Zobacz pełną wersję : Jak nosić statyw?
Pytanie brzmi:
Jak nosicie statyw? Zwłaszcza podczas dłuższych pieszych wędrówek.
Przypinacie do plecaka? Czy może w futerale na ramieniu? Czy może jeszcze jakiś inny sposób?
Miałem ze sobą w górach manfrotto befree, bo taki sobie sprawiłem na wyjazd, niestety mój plecak nie ma mocowania dla statywu i noszenie go na ramieniu było straszliwą udręką :(
Mam mocowanie przy plecaku i tak zazwyczaj noszę, czasem po prostu w ręku - ot cała filozofia :shock:
niestety mój plecak nie ma mocowania dla statywu i noszenie go na ramieniu było straszliwą udręką
Doszycie uchwytów/kieszeni,rzepów jest całkiem proste i raczej nie kosztowne, a może czas zmienic plecak ? :lol: .
How to carry a tripod: pro tips you won't find in any guide book | Digital Camera World (http://www.digitalcameraworld.com/2013/01/19/how-to-carry-a-tripod-pro-tips-you-wont-find-in-any-guide-book/) %) tu jakie bajery :O
Pewnie doszyję małą zapinkę na górze plecaka, a na dole mam siatkę :O
Zmiana plecaka w planach, ale to przed jakimś wyjazdem, póki co wystarczy to co mam :)
DOkup pokrowiec
A wtedy na ramieniu albo jest za co przymocowac do plecaka....
DOkup pokrowiec
A wtedy na ramieniu albo jest za co przymocowac do plecaka....
Mam pokrowce w domu nawet 3 :p
jeden manfrotto od 190xprob drugi duży od triopo i jeden dedykowany od befree ale nie bardzo wiem jak to zamocować do plecaka?
Jedyne co mi przychodzi do głowy to pasek na górę plecaka i scisnąć tak żeby plecak był pod plecakiem?
Pytanie brzmi:
Jak nosicie statyw? Zwłaszcza podczas dłuższych pieszych wędrówek.
Noszenie statywu zawsze powierzam mojemu asystentowi, konkretnie żonie.
Nosi go w pokrowcu na ramieniu i rozstawia w razie potrzeby.
Jak dotąd zalety tego sposobu noszenia statywu przeważają nad wadami.
Szacun, marfot
To rozwiazanie jest super pod warunkiem miecia/posiadania zony
Muszę zintensyfikowac działania na sympatii;)
Niestety moja druga połówka nie chce nosić :D dlatego ja targałem wszystko a ona sobie wygodnie śmigała :( :( :( :(
Becek to jak z tym mocowaniem do plecaka w pokrowcu?
Wszystkie moje plecaki maja uchwyt na górze (taka raczka) i do nich wiąże rzeczy-statyw,buty,bidon...
--- Kolejny post ---
W zależności co potrzeba
Wszystkie moje plecaki maja uchwyt na górze (taka raczka) i do nich wiąże rzeczy-statyw,buty,bidon...
--- Kolejny post ---
W zależności co potrzeba
no i już jest git :p przetestuje w przyszły weekend jak z wygodą :)
dzięki
Ja nosze w reku lub w torbie na ramieniu. Żona nosi czasem blendę ^^ (ale pomysl ze statywem coraz bardziej mi sie podoba ).
ja mam tak:
https://canon-board.info/imgimported/2014/10/LoweProTrekker400AW2_thumb5-2.jpg
źródło (http://lh6.ggpht.com/_mym2CavuG8c/TBjBItpXWeI/AAAAAAAAAMs/z39qnWfSTWA/LoweProTrekker400AW2_thumb5.jpg)
http://lh6.ggpht.com/_mym2CavuG8c/TBjBItpXWeI/AAAAAAAAAMs/z39qnWfSTWA/LoweProTrekker400AW2_thumb5.jpg?imgmax=800
m.in. pod tym katem sobie kupowalem plecak...
no właśnie na środku najlepiej, bo z boku trochę przeciąża na bok :o
Pewnie zmienię plecak, ale to już kiedyś, póki co jakoś będzie.
Dzięki za odpowiedzi
Ja mam zupełnie inaczej - kieszeń na statyw jest na boku. ;)
(nie przeciąża, bo statyw jest lekki, a w dodatku masz niczym niezakłócony dostęp do klapy górnej)
Noszenie w ręce lub przez ramię jest bardzo dobre, jeśli trzeba iść po płaskim nie dłużej niż 57 minut. W terenie o składowej pionowej większej niż 5 metrów i do tego zmieniającej się stochastycznie, statyw najlepiej przymocować jak wyżej; nawet przywiązanie w pokrowcu do plecaka (co sugeruje becekpl) jest wkurzające na dłuższą metę, bo statyw drga i podskakuje - przetestowałem osobiście.
--- Kolejny post ---
Wrzuć kilka zdjęć z tych gór, a nie odwracaj uwagi statywem. ;)
Ja mam zupełnie inaczej - kieszeń na statyw jest na boku. ;)
(nie przeciąża, bo statyw jest lekki, a w dodatku masz niczym niezakłócony dostęp do klapy górnej)
Noszenie w ręce lub przez ramię jest bardzo dobre, jeśli trzeba iść po płaskim nie dłużej niż 57 minut. W terenie o składowej pionowej większej niż 5 metrów i do tego zmieniającej się stochastycznie, statyw najlepiej przymocować jak wyżej; nawet przywiązanie w pokrowcu do plecaka (co sugeruje becekpl) jest wkurzające na dłuższą metę, bo statyw drga i podskakuje - przetestowałem osobiście.
--- Kolejny post ---
Wrzuć kilka zdjęć z tych gór, a nie odwracaj uwagi statywem. ;)
nie mam co pokazywać :D
A ze statywem na bok, na drugi bok butelka wody i jest RÓWNO :D
Czy na bok, czy na środku, to cecha piątej kategorii - tak się przekomarzam.
Akustyku, podoba mi się Twój plecak - podaj firmę i model.
Czy na bok, czy na środku, to cecha piątej kategorii - tak się przekomarzam.
Akustyku, podoba mi się Twój plecak - podaj firmę i model.
Lowepro Pro Trekker 600 AW - Plecak Lowepro - Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/lowepro-pro-trekker-600-aw/26907s?gclid=CPqLvujRl8ECFesJwwodAr0AXg)
no właśnie na środku najlepiej, bo z boku trochę przeciąża na bok :o
Pewnie zmienię plecak, ale to już kiedyś, póki co jakoś będzie.
Dzięki za odpowiedzi
Patrz na allegro, pojawiają sie fajne używki.
Masz racje, mocowanie z boku może bardzo przeciążać.
Lowepro Pro Trekker 600 AW - Plecak Lowepro - Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/lowepro-pro-trekker-600-aw/26907s?gclid=CPqLvujRl8ECFesJwwodAr0AXg)
w moim przypadku 400AW. juz i tak jest wielki
Akustyk a mógłbyś powiedzieć czy do tej 400 wejdzie 70d z tamronem 150-600? Bo nie wiem czy do 300 by sie zmiescil.
nie mam pojecia. wedlug specyfikacji szklo ma tylko 26cm dlugosci bez oslony i jako takie bez problemu wejdzie.
ale moze zmierz linijka szklo a ja sprawdze plecak
Hej, wiesz co zmierzyłem i body+obiektyw ma 35cm bez osłony a z osłoną 44cm. Czy mógłbyś sprawdzić to dla mnie? Będę wdzięczny. Pozdrawiam.
sprawdzilem. komora 400-tki ma dlugosc 45cm i tam jest jeszcze drobny luz na rozciagniecie (tak z 1-1,5 centymetra) jakby bylo trzeba
Super, wielkie dzięki. Czyli na upartego nawet z założona osłoną zmieszczę zestaw. Pozdrawiam