Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Picasa (Google+) psuje mi zdjęcia :(

PMP
15-09-2014, 22:57
Zauważyłem, że po przesłaniu zdjęć do google+, za pomocą programu Picasa (3.9.137), mają one gorszą jakość, tzn. są jakby rozmyte. Mam wyłączoną funkcję autokorekty i przesyłam jako "najlepsze do udostępniania w internecie". Czy ktoś ma pomysł dlaczego tak się dzieje? Może jest jakieś ustawienie, które na to wpływa?

zuber
16-09-2014, 06:48
Bo google domyślnie włącza Auto Enhance. Żeby to wyłączyć, musisz wejść do albumu na Google+, na górze po prawej będzie takie ptaszek w dół "V" i jak klikniesz to pojawi się opcja "Apply Auto Enhance" - daj na Off i po sprawie. Trzeba to zrobić dla każdego albumu z osobna.

PMP
16-09-2014, 09:28
google domyślnie włącza Auto Enhance

Dzięki za podpowiedź. Już wcześniej to wyłączyłem. Może to sprawka zmniejszenia zdjęć? :(

Merde
16-09-2014, 09:34
Bo google domyślnie włącza Auto Enhance.
PMP pisze, że ma wyłączoną autokorektę.
Poza tym autokorekta chyba nie wpływa na ostrość zdjęć (ja tego nie zaobserwowałem), ale najczęściej podnosi kontrast, nasycenie i dodaje obrzydliwą winietę.
Wydaje mi się, że PMP ogląda zdjęcia na picasie pomniejszone do rozdzielczości monitora minus prawy panel, a nie w 100%.

latant
16-09-2014, 22:54
W programie zmniejsz zdjęcia do odpowiedniego rozmiaru i przesyłaj jako rozmiar oryginalny.

RadOs41
17-09-2014, 02:46
zmniejsz zdjęcia do odpowiedniego rozmiaru i przesyłaj jako rozmiar oryginalny.
Tak jak kolega podpowiada. Po obróbce, jako ostatni krok, zmieniam rozmiary zdjęcia do np. 800x533 (3:2), także jakość ustawiam na ok 50% co daje ciężar ok 100 kilo i puszczam jako rozmiar oryginalny.

PMP
17-09-2014, 06:17
Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Spróbuję zmniejszyć przed wysłaniem.

szycho
21-09-2014, 11:19
PMP, najprostszym rozwiązaniem jest najpierw zmniejszenie zdjęcia w programie graficznym (nie Picasa) i dopiero wrzucenie ich do google+.
Wrzucając zdjęcia nie używaj Picasy, tylko wrzucaj od razu z dysku korzystając z opcji albumu "Dodaj zdjęcia".
U mnie to działa. Zmian nie zauważyłem.
Pzdr.

Merde
21-09-2014, 15:10
Wrzucając zdjęcia nie używaj Picasy, tylko wrzucaj od razu z dysku korzystając z opcji albumu "Dodaj zdjęcia".
U mnie to działa. Zmian nie zauważyłem.
Bo pewnie masz włączone Google+.

szycho
22-09-2014, 21:34
Bo pewnie masz włączone Google+.
A wiesz, że mam... włączone;)
Już nawet nie pamiętam kiedy wrzucałem zdjęcia przez picase.