Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : YN-560TX - pierwsze wrażenia

pawko
30-09-2014, 15:05
witajcie.
jestem po pierwszym zleceniu sobotnim na którym działał dzielnie w boju sterownik radiowy YONGNUO YN-560-TX Canon.
Praca na zmianę na 2 body 5D - synchro 1/200 bez problemu przez cały czas. Ani razu wyzwalacz nie zawiódł.
zestaw lamp z którym pracował to 2x YN -560III , 2xodbiorniki RF603II na których pracowała jedna 580exII-canona i jedna yn-560II.
piękna sprawa sterowanie w grupach idealne.... tylko trzeba było się na początku trochę przestawić z chodzenia do lamp "na piechotę" na zdalne korygowanie ustawień YN-560III
tak jak wspomniałem już wcześniej w jakimś wątku - brakuje mi tylko do tego wspomagaczki AF w tym urządzeniu ...

wyłączyłem na wszystkich lampach tryb uśpienia więc nie wiem jak działa wybudzanie lamp - mi to jest na razie nie potrzebne.

Konfiguracja zestawu banalna..... jedyny problem sprawiło mi aktywowanie GRUP w lampach yn-560III - funkcja jest wyłączona i włącza się ją przy pomocy wyzwalacza YN-560tx - musiałem jednak przeczytać instrukcję do yn-560TX ;-) i poszło bez problemów...

czasami jednak brakowało w niektórych miejscach na sali jednak lampki na body ale już wymyśliłem na to patent ;-) lub kupie YN-560IV - ma być to lampa z wbudowanym YN-560TX.... jak będzie już u nas dostępna.

pozdrawiam
Paweł

Bingant
30-09-2014, 15:11
Możesz pokazać efekty pracy tego tandemu?

pawko
30-09-2014, 15:37
niestety , jeszcze nie teraz , aczkolwiek nie różnią się one zbytnio od poprzednich - przedtem używałem innych wyzwalaczy , bardzo starych już pora była je wymienić na coś bardziej "ergonomicznego"...

pozdrawiam
Paweł

Usjwo
01-10-2014, 04:14
Możesz pokazać efekty pracy tego tandemu?
Zmiana wyzwalaczy wplywa raczej na ergonomie pracy, a nie powinna wplywac na wynik koncowy

leinad1
01-10-2014, 17:30
czasami jednak brakowało w niektórych miejscach na sali jednak lampki na body ale już wymyśliłem na to patent ;-) lub kupie YN-560IV - ma być to lampa z wbudowanym YN-560TX.... jak będzie już u nas dostępna.

pozdrawiam
Paweł

czy możesz podzielić się tym patentem na lampę na body?

pawko
01-10-2014, 21:58
czy możesz podzielić się tym patentem na lampę na body?

wyzwalacz 560-tx normalnie na stopkę, a lampa (oczywiście jedna z wielu) wyzwalana radiowo, przymocowana na brackecie przymocowanym do body lub szynie na lampę.
Nie wiem jeszcze jaki bracket kupić bo nie mam doświadczenia, muszę wybadać temat. Może wystarczy sama szyna ? nie wiem.
pozdrawiam
Paweł

jinks
01-10-2014, 22:59
No ale wtedy ta na szynie jest bez ttl-a a focisz obiekty oddalone o różne odległości i ciężko dobrać moc tej lampy na body?

pawko
02-10-2014, 08:29
No ale wtedy ta na szynie jest bez ttl-a a focisz obiekty oddalone o różne odległości i ciężko dobrać moc tej lampy na body?

jak błyskam światłem odbitym od ścian czy sufitu to nie ma to aż takiego znaczenia.... do błyskania na wprost mam kabel OC-E3 (przenosi automatykę) , wtedy wyłączam sterowanie radiowe na ten moment.
pozdrawiam
Paweł

Grabus
02-10-2014, 12:52
(...) lub kupie YN-560IV - ma być to lampa z wbudowanym YN-560TX.... jak będzie już u nas dostępna.

Pamiętaj jednak, że lampa 560-IV obsłuży tylko 3 grupy podczas gdy sterownik 560-TX aż 6. Jeśli potrzebujesz sterować 4 lampami oddzielnie, to z lampą 560-IV już będzie kłopot.

pawko
02-10-2014, 13:19
Pamiętaj jednak, że lampa 560-IV obsłuży tylko 3 grupy podczas gdy sterownik 560-TX aż 6. Jeśli potrzebujesz sterować 4 lampami oddzielnie, to z lampą 560-IV już będzie kłopot.

nie będzie kłopotu . zależy ile lamp masz w gupach - może być tak , że więcej niż jedna lampa będzie w tej samej grupie ... ;-) więc nie ma to związku z ilością lamp .... zakładam , że część będzie działała z tą samą mocą oczywiście...
ale masz rację... ilość grup jest mniejsza w yn-560IV ...

pozdrawiam
Paweł

fliper
02-10-2014, 21:55
wyzwalacz 560-tx normalnie na stopkę, a lampa (oczywiście jedna z wielu) wyzwalana radiowo, przymocowana na brackecie przymocowanym do body lub szynie na lampę.
Nie wiem jeszcze jaki bracket kupić bo nie mam doświadczenia, muszę wybadać temat. Może wystarczy sama szyna ? nie wiem.
pozdrawiam
Paweł

Prostszym sposobem jest używanie 560TX wyłącznie jako kontrolera, nie wyzwalacza.
TX'a mam zawieszonego na szyi. Na puszce RF-603 + lampa (jeśli akurat potrzebuję lampy na puszce) :)
Sprawdza się to świetnie przy foceniu zdalnym, np. przy użyciu komputra/laptoka. Mogę wtedy dostrajać oświetlenie bez podchodzenia do puszki :)