Zobacz pełną wersję : Aparat dla kierowcy tira.
maciek12ss
10-10-2014, 16:15
Witam. Kolega pomoc odnośnie zakupu aparatu. Jest to totalny amator odnośnie fotografii. Potrzebuje aparatu do użytku codziennego jak i do robienia zdjęć ciekawych miejsc w trasie. Nie ma mowy o obróbce zdjęć wiec zdjecia z aparatu powinny być juz w miarę ładne i gotowe. Nie będzie tez tych zdjęć drukował. Wszystko idzie do archiwum na kompie i ewentualnie na penka i oglądania na 32 calowym tv. Zakres pgniskowych dość szeroki wiec raczej jakis megazoom z w miarę szerokim krótkim końcem do widoczkow. W grre wchodzą tylko nowe aparaty a budzet to 1500zl. Marka obojętna. Kolor i wymiary tez obojetnie. Proszę o wyrozumiałość jeśli przegapilem podobny wątek, ale mam dostem do internetu tylko z komórki aktualnie.
polecam ifona
robi ładne zdjęcia,od razu można przesłać
a i telefon jest
Albo Lumie 1020, można dokupić grip a zdjęcia bajka.
maciek12ss
10-10-2014, 17:26
Oo widzę odzew od profesjonalistów profesjonalny. Poszukal bym sam czegoś ale dawno nie interesowałem sie kompaktami i nie wiem co na rynku jest ciekawego. Telefon odpada dla i formacji kolega nie ma konta na fb ,nk itp wiec wifi. I inne dodatki zbędne.
maciek12ss
10-10-2014, 19:28
Wygląda interesująco dla kogoś kto interesuje sie fotografia. PrEdstawie mu na pewno ten model a na przykładzie swoich szkieł pokaże zakres ogbiskowej czyli dla niego tzw zoom. Wydaje sie tez że matrycą nie upchana pikselaminir będzie mocno szumiala na wysokim iso. Ciekawa opcja naprawdę i cena mieści sie w budzecie. A powiedzcie porównywał ktoś tego canona np do jakiegoś panasonica podobnego jak jest z jakością zdjęć ? Swojego czasu ojciec miał fz 8 i ten stary aparacik robił w miarę zdjecia jak na tamte czasy. Teraz podejrzewam że może panaso ic coś wiecej zrobił w tym temacie . Możecie coś polecić konkretnego z tej marki ? Sprawdzony aparat ?
polecam ifona
O czym przekonały się Kate Upton, Jennifer Lawrence i jeszcze kilkanaście innych osób :-)
Oo widzę odzew od profesjonalistów profesjonalny. Poszukal bym sam czegoś ale dawno nie interesowałem sie kompaktami i nie wiem co na rynku jest ciekawego.
Z taką stopką ,predzej doradzisz /znajdziesz po konsultacjach aparat dla kumpla niz na podstawie porad,które
będziesz przekazywał zainteresowanemu.
maciek12ss
10-10-2014, 19:55
Chce tylko dostać jakąś opinię. Jak juz napisałem nie obracalem sie w kompaktach juz dawno. Mysle że na pewno na forum znajdzie sie ktoś kto miał podobny dylemat i kupił coś poleci odradzi może czego nie kupować. Nie wiem nawet jakie marki odzucic w czym wybierać. Łatwiej mi by bylo doradzić mu lustro i szkło niz kompakt ..
O czym przekonały się Kate Upton, Jennifer Lawrence i jeszcze kilkanaście innych osób :-)
myślę ze kierowca tira nie będzie musiał nawet hasła zakładać na swoje zdjęcia;)
ja naprawdę uważam ze srajfon robi ładne zdjęcia
Zakres pgniskowych dość szeroki wiec raczej jakis megazoom z w miarę szerokim krótkim końcem do widoczkow. W grre wchodzą tylko nowe aparaty a budzet to 1500zl. Marka obojętna. Kolor i wymiary tez obojetnie.
Proszę bardzo:
Fuji X-S1.W przełozeniu 18-640.Piekne kolory,bogactwo funkcj.
Osobiscie polecam ,bo uzywam na codzień do mniej ważnych fotek.
maciek12ss
10-10-2014, 20:20
No i na ta markę nawet bym nie wpadł :) dzięki za namiar. Takich odpowiedzi oczekiwałem uzywasz polecasz i do tego idealnie wpisuje sie cene i nozliwosci. Powiedz mi coś jeszcze o uzywalnym iso do jakiej wartości mozna używać w dobrym i słabym świetle słabe światło rozumiem np oświetlenie uliczne w nocy.
X-S1 nie nadaje się do robienia fotek podczas jazdy. Tutaj wspomniany G15 byłby znacznie lepszy.
Sprzęt do auta musi mieć dobry uchwyt, dobry Live View, sprawny AF i przede wszystkim dać się obsługiwać jedną ręką. A więc pod palcem wskazującym oprócz spustu, powinien być włącznik i obsługa zoomu, jeśli posiada. Przycisk podglądu natomiast w zasięgu kciuka.
coś jeszcze o uzywalnym iso do jakiej wartości mozna używać w dobrym i słabym świetle słabe światło rozumiem np oświetlenie uliczne w nocy.
Ja używałem do 3200 ,ale PP jest potrzebny,ale najbardzej trochę ,wiedzy,wprawy ,bez tego nic nie będzie .
maciek12ss
10-10-2014, 20:54
Myślę że podczas jazdy kolega nie ryzykował by robienia zdjęć nawet jeśli miał by to wszystko o czym piszesz. Bezpieczeństwo podczas prowadzenia 30 ton na kołach to jednak podstawą i żaden aparat mu tego nie da bo robiaac zdjęcie trzeba oderwać wzrok od drogi. Ważny natomiast jest ogniskowa , łatwość obsługi i gotowe zdjecia bez obrobki do katalogu na kompie. Czyli prosto mówiąc sprawny automat wypluwajacy przyzwoite jpg. Kolega nie będzie robił portretów ani artystycznych zdjęć. Nie będzie robił fotek sportowych. Głównie dokument prosty .
X-S1 nie nadaje się do robienia fotek podczas jazdy. Tutaj wspomniany G15 byłby znacznie lepszy.
Sprzęt do auta musi mieć dobry uchwyt, dobry Live View, sprawny AF i przede wszystkim dać się obsługiwać jedną ręką. A więc pod palcem wskazującym oprócz spustu, powinien być włącznik i obsługa zoomu, jeśli posiada. Przycisk podglądu natomiast w zasięgu kciuka.
- I co jeszcze dla kierowcy TIRA :shock: , :roll: .
Nie sądzę ,aby rozsądny kierowca ciężarówki bawił sie w czasie jazdy tymi wszystkimi ficzerami.
Jeśli Ty tak robisz,to mam nadzieję ,ze jeżdzisz innymi drogami ,niż ja.
maciek12ss
10-10-2014, 20:57
Ok rozumiem. Dzięki za szybką odpowiedź. Jutro przedstawię mu wszystko na chłopski rozum tłumacząc przy zimnym piwku :)
Jutro przedstawię mu wszystko na chłopski rozum tłumacząc przy zimnym piwku
Fuji X-S1 , to zdecydowanie niedoceniany aparat wsród hybryd,szczególnie wśród polskich uzytkowników zniechęconych najnizszymi modelami Fuji.
Ale wystarczy się wczytać w opinie zagraniczne i porównania ,to w tek klasie równolegle ida FZ200 i Fuji X-S1.
Oprócz poczytania o prametrach ,warto potrzymać w łapach ,spory,dobrze leży,gumowata okładzina,nie śliski plastik.
Zresztą ,można zapytać na forum Fuji tak samo jak tutaj.
maciek12ss
10-10-2014, 21:10
No i taki ma być dobrze leżeć w łapie chłopa co ma 90kg. A nie małe pudeleczko w którym nie trafi w przyciski zobaczymy czy mu sie spodoba. Na proc podeslalem wiadomosc. Jeśli masz czas u możliwość będę wdzięczny za odpowiedź z zalacznikami :)
jeff.lebowski
10-10-2014, 21:15
iPhone albo Sony RX100
pan.kolega
10-10-2014, 21:17
- I co jeszcze dla kierowcy TIRA :shock: , :roll: .
Nie sądzę ,aby rozsądny kierowca ciężarówki bawił sie w czasie jazdy tymi wszystkimi ficzerami.
Jeśli Ty tak robisz,to mam nadzieję ,ze jeżdzisz innymi drogami ,niż ja.
Nie ucz ojca... Ligo wie co mówi.
Jak nie zrobisz zdjęcia w czasie jazdy, to będziesz miał tylko zdjęcia stacji benzynowych, parkingów i może stacji ważenia...:roll:
maciek12ss
10-10-2014, 21:40
Nie tylko. Kolega jeździ pi całej europie. Często góry we włoszech. Albo na słowacji. Zdażają sie trasy do finlandi. Towar dowozi bezpośrednio do maluch firm q małych malowniczych miejscowościach jak i wielkich europejskich miastach. Gdzie spedycja wyśle tam leci. Czasami potrzebuje zrobić sobie tez fotkw na imprezie. Czy urlopie. Myślę że właśnie ten zoom go bardzo zadowoli. W poprzedniej 8 letniej malpce nazekal na mały zakres zooma i słaba jakość zdjęć. Smartfona nie używa bo do neta ma laptopa. Do nawigacji nawigacje i analogowe mapy. A aparat ma służyć do zdjęć a nie do łączenia z fb. Wracając do wątku zdjęć podczas jazdy . To sobie tego nie wyobrażam. Sam duzo jeżdżę osobowka 40 tys rocznie. I widze zapatrzonych gości w telefony a ci dopiero jak by ktoś robił czym kolwiek zdjęcie w czasie jazdy. Nie dość że trzeba ustawić aparat na krótki czas że by nie rozmylo wszystkiego przy długim czasie. To jeszcze pilnować kadru. Kolega włączy automat i w czasie jazdy nie ma mowy o jakim kolwoek foceniu czym kolwiek.
Jak nie zrobisz zdjęcia w czasie jazdy, to będziesz miał tylko zdjęcia stacji benzynowych, parkingów i może stacji ważenia.
Cholera, to skąd u mnie fotki:skoczni narciarskich,lodowców ,winnic,portów,marin i innych pierdół ? . Chyba cos przeoczyłem w czasie jazdy .... ,aha te parkingi i betony autostrad :mrgreen: .
Ale nie żałuję tego zaniedbania :lol: .
maciek12ss
10-10-2014, 22:04
Jak napisałem wcześniej to ma być prosty dokument typu " byłem widziałem masz zobacz jak tam fajnie". Najbardziej będzie zadowolony myślę z zakresu ogniskowej.
Cholera, to skąd u mnie fotki:skoczni narciarskich,lodowców ,winnic,portów,marin i innych pierdół ?
Czyli jeżdzisz ciężarówką i zatrzymujesz pojazd przy każdej interesującej skoczni, winnicy, czy marinie, aby wyjść i zrobić jakieś zdjęcia. Dobrze rozumiem?
Bo mam niejasne wrażenie, że bardziej Ci się wydaje, niż wiesz jak to działa.
Nie chce mi się droczyć, ale w skrócie: nie jest ważne czy prowadzisz trucka, osobówkę, czy cokolwiek. Zawsze bezpieczeństwo w ruchu to jest podstawa.
Co nie znaczy, że nie da się robić zdjęć z trakcie jazdy. Jeśli masz odpowiedni aparat, odpowiednio wcześniej przygotowany do strzału, to wzięcie go w rękę, wycelowanie na temat i wciśnięcie spustu nie rozprasza uwagi bardziej, niż sięgnięcie do przycisków radia, albo manipulacji przy GPS-ie.
Powiedziałbym nawet, że spoglądając na ekran GPS odrywasz wzrok od jezdni na dłużej, niż spoglądając na ekran LV będący na wysokości wzroku.
Oczywiście pewnych rzeczy się nie robi. Nie "strzela" się w mieście, nie "strzela" się w dużym ruchu na autostradzie, nie przykłada się oka do wizjera, nie odrywa się drugiej ręki od kierownicy, nie manipuluje sprzętem etc. Dlatego tak ważne jest umiejscowienie "krytycznych" przełączników w aparacie.
Jeśli jednak kierowca nie ma dużego doświadczenia w prowadzeniu trucka, zdecydowanie odradzałbym próby z aparatem.
Aha, żeby nie było: nie jeżdżę TIR-em. Jeżdżę większym i szybszym pojazdem.;)
Aha, żeby nie było: nie jeżdżę TIR-em. Jeżdżę większym i szybszym pojazdem.;)Kierowca bombowca ;-)
Kiedy znowu do NY zawitasz ?
Unikam, jak mogę. To znaczy nie Ciebie, tylko tego miasta porąbanego...;)
NY to cud,miód i orzeszki a nie miasto porąbane;)
Aha, żeby nie było: nie jeżdżę TIR-em. Jeżdżę większym i szybszym pojazdem
Wiem:LOKOMOTYWĄ :mrgreen: .
Ja polecam tak jak koledzy wcześniej G15 (imo do G16 nie warto dopłacać), wygodnie się to trzyma, automat nieźle działa, obiektyw bardzo jasny jak na kompakta (1.8 - 2.8), matryca też musi być spora bo i tło można w portrecie rozmazać, zakres ogniskowych też przyzwoity, jak się kolega poduczy to i dużo funkcji zaawansowanych jest, ostrość w manualu, histogram na żywo, lupa do ostrzenia itp., zawsze można dodatkowo wgrać CHDK. Do tego kręci filmy w bardzo dobrej jakości.
Na co dzień mam do czynienia z dwoma egzemplarzami, jak kiedyś znudzi mi się dźwiganie lustrzanki i kilku szkieł to i sobie coś takiego kupię :)
Jeśli strzały w trakcie jazdy, to tylko lustro ze względu na szybkość, czas i iso ustawione na stałe, dobór przysłony i do tego uniwersalny szybki obiektyw - przekroczony budżet i jakość zdjęć prawdopodobnie zaniżona przez szkiełko, niestety w trakcie jazdy zdjęcia hybrydami zabierają zwykle za dużo czasu i momenty zrobienia zdjęcia zostają za nami ( zanim się poustawia automat przejeżdżamy ładnych "parę metrów") natomiast kierowca tira nie musi robić zdjęć w trakcie jazdy, jest wiele miejsc widokowych które chciałby pokazać, i można się zatrzymać na poboczu, nie wszędzie są zakazy lub mało miejsca i wtedy super zoom okazuje się najlepszy zdjęcia na tv "znakomite", zbliżenia na następną górę, panorama całości itp. ja typuję fuji, oddaje naturalne kolory, miałem sławny s6500, hs10 - gdyby nie ich "powolność" został bym przy nich. a tak mam c 600d i na razie 2 słoiczki t17-50 i s70-300 (kita nie liczę) niestety trzeba je przekładać i nosić.
Nie kleje, czym się różni specyfika doboru aparatu dla "kierowcy TIR'a".
"Kierowcy TIR'a" mają lub nie mają w sobie "czegoś", czego nie mają inni właściciele aparatów ?
pan.kolega
24-10-2014, 16:26
Oczywiście, że specyfika tego zawodu wymaga wyspecjalizowanego sprzętu. Sa nawet firmy, które taki sprzęt oferuja. Po co tracić czas na amatorszczyznę i półśrodki. Polecam Convoy.:idea:;)
Tractor Trailers - Markets (http://convoytechnologies.com/markets/tractor-trailers.html)
Poczytaj recenzje tych aparatów i jak jest z ich AF i jakością jpg'a
Panasonic Lumix DMC-LX7 - Aparaty cyfrowe - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-panasonic-lumix-dmc-lx7.html)
Sony DSC-RX100 czarny - Aparaty cyfrowe - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-sony-dsc-rx100-czarny.html)
Canon PowerShot G16 - Aparaty cyfrowe - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-canon-powershot-g16.html)
G15 to juz ciezko nowy kupić.
Czy kierowca tira daleko ma do elktromarketu? Dziesiątki aparatów do pomacania, popstrykania..
W pierwszym poście wyraźnie padło: "Jest to totalny amator odnośnie fotografii. Potrzebuje aparatu do użytku codziennego jak i do robienia zdjęć ciekawych miejsc w trasie. Nie ma mowy o obróbce zdjęć wiec zdjęcia z aparatu powinny być juz w miarę ładne i gotowe." a Wy doradzacie kompakty dla zaawansowanych amatorów.
polecam ifona
a i telefon jest
a ja dalej +1