Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Bezprawne wykorzystanie zdjęcia w katalogu

Hubert01
30-09-2014, 13:11
Witam.
Wiem, że temat był wałkowany ale każde naruszenie praw jest trochę inne.

Już piszę o co chodzi.
Pracuję w firmie, która jest producentem maszyn.
Robimy zdjęcia naszych produktów, publikujemy je na stronie, fb, portalach ogłoszeniowych.
100% zdjęć ma znak wodny lub jest podpisane.

Inna firma z tej samej branży wykorzystała nasze zdjęcie bez zgody w swoich katalogach.
Katalogi dostępne sa od prawie 2 miesięcy. Rozpowszechniane były także na targach (bardzo duża ilość).

Wiem, że na pewno muszę napisać do tej firmy pismo z żądaniem zaprzestania rozpowszechniania katalogów z Naszym zdjęciem
oraz żądania odszkodowania za bezprawne wykorzystanie Naszego zdjęcia w swoim katalogu.
Jak powinno takie pismo wyglądać? Ma ktoś wzór? na jakie paragrafy się powołać?

No i pozostaje kwestia wysokości odszkodowania.
Jest to jedno zdjęcie Nasze maszyny użyte w środku katalogu w nakładanie pewnie ponad 2 tyś., rozpowszechniane od ok 2 msc i na targach.
Czy mogę podać kwotę z głowy? np 4tyś zł? 10tyś zł? W przypadku gdyby doszło do procesu sąd i tak wyceni to po swojemu.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam,

Kolekcjoner
30-09-2014, 14:22
Ja bym się skonsultował z prawnikiem przede wszytkim.

zysk
30-09-2014, 14:44
Ja bym się skonsultował z prawnikiem przede wszytkim.
Sugeruje znawcę tematu: prawa autorskie ,a nie przygodnego prawnika.
W Szczecinie "specjalistą" jest p. Toczkowski.Byłem na kursie przez niego prowadzonym,dotyczacym własnie praw autorskich
w których sie specjalizuje..
Na tym forum były ogłoszenia o tym szkoleniu ,więc pewnie mozna je odnaleźć i co za tym idzie
trafić do własciwej osoby.

Usjwo
01-10-2014, 07:30
Kwota nie moze byc "z glowy", musisz wyliczyc jakie straty z tego tytulu ponisles.

Merde
01-10-2014, 08:07
Sugeruje znawcę tematu: prawa autorskie ,a nie przygodnego prawnika.
Byłem raz u takiego jednego "specjalisty".
Nie dość, że niewiele się dowiedziałem, to jeszcze pacan faktury nie wystawił (a miał to zrobić!)...

andre1978
02-10-2014, 17:27
Skoro jesteście producentem tych maszyn i inna firma wykorzystała Wasze fotografie w swoim katalogu to powinniście się raczej cieszyć z tego faktu.
Dodatkowo bym zapytał czy nie chcą innych zdjęć maszyn do publikacji w katalogach.
Dziwny ten marketing ;)

trothlik
02-10-2014, 19:21
Skoro jesteście producentem tych maszyn i inna firma wykorzystała Wasze fotografie w swoim katalogu to powinniście się raczej cieszyć z tego faktu.
Dodatkowo bym zapytał czy nie chcą innych zdjęć maszyn do publikacji w katalogach.
Dziwny ten marketing ;)
Otóż to. to samo pomyślałem
Wasza firma to producent "czegośtam" a nie zakład fotograficzny. Cała gra jak na moje o pietruchę...

RobertON
02-10-2014, 19:38
No i pozostaje kwestia wysokości odszkodowania.

Tylko, że Twoja firma nie poniosła strat, a wręcz odwrotnie - tak mniemam.
Może wystarczy się wpierw porozumieć, niech podają producenta, a nie "lecieć" po sądach.

Sąd cywilny "zapyta" jaka jest wysokość roszczenia i z czego to wynika.

roja
02-10-2014, 19:51
Ja zrozumialem, ze chodzi o to, ze firma X wykorzystala zdjecia maszyn produkowanych przez firme Y, w ktorej pracuje zalozyciel watku i podaje je jako swoje - zarowno zdjecia, jak i widoczne na nich maszyny... W takiej sytuacji roszczenie jest jak najbardziej zasadne - zarowno ze strony autora zdjec jak i zatrudniajacej go firmy. Jesli chodzi tylko o to, ze wykorzystali zdjecia, ale nie udaja, ze maszyny sa ich produkcji to lepiej rzeczywiscie sie dogadac.

zysk
02-10-2014, 20:14
Byłem raz u takiego jednego "specjalisty".
Nie dość, że niewiele się dowiedziałem,
Widocznie trafiłeś do ZNACHORA ,przed wizytą nie wiadomo jaki będzie efekt wizyty :lol: .

piast9
02-10-2014, 21:27
Ta druga firma handluje Waszymi maszynami? Czy jest konkurencją i używała Waszych zdjęć w celu promocji swoich produktów? W tym pierwszym wypadku ja bym się dogadał z firmą, wszak to obopólny zysk. W drugim to już faktycznie pole do walki z pomocą prawnika znającego się na rzeczy.