PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 50D + 18-55 j2.8 is USM - błąd Err 01

BuzkA
22-09-2014, 10:02
Witam serdecznie.
Chciałbym się zwrócić o pomoc w kwestii mojego c50D. Po 4 latach bezawaryjnej pracy wczoraj sprzęt sprawił mi niespodziankę.
Sytuacja wygąda następująco:
- Zestaw jak w tytule;
- Na krótkim końcu wszystko jest ok. Ostrzy, robi zdjęcie.
- Na długim końcu ostrzy, jednak po wciśnięciu spustu migawki słyszę podniesienie lustra i dopiero po kilku sekundach jego opusczenie, na wyświetlaczu zaś ukazuje się komunikat: błąd transfer sygnałów obiektyw - aparat. Wyczyść styki na obiektywie i aparacie.
Styki wydają się być czyste. Poza tym podpinałem 50mm f1.8 i działa prawidłowo.
Mam wrażenie, że bez Żytniej się nie obejdzie... :( W podlaskiem chyba nie ma porządnego serwisu
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady.
Pozdrawiam
Adam
PS. Obiektyw oczywiście 17-55 - przepraszam za pomyłkę

FOTO-PAN
22-09-2014, 10:26
czy błąd występuję na ustawionej przysłonie f2,8 czy tylko na wartościach większych, jeśli to nie przysłona może to być uszkodzony is trzeba sprawdzić z is i bez, i ostatecznie uszkodzony flex w obiektywie

piast9
22-09-2014, 10:29
Pachnie mi uszkodzeniem fleksa. Spróbuj na długim końcu z całkowicie otwartą przesłoną. Jeśli zadziała to uszkodzeniu uległ fleks od napędu przesłony. Pozostaje serwis albo jeśli ma się narzędzia i zdolności samodzielna wymiana elementu zakupionego wcześniej na jakimś allegro czy innym ebaju.

BuzkA
22-09-2014, 10:45
Pachnie mi uszkodzeniem fleksa. Spróbuj na długim końcu z całkowicie otwartą przesłoną. Jeśli zadziała to uszkodzeniu uległ fleks od napędu przesłony. Pozostaje serwis albo jeśli ma się narzędzia i zdolności samodzielna wymiana elementu zakupionego wcześniej na jakimś allegro czy innym ebaju.

Przed chwilą sprawdziłem i faktycznie na przesłonie 2.8 wszystko jest ok. Zatem diagnoza słuszna. Dziękuję.
Nie orientujecie się jaki to koszt?? Nie chodzi mi o precyzyję określenie ale tylko rząd wielkości. Myślę, że skorzystam z usług serwisu, przy okazji może mi skalibrują szkło do puszki bo mam wrażenie, że szerokie kardy z pewnej odległości są nieostre.

A z drugiej strony - zawsze to powód do zakupu sigmy 18-35 1.8. Piast9 sądzisz, że warto mając 17-55? Czasami pstryknę jakieś chrzciny czy ślub, portrety lub reporterkę z uroczystości religijnych. Bardzo cenię sobie jasne obiektywy i grę głębią ostrości oraz przyzwoitą ostrość. Na FF nie zaierzam się przesiadać, jeśli już to 7dmk2 za rok czy dwa.

FOTO-PAN
22-09-2014, 11:03
może być uszkodzony flex ale możne być uszkodzony cały mechanizm przysłony

zapytaj tu Naprawa, serwis aparatów fotograficznych, kamer video: Canon, Sony, Sanyo, Leica, Warszawa - C.S.I. Foto i Video (http://e-csi.pl/pl/kontakt.html)

Adam71
22-09-2014, 11:53
Ja płaciłem za naprawę swojego 820 zł. Naprawa w serwisie to nie sama tasiemka tylko wymiana całej przesłony. Jak im wyślesz do naprawy to szybko podają cenę. Tylko czekałem chyba 5 dni na części. Ten typ obiektywu jest bardzo awaryjny. Podobna konstrukcja do 17-85 .

piast9
22-09-2014, 11:59
Moim zdaniem uszkodzony flex. Gdyby to sama przesłona była uszkodzona to najprawdopodobniej problem byłby na każdej ogniskowej. Ale masz rację, pewność uzyska się dopiero po zajrzeniu do środka.

Co do posiadania jednocześnie Sigmy 18-35 1,8 - trudno mi się wypowiedzieć bo nie mam ani nie miałem Canona 17-55 2,8. Podejrzewam jednak, że średnio. Sigma jest jaśniejsza, Canon ma stabilizację. Za płytka głębia ostrości to też może być niedobrze. Ja tym obiektywem jestem zachwycony, podejrzewam jednak, że Canonem też byłbym zachwycony np ze względu na szerszy zakres ogniskowych.

tlustyx
22-09-2014, 13:14
Moim zdaniem uszkodzony flex. ...
Taśma FLEX CANON 17-55 (4580455792) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/tasma-flex-canon-17-55-i4580455792.html)
Dzwoniłem kiedyś do tego serwisu w Jaśle za flexs z wymianą powiedzieli około 150zł, ale obiektywu tam nie naprawiałem i nie wiem jak robią.

BuzkA
22-09-2014, 13:47
Dziękuję Wam za pomoc. Będę słał na Żytnią.
Powiedz mi jescze jak jest z AF w tej Sigmie, bo wiele się słyszy o słabej współpracy z systemem c.

piast9
22-09-2014, 14:07
Mój obiektyw wymagał dostrojenia USB-dockiem aby dobrze ustawiał ostrość na małe odległości. Po tej kalibracji według mnie działa jak należy.