Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EOS 40d i obiektyw 50 1,8

marcpro
03-10-2014, 09:49
Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum, to na samym początku chciałbym wszystkich gorąco powitać.

Kilka dni temu kupiłem używanego EOS 40d i podpiąłem pod niego standardową 50 Canona ze światłem 1,8 (obiektyw ten został mi z czasów, kiedy miałem jeszcze analogową 300).
No i niby wszystko jest dobrze, obiektyw ostrzy, aparat robi zdjęcia, ale zastanawia mnie jedna rzecz.
Jak mam aparat w tzw. strefie twórczej (P, Tv, Av, M, itd.) to aby ustawić ostrość muszę wcisnąć przycisk „AF-ON” bo wciśnięcie do połowy przycisku migawki nic nie daje.
Natomiast jak aparat jest w tzw. strefie podstawowej (obrazkowej) to wszystko jest OK i spust migawki uruchamia ostrzenie obiektywu.

No i teraz nie wiem, czy ja coś robię źle czy może aparat lub obiektyw jest uszkodzony.
W instrukcji obsługi (str. 76-79) jest napisane, że w strefie twórczej, bez względu na tryb AF wciśnięcie do połowy guzika migawki powoduje ustawienie ostrości.
A u mnie nic takiego się nie dzieje.

Pozdrawiam,
Marcin B.

mirasb
03-10-2014, 09:55
Przywróć ustawienia fabryczne w aparacie. Prawdopodobnie poprzedni właściciel przypisał działanie AF do przycisku AF-ON . Niektórzy tak wolą .
Pozdrawiam
Mirek

Merde
03-10-2014, 10:15
Ja jednak proponuję pozostać przy tej konfiguracji i po prostu nauczyć się jej używać.

Jeśli jednak będziesz się upierał, to ustaw na "0":
C.FnIV:Operowanie/Inne
Spust migawki/Przycisk AF-ON

mwitek
03-10-2014, 13:02
A mogłeś tez zajrzeć do instrukcji aparatu... :-P

salas
03-10-2014, 13:11
A mogłeś tez zajrzeć do instrukcji aparatu... :-P
Normalka u nowych użytkowników :D
Łatwiej założyć temat i dostać odpowiedź :p

crasta
03-10-2014, 13:16
Normalka u nowych użytkowników :D
Łatwiej założyć temat i dostać odpowiedź :p

przeciez napisal ze cos tam czytal:

W instrukcji obsługi (str. 76-79) jest napisane, że w strefie twórczej, bez względu na tryb AF wciśnięcie do połowy guzika migawki powoduje ustawienie ostrości. ;)

słowiczek
04-10-2014, 11:37
Na dobrą sprawę wystarczy ze zrozumieniem przeczytać menu, przynajmniej mnie wystarczyło, aby skonfigurować aparat pod swoje wymagania.

marcpro
06-10-2014, 10:35
Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc.
Rzeczywiście tak jak napisał Merde, ustawienie tej funkcji na 0 rozwiązało problem.

Ponieważ w kwestii instrukcji obsługi czuję się wywołany do tablicy - to chciałbym dodać że przed zadaniem pytania przeczytałem ją. No ale biorąc pod uwagę to, że w temacie lustrzanek cyfrowych jestem jeszcze koloru trawy - to większość tych terminów i określeń jest dla zupełnie nowa, a niektóre zapisy z instrukcji kompletnie niezrozumiałe.
No i stąd to moje pytanie - nie z lenistwa, tylko bardziej z niezrozumienia tematu.
No ale się uczę i z każdym kolejnym czytaniem instrukcji jest coraz lepiej :p

Pozdrawiam,
Marcin.