Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : następca 30D co chcielibyscie w nim zobaczyć

Broncobilly
29-03-2006, 16:57
mnie marzył by sie jeszcze jeden program na gałce. By oprócz P Tv i A pojawił sie program "ISO" tzn ja ustawiam czas i przysłonę a aparat do tego dobiera mi czułość (postep w matrycach jest spory wiec nie jest to chyba specjalnym problemem szczegolnie w przypadku Canona)

Kto nie zechce nie musi używać ale ja z przyjemnością na takim programie bym pojeździł

akustyk
29-03-2006, 17:16
- korekta ekspozycji i kompensacja flesza o 3 dzialki nie 2. z drabinka w krokach co 1/2EV (jak 10D) nie 1/3EV (jak 20D)
- C.fn. do zamiany roli pokretel w trybie manualnym
- matryca. z pelna 16-bitowa glebia koloru, nie tylko 12-bitami. spokojnie wystarczy 8Mpix.
- malo punktow AF. 7 w ukladzie EOS 30 albo nawet 3 EOS 50 spokojnie wystarczy mi

to wszystko. reszta juz jest taka jak trzeba

Broncobilly
29-03-2006, 17:36
Wbudowany GPS (no moze przesadziłem ;-) może wystarczy gniazdo do podłaczenia GPS (może być np. na BT) skoro D200 to ma to chyba nie jest to zbyt wygórowane wymaganie.

bachoo
29-03-2006, 17:58
włącznik aparatu przy spuscie migawki. tak jak u nikona. i wiekszy wizjer. A pomysł z trybem ISO całkiem fajny :)

djtermoz
29-03-2006, 18:12
włącznik aparatu przy spuscie migawki. tak jak u nikona. i wiekszy wizjer.
Nie! Ja nie chce! Tak jak jest jest dobrze. Nie chce przesuwanego ustrojstwa przy spuscie.

Moja lista zyczen:
- Tryb AutoISO mi sie podoba. Glosuje "za".
- ISO na stale na gornym LCD
- C.Fn. do zmiany roli pokretel (glosuje na pomysl akustyka)
- pamiec 3 ustawien (jak w Dynaksie 7D). EOS 5D ma tylko jedna pozycje
- osobne pokretlo do szybkiej zmiany ISO
- przycisk bracketingu ekspozycji (wciskasz przycisk, kolkiem wybierasz stopien bracketingu)
- przycisk MLU
- brak przycisku DirectPrint (albo chociaz niech bedzie user-defined)

muflon
29-03-2006, 18:15
- auto ISO
- MLU na guziku
- ekspozycja co 1/2 lub 1/3EV, +/- 3EV
- ISO na LCD i w wizjerze
- pamięć ustawień
- wizjer z D7D :)

Licząc po dwie z tych rzeczy na każdy model... jeszcze przez prawie 5 lat Canon będzie miał z czego czerpać $$$ w tym segmencie :mrgreen:

Driver
29-03-2006, 19:20
Punkty AF w rogach
10 baniek pixeli ( a co przyda sie :D )
Powtórzony LCD z danymi z tylu ( jak w jedynach )
Druga rolka pod kciukiem ( jak u żółtych :D )

popmart
29-03-2006, 19:31
banda maniaków ;) ledwo co mozna kupić 30D a tu taka rozmowa ...hehehe

KuchateK
29-03-2006, 20:08
10mpix, uszczelki, mlu, iso na wyswietlaczu, odkurzacze... Nuda...

A ja chce to:

Przy pracy z lampa ograniczenie czasu w AV "od dolu" do 1/60 (jakis c.fn.). A z drugiej strony automatycznie do x-sync'a albo "do oporu" z hss.

AutoISO tez bym raczej widzial podobnie. Polautomatycznie. Jesli czas/przyslona spadnie ponizej i grozi niedoswietlenie to podnies iso i normalnie utrzymywanie go minimalnie (zapewne) jak sie da.

W Tv granica jest pelna dziura i tu nie ma problemu, choc przymykanie do f22 mozna by ograniczyc, w Av troche wiecej mozna sie rozpedzic (czasy powyzej 1/60 to juz dluuugo) i trzeba by wprowadzic jakis c.fn ograniczajacy do np. 1/60. Moze byc nawet ten sam co do lampy.

Wtedy nie trzeba kolejnego trybu na kolku (po co komu kolko?) i mozna by wykorzystac istniejace Av i Tv ustawiajac sobie iso na auto i zakres (typu 100-400, 100-1600, 100-3200) w jakims c.fn.

Tak, wiem... Duzo c.fn. W sumie ja bym widzial te funkcje w normalnym menu a nie gdzies zakopane. A zeby menu nie przewijac za dlugo zakopac mozna by bzdury typu data i czas, beep, focenie bez karty, numerowanie plikow, reset licznika, jezyk, auto obracanie, jasnosc wyswietlacza, resetowanie ustawien, clear sensor, pal/ntsc i co tam jeszcze ustawia sie raz na ruski rok i zostaje tak na dluuuugo. Za to wyciagnac z c.fn. takie uzytki jak mlu czy blysk lampy (wiem, mozna wylaczyc lampe guziczkiem, ale tracimy wspomaganie).

Wlasnie... Po co komu kolko? Wywalamy kolko i robimy jak w jedynkach/d200.

Wtedy dostajemy mozliwosc zapisania ustawien aparatu w menu. Do sportu (tv, 1/200, autoiso), na slub (av, ograniczenie czasu od dolu, autoiso), do studia (M, 1/200, iso 100 f8 ) i tak po kolei razem z WB i cala reszta co kto lubi sobie ustawic w dowolnych kombinacjach z wlasna nazwa. Plus pare presetow z ikonkami dla niekumatych ;)

A nawet jak zostawic to kolko to wrzucic na wyswietlacz maly segmencik z av/tv/m jak w jedynych i presecik na kolko "C/S" pozwlajacy tam totalnie dostosowac wszystko(!) i zapisywac te ustawienia z szybkim dostepem w menu. Zostanie tradycja aby nie robic rewolucji i rewolucja obok tradycji.

Jedno jest pewne... To zmiany nie wymagajace nakladu finansowego w produkcji. Poza bonusem na kolku z nowa pozycja (C/S za pare centow) wszystko kwestia paru linijek kodu (!). Dla marketingowcow raj do wypisywania na ulotkach :D

Ech... Miec tak aparat open source :mrgreen:

Do tego oczywiscie iso na lcd i w wizjerze caly czas (!), st-e2 wbudowany w body, lampa w body z M, odkurzacz, kustomizowalne guziczki ze dwa (po wywaleniu kolka i zostawieniu reszty po prawej bylo by miejsce po lewej na dwa jak w jedynkach) i takie tam rozne...

Pikczer
29-03-2006, 20:19
A ja nie chce wiele - dla mnie bomba puszka, tylko zeby chcieli za niego max. 2000pln :) bo tyle kosztuje w USA (na tamtejsze realia zarobkowe).

KuchateK
29-03-2006, 20:23
A ja nie chce wiele - dla mnie bomba puszka, tylko zeby chcieli za niego max. 2000pln :) bo tyle kosztuje w USA (na tamtejsze realia zarobkowe).
Tutaj to powinienes od rzadu wymagac realiow zarobkowych a nie cen od Canona.

Pikczer
29-03-2006, 20:33
Tutaj to powinienes od rzadu wymagac realiow zarobkowych a nie cen od Canona.

Kazdy ma swoje marzenia i... ja wole marzyc o rzeczach choc troche realnych ;-)

akustyk
29-03-2006, 20:34
tak to Panu tylko w Erze dopasuja :mrgreen:

Jac
29-03-2006, 21:08
- iso w wizjerze
- korekcja +/- 3EV w krokach takich jak jest (akustyk: w 20D do wyboru czy 1/3 czy 1/2 )
- 8 kl/sek i bufor powiedzmy na ~30 klatek (profilaktycznie ;-) tak zeby sie nie zapychal)
- matryca FF (w koncu trzeba bedzie nawet do telefonow komorkowych wlozyc FF ;-) )
- definiowane pokretla w C.F.
- i moze tak jak w d200 sterowanie wbudowana lampa lampami systemowymi
- zwiekszenie rozpietosci tonalnej w cieniach
- i wogole oprogramowanie w stylu GNU :mrgreen:

i jescze zeby sam na plenery jezdzil i przwywozil piekne zdjecia :mrgreen:

Paweł Grabowski
29-03-2006, 21:17

NO tutaj sie nie zgodze absolutnie!!! Plenery to sama przyjemność i esencja fotografii, a jak sie uda jeszcze cos ładnego przywieść "no to palce lizać"

Pozdrowki
Paweł

snowboarder
29-03-2006, 21:17
A slyszeliscie ploty o nowej serii 1 za okolo $5K, 22MP i 5fps?
Nowa generacja procesora, przejdzie pozniej do innych aparatow. Niezly odlot.
Ja bym chcial cos jak mini 1D MkII N, wielkosc 30D i crop,
ale lepszy AF. Pewnie nigdy nie powstanie....

akustyk
29-03-2006, 21:18
- iso w wizjerze
- korekcja +/- 3EV w krokach takich jak jest (akustyk: w 20D do wyboru czy 1/3 czy 1/2 )

wiem. w 10D tez. ale w 10-tce drabinka ma kroki 1/2 a w 20D juz 1/3. dla mnie to pierwsze rozwiazanie jest wygodniejsze i czytelniejsze, bo pracuje ze skokiem 1/2 - mniej krecenia i "normalniej" pracuje sie z Sonnarem.

no ja sie zdeklaruje zeby zawozic :)

Jac
29-03-2006, 21:27
NO tutaj sie nie zgodze absolutnie!!! Plenery to sama przyjemność i esencja fotografii, a jak sie uda jeszcze cos ładnego przywieść "no to palce lizać"

Pozdrowki
Paweł

no to musze cie zmartwic, bo predzej sam aparat pojedzie w plener niz bedzie ISO w wizjerze :mrgreen: - ja tez lubie wstawac w nocy i jechac gdzies na wschod slonca, zeby przywiesc Tą jedna fotke. gdyby nie ta praca ehhh

Paweł Grabowski
29-03-2006, 21:41
Jac - ISO w wizjerze juz prawie jest , tylko na chwile sie wprawdzie pojawia w 5D i 30D ale Wielki Canon dba o to aby nam sie w glowach nie poprzewracalo :-). A na wschod slonca zawsze warto wstac, o ile jest ladny ;-).

Pozdro

akustyk
29-03-2006, 22:00
Jac - ISO w wizjerze juz prawie jest , tylko na chwile sie wprawdzie pojawia w 5D i 30D ale Wielki Canon dba o to aby nam sie w glowach nie poprzewracalo :-).
tak prawde mowiac, to to nie jest zly pomysl, ze pojawia sie tylko przy zmianie. przynajmniej nie swieci sie niepotrzebnie i nie psuje czytelnosci. a kiedy sie chce mozna latwo sprawdzic

Broncobilly
30-03-2006, 01:04
Ja bym jeszcze z hardware zgłosił dwa sloty na karty (CF i SD z mozliwoscią rozdzielenia zapisy zdjec np RAW na CF a jpg na SD) no i chciałbym by jpg zapisywany razem z RAW-em zaczynał sie od rozdzielczości 1024 a nie 1600 jak jest obecnie. Profesjonalne lustra (jedynki i im podobne) i tak skazane bedą na min 22mp na FF wiec w nastepcy 10 lub 12 mp to raczej powinien być standard. No i zeby tego cropa zostawili (kazdy chce mieć dobra puszke ale nie każdy chce kasę od razu na eLki wydawać a i zbyt na te szkła do cropa firma bedzie miała. Jak by cena spadła do 2 tys to chętnie bym sobie 2 takie 40D kupił jedna wwersji z cropem a drugą FF by oddać co cesarskie cesarzowi a co boskie Bogu. Nakłady na rozwój cydry już sie im chyba zwróciły ceny alektroniki lecą na łeb wiec te 2 tys jest w pełni realne za 2-3 lata - w końcu cyfra w produkcji jest zapewne tańsza od analoga w Końcu EOS 50 czy Nikon 90x niwiele od tej kwoty sie różniły.

No i autofokus jednak przydałby sie trochę leszy bo teraz w ciemnosci to nawet 10 letni Nikon 90x kładzie go na łopatki.

gwozdzt
30-03-2006, 08:16
Większość rzeczy, ktore mnie by interesowały już się w tym wątku pojawiło, a mianowicie:
1) Tryb "ISOv" (obok istniejących Av i Tv),
2) ISO wyświetlane cały czas obok czasu i przysłony,
3) definiowane granice dolne i górne we wszystkich trzech w/w trybach,
4) lampa wbudowana pracująca jako "Master" (sterująca bezprzewodowo lampami zewnętrznymi z funkcją "slave")
5) odstąpienie od "spawarki" i powrót do wspomagania AF za pomocą (pod)czerwieni,

Pkt 1 i 2 to w sumie sprowadzenie ISO do roli trzeciego, równorzędnego parametru naświetlania (obok czasu migawki i wartości przysłony).
Z kolei 4 i 5 łącznie to tak jak napisał KuchateK: ST-E2 wbudowany w aparat.

Obok tego chętnie bym widział:
- sterowanie rodem z 50E (drive, metering i AF mode przełączane pokretłami),
- siatkę wyświetlaną w wizjerze (a'la D70),

mjastrzebski
30-03-2006, 09:16
Profesjonalne lustra (jedynki i im podobne) i tak skazane bedą na min 22mp na FF wiec w nastepcy 10 lub 12 mp to raczej powinien być standard.

Nie szastajcie za Canona tak tymi mega pixelami. Toz juz 30D mial miec 10mpix. I co?? Kupa. Tak mi sie cos widzi, ze albo tempo pixelizacji zwolnilo, albo Cwanon sie przyczail i przywali wkrotce czyms zdecydowanie nowym/lepszy (nowa technologia matryc, nowy DIGIC etc).
Przemawia za tym kosmetycznosc zmian w korpusach (brak nowych matryc, elektroniki) i prawdopodobny krotki czas zycia modelu 5D, co sugeruja spadki cen i rabaty, chyba szybsze niz w przypadku innych modeli. I wogole mam wrazenie ze 5D to takie badanie rynku jest wogole (czy narod bedzie chcial FF, czy tylko krzyczy na dpreview). Albo sie myle i spadki cen wymusilo D200, ktore przeciez schodzi jak "cieple buleczki" ;-)

A moja lista zyczen:
- ISO w wizjerze
- bracketing pod przyciskiem
- "drabinka" +/- 3EV
- przycisk z MLU
- FF
- ha, tu was zaskocze, ciut mniejszy grip!! Teraz z plytka do niczego nie siegam.
- I mam jeszcze jedno marzenie :-) Taki ficzer: Blokuje pomiar swiatla przyciskiem, blokuje jeszce raz, a Cwanon mi wyswietla (moze byc w tym samymy miejscu co ISO) roznice w EV :D Takie szybkie sprawdzanie czy mi "histogram nie wyjedzie" ;-) przy pomiarze punktowym. Tak wiem, mozna drabinka w trybie M, ale jak sie ma drabinke +/- 2EV to se mozna :-/
- CF z ustawieniem czasu blokowania ekspozycji (o ile sie nie myle wszstkie Cwanony maja zafiksowny ten czas.

A najbardziej mnie wnerwia to ze wiekszosc naszych zyczen, to ... software :(

Marcin

mjastrzebski
30-03-2006, 09:21
- i wogole oprogramowanie w stylu GNU :mrgreen:

Wlasnie. Jak dla mnie moze byc bez gwarancji ale open source z narzedziami developerskimi :-) Proponuje nazwe Wasia@Home :D

Marcin

bonk
30-03-2006, 09:27
a mnie to rybka co bedzie w nastepcy 30D, jak dla mnie moga i zegar z kukulka zamontowac i 5 przyciskow print (do druku w kolorze, sepi, bw, negatyw i custom)

jak chce w koncu qoorva szkiel pozadnych, a nie jakies tam kolejne srele pixele
aparaty juz teraz mamy dobre tylko obiektywow nam trzeba

Raff
30-03-2006, 10:07
jak chce w koncu qoorva szkiel pozadnych, a nie jakies tam kolejne srele pixele aparaty juz teraz mamy dobre tylko obiektywow nam trzeba

Ano tez tak myślę :mrgreen: Zresztą mam nadzieję, że moim następnym aparatem to będzie już jakiś FF!

gwozdzt
30-03-2006, 10:16
Zresztą mam nadzieję, że moim następnym aparatem to będzie już jakiś FF!
Ja też mam taką nadzieję :-)
Tylko marzy mi się coś na kształt 50E z pełnowymiarową matrycą, dodatkowo sterujące lampami "slave" i z ISO potraktowanym jako trzeci parametr naświetlania.

Zielony
30-03-2006, 10:47
a mnie to rybka co bedzie w nastepcy 30D...

brawno dla tego pana :mrgreen:

W ogóle zastanawia mnie ONANIŚCI po co ten łudzący wątek??!!
Jeszcze 30D dobrze na półki nie wyszło a już planujecie nowości....
Bzdurą jest jak każdy z Was, który pisze że: 'eee, ten aparat to będę miał na lata!'

Tjaaaa! Raczej dopóki nie wyjdzie kolejny nowy z jakimś tam guziczkiem/funkcją bez którego jednak do tej pory nie dało się pracować :lol:

@BONK - btw, mówisz o nowych szkłach. A te co masz są nie ten teges??

Raff
30-03-2006, 10:50
Tylko marzy mi się coś na kształt 50E z pełnowymiarową matrycą, dodatkowo sterujące lampami "slave" i z ISO potraktowanym jako trzeci parametr naświetlania.

No, no. Tylko żeby czarny był :D (ja akurat mam srebrnego 50E). Mnie to ISO jakoś nie kręci. Jednak czas i przysłona mają wpływ na ostrość statyczną i dynamiczną a więc ekspresję zdjecia. ISO jedynie pośrednio bo ma wpływ na ich wartości, no i jednak zmienia szumność ;) ISO w wizjerze i łatwy dostęp do zmiany, to dla mnie przydatna funkcja. Ja tam nie potrzebuję aż tylu fajerwerków co tu są wymieniane.

Mój ideał na dziś - 350D wielkości 300D z jego nawigacją MENUbyWASIA i przyciskiem zmiany drive'a jak w 300D. Do tego EF!!! 17-55/2.8 IS USM i jakoś przebiduję do 6D ;)

Wiesiek_TGT
30-03-2006, 12:24
A ja marzę o wbudowanym WiFi.
Jakiś ISUS już to ma.
Do pracy w studio, gdzie trzeba na notebooku szybko obejżeć np. rozkład świateł i cieni to rewelacja.
A dziś dostępny dokręcany WiFi moduł kosztuje niecałe 800 USD

Wiesiek

muflon
30-03-2006, 14:21
W ogóle zastanawia mnie ONANIŚCI po co ten łudzący wątek??!!
No bo to przeciez forum onanistow sprzetowych, powinienes to wiedziec doskonale :-P

Dlaczego by sobie nie pogdybac? Ja tam zadnych zakupow poki co nie planuje, ale takie pogaduszki dla rozrywki sa nawet symatyczne... Fajnie sie potem okazuje kto mial racje a kto nie - ja np. przed premiera dalbym sobie uciac reke ze w 30D bedzie 10Mpix i nie bedzie spota :)

Zielony
30-03-2006, 14:44
No bo to przeciez forum onanistow sprzetowych, powinienes to wiedziec doskonale :-P

Na dodatek, no nie ma bata, ale każdy ma w sobie coś z onanisty :mrgreen:
Już gdzieś to pisałem.

Dlaczego by sobie nie pogdybac?

Nooo, mówisz o rozmarzeniu się...
Cudownie! nieprawdaż??!! Dokładnie tak jak niektórzy na filmach :-D
Daleko nie trza szukać: o! takie "Tylko mnie kochaj" - doskonały przykład :mrgreen:

bonk
30-03-2006, 15:37
mówisz o nowych szkłach. A te co masz są nie ten teges??

od 50mm w zwyż wszytko mam ok, ale...
EF 200mm / 1.8 L
EF 500mm / 4 LIS
EF 600mm / 4 LIS
TS-E 24mm f/3.5L
EF 35mmm f/1.4L

no i ciagle wierze ze kiedys zrobia cos szerokiego co bedzie warte uwagi i pieniedzy ktore za to beda chcieli.

Broncobilly
30-03-2006, 18:38
fakt - chyba 90% naszych życzeń to kwestioa softu - kolega Wasia ostatnio sie chyba troche opuścil :-( Taki open source na pewno by sie przydał z możliwością wgrania oryginalnego softu w razie większej wtopy. No i Canon miałby mniej problemow z naprawami gwarancyjnymi (jakby odrzucał tych ze zmienionym softem) A postęp w matrycach jest nieustanny (tak jak w komputerowych procesorach) i te 22 mp w średniej klasie pojawi się nieuchronnie - ja wójt wam to mówię ;-)

MMM
30-03-2006, 20:15
Taki open source na pewno by sie przydał
Ano przydałby się. Z zawodu i wykształcenia jestem programistą, znam kilka Asemblerów różnych procesorów więc taki DIGIC I/II raczej mnie niczym nie zaskoczy.
Dajcie jakieś namiary na żródła softu i assembler do nich a zrobię wam wszystkie programowe przeróbki jakie chcecie :)

Zielony
30-03-2006, 21:22
Dajcie jakieś namiary na źródła softu i assembler do nich - a zrobię wam wszystkie programowe przeróbki jakie chcecie :)

Może Il Fuoco ma jakieś kontakty w Canonie :mrgreen: ;)
Kto wie?!, trza zapytać i jedziesz z tym koksem :-D

gwozdzt
30-03-2006, 21:50
Ano przydałby się. Z zawodu i wykształcenia jestem programistą, znam kilka Asemblerów różnych procesorów więc taki DIGIC I/II raczej mnie niczym nie zaskoczy.
Dajcie jakieś namiary na żródła softu i assembler do nich a zrobię wam wszystkie programowe przeróbki jakie chcecie :)
To może byś się podjął dokończyć hackowania 300D?
Tam pozostało AF Mode dokończyć (konkretnie Servo, bo One Shot działa), zrobić Light Metering Mode i CF 04, 05 i 15.
Soft oryginalny oraz ostatnią wersję hacka (UnD 0.2.3) mogę Ci wysłać mailem, zaś asembler to za bardzo nie wiem co to jest? :-)

snow
30-03-2006, 21:51
I jeszcze żeby potwierdzanie ostrości na manualach bylo, to też odblokuj :-)

Cichy
30-03-2006, 22:03
A po cholere mi następca 30d? Mam 5d :D

ripek
30-03-2006, 22:14
To ja dorzuce moje życzenie:

Zeby 7d staniał o połowę jak wejdzie 40d ;)

Paweł Grabowski
30-03-2006, 22:22
Cichy Ty szczesciarzu :-). Ale ja sie tez nieprzejmuje co bedziemial nastepca 30D bo nastepca mojego 30D bedzie nastepca 5D :-).

Pozdrowki
Paweł

MMM
30-03-2006, 23:51
I jeszcze żeby potwierdzanie ostrości na manualach bylo, to też odblokuj :-)
Spoko ;). Myślę że jak posiedzę i pokombinuję trochę to odblokuję jeszcze FullFrame i 12M pikseli :-D

Broncobilly
30-03-2006, 23:52
Cichy Ty szczesciarzu :-). Ale ja sie tez nieprzejmuje co bedziemial nastepca 30D bo nastepca mojego 30D bedzie nastepca 5D :-).

Pozdrowki
Paweł

świete słowa - tak zapewne bedzie i w moim przypadku (pod warunkiem że jednak jakąś błystkę w nim wmontują - bo czasami naprawde sie przydaje w ciasnych kątach)

Broncobilly
30-03-2006, 23:54
Spoko ;). Myślę że jak posiedzę i pokombinuję trochę to odblokuję jeszcze FullFrame i 12M pikseli :-D

ty to chyba e Erze musisz pracować

akustyk
30-03-2006, 23:54
jakby nie bylo "Wiek 28" to bym powiedzial, ze student polibudy jestes :)

EDIT: oczywiscie, te fakty nie sa wykluczajace i jest to nadal mozliwe. tylko z rachunku prawdopodobienstwa wychodza male szanse, ze jestes jeszcze studentem ;) choc nie niemozliwe (zwlaszcza na polibudzie) :D

snowboarder
31-03-2006, 00:20

Witaj w klubie! Gratuluje :-)

Hipek
31-03-2006, 00:44
no to cholere zachwalasz 30D jako Super aparat na stronie Negatywa???? pojebalo cie czy to zadza pieniadza?????:twisted:

MMM
31-03-2006, 09:49
ty to chyba e Erze musisz pracować
Pudło! W samej centrali Polkomtelu. Jak widzisz, nie tylko w ERZE tak potrafią :)

Broncobilly
02-04-2006, 03:44
Pudło! W samej centrali Polkomtelu. Jak widzisz, nie tylko w ERZE tak potrafią :)

jesli to ty stawiałeś im nową platformę Simplusa to ja z tym twoim softem do canonów dam sobie na wstrzymanie - poczekam zż najpierw na innych potestujesz ;-)

w następcy 30d chętnie bym zobaczył mozliwość nagrywania notatek głosowych do zrobionych zdjęć - nie tylko tego ostatniego ale i wczesniejszych na karcie . Człowiek ma juz sklerozę i mu sie klatki pieprzą a tak to sobie by to i owo na bieżąco doszeptał póki pamiętał (nazwiska,modele , miejsca etc)

muflon
05-04-2006, 09:05
(nazwiska,modele , miejsca etc)
Ja sprawdzam po numerkach na a.net ;-)

Broncobilly
05-04-2006, 17:25
Ja sprawdzam po numerkach na a.net ;-)

ale jak w Monino zrobilem kilkaset zdjeć to po latach mam kłopoty by zidentyfikować czy ta antenka, kółko czy luczek jest od Tu16 czy La128 - bo jak ci ludzie zaczynaja w kadr włazić to by nie tracić czasu pstrykasz to co akurat jest niezasłonięte :-(

muflon
05-04-2006, 18:37
ale jak w Monino zrobilem kilkaset zdjeć to po latach mam kłopoty by zidentyfikować czy ta antenka, kółko czy luczek jest od Tu16 czy La128 - bo jak ci ludzie zaczynaja w kadr włazić to by nie tracić czasu pstrykasz to co akurat jest niezasłonięte :-(
Dlatego w takich warunkach ja staram się co jakiś czas pstrykać coś, co pozwala potem na identyfikację. W końcu mając kawałek ogona z numerkiem, do kabiny w tym samym kolorze go dopasujesz :) Dogrywanie tu komentarzy głosowych to by była IMHO strata (cennego w tych warunkach) czasu.

Broncobilly
06-04-2006, 03:42
Dlatego w takich warunkach ja staram się co jakiś czas pstrykać coś, co pozwala potem na identyfikację. W końcu mając kawałek ogona z numerkiem, do kabiny w tym samym kolorze go dopasujesz :) Dogrywanie tu komentarzy głosowych to by była IMHO strata (cennego w tych warunkach) czasu.
to były czasy kliszaków i zasze istaniała obawa ze klatek nie styknie :-( W dobie cyfry jest już trochę łatwiej ale chociażby 5 sek nagranie by mi bardzo pomogło w wielu sytuacjach - z wiekiem coraz trudniej mi czyjś pysk do nazwiska dopasować (z blaszakami jeszcze sobie jakoś od biedy radzę )