Zobacz pełną wersję : G7 x
Canon zaprezentował konkurenta dla RX100. Sony stworzyło ten segment, bardzo udany, pozostali producenci dołączyli.
Canon PowerShot G7 X - Premium expert PowerShot digital compact cameras ? Canon PL (http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_Camera/PowerShot/PowerShot_G7_x/index.html)
Matryca 1", pradopodobnie od sony rx100.
Obiektyw o delikatnie lepszym zakresie i parametrach niż RX100 mk III
Warto chyba by miał swój wątek.
ktoś już ma i opowie o tym cacku?
W sklepach podobno już dostępny, a testów dalej jak na lekarstwo. Chętnie też bym poczytałem opinie użytkowników.
Canon G7X review | Cameralabs (http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_PowerShot_G7X/)
Test Canon PowerShot G7 X - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/290.1-Test_aparatu-Canon_PowerShot_G7_X_Wst%C4%99p.html)
Aparat świetny.
Jeśli miałbym komuś polecić tanią lustrzankę z kitem, to zdecydowanie polecam Canona G7X.
szunaj60
20-06-2015, 21:30
Aparat świetny.Tylko ma problemy w makro pod kątem ostrzy za punktem .Sprawdzałem 4 szt wszystkie ostrzyły za punktem.
stachumuszel
18-01-2016, 20:29
No właśnie, jakieś mydlane te fotki w trybie makro na 24mm.
Witam, jestem posiadaczem nowego G7x czy ktoś wie gdzie są w nim jakieś ustawienia siły ostrości? Ewentualnie instrukcja w języku pl?
Z góry dziękuję
Jeśli masz zakładkę 'Styl obrazu' po ang Picture style
http://www.canon.pl/support/consumer_products/products/cameras/digital_compact/powershot_g_series/powershot_g7_x.aspx?type=manuals&language=
Mam pytanko odnośnie prędkości działania AF - wiem, że do USM mu daleko ale czy da się używac do sportowych zdjęc np. rowery, motory? nie znalazłem żadnego porównania czasu wyzwalania vs USM.
No i pytanie do używających po dłuższym czasie - warto? planuję zastąpic nim lustrzankę ze względu na gabaryty.
Nigdy nie próbowałem fotografować sportu G7x, AF przy dzieciakach z reguły się gubi, ale to inny AF niż w lustrzance, więc nie wymagam od niego pewności i niezawodności.
Aparat jest świetny jako urządzenie do dokumentowania zdarzeń, filmy są bardzo dobrej jakości, zabieram go w każdy wyjazd do kieszeni. Używam albo Av, albo Auto, albo tematycznych np. z wysyceniem kolorów w deszczowy dzień. Jeśli światła jest dosyć, rozdzielczość jest super. Kiedy jest ciemniej, z reguły odszumianie trochę rozmywa obrazek, ale na akceptowanym poziomie. Mnogość możliwości wymaga poświęcenia mu czasu, żeby go przynajmniej w części wykorzystać, ale pewne rzeczy są irytujące, np. nie można zmienić nastaw ostrości obrazka w każdym trybie. Dobrze, że można w Av :)
Dla mnie nie jest to urządzenie, które może zastąpić lustrzankę w 100%. Nie ma UWA i uchwytu na Cokiny nie można założyć :), na RAWach przy maksymalnie szerokim obiektywie jest winieta do wycięcia, nie ma głębi jak FF na 50mm f1.4 :), ale G7x uzupełnia lustrzankę doskonale tam, gdzie powyższego mi nie potrzeba. Nie ciągnę klamotów na służbowy wyjazd za granicę, tylko biorę kompakcik w kieszeń i pewnie, że brakuje mi elastyczności lustrzanki, ale i tak przywożę jakieś zdjęcia na pamiątkę.
Aaa, i drugi akumulator to konieczność, żeby się nie dać zaskoczyć szybkim rozładowaniem jednego.
stachumuszel
20-02-2016, 20:33
Panowie, czy jest możliwość zmiany nazwy pliku z IMG_xxxx na jakiś własny schemat np. DSC_xxxx?
Nigdy nie próbowałem fotografować sportu G7x, AF przy dzieciakach z reguły się gubi, ale to inny AF niż w lustrzance, więc nie wymagam od niego pewności i niezawodności.
..
Dzieci to najlepiej łapać na ustawiony na sztywno punkt ostrości, inaczej to faktycznie ciężko.
Mam pytanie jak z makro, czytam, że nienajlepiej, że mydło i faktycznie na samplach widać, że przy pełnym otworze nie tyle mała głębia ostrości co zrozumiałe, ale mydełko w całym kadrze. Czy da się w jakiś warunkach zrobić znośne makro. Czy wysokie ISO są na tyle użyteczne, że można zrezygnować z lampy błysk, poza ewentualnym doświetlaniem przedniego planu?
Panowie, czy jest możliwość zmiany nazwy pliku z IMG_xxxx na jakiś własny schemat np. DSC_xxxx?
Fastone Image Viewer ma opcję hurtowej zmiany nazwy na co zechcesz -> menu Narzędzia.
stachumuszel
02-03-2016, 20:08
Fastone Image Viewer ma opcję hurtowej zmiany nazwy na co zechcesz -> menu Narzędzia.
Zowa, to wiem. Ja chcę narzucić swój własny schemat nazewnictwa już w aparacie.
A, to sory ;)
W takim razie nie kojarzę takiej funkcji, a instrukcje znam dość dobrze... :)
Aaa, i drugi akumulator to konieczność, żeby się nie dać zaskoczyć szybkim rozładowaniem jednego.
Jakiego akumulatora używasz jako dodatkowego? Właśnie musiałbym coś dokupić i nie wiem czy wchodzić w oryginał...
Jakiego akumulatora używasz jako dodatkowego? Właśnie musiałbym coś dokupić i nie wiem czy wchodzić w oryginał...
Newell, czy jakoś tak. Wydajność podobna, ładuje się w oryginalnej ładowarce.
Cześć. G7x mam od niedawna. Trochę się zdołowałem. Na szerokim kącie aparat ostrzy za punktem. WTF? Serwis??
Wysłane z mojego czegośtam przy użyciu Taptalka
Też niedawno coś takiego podobnego zauważyłem w swoim.Ale nie bawiłem się w testy, żeby uznać to za pewnik. Przy małych odległościach do obiektu jest to niezauważalne lub mniej widoczne - wiadomo.
Jeśli ktoś jeszcze ma coś podobnego lub temat rozwiązał, proszę o informację.
--- Kolejny post ---
(...)Mam pytanie jak z makro, czytam, że nienajlepiej, że mydło i faktycznie na samplach widać, że przy pełnym otworze nie tyle mała głębia ostrości co zrozumiałe, ale mydełko w całym kadrze. Czy da się w jakiś warunkach zrobić znośne makro. Czy wysokie ISO są na tyle użyteczne, że można zrezygnować z lampy błysk, poza ewentualnym doświetlaniem przedniego planu?
Zdjęcie z dalszej odległości z zoomem, i ew. dodatkowo zwiększ GO.