Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon + obiektyw Helios-44-2

asio
09-10-2014, 13:21
Witam,

Niedawno kupiłam adapter M42 i podłączyłam wyżej podany obiektyw do mojego aparatu(dokładniej: Canon 7D).
Wszystko fajnie, zamierzony klimat zdjęć jest, aczkolwiek ostrość. Wiadomo, manual i nie zawsze jest się pewnym.
Czy jest funkcja potwierdzenia ostrości, zaznaczenia krawędzi w jakichś sposób, by obiekt wyostrzony był widoczny?
Kolega ma cyfróweczkę Sony, z tym samym obiektywem i posiada funkcję peaking(krawędzie wyostrzonego przedmiotu zaznaczają się na żółto), bardzo wygodna i przydatna funkcja. Jak to jest z Canonkami?

Pozdrawiam serdecznie.

salas
09-10-2014, 13:39
jest pod warunkiem korzystania z MAGIC LANTERN

asio
09-10-2014, 14:08
Korzystałeś z tego? Polecasz? Jest to bezpieczne?

PawLisKot
09-10-2014, 15:32
Cyfrowrczka canonika
Rewelacja tekst

asio
09-10-2014, 18:46
Cieszę się, że się podoba. Komentarz jednak nie na temat, pozdrawiam :)

salas
09-10-2014, 20:06
Let me google that for you (http://bit.ly/1v7Cfr9) tak będzie najłatwiej ;) powodzenia

Fredka
09-10-2014, 21:45
Ja używam adaptera z potwierdzeniem ostrości i u mnie działa dobrze jak ustawie manualnie ostrość to pika mi kwadrat od ostrości i wiem że jest dobrze. Nie wiem jak to jest w 7 d ale u mnie w 20 nie ma problemu. A co do pytania czy to jest bezpieczne to tak. Nie ma co się tam stać to jest tylko kawałek metalu który łączy aparat z obiektywem więc nie ma co się stać jest to jak najbardziej bezpieczne. Ja bardzo polecam takie rozwiązanie tylko jest czasem zabawy z manualem ale da się przyzwyczaić.

salas
09-10-2014, 22:06
Ja używam adaptera z potwierdzeniem ostrości i u mnie działa dobrze jak ustawie manualnie ostrość to pika mi kwadrat od ostrości i wiem że jest dobrze. Nie wiem jak to jest w 7 d ale u mnie w 20 nie ma problemu. A co do pytania czy to jest bezpieczne to tak. Nie ma co się tam stać to jest tylko kawałek metalu który łączy aparat z obiektywem więc nie ma co się stać jest to jak najbardziej bezpieczne. Ja bardzo polecam takie rozwiązanie tylko jest czasem zabawy z manualem ale da się przyzwyczaić.

chodziło o to czy ML jest bezpieczny a nie m42 :)
Ludzie używają i się nie boją i większość poleca :)
poszukaj w googlach poszukaj na forum i będziesz miała odpowiedź!

Element7th
09-10-2014, 22:20
Ludzie używają i się nie boją i większość poleca :)

Otóż to... mam w 5D jakąś wersję alpha ML. Pewnie sami twórcy byli zdziwieni, że działa i myślę, że bezpieczniej było pewnie umyć aparat w misce niż to instalować, a jednak się skusiłem ;)

RobertON
10-10-2014, 08:07
Czy jest funkcja potwierdzenia ostrości, zaznaczenia krawędzi w jakichś sposób, by obiekt wyostrzony był widoczny?

Tak właśnie działa Magic Lantern. Mam na kartach dla dwóch body 1100D i 50D.
Działa i nie mam powodów do narzekań.

Właśnie Focus Peaking jest najczęściej wykorzystawaną funkcją i nie tylko dla manualnych obiektywów.