PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba o pomoc w wyborze aparatu

szpakus
09-10-2014, 23:46
Witam wszystkich! Jestem tu pierwszy raz, przesiadam sie z sony na canona.
I tutaj proszę o pomoc:
Mam dwa konkretne egzemplarze w podobnej cenie - 500d z przebiegiem ok 40k oraz 40d z przebiegiem ok 60k. Oba w dobrym stanie.
Jeśli chodzi o obiektyw, będę używał Tamron 17-50 2.8 oraz, jak kupię, 50 tki.
Tematy - wszystkiego po trochu, z przewagą ślubów i wesel. Tylko foto.

Pierwsze pytanie dotyczy przebiegów: czy bać się tak wysokich? Czy w tym przypadku skłaniać się do niższego?

Druga sprawa, czy w obydwu sprzętach szumy są podobne, czy z 500d można więcej ukręcić z iso. To z powodu zdjęć w ciemniejszych pomieszczeniach. No i jak w takich radzi sobie AF ( z reguły używam centralnego i kadruję)

I który lepszy?

Z ich gabarytów, wagi, ergonomii i wizjerów zdaje sobie sprawe. Chodzi mi głównie o powyższe dylematy.

Dzięki!
Pozdrawiam!
Sebastian

RobertON
10-10-2014, 07:13
500d i 40k klapnieć, to nie jest wielki przebieg, taki średni. 40D to całkiem niezłe body ze średnim wyświetlaczem, choć już starsze.
W 40D żywotność migawki gwarantowana do 100 tys. zdjęć
Najlepiej weź do ręki jeden i drugi, i zobacz jak Ci pasują.

http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=2&add0=526&add1=755

więcej ukręcić z iso

Rozumiem, że chcesz używać jak najwyższego ISO. Zapewne można, ale przy dobrym naświetlaniu do 800-1000-1200-1600.
Tylko, że i tak będą szumy w ciemnych partiach od 800 w górę. Wymaga to później bardziej "agresywnego" odszumiania.
Tak mam przynajmniej w 50D - matryca również 15 Mpix, choć to podobno "gapless micro lenses".

Skoro może być ciemnawo, to rozglądaj się za jasnymi stałkami 1,8, 1,4 i lampą.

mwitek
10-10-2014, 07:26
W 40d jeśli dobrze pamiętam masz gwarancję 100k. Jeśli padnie przed masz wymianę migawki gratis.

słowiczek
10-10-2014, 10:39
500d i 40d mam w domu ( 500d to sprzęt mojej wifi) i patrząc pd mojej strony 40d lepiej leży w ręku, jest jeszcze lepiej jak podepnę gripa, jak chcesz robić imprezy, to proponuję dokupić. Jest szybki w serii, co dla mnie ma znaczenie, jednakowe ostrzenie na wszystkich punktach, dostęp do wielu zmian w ustawieniach bez konieczności wchodzenia w menu, możliwość wybrania pośrednich wartości iso, których nie ma w 500d. Nie przeszkadza mi brak wysokich wartości iso, i tak rzadko kiedy ( jak muszę) wchodzę na 1000, nie ma sensu męczyć się z szumem, lepiej doświetlić. Lepsze wyważenie po zapięciu większych szkieł. Ze swojej strony polecam 40d;)

tlustyx
10-10-2014, 12:50
Tak jak słowiczek napisał 500D nie ma np. pośrednich wartości ISO, co jest bardzo uciążliwe.
W 40D jest słaby wyświetlacz, trudno określić czy zdjęcie jest np. ostre. Szumy też większe.
Dozbieraj trochę kasy i kup 50D - wyświetlacz i matryca jak w 500D, a reszta jak 40D, czyli 2 w 1.

słowiczek
10-10-2014, 13:17
Tak jak słowiczek napisał 500D nie ma np. pośrednich wartości ISO, co jest bardzo uciążliwe.
W 40D jest słaby wyświetlacz, trudno określić czy zdjęcie jest np. ostre. Szumy też większe.
Dozbieraj trochę kasy i kup 50D - wyświetlacz i matryca jak w 500D, a reszta jak 40D, czyli 2 w 1.

W 50d jest też miko regulacja obiektywu, przydatna rzecz. Tym niemniej nie narzekam na swojego 40d, po prostu na taki aparat było mnie stać:). Nie napisałeś jakim budżetem dysponujesz.

Bangi
10-10-2014, 13:17
Jeśli wybór jest pomiędzy 500d i 40d to ja brałbym 500d - chociażby z tego względu, że jest to puszka nowsza technologicznie, a co do przebiegu to migawka czasem może paść już po kilku tysiącach, a czasem posłużyć dużo więcej niż deklaruje producent, jak już tyle posłużyła, to IMHO jeszcze długo posłuży.
Ale tak czy siak, rada o 50d jest chyba najlepsza ;)

słowiczek
10-10-2014, 13:22
Jeśli wybór jest pomiędzy 500d i 40d to ja brałbym 500d - chociażby z tego względu, że jest to puszka nowsza technologicznie, a co do przebiegu to migawka czasem może paść już po kilku tysiącach, a czasem posłużyć dużo więcej niż deklaruje producent, jak już tyle posłużyła, to IMHO jeszcze długo posłuży.
Ale tak czy siak, rada o 50d jest chyba najlepsza ;)

Inna rzecz, że kucharza nie pytasz o garnki, tylko czy umie gotować:D

Tom77
11-10-2014, 19:54
Witam wszystkich! Jestem tu pierwszy raz, przesiadam sie z sony na canona.
I tutaj proszę o pomoc:
Mam dwa konkretne egzemplarze w podobnej cenie - 500d z przebiegiem ok 40k oraz 40d z przebiegiem ok 60k. Oba w dobrym stanie.
Tematy - wszystkiego po trochu, z przewagą ślubów i wesel. Tylko foto.

Pierwsze pytanie dotyczy przebiegów: czy bać się tak wysokich? Czy w tym przypadku skłaniać się do niższego?

Druga sprawa, czy w obydwu sprzętach szumy są podobne, czy z 500d można więcej ukręcić z iso. To z powodu zdjęć w ciemniejszych pomieszczeniach. No i jak w takich radzi sobie AF ( z reguły używam centralnego i kadruję)

I który lepszy?

Z ich gabarytów, wagi, ergonomii i wizjerów zdaje sobie sprawe. Chodzi mi głównie o powyższe dylematy.

Dzięki!
Pozdrawiam!
Sebastian

40D lepsza ergonomia, wizjer itd. 500D nowszy, lepsza matryca, bajery, itd. Wg mnie 40tys dla 500D to sporo. Mozna dostać 500D w niewielkiej cenie z przebiegiem 8-10tys. 40D można kupić z przebiegiem 15-20tys, trzeba trochę poszukać.
Przebieg to nie tylko migawka ale i zużycie baterii, przycisków, okładzin, elementów plastikowych itd

robson999
11-10-2014, 20:50
Sprzedałem 550d i kupiłem 40d. Ergonomia, obrazek szczególnie z Sigmą 18-35, bezcenne. Nie kupuj 3 cyfrowego Canona, bo to zabawka. 40d służy mi jako wspomaganie podczas ślubów i uwierz...jakość obrazka nieraz przebije te uzyskane z 6d.

dzeej
11-10-2014, 21:25
jakość obrazka nieraz przebije te uzyskane z 6d Chciałbym to zobaczyć :)))

xxkomarxx
11-10-2014, 21:54
Chciałbym to zobaczyć :)))
Chyba jak sie dekielka z obiektywu nie zdejmuje :-)

trothlik
11-10-2014, 22:09
Sprzedałem 550d i kupiłem 40d. Ergonomia, obrazek szczególnie z Sigmą 18-35, bezcenne. Nie kupuj 3 cyfrowego Canona, bo to zabawka. 40d służy mi jako wspomaganie podczas ślubów i uwierz...jakość obrazka nieraz przebije te uzyskane z 6d.
No rewelacja...
Zamienię moje 5 na 40...są chętni? ;)

RobertON
11-10-2014, 22:12
Oddam 50D... Biorę w ciemno Twoją 5-kę :)

zysk
11-10-2014, 22:15
Nie kupuj 3 cyfrowego Canona, bo to zabawka. 40d służy mi jako wspomaganie podczas ślubów i uwierz...jakość obrazka nieraz przebije te uzyskane z 6d
Jakieś przykłady, bo czlowiek sie uczy cały czas ? .

trothlik
11-10-2014, 22:21
Jakieś przykłady, bo czlowiek sie uczy cały czas ? .

a może tam brakuje zera albo i dwóch?
Wówczas sens będzie jasny :D

robson999
12-10-2014, 15:22
No ok, bo widzę, że panowie to wpatrzeni w swoje nowe aparaciki, jak w samych siebie.
Nigdy nie twierdziłem, że 6D generuje słabe zdjęcia. Jest to świetny aparat, ale nie idealny. W linku zamieściłem z djęcia z dwóch niedawnych reportaży. Jeden ślubny a drugi ze spotkania firmowego. Nic szczególnego, nie są to jakieś powazne zlecenia, ponieważ ja dopiero się uczę i zbieram doswiadczenie.
Porównajcie sobie sami, czy zdjęcia z 40D nie są przypadkiem naturalniejsze, z ładniejszymi, cieplejszymi kolorami?

https://drive.google.com/folderview?id=0B8zl1-7zsnNLMGg3YXJsNFk5b3c&usp=sharing

pr83
12-10-2014, 16:13
Najwidoczniej matryca 40D świeci własnym światłem i nadaje cieplejsze, ładniejsze kolory otoczeniu. Na bank nie ma to nic do czynienia z balansem bieli, oświetleniem w pomieszczeniu i późniejszą obróbką... ;)

Kolekcjoner
12-10-2014, 16:30
Mój 40D ma lekką tendencję do ocieplania w stosunku do np. 30D, jest to różnica niewielka. W półtonach trudno to wyrównać balansem bieli czy obróbką. Pewnie ktoś bardzo biegły w obróbce potrafi, mnie się nie chce ;).

becekpl
12-10-2014, 17:50
No ok, bo widzę, że panowie to wpatrzeni w swoje nowe aparaciki, jak w samych siebie.

a może po prostu ucz się dalej?

bo na razie efektów tej nauki brak, a doświadczenia jak widać zerowe
tylko po co się wypowiadasz :shock:

robson999
12-10-2014, 18:13

tylko po co się wypowiadasz :shock:

A jednak cel osiagnąłem:) Jeśli wiesz o czym piszę...

słowiczek
12-10-2014, 19:07
Pomiędzy 40d i 6d jest przede wszystkim przepaść czasowa, a co za tym idzie nowsza technologia, więc nie ma co robić porównań. Szukając opinii użytkowników na temat 40/30d natknąłem się na wypowiedzi na temat wyższości tych korpusów nad 5dmkl, piszący deklarowali, że posiadają obydwa( 5d i jeden i xxd). Mz i tak najwięcej zależy od fotografa, czy bardziej tego, jak potrafi wykorzystać potencjał sprzętu, wyeksponować walory i ukryć wady. Tak myślę.

RobertON
12-10-2014, 19:30
tylko po co się wypowiadasz

Tylko po co te mniejsze i większe uszczypliwości...

Przecież to nie felieton o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad innymi Świętami :)

szpakus
13-10-2014, 09:17
Ale dyskusja rozgorzała!

Dziękuję za zaangażowanie i odpowiedzi.

Koniec końców mam już 500d. Ale inną, przebieg ok 15k, orginalny grip i dodatkowe baterie w zbliżonej cenie - i to przeważyło o kupnie. Inna rzecz, pomacałem chwilę 50d i wiem, że kiedyś u mnie zagości. Teraz poszukam dodatkowego szkła i lampy.
Póki co zrobiłem kilkanaście fotek z Tamronem 17-50 2,8 i bardzo mi to odpowiada!

Jedyny problem to hot piksele (białe kropki, na czułościach od ok iso800, czasy ok 1/30). Wychwyciłem to dopiero oglądając na tv. Zrobiłem mapowanie (czyszczenie ręczne matrycy) i wydaje się że jest lepiej, dokładniej sprawdzę wieczorem. Chyba, że macie co do tego jakieś uwagi i spostrzeżenia? Bo to raczej normalne, że takie hoty powstają, tak?

Pozdrawiam
Seba

aptur
13-10-2014, 14:57
tak, to normalne
nie przejmuj się i rób zdjęcia

Ale dyskusja rozgorzała!

Dziękuję za zaangażowanie i odpowiedzi.

Koniec końców mam już 500d. Ale inną, przebieg ok 15k, orginalny grip i dodatkowe baterie w zbliżonej cenie - i to przeważyło o kupnie. Inna rzecz, pomacałem chwilę 50d i wiem, że kiedyś u mnie zagości. Teraz poszukam dodatkowego szkła i lampy.
Póki co zrobiłem kilkanaście fotek z Tamronem 17-50 2,8 i bardzo mi to odpowiada!

Jedyny problem to hot piksele (białe kropki, na czułościach od ok iso800, czasy ok 1/30). Wychwyciłem to dopiero oglądając na tv. Zrobiłem mapowanie (czyszczenie ręczne matrycy) i wydaje się że jest lepiej, dokładniej sprawdzę wieczorem. Chyba, że macie co do tego jakieś uwagi i spostrzeżenia? Bo to raczej normalne, że takie hoty powstają, tak?

Pozdrawiam
Seba

Jago
14-10-2014, 21:28
uwierz...jakość obrazka nieraz przebije te uzyskane z 6d.

Czyli nie wszystkie zdjęcia z 6D Tobie wychodzą skoro przebija je nieraz poczciwe 40D.

robson999
14-10-2014, 21:59
Czyli nie wszystkie zdjęcia z 6D Tobie wychodzą skoro przebija je nieraz poczciwe 40D.

A Tobie wszystkie wychodzą z 70D??:shock: Tu nie chodzi o to, czy wychodzą czy nie wychodzą. Nie rozumiesz zagadnienia.
Gdyby nie fotografia ślubna, to chyba nie zdecydowałbym się na 6D, a chodzi mi tylko o wygodę w w ustawieniach w reportażu na wysokich wartościach ISO.
Ale nie offtopujmy już, bo to nie jest wątek o 6D. Jedno jest pewne, zdjęcia z 40D mają to coś, co szalenie mi się podoba. Nawet szum jest ładny i jakby to powiedzieć...taki analogowy.

Jago
14-10-2014, 22:17
A Tobie wszystkie wychodzą z 70D??

Oczywiście że nie wszystkie :( Mam jeszcze poczciwe 450D i jeśli coś sknocę w nowym 70D a akurat mi wyjdzie w tym starszym to jednak wtedy nie twierdze, że jakość obrazka nieraz przebije te uzyskane z 70D - to ja miałem na myśli i chyba rzeczywiście się nie zrozumieliśmy :? Jeśli uraziłem to sorry. EOT.

mar_ko
14-10-2014, 22:23
Przecież to nie felieton o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad innymi Świętami :)

Przecież święta Bożego Narodzenia stoją wyżej nad wszystkimi innymi świętami :mrgreen:

słowiczek
15-10-2014, 06:38
500d daje ładny obrazek, poznasz możliwości, zdecydujesz sam, co dalej.

cobalt
15-10-2014, 08:28
...Mam dwa konkretne egzemplarze w podobnej cenie - 500d z przebiegiem ok 40k oraz 40d z przebiegiem ok 60k. Oba w dobrym stanie.
Tematy - wszystkiego po trochu, z przewagą ślubów i wesel. Tylko foto...
No to kup sobie 40D.
A jak dorobisz się na ślubach i rozwodach to pomyśl o FF. Np 5D mkI.
Tamron jest przeciętny, a Sigma ostra i szybka.
Lampę oczywiście już masz, bo bez niej jak bez ręki.

RobertON
15-10-2014, 10:28
A jak dorobisz się na ślubach i rozwodach

Na tych rozwodach :) toś mnie rozbawił.

Rozwód to jest nisza jaką powinni wykorzystać marketingowcy :) i fotografowie rozwodowo-ślubni lub ślubno-rozwodowi.

Szczególna uroczystość - warto to uwiecznić. Wpierw w Sądzie później na koniecznej imprezie "wolnościowej" po rozwodzie.

Anegdotka - ROD STEWART stwierdził, że rozwód to sposób jak urwać facetowi jaja przez portfel. Albo jakoś podobnie :)

zdebik
15-10-2014, 11:35

Pozdrawiam
Seba

Wlacz live view i pomecz tym matryce z 5-10min. Jak sie juz rozgrzeje troszke zrob mapowanie. Powinno pomoc. Hoty bedziesz mial na wysokim iso z 30sek expozycja na 100% wiec tym sie nie musisz przejmowac.

robson999
15-10-2014, 14:34
Oczywiście że nie wszystkie :( Mam jeszcze poczciwe 450D i jeśli coś sknocę w nowym 70D a akurat mi wyjdzie w tym starszym to jednak wtedy nie twierdze, że jakość obrazka nieraz przebije te uzyskane z 70D - to ja miałem na myśli i chyba rzeczywiście się nie zrozumieliśmy :? Jeśli uraziłem to sorry. EOT.

Absolutnie nie uraziłeś:)
To ja chyba niepotrzebnie zacząłem z tym 40D, no ale co ja zrobię, że po prostu podoba mi sie ten aparat.;)