PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 70-200 - w kilku słowach ;)

PatriX
30-03-2006, 12:47
Witam wszystkich :)
Od długiego juz czasu przymierzam sie do zakupu obiektywu Canon 70-200 F/4 ... Ale cały czas wyszukuję atrakcyjnej oferty ... No i znalazłem coś na allegro a mianowicie: http://allegro.pl/item95350510_canon_70_200_f_4_l_nowy_gwarancja.htm l Co sądzicie o tej ofercie? Znacie moze jakieś dojście tanie do tego obiektywu? Ale chodzi tylko i wyłącznie o nowy :] A tu http://allegro.pl/search.php?string=70-200&order=p to co aktualnie na allegro ;) Pomóżcie PROSZE :D:D Może ktoś ma dojście jakieś żeby sprowadzić taniej ? A i pytanko ... LEPIEJ MADE IN JAPAN niż MADE IN USA prawda ? ? ? PoZdrAwiam

AQUANTA
30-03-2006, 13:07
Jeśli chodzi o oferte Fotomedia i EuroCamera (za 2400) to jest jeden problem.
Nie mają ich na stanie, a pomimo to wystawiają aukcje.
Sam oczekuje i wydzwaniam do nich co kilka dni.

towersivy
30-03-2006, 13:47
Moze ta oferta... http://allegro.pl/item94692535_canon_70_200_f4_swietna_jakosc_za_gro sze.html

Cena dobra

Robson01
30-03-2006, 14:08
Ta firma wystawiła ostatnio kilka szkieł "po prezentacji" z 11-miesięczną gwarancją. Pytanie tylko co to za prezentacja i jak długo trwała (poziom eksploatacji).

PatriX
30-03-2006, 16:48
Koleś pisze że za 2080zł sprzeda z 11 miesięczną gwarancją a mogę mieć całkiem nowy za 2299zł to chyba lepiej ten nowy ... A poza tym pisze ze osłone osobno kupował a powinna byc w zestawie więc cos jest kombinowane :]

Heh fajnie w tej aukcji co podawałem było 6dni do końca a ktoś juz wykupił obiektyw... Pewnie ktoś z Was :> Poradź się to Cię zjedząnooo ... ŻARTUJĘ:)

sandr
30-03-2006, 17:34
Wyszukujesz atrakcyjnej oferty? Też wyszukiwałem, aż sobie uświadomiłem że jak dla mnie - gwarancja i ew. możliwość wymiany na inną sztukę są warte więcej niż 10% (taka jest przybliżona różnica cen: nowy/używka). Kupiłem w zeszłym tygodniu w FOTOMEDIA i nie żałuję wydanych 2400.- Ale, to była moja kalkulacja, zrób jak uważasz 8-) ...

PatriX
01-04-2006, 18:03
Wyszukujesz atrakcyjnej oferty? Też wyszukiwałem, aż sobie uświadomiłem że jak dla mnie - gwarancja i ew. możliwość wymiany na inną sztukę są warte więcej niż 10% (taka jest przybliżona różnica cen: nowy/używka). Kupiłem w zeszłym tygodniu w FOTOMEDIA i nie żałuję wydanych 2400.- Ale, to była moja kalkulacja, zrób jak uważasz 8-) ...
Ale ta oferta to własnie nowy obiektyw z gwarancją:)

yogo65
01-04-2006, 21:24
Witam wszystkich :)
Od długiego juz czasu przymierzam sie do zakupu obiektywu Canon 70-200 F/4 ... Może ktoś ma dojście jakieś żeby sprowadzić taniej ? A i pytanko ... LEPIEJ MADE IN JAPAN niż MADE IN USA prawda ? ? ? PoZdrAwiam
Witam serdecznie!
Jeśli nie ma dla Ciebie znaczenia biel obiektywu a ważna jest jakość, to proponowałbym Sigmę 70-200 f/2.8 EX HSM. Naprawdę niezły obiektyw a jasne szkło nieraz pomaga w trudnych warunkach oświetleniowych. Czasami f/4 nie wystarcza. Ja osobiście widziałem kiedyś ofertę za 2500,- Nie był to obiektyw nowy, ale znałem właściciela i kupiłbym go od niego w ciemno. Jeśli zależy Ci na nowym i niezłej cenie to za jakieś $650-670 można już to szkiełko kupić w Stanach. To niewiele ponad 2000,- PLN. Teraz tylko kwestia transportu... A jeśli chodzi o kwestię MADE IN...myślę, że to nie ma większego znaczenia, ale moje "myślę" nie jest podparte żadnymi dowodami...

PatriX
02-04-2006, 12:48
No ja właśnie słyszałem że MADE IN ... To wielka różnica :) I nie ma porównania ze sprzętem z Japoni... A co do SIGMY ... Canon ma szybszy AF a to do sportu bardzo przydatne jak i do innych zdjęć ... Więc zastanawiam się nad Canonem F/4 bo F/2.8 jest ciut drogie ;)

yogo65
02-04-2006, 16:38
No ja właśnie słyszałem że MADE IN ... To wielka różnica :) I nie ma porównania ze sprzętem z Japoni... A co do SIGMY ... Canon ma szybszy AF a to do sportu bardzo przydatne jak i do innych zdjęć ... Więc zastanawiam się nad Canonem F/4 bo F/2.8 jest ciut drogie ;)
No właśnie...Ja też słyszałem, ale dowodów na to nie mam. Przyznam się szczerze, że wszystkie obiektywy które posiadam są Made in Japan. Z tego co wiem nawet oznaczenia na obiektywch nie przewidują opcji Made in USA. Może myślisz o tzw wersjach Japan i Imported zaznaczanych głównie w amerykańskich sklepach internetowych jako USA, ale to zupełnie inna sprawa. Tam chodzi o kwestię ew. realizacji gwarancji. Z tego co wiem symbole na obiektywach wskazują na trzy miejsca, w których obiektywy mogą być produkowane, a mianowicie:
1. U = Utsunomiya, Japan
2. F = Fukushima, Japan
3. O = Oita, Japan
Natomiast co do różnicy w prędkości AF, pewnie, że jest ale jak dla mnie to róznica jest na tyle niewielka, że ja osobiście wolałbym mieć jaśniejszy (przez to szybszy) obiektyw (i mam), bo z f/4 w warunkach, które zazwyczaj są podczas halowych imprez sportowych (pomijając imprezy pod gołym niebem) niewiele można zdziałać bez podnoszenia ISO w nieskończoność.

fotomania
04-04-2006, 15:43
Ta firma wystawiła ostatnio kilka szkieł "po prezentacji" z 11-miesięczną gwarancją. Pytanie tylko co to za prezentacja i jak długo trwała (poziom eksploatacji).

Poziom eksploatacji jest zawsze opisany w aukcji . Czesto sa ta obiektywy fabrycznie nowe . W ktorych opakowanie zostalo zniszczone , w ktorych ktos zgubil oslone . W ktorych nie bylo dekielka bo lezaly sobie na wystawie i cos sie komus zgubilo .
Fotomedia dostaje miesiecznie z 6-8 takich obiektywow , to ze maja wystawione zawsze i wszedzie i pod roznymi nickami nie znaczy ze maja .
Jezeli ktos jest normalny i potrafi napisac maila powola sie na boarda lub na precla dostanie lekki rabacik na kazde szklo jakie jest wystawione na allegro . Bo to jest moje konto :))

No właśnie...Ja też słyszałem, ale dowodów na to nie mam. Przyznam się szczerze, że wszystkie obiektywy które posiadam są Made in Japan. Z tego co wiem nawet oznaczenia na obiektywch nie przewidują opcji Made in USA. Może myślisz o tzw wersjach Japan i Imported zaznaczanych głównie w amerykańskich sklepach internetowych jako USA, ale to zupełnie inna sprawa. Tam chodzi o kwestię ew. realizacji gwarancji. Z tego co wiem symbole na obiektywach wskazują na trzy miejsca, w których obiektywy mogą być produkowane, a mianowicie:
1. U = Utsunomiya, Japan
2. F = Fukushima, Japan
3. O = Oita, Japan
Natomiast co do różnicy w prędkości AF, pewnie, że jest ale jak dla mnie to róznica jest na tyle niewielka, że ja osobiście wolałbym mieć jaśniejszy (przez to szybszy) obiektyw (i mam), bo z f/4 w warunkach, które zazwyczaj są podczas halowych imprez sportowych (pomijając imprezy pod gołym niebem) niewiele można zdziałać bez podnoszenia ISO w nieskończoność.

W tej chwili jezeli chodzi o elki dziala tylko Utsonomiya . Nie ma elek produkowanych w USA albo gdzies w PLD wietnamie .
Wersja tzw imported to obiektywy sprowadzane przez duze firmy prosto z fabryk lub od innych dostawcow z pominieciem dystrybutora krajowego .

Dokladnie na takiej samej zasadzie na allegro macie Sigme od econsultu oraz sigme z niemiec . Tak samo jest z Fuji , fuji polska i fuji niemcy . I tak samo bylo z minolta niemiecka i minolta polska .