2014, 22:05
I ja i Twoja żona jesteśmy szczęsliwi :mrgreen: ,a Ty chyba niekoniecznie :mrgreen: ,malkontentom nie współczuje :D
Ja jestem szczęśliwy jesli ona jest szczęśliwa. Ona kupuje czesto buty, ja co jakis czas nowe szklo czy body :-) Uklad jest dobry :-)
Kolekcjoner
12-10-2014, 11:22
Mam taką, używam już kilkanaście lat. Kosztowała mnie 11 zł, gdy w sklepie polska była około70 zł. 8-).
No na narzędziach było niesamowite przebicie, fakt że niekiedy śrubokręty się gięły :lol:.
I ja i Twoja żona jesteśmy szczęsliwi :mrgreen: ,oczywicie kazde z nas osobno a Ty chyba niekoniecznie :mrgreen: ,malkontentom nie współczuje :D
btw
nie da się kupić pary butów za 4 pln,nawet papierowych.
da się :D NEW YORKER :D kupiłem 3 pary wciąganych szmaciaków każda po 4zł - idealne na upalne dni do śmigania z psem na spacer :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
xxkomarxx
12-10-2014, 11:59
da się :D NEW YORKER :D kupiłem 3 pary wciąganych szmaciaków każda po 4zł - idealne na upalne dni do śmigania z psem na spacer :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Dla chcacego nic trudnego :-)
Aktywność ma wiele wymiarów.Na zewnątrz chałupy korzystamy z łatwizny: komórki,,gazowe ogrzewanie lub gotowanie
a za chwile catering..
A jeśli gazu zabraknie ?
Mam i przetestowałem,używałem /używam od czasu do czasu fajny sprzęt otdorowy.
Bardziej dla szpanu niz potrzeby :lol: :
Ale jest świetne.
świetne urządzenie do grzania/gotowania. (http://www.kellykettle.com/)
https://canon-board.info/imgimported/2014/10/kely-2.jpg?dl=0
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/o1o6n5gwxmhwiip/kely.jpg?dl=0)
flipflap
17-10-2014, 05:54
Tego nie da się obronić :mrgreen: .
Masz całkowitą racje :SUWMIARKI sa lepsze od sówmiarek .Cóż ,obciach :| .
Jak człowiek może robić takie błędy ?,
aha wiadomo : nie używając mózgu !
Lepiej sie czujesz teraz? A ty tak ze wszystkiego taki orzel jestes? Nigdy bledu nie zrobiles? Obciach, to z takiego czegos sie nasmiewac. Sprawdz u siebie interpunkcje. Dla informacji, to taka wiedza o przecinkach i kropkach. Tam sie dowiesz gdzie sie powinno je stawiac i gdzie zaczynac nastepne zdanie. Juz o mozgu nie wspomne ale sam pewnie sie domyslisz.
xxkomarxx
17-10-2014, 06:03
Lepiej sie czujesz teraz? A ty tak ze wszystkiego taki orzel jestes? Nigdy bledu nie zrobiles? Obciach, to z takiego czegos sie nasmiewac.
Nie wiem czemu sie czepiasz ale to zysk zrobil ten blad i pisal o sobie. Ma do tego pelne prawo bo nikogo nie obraza przeciez.
Flipflap chyba tylko wczesna pora Cię jakoś tłumaczy, ale tylko trochę.
A ja nie mogę kupić nic fajnego :). Dawno temu (jakieś 40lat) używałem wiecznego pióra chińskiego i chciałem synowi pokazać jak ono wygląda.
Niestety w sklepie papierniczym to co pokazał mi sprzedawca załamało mnie doszczętnie. Cena przystępna (około 4zł) już daje do myślenia. Wykonanie tandeta i nazwa HERB, a nie jak stare HERO.
Na pytanie, czy może sprowadzić to podobne do używanych w poprzedniej epoce. Odparł owszem, ale będzie kosztować około 40÷50zł. Po czym pokazał mi na wystawie Parkera za 35 i 55zł.
I teraz nie wiem, czy żółtki produkują kilka klas tych samych towarów. Czy tylko my sprowadzamy taniochę.
Ech, kiedyś jak trumny były tańsze i dobrze wykonane, to aż chciało się umrzeć :).
cobalt,poszukaj na allegro
ja pamiętam takie pióra na małe wkłady plastykowe z atramentem
cobalt,poszukaj na allegro
ja pamiętam takie pióra na małe wkłady plastykowe z atramentem
Na Allegro są tylko używane i kiepsko wykonane. Po powrocie do domu postaram się wrzucić zdjęcie, starego, zepsutego pióra. O jakie mi chodzi. mam nadzieję, że jeszcze gdzieś poniewiera się w szufladzie biurka.
Lepiej sie czujesz teraz? A ty tak ze wszystkiego taki orzel jestes? Nigdy bledu nie zrobiles? Obciach, to z takiego czegos sie nasmiewac. Sprawdz u siebie interpunkcje. Dla informacji, to taka wiedza o przecinkach i kropkach. Tam sie dowiesz gdzie sie powinno je stawiac i gdzie zaczynac nastepne zdanie. Juz o mozgu nie wspomne ale sam pewnie sie domyslisz.
Szkoda,uczony kolego ,że nie czytasz dokladnie.
Ja się pomyliłem i do błędu przyznałem ,ale Ty się skompromitowaleś ,nie zrozumiałeś prostego tekstu ani jego intencji.
Innym kolegom nie sprawiło to problemu.Nie szkodzi: łaskawie Tobie wybaczam ten głupio-mądry wpis.
Kolekcjoner
17-10-2014, 19:32
Panowie, bardzo proszę o zaprzestanie wymiany tych uprzejmości ;).
Kolekcjoner ,fajnie,ze dbasz o poziom, ale powodów do paniki nie widzę ,każdy może mieć słabszy dzień( :Nie siebie mam na mysli).
Wracając do braku zasilania:
komputery i kalkulatory nie policzą ,
a suwak logarytmiczny : TAK.
Taki nostalgiczny zakup + manual( wtedy takiego słowa na świecie ( u nas) nie było ),
no no się przecież :zapomniało :roll: .
https://canon-board.info/imgimported/2014/10/suwak-2.jpg?dl=0
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/9nmyge8weigpiwz/suwak.jpg?dl=0)
flipflap
17-10-2014, 20:13
Sorki. Przepraszam Serdecznie. Nie Doczytalem Ze Odpowiadasz Na Swoj Wlasny Post. Myslalem Ze Ktos Sie Ciebie Czepia Za Taki Drobiazg. Gratuluje Zakupu.
Sorki. Przepraszam Serdecznie. Nie Doczytalem Ze Odpowiadasz Na Swoj Wlasny Post. Myslalem Ze Ktos Sie Ciebie Czepia Za Taki Drobiazg. Gratuluje Zakupu.
Ależ Przyjacielu: nie obrażamy sie o byle co.Miło widzieć ,ze ktoś się przyzanje do błędu.To może być przykładem dla wielu innych wypowiedzi.
Nie mam urazy.Dziękuję.
RobertON
17-10-2014, 21:14
Uff, miałem zaliczenia z elektrotechniki na suwaku. To było obowiązkowe wyposażenie i musiał być odpowiedniej długości, bo wylatywałeś z sali.
Jeszcze nie było nawet kalkulatora Bolek.
Ale to dawno było, łza się w oku kręci - tfu, tfu, to ja napisałem ?!?
P.S. Panowie flipflap i zysk przestańcie sobie słodzić, bo od tych uprzejmości mdło się zrobiło, zwłaszcza od tych WIELKICH liter :)
Kolekcjoner
17-10-2014, 21:20
Wracając do braku zasilania:
komputery i kalkulatory nie policzą ,
a suwak logarytmiczny : TAK.
Taki nostalgiczny zakup + manual( wtedy takiego słowa na świecie ( u nas) nie było ),
no no się przecież :zapomniało :roll: .
https://dl.dropboxusercontent.com/s/9nmyge8weigpiwz/suwak.jpg?dl=0
Miałem taki ale dla mnie to już była tylko ciekawostka.
P.S. Panowie flipflap i zysk przestańcie sobie słodzić, bo od tych uprzejmości mdło się zrobiło, zwłaszcza od tych WIELKICH liter
To co :
sugerujesz ,aby wejść na wojenną stopę :roll: .
RobertON
17-10-2014, 21:41
To co :
sugerujesz ,aby wejść na wojenną stopę .
Można wypić kolejkę "za zdrowie" Kolegi albo piwko i będzie dobrze :)
Wojna nikomu nie jest potrzebna, oprócz handlarzy śmiercią.
Wojna nikomu nie jest potrzebna, oprócz handlarzy śmiercią.
Wojna jest motorem postepu technicznego ;)
Kolekcjoner
23-10-2014, 01:19
Wojna jest motorem postepu technicznego ;)
No....
.... dobrze się to pisze siedząc w fotelu ;).
Na Allegro są tylko używane i kiepsko wykonane. Po powrocie do domu postaram się wrzucić zdjęcie, starego, zepsutego pióra. O jakie mi chodzi
Masz na myśli takie z wbudowaną na stałe pompką do zaciągania atramentu z butli: metalowa obudowa z okienkiem, w którym jest listewka sprężynująca, którą ściska się gumową rurkę wewnątrz?
Takie to pamiętam - w każdym papierniku były - trochę tego się przewinęło. Fajne pióra.
wisniowe albo butelkowa zielen ,takie kolory pamietam
Masz na myśli takie z wbudowaną na stałe pompką do zaciągania atramentu z butli: metalowa obudowa z okienkiem, w którym jest listewka sprężynująca, którą ściska się gumową rurkę wewnątrz?
Takie to pamiętam - w każdym papierniku były - trochę tego się przewinęło. Fajne pióra.
Są takie jeszcze. Przynajmniej w Pruszczuniuniu... ;)
Co prawda nie kupiłem, ale się zastanawiam, bo cena i wykonanie jest OK: PAS TAKTYCZNY PODWÓJNY POLICJA OCHRONA RECON (4888143164) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=4888143164&ars_source=ars&ars_socket_id=10&ars_rule_id=76)
Może się przyda do foto?
Co prawda nie kupiłem, ale się zastanawiam, bo cena i wykonanie jest OK: PAS TAKTYCZNY PODWÓJNY POLICJA OCHRONA RECON (4888143164) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=4888143164&ars_source=ars&ars_socket_id=10&ars_rule_id=76)
Może się przyda do foto?
Pas jest bardzo sztywny i jeżeli będziesz chciał go skrócić dopasować do swojego obwodu nie zagniesz go. Ja mam taki sam i niestety oddałam bratu.
Pas jest bardzo sztywny i jeżeli będziesz chciał go skrócić dopasować do swojego obwodu nie zagniesz go. Ja mam taki sam i niestety oddałam bratu.
No to zostaje przy rozwiązaniu tymczasowym: http://www.canon-board.info/pozostale-22/newswear-pas-29480/index6.html
schizart
17-12-2014, 20:32
Nie długo mikrometry będą rarytasem... ;-)
Tylko czy ktoś się jeszcze umie nim posługiwać? Chyba już nie uczą tego w szkołach...
Mikromierzy nadal używa na przykład każdy mechanik robiący przy tradycyjnej tokarce. Czemu mają być rarytasem?
Tylko czy ktoś się jeszcze umie nim posługiwać? Chyba już nie uczą tego w szkołach...
Tu cię zaskoczę. Nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek zakładu produkcyjnego bez suwmiarek czy mikrometrów. jeżeli nie będą używane przy produkcji to na pewno przy kontroli.
Nie mówiąc już o mechanikach, tokarzach, frezerach, szlifierzach, itd
--- Kolejny post ---
Mikromierzy nadal używa na przykład każdy mechanik robiący przy tradycyjnej tokarce. Czemu mają być rarytasem?
Bo przy tokarce cnc nie musi już sprawdzać wymiaru :)
Mikrometr to pryszcz :) mam suwak logarytmiczny I maszynkè do liczenia tzw. "kręciołek " to dopiero sĂ* wezwania :)
Mikrometr to pryszcz :) mam suwak logarytmiczny I maszynkè do liczenia tzw. "kręciołek " to dopiero sĂ* wezwania :)
Mikrometr - to jednostka miary. Podwielokrotność metra.
Mikromierz przyrząd do mierzenia. Może i ktoś w slangu używa określenia mikrometr dla mikromierza. Tak samo jak hebel dla struga.
A suwaka logarytmicznego używają artylerzystki we Francji do dzisiaj. Bo nie mogą się doczekać na wybuch jądrowy :).
Mikrometr - to jednostka miary. Podwielokrotność metra.
Mikromierz przyrząd do mierzenia. Może i ktoś w slangu używa określenia mikrometr dla mikromierza
Dziesiatki książek uzywają nazwy:mikrometr.
Przykład :książka PORADNIK DLA MECHANIKÓW( książka swoje lata,bo teraz mechanicy mądrzry inaczej ,więc nie potrzebują poradników).
Wyraz mechanik oznacza dziś całkiem co innego niż jakiś czas temu.
Znowu tworzą się "ELITY" ,czyli ci mechanicy ,którzy potrafia sprawnie posługiwać się prostymi przyrządami pomiarowymi.
A jak prądu kiedyś zabraknie ? :mrgreen: .
Wtedy rzesze inżynierów przestaną liczyć i mierzyć :roll: .
https://canon-board.info/imgimported/2014/12/mikrometr-2.jpg?dl=0
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/td0i3jozl15rhz7/mikrometr.jpg?dl=0)
Nie fajną rzecz kupiłem (dawno temu),okazało się przy próbie przewiercenia (teraz)cienkiej blachy aluminiowej.
Faktycznie:wstyd coś takiego posiadać.
To wiertło FI 4 nawet nie wykazało próby pęknięcia :roll: .
https://canon-board.info/imgimported/2015/04/wier-1.jpg?dl=0
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/xwhktw8ju6b54h2/wier.jpg?dl=0)
pan.kolega
24-04-2015, 20:32
To jest zaawansowane wiertło made in China - podróbka znanego opatentowanego japońskiego wyrobu Gnuo-Tse-Ni-Wa-Miyo-Tse.
Wegla troche ponoc mialo na czubku ;)
Bo to jest wiertło do wiercenia zza winkla.
Mikrometr mikrometrem (lub mikromierz mikromierzem), ale suwmiarka bez bateryjki, taka z noniuszem, to jest dopiero łamigłówka.
suwmiarka bez bateryjki, taka z noniuszem, to jest dopiero łamigłówka
Żaden znany mi świeżo "upieczony" "inżynier" ,nic nie zmierzy suwmiarką analogową z dokładnością 0,02 mm .
Nawet proste sprawy:znaleźć wymiar A0 zaczynając od A4 ,to dla obecnego inżyniera
to mission impossible.Niestety.
Żaden znany mi świeżo "upieczony" "inżynier" ,nic nie zmierzy suwmiarką analogową z dokładnością 0,02 mm .
Nawet proste sprawy:znaleźć wymiar A0 zaczynając od A4 ,to dla obecnego inżyniera
Jak będzie miał taką ze wskaźnikiem zegarowym, to może da radę :p
A z noniuszem już większy problem. Widziałem człowieka, który odczytując wskazanie suwmiarki pomylił się o 2 mm, bo patrzył na krawędź suwaka, a nie na noniusz. Rozumiem, że to były laboratoria na uniwersytecie, a nie politechnice, ale bez przesady. Ludzie takie babole robią, a Ty piszesz o dokładności 0,02 mm (swoją drogą nie tak łatwo dziś o suwmiarkę o takiej dokładności).
swoją drogą nie tak łatwo dziś o suwmiarkę o takiej dokładności
Masz rację , ja mam tylko 0,05 mm ,ale szukam 0,02 , nie wiem po co i dlaczego,
ale czuję ,ze powinienem taką mieć :lol: .
Masz rację , ja mam tylko 0,05 mm ,ale szukam 0,02 , nie wiem po co i dlaczego,
ale czuję ,ze powinienem taką mieć :lol: .
Kupić się da, ale tanio nie jest. Znaczy tanie też są, ale dokładność 0,02 mają tylko napisaną.
rysz Ty jakiś mechaniczny (znaczy rarytas)jesteś: miło spotkać,
bo te humanisty ................ :roll: .
rysz Ty jakiś mechaniczny (znaczy rarytas)jesteś: miło spotkać,
bo te humanisty ................ :roll: .
I nawzajem. Na następną moją zagadkę wrzucę jedną ze swoich konstrukcji :)
Dobra, chyba trzeba kończyć ten offtop.
RobertON
27-04-2015, 23:02
Rozumiem, że to były laboratoria na uniwersytecie, a nie politechnice, ale bez przesady. Ludzie takie babole robią
Prawda ci to, mam syna na mechanice...dobrze, że mam w domu jakieś śruby i suwmiarki. Mogę mu laborki na miejscu zrobić z zaliczeniem :)
Mogę mu laborki na miejscu zrobić z zaliczeniem
A jak efekty ?,
ja jako nauczyciel zawodu technicznego : poległem :cry: .
A garaż jak laboratorium doświadczalne: tylko cudować :lol: .
RobertON
27-04-2015, 23:20
A jak efekty ?,
Nie nadaję się na nauczyciela, "...no jak piszesz...no jak,..., a może i dobrze".
Ale coś tam zmierzy suwmiarką z dokładnością do 0,05 mm - lub mniej więcej koło tego.
pan.kolega
28-04-2015, 09:30
Dawniej młodzian z Żytomierza umiał użyć mikromierza.
A dzisiaj studencik ma syfmiarkę z LCD.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://s10.postimg.org/40m5bo1x5/cb_1230.jpg)
Przemek_PC
28-04-2015, 11:56
Ja jestem szczęśliwy jesli ona jest szczęśliwa. Ona kupuje czesto buty, ja co jakis czas nowe szklo czy body :-) Uklad jest dobry :-)
Taki uklad jest dobry do czasu kiedy postanowicie sie rozstac i podzielic majatek wspolny. Ona buty zabierze jako rzeczy osobiste a ty bedziesz musial kupic od niej polowe szkiel.
Dawniej młodzian z Żytomierza umiał użyć mikromierza.
A młodzianie z innych miejscowości ,to już nie ? :lol: .
Dziś na wymarciu są i szczelinomierze oraz umiejętność posługiwania się nimi.
Dawno już nie widziałem w rekach mechanika.
Te najbardziej zmasakrowane listki to 4i5 setek.
https://canon-board.info/imgimported/2015/04/szczeli-1.jpg?dl=0
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/8v908qjyxcurmfb/szczeli.jpg?dl=0)
RobertON
28-04-2015, 15:04
A to się zawory ustawiało...
xxkomarxx
28-04-2015, 15:34
Taki uklad jest dobry do czasu kiedy postanowicie sie rozstac i podzielic majatek wspolny. Ona buty zabierze jako rzeczy osobiste a ty bedziesz musial kupic od niej polowe szkiel.
Szkla to tez rzeczy osobiste :-)
Szkla to tez rzeczy osobiste :-)
bo szkła są jak maszynki do golenia.
bo szkła są jak maszynki do golenia.
ale tylko te ostre od pełnej dziury :mrgreen:
Nawet w silnikach 2300 KM :D .
trothlik
29-04-2015, 22:21
Niestety prawda.
U mnie na roku (elektronika) kilka osób wiedziało jak działa tranzystor...
Sytuacja z życia:
Siedzę z kumplem na pracowni informatycznej i robimy cośtam swojego. Na stanowisku obok nas siedzi panna i próbuje zaliczyć jakiś program.
W końcu pan doktor się zlitował, podszedł i zagadał co może by niewieście pomóc. No i pyta w czym rzecz. A panna na to że ona "nie rozumie problemu od strony matematycznej". A koleś jej na to, że pole kwadratu to a^2 a nie a^3.
Mało z kolesiem nie spadliśmy z krzeseł.
Niestety prawda.
U mnie na roku (elektronika) kilka osób wiedziało jak działa tranzystor...
Sytuacja z życia:
Siedzę z kumplem na pracowni informatycznej i robimy cośtam swojego. Na stanowisku obok nas siedzi panna i próbuje zaliczyć jakiś program.
W końcu pan doktor się zlitował, podszedł i zagadał co może by niewieście pomóc. No i pyta w czym rzecz. A panna na to że ona "nie rozumie problemu od strony matematycznej". A koleś jej na to, że pole kwadratu to a^2 a nie a^3.
Mało z kolesiem nie spadliśmy z krzeseł.Ależ ja jestem pokręcony, inżyniera obroniłem rok temu, niestety w pracy inżynierskiej do pomiaru cylindra musiałem użyć... suwmiarki! Ja bym nie demonizował, oczywiście, wszędzie są ignoranci, ale zostaną odsiani. :)
A znalezienie A0 od A4 to już w ogóle, czasem myślę, że moja polibuda jest z innego świata, albo mam szczęście do ludzi. ;)
trothlik
30-04-2015, 20:45
Ja bym nie demonizował, oczywiście, wszędzie są ignoranci, ale zostaną odsiani. :)
Przesadny optymizm...;)
Piotrus117
30-04-2015, 22:56
i przerwę na świecy...
Kolekcjoner
01-05-2015, 11:46
i przerwę na świecy...
I aparat zapłonowy i gaźnik ;). Liczyli też na suwakach itd.
Tak można wymieniać bez końca. Czasy się zmieniają i nie ma co się licytować, bo jest wiele dziedzin gdzie bez gruntownej wiedzy ani rusz. Nic się nie zmieniło pod tym względem. Jedynie narzędzia są inne. Teraz z kolei bez kompa to nie ma co maski w aucie podnosić ;).
Teraz z kolei bez kompa to nie ma co maski w aucie podnosić
To jest prawda ale tylko częściowa.
Przykład:
-nie można uruchomić silnika diesel z powszechnym common rail.
-warsztat po pierwsze podłącza przyrząd diagnostyczny lub laptopa z właściwym oprogramowaniem,
pomimo ,że objawy wskazują na niesprawność wtryskiwacza lub wtryskiwaczy.
-później na rachunku występują :sprawdzenie pompy wtr. ,montaż ,demontaz wtryskiwaczy,sprawdzenie wtryskiwaczy.
A w większości przypadków taką diagnostykę ,tzn ,stwierdzenie,który z wtryskiwaczy jest wadliwy
można zrobić samemu (samemu zrobionym testerem za 20 pln).
Nie teoretyzuję ,bo sam to skutecznie robiłem.Metoda: na strzykawki. :D .
Przemek_PC
01-05-2015, 12:49
A znajomy co wiele lat temu studiowal fotografie stwierdzil, ze polowa wiedzy ze studiow jest obecnie kompletnie nieprzydatna (ta dotyczaca blon, papierow, chemii). A z kolei inny znajomy wspominal czasy mlodosci gdzie u niego na wsi zniwa zaczynala matka scinajac pierwszy lan zboza sierpem przekazywanym z pokolenia na pokolenie, ktory wisial w chacie na honorowym miejscu a dopiero po niej wchodzili kosiarze z kosami a wieczorem byla biesiada do nocy. Piekne czasy ale bylo minelo. Kto z was chcialby uczyc sie przy lampie naftowej, radia sluchac z glosnikow na slupach, nie miec internetu a do najblizszego telefonu miec kilka kilometrow?
Kolekcjoner
01-05-2015, 16:13
To jest prawda ale tylko częściowa.
Przykład:
-nie można uruchomić silnika diesel z powszechnym common rail.
-warsztat po pierwsze podłącza przyrząd diagnostyczny lub laptopa z właściwym oprogramowaniem,
pomimo ,że objawy wskazują na niesprawność wtryskiwacza lub wtryskiwaczy.
-później na rachunku występują :sprawdzenie pompy wtr. ,montaż ,demontaz wtryskiwaczy,sprawdzenie wtryskiwaczy.
A w większości przypadków taką diagnostykę ,tzn ,stwierdzenie,który z wtryskiwaczy jest wadliwy
można zrobić samemu (samemu zrobionym testerem za 20 pln).
Nie teoretyzuję ,bo sam to skutecznie robiłem.Metoda: na strzykawki. :D .
Nie chodzi o diagnostykę tylko kasowanie błędów :). Diagnozowanie za pomocą kompa niedoświadczonych bardzo szybko na manowce zaprowadzi :D.
A że w tzw. ASO tylko tak potrafią - cóż niedługo już tylko pewnie to zostanie, bo unija ma zakazać napraw poza autoryzowanymi zakładami.
A że w tzw. ASO tylko tak potrafią - cóż niedługo już tylko pewnie to zostanie, bo unija ma zakazać napraw poza autoryzowanymi zakładami.
Przecież to niemożliwe.
Upadłby cały handel częściami zamiennymi.
Może chodzi o naprawy : np powypadkowe ?.
Tu jestem za.Widzę często na podwórkach 3-4 kultowe niemiecke auta z których powstaje jedna pokraka na kołach,
sklecona przez nieuków bez podstawowego doświadczenia warsztatowego.
A po wypadku:
pojazd z niewiadomych przyczyn zjechał na przeciwległy pas ....
pan.kolega
01-05-2015, 18:11
, bo unija ma zakazać napraw poza autoryzowanymi zakładami.
Żeby taki zakaz był skuteczny, będzie pewnie również nakaz donoszenia do odpowiedniego urzędu na obywateli grzebiacych prywatnie w swoich samochodach i piętnowanie tego procederu w mediach.
Kolekcjoner
01-05-2015, 19:06
;)
Producenci chcą zakazać własnoręcznych napraw samochodów - Moto (http://moto.onet.pl/aktualnosci/producenci-chca-zakazac-wlasnorecznych-napraw-samochodow/rhrvwg)
Panowie, niedoceniacie naszych włodarzy. Niedługo każą złomować każde auto starsze niż 5 lat bo przecież firmy muszą z czegoś żyć ;).
RobertON
02-05-2015, 19:58
pojazd z niewiadomych przyczyn zjechał na przeciwległy pas ....
Znacznie więcej wypadków powstaje z powodu elementu zlokalizowanego pomiędzy kołem kierownicy, a przednim fotelem.
Elementy "techniczne" w samochodach jako takie, nie są częstymi przyczynami wypadków.
--- Kolejny post ---
Lobby "ubezpieczeniowe" ma spory wpływ na powstanie uregulowań prawnych, tak jak to było w Dyrektywami GVO i częściami "alternatywnymi".
słowiczek
12-05-2015, 18:19
Znacznie więcej wypadków powstaje z powodu elementu zlokalizowanego pomiędzy kołem kierownicy, a przednim fotelem.
zapewne z powodu braku umiejętnego korzystania z pewnego organu umieszczonego między uszami:D. Czasy gdy zachodnie samochody były kojarzone z popularnym teleturniejem (1 z 10) powoli odchodzą na plan dalszy.
zapewne z powodu braku umiejętnego korzystania z pewnego organu umieszczonego między uszami ...
A dokładnie ze zgrubienia między uszami :).
--- Kolejny post ---
... Lobby "ubezpieczeniowe" ma spory wpływ na powstanie uregulowań prawnych, tak jak to było w Dyrektywami GVO i częściami "alternatywnymi".
Ciekawe jak będzie z ubezpieczeniem OC w przypadku pojazdów z kierownica po prawej stronie. Czy będzie drożej, bo jednak jeździ się nimi inaczej po prawej i lewej stronie jezdni.
Znajomy do tej pory nie mógł zarejestrować samochodu, ale chyba na dniach przepisy mają się zmienić w tej sprawie.
RobertON
12-05-2015, 21:18
Ciekawe jak będzie z ubezpieczeniem OC w przypadku pojazdów z kierownica po prawej stronie.
Gdybym to ja miał decydować o składce, to podstawa byłaby - stawka x10 lub x100 i tak można byłoby rozwiązać problem ryzyka wypadkowego.
Oczywiście dla samochodów rejestrowanych na terenie Polski.