Zobacz pełną wersję : 600D problem z AF
Witam wszystkich ! to jest mój pierwszy post, chciałbym podzielić się moim problemem od niedawna jestem posiadaczem obiektywu Canon 85 F1.8 USM, który źle współpracuje z moim body 600D a mianowicie AF nie trafia idealnie w punkt, jak przełączę na Live View ostrość jest idealna, normalnie zawiodłem się korpus i obiektyw tej samej marki a tutaj takie niedociągnięcie, mam jeszcze obiektywy Sigmy i one również nie współpracują z tym body dlatego tam pracuje tylko na manualu ale szkło Canona kupiłem dla USM żeby idealnie ostrzył, CZY KTOŚ MIAŁ TAKI PROBLEM ? CZY ODDAWAĆ DO SERWISU ? BO MAM JESZCZE 3 MIESIĄCE GWARANCJI
wyślij na kalibrację obiektyw wraz z body :o tzn jesli masz obiektyw na gwarancji bo jak body to raczej płatnie :P
tak też myślałem że jest to nieuniknione tylko obiektyw kupiłem używany i jest dołączony dokument z pieczątka sklepu ale nie ma daty zakupu i nr seryjnego więc pewnie będę płacił za pogwarancyjną usługę
jak nie ma żadnej daty to może być ciężko :p
zwykle potrzebne jakieś potwierdzenie zakupu paragon/faktura
A przypadkiem nie poruszyłeś regulatorem dioptrii ?
Ktos Ci sprzedal uzywke ktora uwalil - ja tak to widze.
Wiecie co od wczoraj testuję i w domu i plenerze i dochodzę do wniosku że może się wstrzymać bo przy portretach jak się myli to oko- nos portretowanej osoby tragedia jest jak pstrykam na większe odległości i używam f 8 robiąc krajobraz, w sumie kupiłem go głównie do portretu i reportażu, już sam nie wiem trzeba by wysyłać, czekać chyba mi przeszło :) Artd4: jeśli chodzi regulator dioptri to coś tam kiedyś przestawiałem..
słowiczek
16-09-2014, 08:45
Jeżeli masz możliwość sprawdź szkło na innym body. Nawet w sklepie możesz poprosić sprzedawcę o dowolny korpus ( canona oczywiście:) ) , podepnij i zrób kilka zdjęć.
RobertON
16-09-2014, 19:18
w sumie kupiłem go głównie do portretu i reportażu, już sam nie wiem trzeba by wysyłać, czekać chyba mi przeszło Artd4: jeśli chodzi regulator dioptri to coś tam kiedyś przestawiałem..
Najpierw dobrze sprawdź, bo tak często bywa, że nowozakupiony sprzęt wymaga przyzwyczajenia (ustawienia).
Dopiero po sprawdzeniu podejmuj radykalne kroki.
a mianowicie AF nie trafia idealnie w punkt, jak przełączę na Live View ostrość jest idealna
Canony tak mają i to nawet modele aparatów z wyższej półki:
Canon EOS 70D Review: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-70d/12)
XXI wiek a u Canona ostrzenie za pomocą Live View sobie a ostrzenie za pomocą wizjera optycznego sobie. :( Lepiej jakby zostawili tylko jedną metodę ostrzenia jak nie ogarniają tematu. :(
Szykuj kasę i ślij swój zestaw 600D+EF 85mm f/1.8 USM do serwisu (http://e-csi.pl/pl/wysylka.html) niech spróbują całość skalibrować.
RobertON
16-09-2014, 21:37
XXI wiek a u Canona ostrzenie za pomocą Live View sobie a ostrzenie za pomocą wizjera optycznego sobie. Lepiej jakby zostawili tylko jedną metodę ostrzenia jak nie ogarniają tematu.
Ogarniają. To są dwie różne metody ostrzenia.
Za pomocą detekcji fazy przez wizjer i detekcji kontrastu w LV.
Proponuję poczytać (taka podstawowa wiedza w pigułce):
http://accord-foto.pl/index.php?artykul=322
Dzięki za odnośnik, od razu jaśniej w głowie.
To niech się zdecydują na jedną metodę, albo rybka albo pipka.
RobertON
17-09-2014, 08:06
To niech się zdecydują na jedną metodę, albo rybka albo pipka.
Już coś wymyślili - matryca Dual Pixel CMOS AF polega na tym, że każdy piksel składa się z dwóch fotodiod, które mogą pracować niezależnie lub wspólnie.
Ma to poprawić automatyczne ustawianie ostrości w trybie LV,
Canon EOS 70D - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5977-nowość-Canon_EOS_70D.html)
słowiczek
17-09-2014, 10:34
XXI wiek a u Canona ostrzenie za pomocą Live View sobie a ostrzenie za pomocą wizjera optycznego sobie. :( Lepiej jakby zostawili tylko jedną metodę ostrzenia jak nie ogarniają .
W XXl wieku zdarzają się usterki sprzętu bez względu na markę. I - tu cię zmartwię - będą się zdarzały sto i dwieście lat później.
Ale się temat rozwinął:) wiecie co, prawda jest tak że im wyższy model body to lepszy i dokładniejszy AF, ja mam jeden pkt. krzyżowy, 60d 9 pkt. a 70d 19 pkt. coś musi w tym być nie miałem okazji testować ale tak się zastanawiam jak zainwestował bym w któryś z tych modeli to czy nie trafiał bym precyzyjniej z ostrością tym szkłem?