Zobacz pełną wersję : Picasa (Google+) psuje mi zdjęcia :(
Zauważyłem, że po przesłaniu zdjęć do google+, za pomocą programu Picasa (3.9.137), mają one gorszą jakość, tzn. są jakby rozmyte. Mam wyłączoną funkcję autokorekty i przesyłam jako "najlepsze do udostępniania w internecie". Czy ktoś ma pomysł dlaczego tak się dzieje? Może jest jakieś ustawienie, które na to wpływa?
Bo google domyślnie włącza Auto Enhance. Żeby to wyłączyć, musisz wejść do albumu na Google+, na górze po prawej będzie takie ptaszek w dół "V" i jak klikniesz to pojawi się opcja "Apply Auto Enhance" - daj na Off i po sprawie. Trzeba to zrobić dla każdego albumu z osobna.
google domyślnie włącza Auto Enhance
Dzięki za podpowiedź. Już wcześniej to wyłączyłem. Może to sprawka zmniejszenia zdjęć? :(
Bo google domyślnie włącza Auto Enhance.
PMP pisze, że ma wyłączoną autokorektę.
Poza tym autokorekta chyba nie wpływa na ostrość zdjęć (ja tego nie zaobserwowałem), ale najczęściej podnosi kontrast, nasycenie i dodaje obrzydliwą winietę.
Wydaje mi się, że PMP ogląda zdjęcia na picasie pomniejszone do rozdzielczości monitora minus prawy panel, a nie w 100%.
W programie zmniejsz zdjęcia do odpowiedniego rozmiaru i przesyłaj jako rozmiar oryginalny.
zmniejsz zdjęcia do odpowiedniego rozmiaru i przesyłaj jako rozmiar oryginalny.
Tak jak kolega podpowiada. Po obróbce, jako ostatni krok, zmieniam rozmiary zdjęcia do np. 800x533 (3:2), także jakość ustawiam na ok 50% co daje ciężar ok 100 kilo i puszczam jako rozmiar oryginalny.
Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Spróbuję zmniejszyć przed wysłaniem.
PMP, najprostszym rozwiązaniem jest najpierw zmniejszenie zdjęcia w programie graficznym (nie Picasa) i dopiero wrzucenie ich do google+.
Wrzucając zdjęcia nie używaj Picasy, tylko wrzucaj od razu z dysku korzystając z opcji albumu "Dodaj zdjęcia".
U mnie to działa. Zmian nie zauważyłem.
Pzdr.
Wrzucając zdjęcia nie używaj Picasy, tylko wrzucaj od razu z dysku korzystając z opcji albumu "Dodaj zdjęcia".
U mnie to działa. Zmian nie zauważyłem.
Bo pewnie masz włączone Google+.
Bo pewnie masz włączone Google+.
A wiesz, że mam... włączone;)
Już nawet nie pamiętam kiedy wrzucałem zdjęcia przez picase.