Zobacz pełną wersję : Canon EF 400mm f/4 DO IS II USM
Kolekcjoner
15-09-2014, 18:40
Nowa wersja znanego szkła.
Official: Canon EF 400mm f/4 DO IS II ÂŤ Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2014/09/canon-ef-400mm-f4-do-is-ii/)
Ciekawe jak będzie z jakością optyczną, bo poprzednik nie zwalał z nóg - szczególnie w odniesieniu do ceny.
No i wygląda jednak też na to że całkowicie nie zarzucili tej technologii. Podobno mają być kolejne premiery.
MTF-y wyglądają bardzo zachęcająco. Dobrze by było, żeby wreszcie coś porządnego wyszło z tej technologii. Inna rzecz, że akurat 400/4 to niezbyt szczęśliwie wybrana konfiguracja. Podejrzewam, że większość wybierze jednak tradycyjne 300/2.8 II, zwłaszcza po ostatnich obniżkach.
Kolekcjoner
15-09-2014, 21:19
Zobaczymy. Dla podróżników lekkość i wielkość to argument nie do przecenienia.
Ja bym chętnie przytulił takie 400/4. Chyba chętniej niż 300/2,8.
Stara wersja jest mocno krytykowana ale kiedyś spotkałem się z tym szkłem w plenerze i kumpel porównywał swoje 500.4. Różnica zauważalna ale raczej nie powalająca, dla dociekliwych.
Dla wędrowców pieszych raczej nadal 400 f5,6 będzie wygodniejszy choć światła będzie im szkoda.
Zobaczymy. Dla podróżników lekkość i wielkość to argument nie do przecenienia.
Kiedy właśnie ta 300/2.8 podobna jest rozmiarami i wagą. I ładnie współpracuje z TC 1,4x III. Ale myślę, że przyjdzie pora na większe szkła DO (np. 600/4 czy 800/5.6) i tam różnica będzie być może bardziej przekonywująca.