Zobacz pełną wersję : brak exif
Karta SD wyciągnieta z aparatu,zdjęcia w RAW, winda7 - prawy przycisk myszy - właściwości - szczegóły zdjęcia - i brak wszystkich informacji o zdjęciu tylko rozmiar .
Czy jest to prwidłowy objaw ?
FOTO-PAN
28-09-2014, 10:34
jak skopiujesz na hdd będą exif
EXIF jest tylko w JPG i TIFF. Nie ma go w rawach. Wywołaj rawa i będziesz miał plik z exifem.
EXIF jest tylko w JPG i TIFF. Nie ma go w rawach. Wywołaj rawa i będziesz miał plik z exifem.
Raw zawiera jpg'a (dlatego mamy podglad) i tam jest exif
KuzynPit
28-09-2014, 14:21
Co wy gadacie... Patrze teraz na swojego CR2 z Canona 5d, i we właściwościach mam wszelkie dane EXIF... to samo z 400d....
FOTO-PAN
28-09-2014, 14:35
jeśli patrzysz bezpośrednio na karcie przez czytnik może nie być widać we właściwościach danych z exif po przekopiowaniu na dysk twardy w kompie powinno się wszystko normalnie wyświetlać
KuzynPit
28-09-2014, 18:50
Patrze przez czytnik na rawa i mam to samo co na kompie;) Także nie wiem... Win7 64bit, do tego zainstalowane Microsoft Codec Pack do oglądania rawów...
Hmmm, czego bym nie otworzył, to EXIF widzę.
Dlatego czasem kombinuję aby go nie było( nie mówie o edycji).
Skoro ten exif jest w jpeg zaszytym w CR2 to możliwe, że pokazywanie danych zależy od tego, czy coś tam się zainstalowało na kompie czy nie. Ja na przykład, w windzie 7, nie mam podglądu exifa w CR2 w eksploratorze windows. Niezależnie od tego, czy plik mam na karcie czy na dysku.
FOTO-PAN
28-09-2014, 22:06
Canon U.S.A. : Windows Vista : Canon RAW Codec Software (http://www.usa.canon.com/cusa/windows_vista/cameras/eos_slr_camera_systems/canon_raw_codec_software)
Canon U.S.A. : Windows Vista : Canon RAW Codec Software (http://www.usa.canon.com/cusa/windows_vista/cameras/eos_slr_camera_systems/canon_raw_codec_software)
zainstalowałem i dalej nic nie widać zarówno bezpośrednio z katy i z dysku ( plik RAW - CR2 )
POPRAWKA
po zainstalowaniu Microsoft Codec Pack -- -- widzi -- -- :)