Zobacz pełną wersję : 5d mk II i 20mm 2.8 ostrosc
mamos_martos
26-09-2014, 14:55
Witam, jestem fotoamatorem, chociaż zdjęcie robie od wielu lat, zawsze odbywalo sie to na auto (miałam Nikon D5000)
Pół roku temu postanowiłam poprawić jakość moich zdjęć, czytam książki i praktykuje gdzie się da. Na amatorskim Nikonie efekty moich zdjęć były coraz lepsze, pokusiłam się na zmianę systemu, z uwagi na możliwosc pożyczania od znajomego dobrych obiektywów Canona.
Kupiłam używany Canon 5D mk II posiadam obiektyw 20mm 2.8 oraz 100mm makro L.
Model ten jest zdecydowani bardziej profesjonalny od posiadanego wcześniej Nikona, zdjęcia robie tylko na manualu, uczę się ustawiać poprawną ekspozycję, czytać histogram, oraz stosuje różne pomiary. Największy kłopot mam jednak z ustawieniem ostrości.
Dodam, że często fotografuje dzieci, które do statycznych obiektów nie należą, nawet jak siedzą to cały czas sie kołyszą i wiercą. Fotografuje też znajomych na imprezach (kiepskie oświetlenie oraz dużo kręcących się ludzi) mam ogromny problem z zamrożeniem ruchu, pomimo ustawiania krótkich czasów oraz wysokiego iso w pomieszczeniach. Ludzie są rozmyci, AF działa nieprecyzyjnie, wygląda to tak, że ostre mam zdjęcie 1 na 20, i często zdjęcia z ciekawymi sytuacjami sa niepoprawne i nadaja się tylko do kosza.
Poradzcie mi jak uczyć się ustawiać ostrość w takich warunkach.. Trzymam aparat bardzo sztywno, łokcie staram sie opierać nawet na swoim ciele, wstrzymuje oddech kiedy naciskam spust migawki:) a ostrość ląduję na przykład na włosach moich obiektów lub na szyji.
zaczynam myśleć, że za szybko przesiadłam się na profesjonalny sprzęt bo narazie nie ogarniam. POMOCY !!!
Włącz Live View i zobacz jak wyjdą zdjęcia. Gdzie będzie ostrość.
z LV to raczej trudno będzie dzieciaka złapać
AF w 5DII lubi płatać figle. Proponuję ograniczyć się do środkowego punktu AF, zwłaszcza w ciemnościach.
Może dla testów ustaw aktywny tylko środkowy punkt AF, tryb Tv np. 1/100s, ISO na auto i zobacz co wyjdzie.
Pole aktywne AF jest w 5DII trochę większe niż podświetlany kwadracik, trzeba to mieć na uwadze. No i obiekt też powinien być wyrazisty.
Warto też przetestować na obiektach statycznych czy AF nie ma systematycznego błędu BF/FF. Obiektyw 20/2.8 ma z natury dużą głębię ostrości i dosyć sprawny AF chociaż jakiś mega ostry to nie jest na f=2.8.
...mam ogromny problem z zamrożeniem ruchu, pomimo ustawiania krótkich czasów oraz wysokiego iso w pomieszczeniach. Ludzie są rozmyci,
Jakie czasy ustawiasz?
...wygląda to tak, że ostre mam zdjęcie 1 na 20,...
AF nie trafia, czy zdjęcia są poruszone?
Pokaż jakieś zdjęcia, wtedy łatwiej będzie coś doradzić.
zaczynam myśleć, że za szybko przesiadłam się na profesjonalny sprzęt bo narazie nie ogarniam. POMOCY !!!
Nie, po prostu przesiadłaś się na nieodpowiedni sprzęt. Tym aparatem Canon EOS 70D - Cyfrowe aparaty z wymienną optyką - Canon Polska (http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/EOS_70D/index.aspx) powinnaś się zainteresować to pół roku temu. 5D Mark II najczęściej był wykorzystywany w fotografii fashion gdzie zdjęcia w większości przypadków nie powstają w sposób dynamiczny. 6D też nie lepszy, przy zdjęciach szalejących dzieciaków znacznie lepiej sprawdza się mój PowerShot G16. Może 5D Mark III a na pewno 1-D X i/lub 1Ds Mark III są bardziej odpowiednimi aparatami pełnoklatkowymi jeżeli chodzi o dynamiczne robienie zdjęć, ale tu już portfel musi się naprawdę szeroko otworzyć.
zaczynam myśleć, że za szybko przesiadłam się na profesjonalny sprzęt bo narazie nie ogarniam.
Canon 5D2 to nie jest profesjonalny sprzęt. Tak gwoli ścisłości.
Owszem, jest często wykorzystywany przez zawodowców, bo w wielu dziedzinach się spawdza.
Ale nie we wszystkich.
Twój problem leży prawdopodobnie bardziej w poruszeniach, niż w braku ostrości.
Upewnić się będzie można i coś zaradzić, kiedy pokażesz parę przykładów.
Ilu punktow AF uzywasz? W pierwszej kolejnisci ustaw jeden aktywny punkt, bedziesz wtedy miala kontrole nad tym gdzie trafia AF.
I nie martw sie tyk ze to aparat "zaprofesionalny", trzeba sie do niego poprostu przyzwyczaic i poznac (jak kazdy aparat)
1-D X i/lub 1Ds Mark III są bardziej odpowiednimi aparatami pełnoklatkowymi jeżeli chodzi o dynamiczne robienie zdjęć
Rada warta Nobla :twisted:, uwierz mi ze i 5mk2 i 6D da sie zrobic zdjecia biegajacych dzieci.
mamos_martos
27-09-2014, 18:13
używam najczęściej środkowy punkt albo boczny, w zaleznosci od sytuacji, czasem w akcie desperacji wlaczam na auto i licze, że złapie przemieszczajace sie dzieci, ale to zbyt duża loteria.
czasy to zależy, jak ustawiałam preselekcje przyslony i wyższe iso to czasy miałam 1/125, 1/200. Jak ustawiałam preselekcje czasu i w akcie desperacji 1/400s, 1/500s to cały obrazem był kiepskiej jakości, może doszła wina pomiaru, nie jestem jeszcze biegła w zmianie ustawien, ale kombinuje na różne sposoby.
Najwiekszym wyzwaniem była dla mnie sala zabaw dla dzieci i zabawa w taka duża kolorowa chusta, 8 dzieci machajaca ta chusta jednoczesnie w gore i w dół :) za cholere nie wiem jak zachować się w takiej sytuacji , ogniskowa 20mm świetnie objeła całą sytuację, ale jedyne ostre zdjecie wyszlo niestety na auto, wiec przypakiem:/
Wszystkie rozmazane wylatują przy pierwszej selekcji, ale jutro mamy wycieczke do zoo to bedzie okazja do zdjec, pokaze wam w o co mi chodzi.
przed zakupem czytałam opisy aparatów, czytałam opinie na forach, troche podpytywałam, mój budżet max.4.000 pokrył sie idealnie z 5d mk2 ktory kupilam od fotografa, ktory używal go tylko w studio i to widac, bo nie ma żadnych widocznych śladów użytkowania (ale zaczynam sie zastanawiac czy to nie jest typowy aparat studyjny bo przy zdjeciach na allegro, aparat na statywie, obrazk jest idealny)
dzieki wszystkim za sugestie, wstawie jutro przyklady
... duża kolorowa chusta, 8 dzieci machajaca ta chusta jednoczesnie w gore i w dół...
Taki temat w pomieszczeniu to się skończy lampą, dobrze jeśli jedną...
mamos_martos
28-09-2014, 00:42
czyli powinnam sie czuc zadowolona ze bez lampy mi sie te dwa zdjecia udaly:) jutro je tu wrzuce jeśli ogarne jak sie tu zdjecia dodaje;) pozdr
Bechamot
09-11-2014, 14:56
czyli powinnam sie czuc zadowolona ze bez lampy mi sie te dwa zdjecia udaly:) jutro je tu wrzuce jeśli ogarne jak sie tu zdjecia dodaje;) pozdr
Nie , zdecydowanie nie.
czy juz problem rozwiazalas , czy nadal aktualny?
Rizwiazanie jest oczywiste, ale nie bardz widze sens pisania po proznicy , jesli sprawe mialabys juz z glowy.