Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tryb TTL

whiskey111
18-09-2014, 20:12
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak działa tryb TTL ? Jest sporo informacji w internecie ale nie znajduje w nich odpowiedzi na moje pytanie.
Ustawiając lampę na TTL, lampa nie wyzwala się w żadnej sytuacji. Aparat jest w trybie manualnym, i mimo, że jest ciemno to lampa nie błyska.

Czy tryb TTL nie powinien automatycznie wykryć jak mocno musi błysnąć aby zdjęcia było dobrze doświetlone ?
W trybie manualnym lampy, błyska bardzo dobrze ale parametry siły błysku muszę oczywiście ustawić sam.

Mój sprzęt:
aparat:Canon eos 400
lampa: Canon Speedlight 540 EZ

r_m
18-09-2014, 20:31
Jest dokładnie tak jak piszesz, jak lampa jest włączona, robi błysk próbny, mierzy co się odbiło, otwiera migawkę i błyska tak mocno, jak sobie wyliczy na podstawie błysku próbnego.
Jest tylko małe "ale".
Ale to działa w ten sposób z odpowiednimi (zgodnymi) lampami błyskowymi, Twoja 540EZ "nie rozumie" jak do niej gada aparat, dlatego u Ciebie będzie działać tylko w trybie M.

whiskey111
19-09-2014, 08:50
Według manuala od Canon'a eos400, aparat działa w standardzie TTL, ETTL. W czym jest zatem problem ? Czy ta lampa jest za stara na "czterysetkę" ?

Usjwo
19-09-2014, 09:08
540EZ uzywa A-TTL (stara wersja TTL Canona), nowe lampy i aparaty uzywaja E-TTL. Niestety lampa z A-TTL nie bedzie dzialc w automatyce z nowa puszka (400D to nowa :)). To dziala tylko odwrotnie, nowe lampy EX dzilaja z puszkami A-TTL.
Tak wiec mozesz uzywac ja tylk jako lampe manualna

piast9
19-09-2014, 09:53
Canon EOS 400? Był taki? Czy chodzi Ci o 400D? Jeśli EOS 400 istniał to lampa powinna działać, chyba że to bardzo "nowa" analogówka bo w nich Canon też zaczął stosować E-TTL i nie wiem czy zachowano w nich kompatybilność a A-TTL. Przeczytaj dokładnie w instrukcji aparatu, jaki system automatyki błysku wspiera Twój aparat.

whiskey111
19-09-2014, 11:57
W manualu znalazłem informację, że: aparat nie steruje lampami Speedlite EZ/E/EG/ML/TL w trybie automatyki TTL lub A-TTL. Można używać tych lamp nastawiając błysk ręcznie.

Sprawa rozwiązała się sama. Wychodzi na to, że jestem skazany tylko na drogie EX.

@piast9: chodzi oczywiście o aparat Cannon EOS400D. Przepraszam za niedokładność.

r_m
19-09-2014, 14:00
Na nic nie jesteś skazany, oprócz Canonów EX są jeszcze inne lampy systemowe, zgodne z ETTL, zaczynając od lamp Metz, poprzez Sigmę, kończąc na "chińczykach", choćby kilka wpisów niżej http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/pixel-x-650-a-96984/
Swoją drogą zastanawiam się, gdzie tkwi "haczyk", bo patrząc na gołe dane techniczne lampy, jej cena jest podejrzanie niska :)

whiskey111
19-09-2014, 17:44
OK, dzięki wielkie !