PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup aparatu i wyposażenia do robienia zdjęć galanterii skórzanej

MSM
27-09-2014, 19:58
Witam
Jestem nowy na forum, proszę o poradę co kupić - potrzebuję zrobić mini studio do fotografowania swoich produktów
są to głównie nieduże wyroby kaletnicze, paski do spodni, portfele, torby, pochwy, etui, rzemienie, bransoletki. Czyli połączenie
skóry, metalu, zamszu, filcu, bawełny, itp.

chciałbym osiągnąć taki efekt:

https://canon-board.info//brak.gif
http://images66.fotosik.pl/221/dd8e9061d8291053med.jpg]źródło ([URL=http://www.fotosik.pl)[/URL]

pasek | testowy.jpg | Fotosik.pl (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dd8e9061d8291053.html)

proszę o informację jaki dobrać aparat, obiektyw, lampy, dodatki.

Zależy mi głownie na tym aby zdjęcie po zrobieniu lądowało od razu na ekranie komputera, żebym widział efekt

dziękuję z góry za pomoc. Pozdrawiam

scooter
29-09-2014, 03:22
A nie lepiej bedzie zlecic zrobienie fotek?

becekpl
29-09-2014, 03:28
Proponuje najpierw udać siena kurs fotograficzny
Po nim będziesz mniej wiecej wiedział czego potrzebujesz i czy w ogóle będziesz chciał to robic

Usjwo
29-09-2014, 05:32

Bez przesady z tym kursem, wystarczy poczytac o fotografii productowej w internecie.

będziesz mniej wiecej wiedział czego potrzebujesz i czy w ogóle będziesz chciał to robic

Z tym sie w 100% zgadzam, szczegolnie z druga czescia.
Zeby zrobic takie zdjecie wystarczy nawet najprostrza lustrzanka nawet z kitowym obiektywem (kazda mozna polaczyc z PC za pomoca USB).
Duzo wazniejsze sa lampy, statywy, modyfikatory, i umiejetnosci: na czym lezy obiekt, jak go oswietlic, pozniejsza obrobka.
Jak chcesz to robic sam, to musiz przebrnac przez podstawy, a potem wiele cwiczyc.
Tak jak radzil kolega becekpl zapoznaj sie najpierw z tematem. Inaczej nakupisz sprzetu, a potem bedziesz narzekal ze sie nie da zrobic takiego zdjecia.

jellyeater
29-09-2014, 06:15
Warto jeszcze kupić wzornik kolorów, żeby dobrze skalibrować kolorystykę zdjęcia. To chyba podstawa.

Bernard
29-09-2014, 10:08
Koledzy mają rację. Ci, którzy piszą o nauce fotografowania. Wyobraź sobie, że do Ciebie przychodzi fotograf i pyta jaki sprzęt musi kupić, żeby robić to, co ty.

adawro
29-09-2014, 10:08
Jak ma byc ekonomicznie i tylko na własny użytek to mały namiot bezcieniowy, jakieś oświetlenie ciągłe (nawet dwie zwykłe lampy) - i przy wyżej wymienionym wzorniku skalibrować kolory, wystarczy jakikolwiek aparat z trybem RAW czyli lepszy kompakt/bezlusterkowiec/tania lustrzanka z kitem.
Ewentualnie jakaś biała szybka z pleksi aby się ładnie dół przedmiotu odbijał

Merde
29-09-2014, 10:11
A gdzie robią kursy na taki mentorski ton?

Dajcie spokój, do wszystkiego można dojść przy odrobinie zacięcia i niewielkiej pomocy forumowiczów.

becekpl
29-09-2014, 14:54
Oczywiście,masz racje
To forum jest najlepszym przykładem
Wątki,kolejno;
Jaki sprzęt foto,jakie lampy,jaki kabel,jaka karta,jak to użyć, jaki program do obrobki, dlaczego jest cień,dlaczego nie jest tak jak powinno,itp,itd
A można prościej
Zrobić kurs,umieć UZYC aparat,umieć UZYC lampe
I wtedy ewentualnie dopytac
Wiedza nie boli merde

Merde
29-09-2014, 14:59
A można prościej
Zrobić kurs
Ile i jakie kursy zrobiłeś do tej pory, becekpl?

Kolekcjoner
29-09-2014, 15:39
A gdzie robią kursy na taki mentorski ton?

Dajcie spokój, do wszystkiego można dojść przy odrobinie zacięcia i niewielkiej pomocy forumowiczów.

Dokładnie. Forum, a w szczególności to podforum jest po to żeby zadawać wszelkie pytania. Jeśli komuś to nie odpowiada - nie zaglądam, nie komentuję - kropka.

BTW: jeszcze nie słyszałem żeby jakiś kurs zrobił z kogoś fotografa.

zysk
29-09-2014, 16:06
jeszcze nie słyszałem żeby jakiś kurs zrobił z kogoś fotografa.
Ani książka/poradnik też nie pomoże.Dostałem wjako prezent taką księgę mądrości uznanego fotografa "produktowego".
Wyladowała w koszu po 2 godzinach.Książka adresowa do amatorow ,a wyposażenie i porady jak dla studia marketinu.
To co chciałem sfotografowałe nieprofesjonalnie ,ale z efektem ,który chciałem uzyskać : metodami i wyposazniem garażowym,
oczywiście po wielu próbach.

przemo-lukas
29-09-2014, 16:22
Jeśli mieszkasz blisko Ostrowi Mazowieckiej to daj znać na PW. Pokażę w praktyce co i jak, ale na dobrą sprawę to da radę wykonać to nawet przy pomocy lampy repo, plexy i białej blendy nawet z kawałka styropianu. Może uzyskasz pod spodem delikatnie większy cień, ale... Kolejna sprawa to szara karta, RAW i obróbka na poziomie minimalnym. Ot i cały problem. Aparat fotograficzny jak wyżej. Taki który pozwala na zapis w formacie "nie obrobionym". Generalnie zacznijmy od budżetu. ;)