Hubert01
30-09-2014, 13:11
Witam.
Wiem, że temat był wałkowany ale każde naruszenie praw jest trochę inne.
Już piszę o co chodzi.
Pracuję w firmie, która jest producentem maszyn.
Robimy zdjęcia naszych produktów, publikujemy je na stronie, fb, portalach ogłoszeniowych.
100% zdjęć ma znak wodny lub jest podpisane.
Inna firma z tej samej branży wykorzystała nasze zdjęcie bez zgody w swoich katalogach.
Katalogi dostępne sa od prawie 2 miesięcy. Rozpowszechniane były także na targach (bardzo duża ilość).
Wiem, że na pewno muszę napisać do tej firmy pismo z żądaniem zaprzestania rozpowszechniania katalogów z Naszym zdjęciem
oraz żądania odszkodowania za bezprawne wykorzystanie Naszego zdjęcia w swoim katalogu.
Jak powinno takie pismo wyglądać? Ma ktoś wzór? na jakie paragrafy się powołać?
No i pozostaje kwestia wysokości odszkodowania.
Jest to jedno zdjęcie Nasze maszyny użyte w środku katalogu w nakładanie pewnie ponad 2 tyś., rozpowszechniane od ok 2 msc i na targach.
Czy mogę podać kwotę z głowy? np 4tyś zł? 10tyś zł? W przypadku gdyby doszło do procesu sąd i tak wyceni to po swojemu.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
Wiem, że temat był wałkowany ale każde naruszenie praw jest trochę inne.
Już piszę o co chodzi.
Pracuję w firmie, która jest producentem maszyn.
Robimy zdjęcia naszych produktów, publikujemy je na stronie, fb, portalach ogłoszeniowych.
100% zdjęć ma znak wodny lub jest podpisane.
Inna firma z tej samej branży wykorzystała nasze zdjęcie bez zgody w swoich katalogach.
Katalogi dostępne sa od prawie 2 miesięcy. Rozpowszechniane były także na targach (bardzo duża ilość).
Wiem, że na pewno muszę napisać do tej firmy pismo z żądaniem zaprzestania rozpowszechniania katalogów z Naszym zdjęciem
oraz żądania odszkodowania za bezprawne wykorzystanie Naszego zdjęcia w swoim katalogu.
Jak powinno takie pismo wyglądać? Ma ktoś wzór? na jakie paragrafy się powołać?
No i pozostaje kwestia wysokości odszkodowania.
Jest to jedno zdjęcie Nasze maszyny użyte w środku katalogu w nakładanie pewnie ponad 2 tyś., rozpowszechniane od ok 2 msc i na targach.
Czy mogę podać kwotę z głowy? np 4tyś zł? 10tyś zł? W przypadku gdyby doszło do procesu sąd i tak wyceni to po swojemu.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,