PDA

Zobacz pełną wersję : Proszę o poradę

Medzikst25
11-10-2014, 09:51
Witam jak według Was najlepiej ustawić czas, przyslone w tak piękna słoneczną pogodę jak dzisiaj do robienia zdjęć oczywiście na zewnątrz i czy jest wogole sens używać lampy ? Obiektyw efs17-85 is i 50 mm f/1,8

salas
11-10-2014, 09:59
po co robisz kolejny temat, masz swój już GŁOŚNY temat, na pewno dostałabyś odpowiedź tam.
Ja bym użył trybu AV i ewentualnie korygował, lampę na zewnątrz odpuść.

tlustyx
11-10-2014, 10:24
Wysil się trochę i naucz się podstaw fotografii. Jest tego w necie mnóstwo np.: Kurs fotografii online - Poradnik fotograficzny - Szeroki Kadr (http://www.szerokikadr.pl/poradnik)

Medzikst25
11-10-2014, 10:36
Wysil się trochę i n się podstaw fotografii. Jest tego w necie mnóstwo np.: Kurs fotografii online - Poradnik fotograficzny - Szeroki Kadr (http://www.szerokikadr.pl/poradnik)

Idę na kurs ale akurat od 25 października. Wiec się wysile

trothlik
11-10-2014, 11:03
No a nie lepiej iść i samemu w taką pogodę kombinować?
Jak ktoś ci poda na tacy to zapomnisz

Medzikst25
11-10-2014, 11:20
Kombinować też będę ale Wasze rady też są cenne.

salas
11-10-2014, 13:18
Skończ z tymi pytaniami i zacznij sama coś robić. Masz KRÓLESTWO WIEDZY jakim jest internet, a na forum jest tyle informacji, że nigdy tego wszystkiego nie przeczytasz, ale zacznij od INSTRUKCJI OBSŁUGI - na pewno jej nie przeczytałaś, bo nie znasz obsługi aparatu, podstawowych jego funkcji, trybów itd.

słowiczek
11-10-2014, 13:39
Kontroluj ekspozycję dobierając parametry czasu przysłony i iso do warunków oświetleniowych. Podglądaj histogram i staraj się naświetlać " na prawą stronę", zdjęcie może wydać się lekko prześwietlone, ale podczas wołania rawów i dalszej obróbki będzie łatwiej, lepiej przyciemnić niż rozjaśniać, tzw.low key( celowe rejestrowanie cieni i półcieni kosztem świateł) nie ma zastosowania na takich imprezach. W piękną słoneczną pogodę lampa również znajduje zastosowanie, ale to temat nie na teraz. W takich warunkach na dworze łoisz bez lampy do 17:00, piszę o aktualnym czasie i dobrej pogodzie. Lampa na salę, bo na potańcówkach ze światłem tak słodko nie będzie. Cykaj, cykaj i jeszcze raz cykaj, będziesz miała z tego większy pożytek, niż z siedzenia przy stole. I nie opij się zbytnio. Ranny kac przyprawi cię o jeszcze większy ból głowy gdy stwierdzisz, że uszkodziłaś sprzęt. Jak już pisałem pozdrawiam i powodzenia:)

Medycy zrobili, co było w ich mocy. Reszta zależy od siły organizmu pacjenta .

--- Kolejny post ---

Skończ z tymi pytaniami i zacznij sama coś robić. Masz KRÓLESTWO WIEDZY jakim jest internet, a na forum jest tyle informacji, że nigdy tego wszystkiego nie przeczytasz, ale zacznij od INSTRUKCJI OBSŁUGI - na pewno jej nie przeczytałaś, bo nie znasz obsługi aparatu, podstawowych jego funkcji, trybów itd.

salas, choćby już, to za późno. Jeżeli w najlepszy sposób wykorzysta to, co wie, może uznać to za sukces. Sukcesik, bardziej pasuje.

RobertON
11-10-2014, 16:23

Owe rady zaczynają być irytujące, nieprawdaż ? - Zaglądaj do instrukcji zanim zadasz następne pytanie.

Możesz skorzystać z tej szukaczki:

Przeszukaj Canon-Board.info przez Google (http://maciejko.net/cbsearch/)

Tom77
11-10-2014, 19:50

To ja z Zenitem i kartką biegałem zapisując ustawienia po każdej zrobionej klatce filmu a ty nie możesz popstrykać na różnych ustawienia i zobaczyć co ci wychodzi ?
Tego to nawet lenistwem nie można nazwać

Michlax
11-10-2014, 22:34
Ja bym proponował tryb auto do czasu tego kursu...
A tak serio to polecam książki Scotta Kelby-ego, bardzo fajnie przekazana wiedza. Dodatkowo wideo kursy Pawła Syrjusa i Podcast 35mm na Youtube :)