Zobacz pełną wersję : Błyskanie w plenerze
Witam,
Mam wyzwalacze TT1 i TT5 + 2x 430 EXII. Planuję zacząć błyskać w plenerze, dotychczas tego nie robiłem a chciałbym spóbować swoich sił.
Jakie softboxy do lamp systemowych polecacie? Macie może jakieś sprawdzone? Jakie wymiary powinien mieć do zdjęć plenerowych?
Pozdrawiam
Michał
Kamillos
18-09-2014, 13:46
Ja na swoje lampy (600ex-rt i 430 EXII) montuje na dwóch oktach 80cm. Może i sporawe, ale świetnie rozpraszają światło, dając miękkie światło.
Chyba, że chcesz poeksperymentować to można zaopatrzyć się w strumienice lub kwadratowy softbox z plastrem miodu. Wszystko zależy, jaki efekt chcesz uzyskać.
Ja mam zwykłe parasoleczki i też dają radę :)
ja używam białych parasolek odbijających (110cm) + dobre uchwyty na statyw do parasolek...
jest spoko lecz jak jest wiatr to jest to już problem. ostatnio na sesji nad morzem asystentka miała problem aby to stabilnie utrzymać, ale
wiało naprawdę mocno...
mam nawet jeden taki uchwyt na 3 lampy do jednej parasolki.... ;-) ale jeszcze nie musiałem używać 3 lamp na raz....
pozdrawiam
Paweł
parasolki transparentne statyw i ...... najlepiej osoba do pomocy jak jest wiatr lub dobrze obciążyć / lub nawet przywiązać do czegoś jak jest wietrznie.
Sam też będę próbował ze softboxem . Nie mniej parasolki najbardziej mobilne.
A ja proponuję coś takiego Firefly II Softbox Reporterski Octa 65cm
Panowie, zaryzykowałem i kupiłem w ciemno 60x60, zrobiłem wczoraj kilka pstryków i póki co jestem zachwycony :)
--- Kolejny post ---
ja używam białych parasolek odbijających (110cm) + dobre uchwyty na statyw do parasolek...
jest spoko lecz jak jest wiatr to jest to już problem. ostatnio na sesji nad morzem asystentka miała problem aby to stabilnie utrzymać, ale
wiało naprawdę mocno...
mam nawet jeden taki uchwyt na 3 lampy do jednej parasolki.... ;-) ale jeszcze nie musiałem używać 3 lamp na raz....
pozdrawiam
Paweł
Pawko, masz jakiegoś linka do zdjęć doświetlanych parasolkami? Próbowałem swoich sił z parasolkami i wyszło to marnie, dużo lepiej wychodzą zdjęcia używając softboxa ( ale to tylko moje zdanie :) )
robson999
19-09-2014, 10:48
[QUOTE=helios;1241493] kupiłem w ciemno 60x60, zrobiłem wczoraj kilka pstryków i póki co jestem zachwycony :)
[/COLOR]
podałbyś jakiegoś linka do takiego prduktu? Niedawno miałem sesję plenerową, w pochmurny dzień no i zdjęcia ogólnie wyszły ładne, ale postacie ciut niedoświetlone, dlatego myślę nad doświetleniem.
[QUOTE=helios;1241493] kupiłem w ciemno 60x60, zrobiłem wczoraj kilka pstryków i póki co jestem zachwycony :)
[/COLOR]
podałbyś jakiegoś linka do takiego prduktu? Niedawno miałem sesję plenerową, w pochmurny dzień no i zdjęcia ogólnie wyszły ładne, ale postacie ciut niedoświetlone, dlatego myślę nad doświetleniem.
phottix easy-up
[/COLOR]
link do softboxa: PowerLux 60x60cm do lamp reporterskich - Softbox PowerLux - Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/powerlux-60x60cm-do-lamp-reporterskich/33879s)
a tutaj mój wczorajszy test http://psbytom.files.wordpress.com/2014/09/www1.jpg?w=1050
Pawko, masz jakiegoś linka do zdjęć doświetlanych parasolkami? Próbowałem swoich sił z parasolkami i wyszło to marnie, dużo lepiej wychodzą zdjęcia używając softboxa ( ale to tylko moje zdanie :) )
wysłałem na PW - bo mam zdjęcia z logiem i adresem strony....(REGULAMIN)
pozdrawiam
Paweł
[QUOTE=robson999;1241499]
link do softboxa: PowerLux 60x60cm do lamp reporterskich - Softbox PowerLux - Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/powerlux-60x60cm-do-lamp-reporterskich/33879s)
a tutaj mój wczorajszy test http://psbytom.files.wordpress.com/2014/09/www1.jpg?w=1050
parasolka zalałaby Ci kadr światłem tam, gdzie tego nie chcesz
softbox daje bardziej miękkie światło i to jest lepsze rozwiązanie przy takim delikatnym zastanym
jeszcze lepsze efekty daje założenie stripa
[QUOTE=helios;1241533]
parasolka zalałaby Ci kadr światłem tam, gdzie tego nie chcesz
softbox daje bardziej miękkie światło i to jest lepsze rozwiązanie przy takim delikatnym zastanym
jeszcze lepsze efekty daje założenie stripa
Parasolka rozpraszająca - tak, masz rację - rozlewa się światło na wszystkie strony.
Natomiast parasolka odbijająca już nie koniecznie - masz dużo większą kontrolę nad kierunkiem światła.
pozdrawiam
Paweł
Przy parasolce odbijającej masz większą kontrolę nad światłem, ale samego światła masz dużo mniej.
FlatEric
19-09-2014, 16:50
Przy parasolce odbijającej masz większą kontrolę nad światłem, ale samego światła masz dużo mniej.
To zależy czy odbijająca biała czy srebrna. :)
Mi tam w małym pomieszczeniu o jasnych ścianach wyszło, że niespecjalnie biała (bo chińska) parasolka odbijająca daje tyle samo światła, co biała parasolka transparentna (i to niezależnie czy ta ostatnia użyta jako odbijająca czy rozpraszająca, skuteczność w obie strony ma podobną). Zaś parasolka srebrna daje nieco ponad 2x więcej światła od białych, acz jego charakterystyka jest oczywiście inna. Natomiast gdzieś w połowie wydajności między srebrną a białymi leży parasolka transparentna ze srebrnym pokrowcem.
Istnieją inne okoliczności przyrody niż "małe pomieszczenie o jasnych ścianach", bardziej wiarygodne.
robson999
20-09-2014, 18:06
Dzięki chłopaki za linki!
Zgłębiłem trochę temat doświetlania w plenerze i zdecyduję się chyba jednak na softbox, a parasolkę dyfuzyjną którą niedawno zamówiłwm za grosze razem z uchwytem i statywem zostawię sobie np do doświetlania postaci podczas zachodu Słońca.
Mam tylko jeszcze jedną kwestię, jaką wielkość wybrać, aby był on w miarę uniwersalny, do ekspozycji bardziej portretowych oraz z dystansu (całe postacie z widoczkami)?
Dzięki
Dzięki chłopaki za linki!
Zgłębiłem trochę temat doświetlania w plenerze i zdecyduję się chyba jednak na softbox, a parasolkę dyfuzyjną którą niedawno zamówiłwm za grosze razem z uchwytem i statywem zostawię sobie np do doświetlania postaci podczas zachodu Słońca.
Mam tylko jeszcze jedną kwestię, jaką wielkość wybrać, aby był on w miarę uniwersalny, do ekspozycji bardziej portretowych oraz z dystansu (całe postacie z widoczkami)?
Dzięki
robson, osobiście polecam 60x60, sam taki mam i póki co chwalę sobie :)
Jak wpiszesz w allegro: Softbox reporterski to znajdziesz taki sam o 50zł taniej ;-) Ja spróbuje rozszerzyć temat trochę bo zauważyłem różne sposoby mocowania lamp do tych softboxów. M.in np. uchwyt S Bowens (http://allegro.pl/softbox-reporterski-50x50cm-uchwyt-s-bowens-i4621668996.html).
Czy może ktoś zna te systemy i moiże coś doradzić?
robson999
22-09-2014, 20:37
robson, osobiście polecam 60x60, sam taki mam i póki co chwalę sobie :)
ale kupowałeś ze statywem i mocowaniem? Pytam bo mam już pararasolkę białą transparentną, w komplecie ze statywem i uchwytem do lampy. Teraz sie zastanawiam, czy kupować tylko sam softbox, czy znów w komplecie. Śmieszne te moje rozterki, ale może warto mieć w zapasie jeden stojak z uchwytem:)
McMelassa
22-09-2014, 21:53
ale kupowałeś ze statywem i mocowaniem? Pytam bo mam już pararasolkę białą transparentną, w komplecie ze statywem i uchwytem do lampy. Teraz sie zastanawiam, czy kupować tylko sam softbox, czy znów w komplecie. Śmieszne te moje rozterki, ale może warto mieć w zapasie jeden stojak z uchwytem:)
Sam kupowałem ostatnio zestaw - parasolka + uchwyt. Kupiłem uchwyt 2w1 (mocowanie parasolka i bowens) Na razie brałem parasolkę, jednak rozważam zakup jeszcze softboxu (chyba 60x60) Waham się jednak czy lampa Metz 50 do niego wystarczy.
Ja akurat nie blyskalem nigdy na zewnatrz, tylko w pomieszczeniu, ale kilka uwag:
- softbox 60x60 nie oswietli calej postaci rownomiernie, ja uzywam 60x90 i jest ciezko.
- jedna lampa C580, w "miare rowno" wypelni 60x90, z wiekszym juz bedzie problem.
Ja bym proponowal
- stripa 120x40 (jakby dalo sie dwa flashe zamocowac, byloby pieknie)
- dwie sztuki 60x60 lub 60x40 ustawione pionowo
Jakiegos wielkiego doswiadczenia w blyskaniu nie mam, wiec moge nie miec racji :)
[QUOTE=robson999;1241499]
[/url]
Te softboxy występują jeszcze w rozmiarze 80x80 - ja rozważam taką właśnie opcję do mojego Metza. Ew. paraslokowy softbox 60x90.
Tu mają sporo tego: Softboxy reporterskie (http://www.mitoya.pl/166-softboxy-reporterskie)
robson999
23-09-2014, 18:32
Ja bym proponowal
- stripa 120x40 (jakby dalo sie dwa flashe zamocowac, byloby pieknie)
- dwie sztuki 60x60 lub 60x40 ustawione pionowo
Jakiegos wielkiego doswiadczenia w blyskaniu nie mam, wiec moge nie miec racji :)
a np softbox 60x60 i jako wsparcie parasolka dyfuzyjna? Czy to miałoby sens?
Wszystko zalezy jaki efekt chcesz uzyskac i w jakich warukach robisz zdjecia. W plenerze mamy przeciez dostepne slonce (chociaz nie zawsze)
W sloneczny dzien ustawiasz slonce jako swiatlo glowne, a softbox (60x60) jako wypelnienie to wystarczy, zawsze masz blende do pomocy.
W pochmurny dzien, gdzie swiatlo sloneczne sweci z kazdej strony, swiatlo glowne musisz dostac z blysku. Aby zachowac pozory, musisz softboxa ustawic tak by swiecil z gory i wtedy juz zaczyna byc problem z rownomiernym oswietleniem.
Jezeli slonce ustawisz w kontrze (np. "romatyczno-artystyczne" zachody slonca ;)) to 60x60 bedzie za malo zeby oswietlic cala postac.
Jezeli fotografujesz modelke w bikini (albo bez ;)) to nierownomierne oswietlenie spowoduje duze roznice w kolorze skory na twarzy i nogach. Ciezko to wyrownac w PSie (wtedy robimy plastik na calosci ;))
Z modelka ubrana jest latwiej, bo mamy widoczna tylko "gola" twarz i nie ma innego punktu odniesienia. Ubranie na dole ciagniemy w PS'ie (jak to pani mloda to trenujemy robienie z szarego bialy ;))
To tyle problemow z ktorymi ja sie spotkalem osobiscie.
Zacznij od tego softoboxa 60x60 + blenda + slonce i zobaczysz jakie beda efekty. W tym zestawie problemem jest ze slonce nie zawsze swieci tam gdzie chcemy i tak jak chcemy.
robson999
24-09-2014, 19:39
Usjwo Twój post już mi wiele wyjaśnił:) Teraz przystępując do pierwszego treningu z oświetleniem w plenerze, będę wiedział, od czego w ogóle zacząć.
Zamawiam softbox 60x60 i blendę.
Dzieki!
jamada202
25-09-2014, 22:03
mam takie pytanie bo są 2 rodzaje mocowań, jedno jest takie, że lampe wkłada się od zewnętrznej strony i odbija się po czym przechodzi przez materiał (jest to stosowane w phottix easy up) a drugi rodzaj jest taki, że wkładamy lampę do środka od wewnętrznej strony. Moje pytania brzmi w którym przypadku mamy mniejsze straty oświetlenia ? :)
Nie jestem expertem, ale chyba wyjdzie podobnie.
Przy softboxach shootthrough (czyli lampa z tyłu) i tak stosuje się conajmniej 2 panele dyfuzyjne. W w rozwiązaniu z odbiciem wewnątrz softbox'a to już jest traktowane jako rozproszenie + jeden panel dyfuzyjny.
Rozwiązanie 1 ma tę niewątpliwą zaletę, że przy braku zdalnego sterowania mocą byłysku, znacznie łatwiej i szybciej można zmienić ustawienia lampy.
W drugim przypadku, trzeba odpinac panel dyfuzyjny, żeby dostać się do lampy.
jamada202
26-09-2014, 18:02
No właśnie próbowałem to rozgryźć, dziękuję za pomoc, wtedy tylko zabawy z wyzwalaczami przenoszącymi Ettl nikt przecież nie będzie za każdym razem tego otwierał :)
Witam,
Mam wyzwalacze TT1 i TT5 + 2x 430 EXII. Planuję zacząć błyskać w plenerze, dotychczas tego nie robiłem a chciałbym spóbować swoich sił.
Jakie softboxy do lamp systemowych polecacie? Macie może jakieś sprawdzone? Jakie wymiary powinien mieć do zdjęć plenerowych?
Pozdrawiam
Michał
Odpowiem Ci najprosciej jak się da i mój sposób nie pochłonie dużej ilosci pieniedzy a da swietne efekty.
1.kupujesz 3 lampy typu National
++ Lampa błyskowa - National PE-3057 ++ (4940756209) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/lampa-blyskowa-national-pe-3057-i4940756209.html)
mam na mysli tanie lampy błyskowe na stopke.
2.Dokładnie tyle samo statywów i stopek pod lampe:
UCHWYT REPORTERSKI do lampy błyskowej i parasolki (4944131115) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/uchwyt-reporterski-do-lampy-blyskowej-i-parasolki-i4944131115.html)
3. do kazdej lampy dokupujesz sterownik radiowy + sterownik dla aparatu - wyjdzie CIe z grubsza 4x wyzwalacz
Wyzwalacz radiowy PT-04 na gorącą stopkę 4K/AAA (4869999836) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/wyzwalacz-radiowy-pt-04-na-goraca-stopke-4k-aaa-i4869999836.html)
To jedynie przykład! ;) ale mając 3 światła z wyzwalaniem radiowym juz jestem mocno do przodu w dodatku za małe pieniądze.
JAK TO DZIAŁA? a tak że jak masz za mocne światło to albo na lampie zmieniasz na połowe mocy albo odsuwasz ją kawałek (natężenie światła maleje z kwadratem odległosci ;) chyba dalej nie musze tłumaczyc?)
Po kilku próbach bedziesz miał potezny sprzet do fotografowania z wykorzystaniem światła błyskowego:)
ps. to jakie modyfikatory światła na to załozysz to już Twój wybór pod wzgędem efektu koncowego jaki chcesz uzyskać ;)
Pozdrawiam!
christoo
20-01-2015, 16:00
Nie chcąc zakładać nowego tamatu mam pytanie do Was..
Jedzie do mnie lampa V760 , do tego wyzwalacze yn 622 i jakaś parasolka transparentna. Zastanawiam się jak poprawnie dobrać ekspozycje. Jest jakiś "sprawdzony" przepis jakiś workflow błyskania w plenerze? Czy wszytko po omacku..?
KuzynPit
20-01-2015, 16:18
yn622 z tego co wiem to Ci synchronizuje pow 1/250s więc raczej tak jak ekspozycja Ci pokazuje się w wizjerze tak jej się trzymać?(jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi):)
Upewniłeś się, że lampa działa bez problemu z tymi wyzwalaczami?
Ekspozycję dobierasz jak chcesz, jeśli w TTL to aparat sam coś wymyśli (z Twoimi ewentualnymi poprawkami), w manualu tak jak Tobie pasuje. Nie da się przecież z góry powiedzieć, co chcesz zrobić, czy przykryć światło zastane, czy tylko lekko doświetlić. Generalnie najpierw myślisz o świetle zastanym (jak ma wpływać na zdjęcie) a potem o błysku (zastanego nie zmienisz, dlatego musisz do niego dopasować parametry zdjęcia, a potem do tych parametrów dopasować błysk).
christoo
20-01-2015, 19:40
Jeszcze nie sprawdzałem bo dopiero jutro kurier ma byc.
No ok, skoro najpierw myślę o zastanym, czyli ustawiam sobie żeby ekspozycja była poprawna, ale jeśli wtedy będę chciał doświetlić błyskiem to będzie zdjęcie prześwietlone. Czyli początkowo muszę ustawić ekospozycję tak żeby zdjęcie było nie doświetlone?
ustawiam sobie żeby ekspozycja była
Taka, jaką chcesz mieć.
Zależy jaki efekt chcesz uzyskać, jeśli "zgaszenie" zastanego to na niedoświetlenie, jeśli na lekkie doświetlenie cieni to "w okolicach" poprawnej itd
christoo
21-01-2015, 17:35
Przyszła dzisiaj paczka, wszystko ładnie ale za pierona nie mogę zapiąć yn 622 to uchwytu bowensa, szyna jest za krótka..
jakieś rady?:>
Przemek_PC
22-01-2015, 03:19
Bokiem.
Pozwolę sobie również podpiąć się pod wątek.
Używam 1dmkIII i mkII. Lampa to 580ex. Planuje niedługo kupić nexa 6 dlatego fajnie by było jakby również z nim dało się całość używać
Do rzeczy.Chciałbym na bazie tej jednej lampki skompletować sobie minimalistyczny zestaw do strobingu z ewentualną perspektywą rozbudowy.
Problem tkwi w tym że w studiu byłem 2x w życiu a w plenerze wystarczało mi światło zastane. Dlatego mimo prób zapoznania się z tematem mam "drobne" wątpliwości.
Z tego co wyczytałem to potrzebuje:
- statyw - teraz kwestia czy kupować najtańsze co jest np. z fripersa czy warto szukać czegoś solidniejszego
- uchwyt - wszyscy polecają mocowanie bowensowskie tak by mieć większy dobór modyfikatorów
- softbox - wstępnie myślę o jakimś szybko składanym 60x60cm ale może polecacie inny kształt tudzież rozmiar
- wyzwalacze - 1x Yongnuo 622C, 1x Yongnuo 622C-TX? To by chyba ułatwiło potem sprawę z nexem bo wystarczyło by wrzucić sterownik na stopkę i sterować bez problemu lampą/lampami z każdego body?
Aha, chciałbym też mieć możliwość zamocowania tego nie na statywie tylko na monopodzie tak by było odrobinę bardziej mobilnie. Jeśli dobrze rozumiem to potrzebuję jakąś przejściówkę.
Czekam na wszelkie uwagi, propozycje odnośnie poszczególnych pozycji z listy itd.
Pozdrawiam. :)
Statyw: solidny = cięższy i większy. Jeśli tylko mały softbox (60x60 "reporterski", nie Bowens), to wystarczy w803 (plus obciążenie), do większych lub cięższych nasadek raczej w806 (oczywiście nie chodzi o dokładny typ ale o rodzaj).
Uchwyt: softbox reporterski ma uchwyt w zestawie. Jak potrzebujesz większe softboxy, to być może uchwyt Bowens będzie lepszym pomysłem, zwłaszcza, gdy masz /będziesz mieć lampy studyjne z tym mocowaniem. Jeśli nie planujesz lamp studyjnych, to może softboxy takiego rodzaju jak Phottix Easy-up będą dla Ciebie lepsze?
Przejściówka: to taka "beczka" mająca z jednej strony gwint jak pod aparatem (mały) a z drugiej gwint jak pod głowicą (duży), koszt ok. 10 zł, nakręcasz na statyw, na to zakładasz dowolny uchwyt przeznaczony dla statywów studyjnych.
Poczytaj https://docs.google.com/file/d/0B77OmmGIg0gMVFpqNkpBYXBHajA/edit?pli=1 - dość szerokie omówienie możliwości wyzwalaczy, może się przyda.