Zobacz pełną wersję : 5dmk3 front focus na bocznych
xxkomarxx
29-09-2014, 19:20
Czesc. Ostatnio zauwazylem ze moja piateczka ma ff na wsztstkich bocznych. Uzywam tylko krzyzowych. Srodek super ale poza kolem juz jest kiepsko. Mial ktos taki problem. Czy zytnia to skalibruje czy rozwali tez centralny, bo srednio mi sie usmiecha zostac bez dzialajacego sprzetu.
mam to samo, wiele osób na różnych forach sygnalizowało takie zachowania przy szerszych kątach 35 czy 50mm, ja używam głównie stałek 135mm i 100mm i dla nich muszę korygować boczne na +4, dodatkowo dochodzi jeszcze korekcja dla światła żarowego i w sumie trzeba pamiętać cztery wartości korekcji :( , ale wolę nie ryzykować wysyłki bo nie wiadomo co by wróciło :( , a przy rzeczach które fotografuję jakoś się nauczyłem a tym żyć
xxkomarxx
29-09-2014, 20:28
U mnie na szerokich jest zle ale 85 na 1.2 to ma okropny rozjazd. Placi sie taka kase dlaczego ma to nie dzialac jak nalezy...
U mnie ten problem występował z 50L (zresztą pisałem o tym):
http://www.canon-board.info/obiektywy-21/canon-50mm-f-1-2-l-usm-lens-84069/index16.html#post1155164
Oraz występuje nieregularnie (ale jednak), z 24L
Z Sigmą 35/1.4 nie mam takich problemów, podobnie jak ze 135L
Te obiektywy są po prostu mniej skuteczne na bocznych punktach, ale nieznacznie.
Natomiast z centralnym punktem w mojej 5DIII to nie ma zmiłuj się - trafia zawsze, z każdym szkłem :twisted:
xxkomarxx
29-09-2014, 21:55
Centralny tak. Tu jest extra. Problem to boczne