Zobacz pełną wersję : Obiektyw szerokokątny dla amatora
Witam
W ramach krótkie wstępu jestem użytkownikiem Canona 500D dotychczas używałem dwóch obiektywów KITowy 18 - 55 mm. oraz 70 - 300 mm. W związku z tym, iż od swoich zdjęć zapragnąłem "czegoś więcej" kupiłem Cenona 50 mm/f1.8 i jestem mocno zadowolony.
Moje zdjęcia dotyczą głównie architektury, krajobrazów, realizowane na weekendowych wycieczkach, często wieczorami.
Nowy obiektyw okazał się "za wąski" w związku z tym postanowiłem kupić obiektyw szerokokątny, jestem amatorem, budżet mam mocno ograniczony. Obiektyw nie musi być zoomem.
Wstępnie wyselekcjonowałem te trzy modele.
Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM (ok. 1100 PLN)
Obiektyw CANON EF 20mm f/2.8 USM (ok. 1700 PLN)
Samyang 16 f/2.0 ED AS UMC (ok. 1400 PLN)
Dotychczas najbardziej przy robieniu zdjęć arch. obiektywem KITowym denerwowała mnie dystorsja beczkowata. Przeglądając suche testy wychodzi, że pierwszy obiektyw ma z tym najmniejszy problem, w szczególności na ogniskowej ok. 14 mm. Czy tak jest w rzeczywistości?
Drugim problemem były poruszone zdjęcia, w szczególności robione wieczorem po kupieniu 50mm/f1.8 dopiero zobaczyłem ja można robić "dobre" zdjęcia wieczorami czy f/4.5 - 5.6 to nie jest za ciemno jak na obiektyw szerokokątny? Czy stabilizacja obrazu est jakąś wartością dodaną i pozwoli mi na zostawienie statywu w domu?
W kwestii drugiego i trzeciego obiektywu to cena, światłość oraz ogniskowa przemawiają za Samyangiem jednak boję się tej firmy, nigdy nie korzystałem z innych obiektywów niż Canon
Czy ktoś mógłby mi doradzić co wybrać? Albo zaproponować co innego w podobnej cenie?
Ani chwili bym się nie zastanawiał i brał 10-18.
Majolous
23-09-2014, 14:36
Jest niestety problem z dostępnością tego obiektywu (C10-18mm)... Sam na niego poluję... A co najśmieszniejsze bezpośrednio u Canona powiedzieli mi, że nie ma problemu i jest dostępny od maja 2014r. No i to prawda, dostępny jest od maja, ale aktualnie jest niedostępny w jakimkolwiek sklepie internetowym.
Dokładnie, jak będzie dostępny to tylko C 10-18 STM, a jak nie to polecam Tokinę 11-16 / 2.8, trochę aberruje, ale ostra od 2.8 a to się przydaje no i normalny manual fokus ! :D
Dziękuję bardzo za odpowiedzi opierając się na Waszym doświadczeniu kupię C 10 - 18.
W kwestii dostępności to jednym ze sklepów właśnie mi powiedziano, ze wysyłki będą realizować od 30 września, w dostawie mają obiecane 60 sztuk z czego 24 jest już zarezerwowanych
Moje zdjęcia dotyczą głównie architektury, krajobrazów, realizowane na weekendowych wycieczkach, często wieczorami.
Nowy obiektyw okazał się "za wąski" w związku z tym postanowiłem kupić obiektyw szerokokątny, jestem amatorem, budżet mam mocno ograniczony. Obiektyw nie musi być zoomem.
Wstępnie wyselekcjonowałem te trzy modele.
Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM (ok. 1100 PLN)
Obiektyw CANON EF 20mm f/2.8 USM (ok. 1700 PLN)
Samyang 16 f/2.0 ED AS UMC (ok. 1400 PLN)
Mi też Canon 11-18 wydaje się oczywistym wyborem.
Dotychczas najbardziej przy robieniu zdjęć arch. obiektywem KITowym denerwowała mnie dystorsja beczkowata. Przeglądając suche testy wychodzi, że pierwszy obiektyw ma z tym najmniejszy problem, w szczególności na ogniskowej ok. 14 mm. Czy tak jest w rzeczywistości?
Tak, od 14mm w górę.
Drugim problemem były poruszone zdjęcia, w szczególności robione wieczorem po kupieniu 50mm/f1.8 dopiero zobaczyłem ja można robić "dobre" zdjęcia wieczorami czy f/4.5 - 5.6 to nie jest za ciemno jak na obiektyw szerokokątny? Czy stabilizacja obrazu est jakąś wartością dodaną i pozwoli mi na zostawienie statywu w domu?
Stabilizacja jest "wartością dodaną", ale często nie pozwoli na odstawienie statywu. Jaśniejszy obiektyw też raczej nie uwolniłby Cię od niego.
Majolous
23-09-2014, 15:41
Kibek jak możesz to napisz mi na PW, w którym sklepie można się tego obiektywu spodziewać. Dzięki!
... a jak nie to polecam Tokinę 11-16 / 2.8 ...
Tokina jest obiektywem klasy PRO. Nie mogą jej używać amatorzy, jest zbyt jasny i drogi :).
Tokina jest obiektywem klasy PRO. Nie mogą jej używać amatorzy, jest zbyt jasny i drogi .
A jeśli amator tego nie wie ? :lol: .
U mnie można kupić bez problemów , nie wiem dlaczego tak jest w Polsce , ze sprzęt Canona zawsze sprzedawany jest z dużym opóźnieniem.
CANON EF-S 10-18/4,5-5,6 IS STM - su Il Fotoamatore (http://www.ilfotoamatore.it/scheda_avanzata.asp?art=CN243) cena 299,80 €
Obiettivo CANON EF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STM [9519B005] - Newpixel24 (http://www.lina24.com/go/product_info.php?cPath=22_495_508_513&products_id=27677) cena 289,00 €
Canon EF-S 10-18 4.5-5.6 IS STM - 9519B005 | Ollo Store (http://www.ollo.it/canon-ef-s-10-18-4-5-5-6-is-stm/pid/591562.html) cena 288,90 €
w tych sklepach zaopatruje się i mogę powiedzieć, ze to solidne firmy.do tej pory żadnych problemów z obiektywami u nich zakupionymi i aparatami.
U mnie można kupić bez problemów
U Ciebie ,czy w Italy ?
zysk... masz rację :) zła interpretacja z mej strony:) miało być ... u mnie we Włoszech :)
nie miałem tego c10-18 w rękach, ale może to nie być trwałe szkło (budowa i materiały vide kit c18-55). warto dopłacić i kupić np. sigmę 10-20 4.5-5.6. szkło na długie lata. na światło nie patrz, bo jak chcesz robić zdjęcia wieczorem, to nie wyobrażam sobie tego bez statywu...
Jest jeszcze Canon 10-22 mm f/3.5-4.5 EF-S USM, który moim zdaniem byłby lepszym wyborem niż 10-18. C10-22 jest solidniejszy i używka z oryginalną osłonką to 1600zł. Jakiś czas temu też myślałem o szerokim kącie ale sobie odpuściłem. Do widoczków jest ok, ale do zdjęć w domu jest za ciemny. Szukając informacji o szerokim kącie pod aps-c wyczytałem, że stabilizacja przy szerokim kącie jest zbędna - może ktoś to potwierdzi?
Też miałem 50 1.8. II ale zamieniłem na 28 1.8. Już jest szerzej i jak narazie ok.
RobertON
24-09-2014, 06:56
Szukając informacji o szerokim kącie pod aps-c wyczytałem, że stabilizacja przy szerokim kącie jest zbędna - może ktoś to potwierdzi?
Praktycznie przy lekkim i krótkim w miarę obiektywie - czytaj ogniskowej, to nie jest potrzebna.
Co innego, jak masz dłuższą (cięższą) rurę, to koniec obiektywu trudniej jest stabilnie utrzymać.
Teoria i praktyka:
http://www.optyczne.pl/347.1-artykuł-Czy_w_obiektywach_ultraszerokokątnych_potrzebna_n am_stabilizacja__Potrzebna_czy_niepotrzebna_.html
Praktycznie przy lekkim i krótkim w miarę obiektywie - czytaj ogniskowej, to nie jest potrzebna.
Może nie każdemu, może niezbyt często, ale IMO jednak się przydaje. Np. gdy potrzebny jest odpowiednio długi czas naświetlania, tak długi że z ręki bez stabilizacji trudno go utrzymać, a statywu albo nie ma pod ręką, albo nie można użyć. ;)
oj tam, przydaje się i już ! chyba lepiej coś mieć ( z możliwością wyłączenia ) niż nie mieć, zwłaszcza że C10-18 STM kosztuje grosze za to co posiada, a że jest plastik to np dla mnie na plus, mniejsza waga itd ! ( jak Ci spadnie na skałę to czy jest plastik czy metal i tak zazwyczaj jest po obiektywie, a ten tańszy to i mniejszy ból D będzie przy odkupieniu :D )
misiek_lublin
24-09-2014, 16:28
Wykonanie zdecydowanie lepsze i sprawia wrazenie masywniejszego i trwalszego niz kit (mialem oba na raz). Stabilizacja oczywiscie ze sie przydaje, 2s ekspozycje "wodospadu" utrzymalem z reki.
Pytanie - jaki kit? Bo nowy 18-55 STM jest wykonany dobrze i 10-18 STM tak samo dobrze. Mam oba i pracują tak samo, ważą tyle samo, tworzywo w dotyku i użytkowaniu zachowuje się tak samo itp.
A stabilizacja na UWA się bardzo przydaje - pamiętajmy, że 10-18 STM jest jednak dość ciemny.
Wczoraj się bawiłem 10-18 i polecam! Jak na szkło amatorskie to mechanicznie dobry a optycznie bardzo dobry. Gdyby nie pełna klatka to bym go sobie kupił.
W związku z tym iż dalej trudno kupić C10 - 18 mam jeszcze jedno pytanie.
Po pogłębionej analizie zacząłem zastanawiać się nad tym obiektywem Tokina AT-X 116 PRO DX AF 11-16 mm f/2.8. W związku z tym, iż wskoczyłem na inną polkę cenową to rozważam również
Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM
Czy w przypadku amatorskiego wykorzystania jest w ogóle sens takich zakupów? Czy odczuję różnicę bo w parametrach jest bardzo duża?
Obiektywy, które rozważasz są zdecydowanie lepsze od wspomnianego i w zasadzie obojętnie który wybierzesz, będziesz zadowolony. Tokina jest jaśniejsza i to jej główna zaleta, a Canon jak dla mnie daje lepsze kolory. Miałem obydwa w połączeniu z 7D i oceniam ich pracę bez zastrzeżeń. IMHO stabilizacja w krótkich obiektywach raczej się nie przydaje na co dzień.
RobertON
08-10-2014, 08:16
Rozważ również obiektyw - Tokina AT-X 124 PRO DX II AF 12-24 mm f/4 (wersja z czerwonym paskiem pod napisami).
Miałem, używałem - bardzo dobre szkło. W miarę uniwersalne, AF całkiem sprawny pomimo tego, że nie jest to USM/HSM.
Solidna obudowa, metalowy bagnet, niezła masa - to może komuś przeszkadzać, ale optycznie bez zarzutu - moim zdaniem.
Na cyfrowe.pl jest w promocji z polarem za 1,6k PLN. To bardzo dobra cena.
No a ja kupiłem niedawno 10-22 i kolory ma piękne!
Jest szybki, ostry i celny no i ma chyba najfajniejszy zakres z tych UWA ;)
Polecam bardzo
Ja żadnych problemów z dostępnością tego szkła nie zauważam.
Mam pytanie o Tokina AT-X 124 PRO DX II AF 12-24 mm f/4
Obiektyw jest w promocji w sklepie cyfrowe z dwoma filtrami UV i polarem
TOKINA 12-24 MM F/4.0 AT-X 124 PRO DX II / CANON - Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/tokina-12-24-mm-f/40-at-x-124-pro-dx-ii-do-canon.html)
Na optyczne.pl w teście tego obiektywu już na samym początku czytamy:
...Obiektyw kończy się nierotującym mocowaniem filtrów o średnicy 77 mm, które otacza przednią soczewkę mającą rozmiar prawie 5 centymetrów...
Test Tokina AT-X 124 PRO DX II AF 12-24 mm f/4 - Budowa i jakość wykonania - Test obiektywu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/186.3-Test_obiektywu-Tokina_AT-X_124_PRO_DX_II_AF_12-24_mm_f_4_Budowa_i_jako%C5%9B%C4%87_wykonania.html )
RobertON
08-10-2014, 19:21
Mam pytanie o Tokina AT-X 124 PRO DX II AF 12-24 mm f/4
Nie bardzo rozumiem, gdzie jest pytanie.
Duża średnica z przodu 77 mm, zakładałem filtr UV, można i przykręcić polaryzacyjny i nim sobie pokręcić dla efektu.
Ogólnie świetny obiektyw.
Tylko światło ma 4,0 - to jaki zysk w porównaniu z Canonem 10-22 ?
RobertON
08-10-2014, 21:29
Cena jest niższa i stałe światło. Canon jest od 3,5 do 4,5 więc nie jest to duża różnica.
To po prostu jakaś alternatywa.
tomcio.13
08-10-2014, 21:35
Zgadzam się z przedmówcą bardzo fajne szkło, mojego kupiłem z 2-ej ręki i nie narzekam. Działał bez problemu nawet przy -20 w tatrach. Polecam.
Po pogłębionej analizie zacząłem zastanawiać się nad tym obiektywem Tokina AT-X 116 PRO DX AF 11-16 mm f/2.8. W związku z tym, iż wskoczyłem na inną polkę cenową to rozważam również
Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM
Rozważ jeszcze Sigmę 10-20 f/3.5 EX HSM
To obiektyw bardzo dobrze wykonany i bardzo dobry optycznie, niestety, trzymający dość wysoką cenę.
Ostrością nie ustępuje Sigmie 17-50 f/2.8, jest odrobinę mniej kontrastowy, trudno łapie bliki.
Kupiony w tzw. oficjalnej, polskiej dystrybucji ma 3 lata gwarancji.
To prawda, wspomniana Tokina to jest jakaś alternatywa, ale Canon mimo wszystko lepszy jeśli chodzi o kolory . Różnica w cenie używek nie jest aż tak wielka .
ta jakaś tokina bije canona w każdej dyscyplinie
nie ma lepszego zooma do cropa
Bardzo się boję aberracji chromatycznej w testach optycznych opisywanej jako monstrualna w Tokinie 11-16
Czy ktoś mógłby napisać jak to wygląda w rzeczywistość?
Przeglądam zdjęcia z moim body na Wyszukiwanie zaawansowane (http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens=12955&camera=1201&perpage=12&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3)
Czy one są po programowym usunięciu abberacji?
Micha3Dra9
29-01-2015, 19:47
Bardzo się boję aberracji chromatycznej w testach optycznych opisywanej jako monstrualna w Tokinie 11-16
Czy ktoś mógłby napisać jak to wygląda w rzeczywistość?
Przeglądam zdjęcia z moim body na Wyszukiwanie zaawansowane (http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens=12955&camera=1201&perpage=12&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3)
Czy one są po programowym usunięciu abberacji?
Ale na tych zdjęciach ją widać. Bardzo wyraźnie. Jeśli Ci nie przeszkadza, to znaczy, że nie jest dla Ciebie problemem.
Kszaharata
04-10-2015, 13:22
Odkopię trochę temat bo zastanawiam się nad obiektywem szerokokątnym i biorę pod uwagę Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM.
Mam kita czyli 18-55mm dla mnie jest to trochę za wąsko szukam czegoś czym obejmę osobę fotografowaną z znacznie szerszym drugim planem.
I chciałbym też mieć możliwość robienia zdjęć kilku planowych z dobrym mikrokontrastem i kolorystyką na wszystkich planach.
Czy ten obiektyw nada się do tego?
Czy są jakieś inne obiektywy warte uwagi?
Aparat do którego będę podpinał to 650D.
Tu masz około 10k zdjęć tym obiektywem:
https://www.flickr.com/groups/canonefs10-18mm/pool/
Możesz ocenić czy o to Ci chodzi czy masz jakieś inne ambicje. To na początek.
Kszaharata
04-10-2015, 15:05
marfot dzięki.
Teraz już wiem że nie o taką jakość mi chodzi.
Jest jakaś alternatywa dla tego obiektywu z lepszą jakością obrazka?.
C10-22 usm sprawdzona konstrukcja!
Jest jakaś alternatywa dla tego obiektywu z lepszą jakością obrazka?.
C10-22 używałem przez kilka lat i byłem bardzo zadowolony jego jakością i produkowanym obrazkiem.
Bardzo dobre opinie zbiera Tokina 11-20/2.8. Nie znam tego szkła osobiście ale porównanie z C10-22 wypada zachęcająco:
Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM Lens Image Quality (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=271&Camera=736&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=996&CameraComp=963&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=0)
No i wreszcie zoom a nie niby-stałka 11-16:mrgreen: