Zobacz pełną wersję : Sprzęt studyjny dla początkującego
Witam,
zaczynam powoli rozglądać się za sprzętem "studyjnym" dla początkującego. Chciałem doposażyć jeden pokój i zamienić go w domowe studio do użytku prywatnego. O ile statyw i tła to nie problem, to czy warto pchać się w zestawy lamp? Czy lepiej zakupić lampę błyskową do aparatu? Prosiłbym o jakieś konkretne modele, które mógłbym porównać.
Sprzęt jakim dysponuję to:
Canon 60D + 50mm 1.4, 85mm 1.8
Pozdrawiam serdecznie.
bajker83
01-10-2014, 13:59
Oj zaraz komuś się dostanie ;)
octopusik
01-10-2014, 14:55
Przede wszystkim, te obiektywy dosyć wąskie będą z 60D do ludzi lub większych przedmiotów, no chyba, że masz duży pokój :) Lampy? Oczywiście, jedna lub dwie na start wystarczą np. CY 200Ws lub 300Ws do tego parasolka/softbox, wszystko zależy co będziesz robił zestawem. Lampy reporterskie często będą za słabe, ale ponownie, zależy do czego. Jaki budżet?
Przede wszystkim, te obiektywy dosyć wąskie będą z 60D do ludzi lub większych przedmiotów, no chyba, że masz duży pokój :) Lampy? Oczywiście, jedna lub dwie na start wystarczą np. CY 200Ws lub 300Ws do tego parasolka/softbox, wszystko zależy co będziesz robił zestawem. Lampy reporterskie często będą za słabe, ale ponownie, zależy do czego. Jaki budżet?
Witam,
pokój ma jakieś 3x4m i światło z przodu. Okno jest na wprost ściany, na której chciałbym statyw i tła ustawić. Zdjęcia mają być typowo portretowe. Zastanawiałem się również nad Speedlite 420EX lub 430EX zamiast lamp stojących. Jaki budżet? W sumie nie jest mocno ograniczony, ale jako że ma to być typowo domowe "studio" do użytku własnego to chciałbym jest zbudować w oparciu o jak najmniejsze nakłady finansowe.
Pozdrawiam.
bajker83
02-10-2014, 10:18
Osobiście nie zasłaniał bym okna. Kombinuj w ten sposób ;)
https://www.dropbox.com/s/cqmkivax8u3kj1x/Bez%20nazwy-2.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/u4z8df0a743wo8w/Bez%20nazwy-1.jpg?dl=0
sprzęt
Quantuum Move 300 - Lampy studyjne - Wyposażenie studia - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/lampa-quantuum-move-300.html)
Quantuum Beauty dish (Radar) biały o średnicy 55cm - Akcesoria do lamp studyjnych - Wyposażenie studia - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/czasza-quantuum-beauty-dish-radar-bialy-o-srednicy-55cm.html)
Phottix Statyw Foto Video z Boomem typu żuraw + pokrowiec - Akcesoria do lamp studyjnych - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/phottix-statyw-foto-video-z-boomem-typu-zuraw-i-pokrowiec.html)
FUNSPORTS BLENDA 2W1 56 SREBRNO/BIAŁA - Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/funsports-blenda-2w1-56-srebrno-biala.html)
FUNSPORTS STATYW W803 - Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/funsports-statyw-w803.html)
FUNSPORTS UCHWYT UNIWERSALNY - KLIPS 4001 - Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/funsports-uchwyt-uniwersalny---klips-4001-.html)
do tego wyzwalacz radiowy
Zmodyfikował bym trochę pomysł Bajkera. Jedna lampa ci się szybko znudzi, małe pole manewru. Dla mnie q. Move300x2, na zwykłych statywach. Do tego jeden softbox, słoneczko, strumienica, blenda, oczywiście jakieś akcesoria. Wyzwalane toto q. Navigator (on chyba obsługuje te lampy, a jest wygodny). Jeśli tylko portret, to możesz lamy zastąpić systemówkami ale o większej mocy niż 430.
bajker83
02-10-2014, 10:55
Zmodyfikował bym trochę pomysł Bajkera. Jedna lampa ci się szybko znudzi, małe pole manewru. Dla mnie q. Move300x2, na zwykłych statywach. Do tego jeden softbox, słoneczko, strumienica, blenda, oczywiście jakieś akcesoria. Wyzwalane toto q. Navigator (on chyba obsługuje te lampy, a jest wygodny). Jeśli tylko portret, to możesz lamy zastąpić systemówkami ale o większej mocy niż 430.
Wiesz to i tak już duży wydatek, po tym zestawie stwierdzi pewnie sam co mu brakuje i gdzie dołożyć światła ;)
Przy fleszach to i tańsze statywy wystarczą i boom tańszy się znajdzie... Coś za coś...
pe.en.de
10-11-2014, 18:24
Taniej, taniej, taniej - bo to dla poczatkującego.
Też tak myślałem, najpierw lampki CY, potem jakies dziurkowane tła, bo tanie jak barszcz.
Aż nadchodzi kiedyś czas na lepszy aparat, obiektywy, większe odległości.
I znowu dylemat, co teraz? Ano to co dawniej, lepsze ale tanio, więc Lampy DPSIII kartonowe tła itp.
I co ? i jajo. Fripers wypiął się sie na klienta, wyprzedał z tanich lamp co miał na magazynie i więcej DPS-ów nie sprowadza.
A tu znów, światła mocniejsze potrzebne a system sterowania zdalnego nie kompatybilny. Pojdą lampki w ślad za CY.
No to wracając do tytułu: "Sprzęt studyjny dla początkującego" - zastanów się, jak długo będziesz początkującym.
I ostrzeżenia dwa:
1 fizycznie serce boli gdy wywalsz działający sprzęt.
2 omijaj fripers szerokim łukiem.
Taniej, taniej, taniej - bo to dla poczatkującego.
Też tak myślałem, najpierw lampki CY, potem jakies dziurkowane tła, bo tanie jak barszcz.
Aż nadchodzi kiedyś czas na lepszy aparat, obiektywy, większe odległości.
I znowu dylemat, co teraz? Ano to co dawniej, lepsze ale tanio, więc Lampy DPSIII kartonowe tła itp.
I co ? i jajo. Fripers wypiął się sie na klienta, wyprzedał z tanich lamp co miał na magazynie i więcej DPS-ów nie sprowadza.
A tu znów, światła mocniejsze potrzebne a system sterowania zdalnego nie kompatybilny. Pojdą lampki w ślad za CY.
No to wracając do tytułu: "Sprzęt studyjny dla początkującego" - zastanów się, jak długo będziesz początkującym.
I ostrzeżenia dwa:
1 fizycznie serce boli gdy wywalsz działający sprzęt.
2 omijaj fripers szerokim łukiem.
To trochę śmieszne, odradzanie firmy, bo nie ma w ofercie czegoś, co akurat chciałeś kupić.
Napisałeś, że przyszedł czas na lepszy aparat, obiektywy, i uważasz, że to naturalna kolej, ale w odniesieniu do lamp uważasz, że sprzedawca Cię "zdradził" lub "oszukał"? Przecież mogłeś od razu kupić np. FF i komplet stałek klasy L, i uzupełnić zestaw o lampy Bowens lub Elinchrom. Wybrałeś tańszy sprzęt, więc odradzanie sprzedawcy na tej podstawie nie jest zbyt rozsądne.
pe.en.de
12-11-2014, 00:17
Zdradził ?
Raczej oszukał, zatajając informację że towar jest na wyczerpaniu a on nie ma zamiaru dalej prowadzić asortymentu.
Podobnie oszukują tam w "gratisach", prowadząc na siłę sprzedaż wiazaną, piszą że do lampy dokładają gratis czasę 17 cm.
Na fakturze widnieje zaś zupełnie coś innego - czasza ma swoją pozycję z ceną a lampa swoją. Teraz mam pięć "darmowych" czasz 17 cm za które musiałem zapłacić bo inaczej nie mogłem dokupić lampy do kompletu.
Do kompletu, którego nie mogę już rozwijać.
Kiedyś miałem nóż na gardle i potrzebowałem jeszcze jedną lampe 800ws. Była sobota na godzine przed zamknięciem, wpadłem zdyszany złapałem co dali i do roboty.
Dopiero po kilku dniach ze zdumieniem zacząłem przyglądać się opakowaniu, w którym przyniosłem lampę.
Nie było ono poobijane lecz miało papierowe zapadki tak wyrobione, jak by ktoś je ze sto razy otwierał i zamykał.
Ponieważ wcześniej nie mieli tych lamp na stanie, to w świetle tego co wiem dziś, sądzę że od kogoś znajomego odebrali wyeksploatowany sprzęt i mnie go wcisnęli.
Zdradzili?
Nie, - oszwabili , zrobili ze mnie frajera, nabili w butelkę, wykorzystali okazję moim kosztem - to właściwsze określenia.
Tytuł powinien być taki : Jaki i skąd sprzęt dla początkującego.
bajker83
11-12-2014, 16:52
Zdradził ?
Raczej oszukał, zatajając informację że towar jest na wyczerpaniu a on nie ma zamiaru dalej prowadzić asortymentu.
Podobnie oszukują tam w "gratisach", prowadząc na siłę sprzedaż wiazaną, piszą że do lampy dokładają gratis czasę 17 cm.
Na fakturze widnieje zaś zupełnie coś innego - czasza ma swoją pozycję z ceną a lampa swoją. Teraz mam pięć "darmowych" czasz 17 cm za które musiałem zapłacić bo inaczej nie mogłem dokupić lampy do kompletu.
Do kompletu, którego nie mogę już rozwijać.
Kiedyś miałem nóż na gardle i potrzebowałem jeszcze jedną lampe 800ws. Była sobota na godzine przed zamknięciem, wpadłem zdyszany złapałem co dali i do roboty.
Dopiero po kilku dniach ze zdumieniem zacząłem przyglądać się opakowaniu, w którym przyniosłem lampę.
Nie było ono poobijane lecz miało papierowe zapadki tak wyrobione, jak by ktoś je ze sto razy otwierał i zamykał.
Ponieważ wcześniej nie mieli tych lamp na stanie, to w świetle tego co wiem dziś, sądzę że od kogoś znajomego odebrali wyeksploatowany sprzęt i mnie go wcisnęli.
Zdradzili?
Nie, - oszwabili , zrobili ze mnie frajera, nabili w butelkę, wykorzystali okazję moim kosztem - to właściwsze określenia.
Tytuł powinien być taki : Jaki i skąd sprzęt dla początkującego.
nie zazdroszczę :/
Witam,
zaczynam powoli rozglądać się za sprzętem "studyjnym" dla początkującego. Chciałem doposażyć jeden pokój i zamienić go w domowe studio do użytku prywatnego. O ile statyw i tła to nie problem, to czy warto pchać się w zestawy lamp? Czy lepiej zakupić lampę błyskową do aparatu? Prosiłbym o jakieś konkretne modele, które mógłbym porównać.
Sprzęt jakim dysponuję to:
Canon 60D + 50mm 1.4, 85mm 1.8
Pozdrawiam serdecznie.
lampe kupisz za grosze na allegro,wystarczy Ci nawet jakis Yaungsun czyli tania Chińszczyzna....za 200zł (pozytek bo mzona wziąc w kieszen i isc w plener) ...
Jesli jednak impreza z bateriami Cie az tak nie pociąga,pomysl o tanich lampach stainer z allegro. wg mnie są ok,wykonałem nimi juz bardzo duzo sesji,swiecą wyśmienicie !